De fick makten med väljarstöd

Tidningen NU, 4 mars 2020

Att över en miljon väljare röstat på Sverigedemokraterna och att över två miljoner kan tänka sig att göra det upplevs av en del som ett skäl för att hålla öppet mot SD och inte ha en ordentlig mur. 

Man ska dock veta att Putin, Erdogan, Orbán och historiskt sett Hitler, kommit till makten med väljarstöd.

Sverigedemokraterna har släppt nazismen men har den bakgrunden. Ungefär häften av de som stod på partiets listor i senaste valet var nynazister eller rasister. När Jimmie Åkesson gick med i partiet heilades det på möten och när han varit medlem i SD i Skåne under ett år, brände partimedlemmar under ett möte i Höör böcker om Förintelsen, och hade naziuniform, stod vid en stor flagga med hakkors. 

Det är en väldig skillnad mellan partier där man kan vara stolt över historien och partier där historien skrämmer. I hög grad finns det en intern kultur i SD som leder till att det på sociala medier ständigt kommer fram rasism.

Dock bör SD:s väljare analyseras. Det är naturligtvis viktigt för alla politiska partier att noga lyssna på de åsikter som vinner mark. Men att lägga örat mot marken betyder inte att man måste följa de ljud som kommer. Politiskt arbete innebär både att vara lyhörd och att försöka övertyga om de uppfattningar man har. Man ska rimligen ignorera populisternas krav, men inse vilket missnöje de fångar upp och ha lösningar på de problem som många upplever.

Det är angeläget att se vad man kan göra för att undanröja det som leder till populistiska framgångar och motstånd till det nuvarande politiska systemet. Det innebär inte att någon politiker behöver anpassa sina åsikter, men att man måste finna vägar att ta upp och lyssna på medborgarna.

Att idag ta itu med brottsligheten, hedersbrotten och se till att de utsatta förorterna försvinner är alltså centralt. Och något helt annat än att stänga gränserna och försöka utvisa så många invandrare som möjligt.

SD hyllar Viktor Orbán och Donald Trump. De vill använda kulturpolitiken och skolan till nationalismen och har drivit politisk kontroll över public service. Det gör att inflytande för SD är ett hot mot demokratin. Men det är samtidigt en viktig uppgift inte lyssna på SD, men på deras väljare.

OLLE WÄSTBERG