25 MARS 2021

Hälften av alla amerikaner tvivlar på Bidens mentala hälsa
Ekonomin i pandemins tid
Nu blir det sommartid
New Yorks guvernör kan tvingas avgå
Trump dominerar fortfarande i svenska medier
Taiwan är en förebild också kring coronan
Invandrarkultur kan vara fint
Newyorkare flyttar till Florida
Zlatan kallas inte svensk av SD-representanter
Svenska Fika internationellt belönad
Trevlig NewYork-dagbok
Svenskt i New York

 
Hälften av alla amerikaner tvivlar på Bidens mentala hälsa

Joe Biden är unik genom att han hade sin första presskonferens drygt två månader efter han tillträtt som president. Det var det längsta uppehållet för en nyvald president på 100 år. Och först efter 51 dagar som president höll han sitt första tal. Donald Trump har sedan han tvingades lämna hållit många tal.

Jag gjorde själv, när Biden blivit vald, en analys här i nyhetsbrevet om att han – i motsats till Donald Trump – inte själv kommer att stå i centrum för alla beslut utan delegerar till ministrar och myndigheter.

Dock utnyttjas det faktum att Biden ligger lågt med framträdanden. Hans kognitiva förmåga ifrågasätts. Nyligen sa Fox News politiske kommentator Sean Hannity att Bidens mentala hälsa gör honom oförmögen att vara president.

Biden är ju 78 år och han har svårt för att komma ihåg namn, vilket inte är ovanligt, men inte demens. Nyligen missade Biden namnet på sin försvarsminister (Lloyd Austin). En opinionsundersökning visar också att häften av amerikanerna tvivlar på Bidens fysiska och mentala hälsa. Biden är effektiv som president, men man vet inte om han som 82-åring kommer att ställa upp för omval.
https://www.nytimes.com/2021/03/19/opinion/joe-biden-president.html


Ekonomin i pandemins tid

Den långa coronapandemin har lett till hög arbetslöshet och att en del butiker, hotell och restauranger gått i konkurs. Dock har börsen både i Stockholm och New York gått upp och ekonomin har en viss tillväxt. Federal Reserve (centralbanken) i USA hävdar att tillväxten är 6,5 procent.

Skälet är främst att länderna har stimulerat ekonomin med betydande bidrag. Biden har fått igenom en stimulans på 1900 miljarder dollar, och har föreslagit en infrastruktursatsning som kostar ytterligare 1000 miljarder dollar. I Sverige är motsvarande stimulanspaket ca 200 miljarder kr. Biden har också beslutat att stödja en ökad konsumtion genom att nästan varje amerikan får ett skattefritt bidrag motsvarande drygt 10.000 kr. (Trump hade samma idé och tänkte göra det genom att varje amerikan skulle få en check undertecknad av honom.) Biden har också infört ett familjebidrag, i praktiken barnbidrag.

Situationen innebär dock att de flesta länder nu får stora underskott. USA det största i sin historia sedan andra världskriget och den svenska statskulden är nu 1148 miljarder kronor.  Det hela innebär att coronan ekonomiskt slagit mindre hårt än som kunde förutses. Men fr o m 2022 blir det nödvändigt att minska statsskulden och skapa mindre budgetunderskott. I Bidens fall kommer han att höja skatten för de som tjänar mer än 400.000 dollar per år.

USA är ju världens största ekonomi, så dess utveckling påverkar också oss. Hur det blir i Sverige vet vi inte. Förmodligen väntar man till efter valet. Det är ett annat beteende än när Göran Persson efter valutakrisen gick till val 1994 och krävde större offentliga besparingar, och dessutom efter valet höjde skatterna.

Den svenska Riksbanken förespår eventuellt minusränta och de flesta länder har nollränta. Den amerikanska riksbanken tog upp frågan om räntehöjning eftersom sedelpressarna går i rekordfart och inflation därför hotar, men avvisade det. Den långa amerikanska marknadsräntan har gått upp till 1,6 procent. Dock har USA ett intresse av att stärka dollarn, vilket gör att det inte är osannolikt att de skapar en ränta på några procent under nästa år.

 
Nu blir det sommartid

På söndag måste vi alla ställa fram klockorna en timme eftersom ”vintertiden” upphör.

EU-parlamentet, beslöt för två år sedan, efter en europeisk medborgarenkät, att uppmana alla europeiska länder att sluta med tidskiften. Det är dock tyst från svenska politiker om detta.

Jag skrev i höstas, när vi skiftade till vintertid om detta och om tidens roll:
https://www.svd.se/dags-for-ett-slutligt-farval-till-sommartiden


New Yorks guvernör kan tvingas avgå

Guvernören i New York State, Andrew Cuomo, är hotad att avsättas. Jag har bara träffat honom en gång och han gjorde ett positivt intryck. De flesta jag känner är också för att ha ska sitta kvar.

Cuomo blev guvernör 2012 och har haft stor majoritet de tre gånger han valts. Han har rätt att ställa upp en gång till. Cuomo hade varit kritisk mot Trumps låga nivå på åtgärder mot coronan, men när det visade sig att 15.000 newyorkbor dött i pandemin på äldreboende så fördunklade Cuomos administration rapporten om detta. Nu har också tre kvinnor offentligt anklagat honom för sexuella övergrepp.

Bill de Blasio som är New Yorks borgmästare – ytterst kritiserad – måste lämna i år och det är sannolikt att han vill bli guvernör. Och det är osannolikt att Cuomo kan ställa upp för omval nästa år. En majoritet av NewYork-väljarna anser att Cuomo inte ska avgå nu, men att han inte ska kandidera nästa år.
https://www.nytimes.com/2021/03/13/us/politics/andrew-cuomo-scandals.html

 
Trump dominerar fortfarande i svenska medier

Under den svenska valrörelsen 2018 nämndes Donald Trump i svenska medier fler gånger än Stefan Löfven och Ulf Kristersson tillsammans.

Också nu är Trump mycket uppmärksammad i medierna. Han är långt mer omskriven än Joe Biden. Näringslivets medieinstitut har nyligen gjort en undersökning som visar att i SvT och SR fortsätter uppmärksamheten på Trump – något han f ö skulle vara mycket nöjd med om han fick veta. Trump omnämns mer än dubbelt så många gånger som Biden och nästan tre gånger så många som Stefan Löfven.
https://naringslivets-medieinstitut.se/fortsatt-trumpfixering-trots-maktskifte/


Taiwan är en förebild också kring coronan

Jag är fascinerad av Taiwan därför att landet är en av världens bäst fungerande demokratier och är en vägledning när det gäller att ge alla medborgarna möjlighet till att lämna sina åsikter inför politiska beslut. Det är ett land med stark mellansvalsdemokrati.

Nu har det dessutom visat sig att Taiwan, med sina 23 miljoner invånare endast haft nio som dött p g a covid19. Och bara ungefär tusen invånare har blivit smittade. Detta trots att Taiwan ligger nära Kina och har boende som har kontakter med olika delar av Kina.

Vad det handlar om är att Taiwan agerade mycket snabbt när den första informationen om pandemin kom. Alla som kom utifrån fick lov att sitta isolerade i 14 dagar och kunde dömas till höga böter om de bröt mot karantänen. Dessutom hade man från början omfattande tester. Och det har i hög grad handlat om medborgarnas uppslutning bakom regeringen och dess restriktioner.

Taiwan är på många sätt en förebild och får positiv publicitet över nästan hela världen. New York Times skrev nyligen: ”As the coronavirus has upended lives and economies around the world, Taiwan has been an oasis.”
https://www.nytimes.com/2021/03/13/world/asia/taiwan-covid.html

 
Invandrarkultur kan vara fint

Min senste månadskrönika i Corren handlar om multikulturalism – och delvis om Sverigedemokraternas inställning.

Att peka ut grupper av invandrare är inte ovanligt. I USA vände sig politiker i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet mot italienska, japanska och kinesiska invandrare. De italienska invandrarna knöts till maffia och kriminalitet.  Det har ju släppt helt idag.

I sin bok ”Swede Hollow” (2017) beskriver Ola Larsmo hur svenskar i Minneapolis bodde i vad vi idag skulle kallat utanförskapsområde. ”Gå aldrig bakom en svensk i motvind”, skrev en amerikan på orten. Svenskarna var kända för att lukta illa och för att vara brottsliga.  

Sverige gillar och stöttar att de med svensk bakgrund i USA firar midsommar över hela landet och liknande kulturmarkeringar. Då kan vi inte vara negativa till motsvarigheten bland dem om invandrat till Sverige.
https://wastberg.se/2021/03/ga-aldrig-bakom-en-svensk-i-motvind/

 
Newyorkare flyttar till Florida

Det har alltid varit vanligt att äldre flyttar från New York till Florida. Dels därför att pensioner är obeskattade i Florida och dels för det fina klimatet. Nu under pandemin, när man jobbar hemifrån och inte får ha sociala kontakter, har väldigt många flyttat från New York.

Floridas östkust håller på att förvandlas till ett”Wall Street South”. Miami och Palm Beach är vinnarna när rika i New York flyttar söderut och tar med sig sina firmor. Det motiveras både av klimatet och av att Florida inte har någon delstatlig inkomstskatt.
https://nypost.com/2021/02/13/new-yorkers-are-fleeing-to-palm-beachand-businesses-are-too/

 
Zlatan kallas inte svensk av SD-representanter

Zlatan Ibrahimović har kommit tillbaka i det svenska landslaget.  Zlatan är född i Malmö och är svensk medborgare.

Jimmie Åkesson vill inte beskriva Zlatan som svensk. ”Alla människor som bor i Sverige är inte per automatik svenska”, sa han. Och Mattias Karlsson, ledande i Sverigedemokraterna, sa att Zlatan ”har ett kroppsspråk och ett språk i allmänhet som inte jag uppfattar som direkt svenskt”.

Henrik Kunni, ledande SD-kandidat i Värmland – och sedan ute ur SD – skrev på Facebok, 2012 om Zlatan:  ”En idé vore ju att sparka Zlatan istället. Skjut honom och gräv ner han om han skulle vägra.” — ”Snälla skjut f-anskapet”.

Bisarrt!


Svenska Fika internationellt belönad

Jag skrev i oktober om boken Fika, där jag skrivit förord, och som skildrar fikats speciella roll i Sverige, t ex när talmannen bjöd alla partiledare på fika under regeringsbildningen 2018. Den är skriven av Stina Almroth, doktor i filosofi från Cornell University.

Nyligen blev den Sverigevinnare i kategorin ”Coffee” i internationella Gourmand Awards och listad som en av de fyra bästa i världen. Dessutom vinnare i kategorin ”Ceremoniella måltider” i Måltidsakademiens tävling 2020.  
https://www.adlibris.com/se/sok?q=fika+%3A+made+in+sweden


Trevlig NewYork-dagbok

Aftonbladet har en New-York-korrespondent, Per Bjurman – expert på musik – som bor i staden sedan 15 år tillbaka och kan karaktäriseras som newyorkbo. Han är helt hemma i staden och nu har han publicerat en dagbok präglad av pandemin och isoleringen i New York. I hög grad har restaurangerna och butikerna varit stängda och pandemin har, liksom i Sverige, tagit längre tid än man först trott.

Det är en klart trevlig och elegant bok för den som är associerad till New York och den har många små påpekanden om hur trist det är att leva där under pandemin: ”Det förlorade året. New York-dagboken”.
https://www.adlibris.com/se/bok/new-york-dagboken-det-forlorade-aret-9789178937882

 
Svenskt i New York

I vanliga tider brukar det vara åtskilliga svenska aktiviteter i New York. Jag brukar varje månad kunna skriva om en svensk konstnär som ställs ut i ett galleri och om svenska musiker som framträder.  Men nu leder pandemin till att inget sådant sker.

Vill man följa vad som ändå händer kan man gå in på generalkonsulatets hemsida och där kan man också prenumerera på deras nyhetsbrev.
http://www.swedennewyork.com
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/Swedish-events-in-New-York/

Scandinavian House i New York brukar ha föreläsningar, musik, filmer, konstutställningar. Just nu är allt digitalt, men åtskilligt sevärt:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/

3 april öppnar Scandinavian House en digital utställning om Vasa-skeppet:
http://www.scandinaviahouse.org/events/conversations_with_a_shipwreck/

Svenska kyrkan i New York, 5 East 48th Street, har ett kafé. Där kan man alltid köpa kanelbullar, pepparkakor och annat svenskt.
https://www.svenskakyrkan.se/newyork

Ulrika Bengtsson, framgångsrik svenska som haft restaurang och bl a arbetar med svensk mat erbjuder nu ”Easter in a box”, d v s en buffé med mycket svensk påsk-mat:
https://www.swedishnyc.com