21 APRIL 2021

Republikanerna föreslår minskade röstmöjligheter
Amerikanska företag tar socialt ansvarKontroversiell migrationspolitik i USA
Ingen USA-ambassadör i Sverige
Amerikansk och svensk ekonomi
Finland – en demokratisk förebild
Väljarstöd är inget argument i sig
Lysande bok om USA
Nässelsoppa
Svenskt i New York

Republikanerna föreslår minskade röstmöjligheter

Bland det mest centrala i den amerikanska politiska debatten just nu är förslag om förändring i rätten att rösta.
Demokraterna har lagt förslag till en federal lag som ska införa en rätt att förhandsrösta och poströsta i alla delstater. Republikaner har lagt totalt 250 propositioner i 43 delstater i syfte att införa restriktioner i röstandet.

En del okontroversiellt i förslagen är att papperslösa invandrare och kriminella medborgare inte ska kunna rösta. Men de flesta av alla förslagen från republikanerna går ut på att hindra förhandsröstning och poströstning. Det speglar Donald Trumps påståenden om valfusk och innebär att republikanerna skulle gynnas. Det är i hög grad demokrater som inte kan ha ledigt från jobbet och gå till vallokalen för att rösta under den tisdag som är valdag. Det var främst Bidens väljare som förhandsröstade eller poströstade och som annars skulle stannat hemma p g a pandemin.

USA har ingen folkbokföring så att väljarna måste själva registrera sig. Det måste enligt republikanerna göras i god tid innan valet, men ska inte få göras på valdagen. Det missgynnar de som har låg utbildning och inte hänger med.

I Georgia, som var den avgörande staten i förra valet, har man beslutat att förbjuda att någon delar ut mat och vatten till väljare som står i kö i flera timmar utanför vallokalen. Där vill republikanerna inte tillåta förhandsröstning på söndagen innan valet, vilket beror på att många afroamerikaner går till kristna kyrkor på söndagen och där blir uppmanade att förhandsrösta direkt.

Hur det här utvecklas kommer att påverka det viktiga mellanvalet nästa år. Det går att hitta en del fakta kring rösträtten här:
https://vote.gov

Amerikanska företag tar socialt ansvar

Över hundra amerikanska större företag protesterar mot republikanernas lagförslag för att minska möjligheterna för olika minoriteter att rösta i valen.

Historiskt sett engagerade sig flera större företag för bojkott mot apartheidregimen i Sydafrika. Idag är de anhängare av fungerande demokrati och av klimatpolitik.

Det är tämligen unikt och typiskt att företag i USA agerar med socialt ansvar i viktiga samhällsfrågor som inte har med företagens vinst att göra.

Kontroversiell migrationspolitik i USA

USA har en tradition av att se invandrare som en tillgång och Joe Biden hade en humanitär inriktning på migrationspolitiken i sin valkampanj. Direkt när han blivit vald gav han order om att stoppa Trumps byggande av muren mot Mexico. Donald Trump har i flera anföranden gått till angrepp mot Bidens migrationspolitik som han kallat för en ”nationell katastrof”. 

Dock har det kommit en stor ström flyktingar från Latinamerika och Biden har intagit en restriktiv hållning och följde i praktiken Trumps politik. 18.700 barn som kom ensamma, oftast för att söka sina föräldrar, har satts i förvar. Biden har blivit hårt kritiserad för detta, inte minst inom Demokraterna. Nu har han signalerat att han kommer att stötta en ökad invandring.

Lyckligtvis har Demokraterna kunnat rösta igenom att underlätta vägen till medborgarskap för fyra miljoner papperslösa invandrare.https://www.nytimes.com/2021/04/20/us/politics/biden-refugees.html

Ingen USA-ambassadör i Sverige

Nästan varje period måste den amerikanska ambassadören i Sverige lämna samma dag som den nye presidenten svärs in. Sedan tar det mer än ett halvår innan vi får en ny ambassadör.

Det beror på att de flesta amerikanska ambassadörer inte har diplomatbakgrund, utan har utsetts för att de donerat till eller stöttat presidenten. Sedan brukar det ta lång tid innan en ny nominerad ambassadör blir godkänd av senaten.

De tre senaste ambassadörerna har varit Mark Brzezinski, Azita Raji och Ken Howery.

Mark Brzezinski hade stöttat Obama i utrikesfrågor under valkampanjen. De nominerade brukar få framträda och utfrågas i Senaten. Han skulle komma till Sverige just när året för Raoul Wallenberg 100 år, 2012, började och han bad mig därför ge underlag som han kunde tala om inför senaten.

Brzezinskis efterträdare var Azita Raji, som via en bank där hon jobbade, bidragit till Obamas valkampanj. Hon var mycket socialt begåvad och skapade en stor krets av bekanta. Hon besökte dessutom oss på Fårö en gång. När Trump tillträdde var hon tvungen att lämna Sverige.

Därefter hade vi på tre år ingen formell ambassadör, förrän Ken Howery blev utsedd. Han hade inte träffat Trump, men Peter Thiel som tillsammans med Howery grundade PayPal gav miljonbidrag till Trump. Howery är socialt begåvad, och reste runt i Sverige. Men p g a coronan blev han naturligtvis tämligen isolerad. Så när han efter USA-valet fick lov att lämna Sverige efter mindre än ett år. Hade han inte kunnat bygga upp ett nätverk.

Vi har ingen amerikansk ambassadör nu och Joe Biden har ännu inte nominerat någon. Biden satsar i högre grad än sina olika föregångare på att stötta den diplomatiska karriären hos de som arbetar på Foreign Affairs. Därför är det fullt möjligt att nästa ambassadör blir en karriärdiplomat och inte som de tidigare ”politiskt utsedda”.
https://www.nytimes.com/2021/03/18/opinion/biden-ambassadors-donors.html

Amerikansk och svensk ekonomi

Den amerikanska ekonomin är trots pandemin i hyggligt skick. Det amerikanska budgetunderskottet är dock helt gigantiskt. Inte sedan under andra världskriget har USA haft ett lika stort underskott som andel av BNP och det ligger på över tusen miljarder dollar. En del av förklaringen är att Trump sänkt skatterna samtidigt som han ökat en del statliga utgifter. Biden ökar nu inkomstskatten för dem som tjänar mer än 400.000 $/år

Eftersom USA har världens mest omfattande ekonomi leder den goda ekonomin under Biden till effekter också utanför USA. Det kan påverka Sverige och sysselsättningen bra. Dessutom beror ökningen på Stockholmsbörsen till stor del på utländska investeringar.

Sverige måste skaffa snabb beredskap inför nästa kris. När den kommer vet vi inte. Att vi klarade oss bra i finanskrisen 2008, tack vare Anders Borg, var genom budgetöverskott och låg statsskuld. Så var det också när ekonomiska coronakrisen började vilket gynnat Sverige.
https://www.di.se/debatt/staten-maste-snabbt-fa-starkare-statsfinanser

Finland – en demokratisk förebild

Just nu framhäver många hur Finland i förhållande till Sverige klarat att hålla nere coronan. Dock menar jag att Finland också är en förebild när det gäller demokratin. Finland har en långt mer fungerande mellanvalsdemokrati än Sverige. Finland har dessutom obligatoriska personval till riksdagen. Finland är också ett land som inte har den hårda blockpolitik som präglar Sverige.

För en dryg månad sedan sedan kom Kulturfonden för Sverige och Finland med den nya antologin: ”Partiernas vägskäl. Ett nytt politiskt landskap i Sverige och Finland”.

Jag har i min månadskrönika i Corren betonat att Sverige i hög grad borde ha Finland som förebild när det gäller demokrati.
https://wastberg.se/2021/01/finland-en-demokratisk-forebild/

Väljarstöd är inget argument i sig
I liberala tidningen NU har jag en krönika som polemiserar mot dem som menar att man inte ska ha en mur mot ett parti som har över en miljon röster, vilket sverigedemokraterna har. Men Putin, Erdogan, Orbán och historiskt sett Hitler, kom till makten med väljarstöd. Den mycket uppmärksammade Harvardprofessorn Yascha Mounk skrev för två år sedan boken ”The People vs Democracy” som illustrerar detta.

Sverigedemokraterna har släppt nazismen men har den bakgrunden. Ungefär häften av de som stod på partiets listor i senaste valet var nynazister eller rasister. Åkesson gick från början med i ett heilande parti.

Dock bör SD:s väljare analyseras. Det är naturligtvis viktigt för alla politiska partier att noga lyssna på de åsikter som vinner mark. Men att lägga örat mot marken betyder inte att man måste följa de ljud som kommer. Dock innebär de problem som SD lockar väljare med att andra partier ska ha lösningar.
https://wastberg.se/2021/03/de-fick-makten-med-valjarstod/

Lysande bok om USA

Frida Stranne, statsvetare, USA-expert och Sanna Torén Björling, journalist Dagens Nyheter, tidigare USA-korrespondent har skrivit boken ”Supermakten. Vad varje svensk bör veta om USA”.

Helt sant, den är fylld av fakta och kloka resonemang. Fångar upp amerikansk politik och demokrati, liksom stämningar i det amerikanska samhället. Också lite om ekonomi och om sport, liksom om amerikansk livsstil.

Helt rätt att det är vad man bör veta om USA:
https://www.adlibris.com/se/bok/supermakten-vad-varje-svensk-bor-veta-om-usa-9789189061132

Nässelsoppa

Det finns en del recept jag lagt ut på min hemsida:
https://wastberg.se/category/recept/

Det senaste jag skrivit är om Nässelsoppa. Där tipset bl a är att man samlar in nässelbladen i en plastpåse, lägger den i frysen och sedan smular sönder nässelbladen genom att krama plastpåsen hårt:
https://wastberg.se/2020/06/nasselsoppa-2/

Svenskt i New York

Jag har tidigare varje månad kunna skriva om svenska aktiviteter i New York, t ex svenska konstnärer som ställts ut och svenska musiker som framträtt.  Men nu leder pandemin till att knappast sådant sker. Förhoppningsvis blir det möjligt i höst.
Vill man följa vad som ändå händer kan man gå in på generalkonsulatets hemsida och där kan man också prenumerera på deras nyhetsbrev.
http://www.swedennewyork.com
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/Swedish-events-in-New-York/

Scandinavian House i New York brukar ha föreläsningar, musik, filmer, konstutställningar. Just nu är allt digitalt, men åtskilligt sevärt:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/

Det kan också vara värt att följa de kommande teaterföreställningarna hos Scandinavian American Theater Company:
https://satcnyc.org

International Studio & Curatorial Program (ISCP) i Brooklyn presenterar den svenske konstnären Conny Karlsson Lundgren den 28 april kl 11.30.
https://iscp-nyc.org/event/2021-spring-open-studios

Konstgalleriet Nancy Margolis har från 4 maj en stor utställning med sina främsta konstnärer, däribland svenska Sylvia Naimark
www.nancymargolisgallery.com

Den svensk-amerikanska musikern Elsa Nilsson har en konsert med musik från Redwoods som direktsänds från Soapbox Gallery kl. 20 den 22 april 

Den svensk-amerikanska musikern Elsa Nilsson har en konsert med musik från Redwoods som direktsänds från Soapbox Gallery kl. 20 den 22 april 
Musiken kommer att åtföljas av bilder som skapar upplevelsen av att vara i naturen.
https://www.soapboxgallery.org/live-stream         https://www.elsanilssonmusic.com/upcoming-shows
Svenska kyrkan i New York, 5 East 48th Street, har ett kafé där man alltid kan köpa kanelbullar, pepparkakor och annat svenskt.
https://www.svenskakyrkan.se/newyork

Senast 1 maj går det att söka stipendium från SWEA New Jersey för att studera i Sverige:
https://newjersey.swea.org/apply-for-scholarship/