24 februari 2021

OLLE WÄSTBERGS NYHETSBREV 24 FEBRUARI 2021

Kommer Trump tillbaka?
Nytt borgmästarval i New York
Polariseringen och Sverige
Regimerna i Polen och Ungern kontrollerar medierna
Efter Coronan behövs en reformperiodMindre brottslighet bra för demokratin
Constantin Karadja, en diplomat som räddade många tusen judar
Förut i New York lägenheter utan kök, men inte nu
Trump-byggnader förlorar värde
Ett av världens mest klassiska klädföretag hotas
Mina matrecept
Svenskt i New York

Kommer Trump tillbaka?

Även om en majoritet i senaten ville fälla Donald Trump i riksrättsåtalet blev det inte de två tredjedels majoritet som krävdes. Trump klarade sig. Nu finns det två risker för honom. Han kan bli fälld i den civila rättegången mot de demonstranter som slog sig in i Kapitolium den 6 januari. Han kan också bli åtalad i New York för skattebrott. Men klarar han sig från detta kan man utgå från att han kommer att fortsätta spela en stark politisk roll.

Mellanvalet 2022 blir mycket viktigt och republikanerna brukar i dessa val – som har ett valdeltagande på drygt 40 procent – ha framgång. Och Trump kommer att försöka entusiasmera sina anhängare.

Trump har åkt ut från Facebook och Twitter, men han kommer att skapa sig en egen plattform och sannolikt en egen TV-kanal. Därför kommer han troligen att spela en opinonsbildande roll.

Dessutom har Trump antytt att han avser att på nytt ställa upp som presidentkandifat 2024. Han har också sagt att han funderar på att skapa ett eget parti. Gör han det så splittras republikanerna upp totalt och är utan chans.

Därför kan det inte uteslutas att han blir Republikanernas kandidat. Det dröjer dock drygt tre år innan det avgörs.

Jag har skrivit en artikel i Liberal debatt om Trumps möjligheter att spela en roll som opinionsledare för populister över hela världen:https://www.liberaldebatt.se/2021/01/trumps-nya-roll-lar-markas-i-svensk-debatt 

Nytt borgmästarval i New York

I USA kan väljarna gå till val varje år. Vartannat år väljs Representanthuset och i övrigt är det val till delar av senaten och till de lokala parlamenten och till speciella poster som sheriffer och åklagare. Liksom folkomröstningar.

Ett av de mest uppmärksammade valen i november i år blir borgmästarvalet i New York, där den kontroversielle Bill de Blasio ersätts.

Redan nu har över 20 personer deklarerat att de är kandidater. Det dröjer dock till den 22 juni innan det är primärval.

Just nu nämns några av Demokraternas kandidater som mest sannolika: Andrew Young som kandiderade till president i Demokraternas primärval och var rätt framgångsrik. Dessutom Brooklyns ”Borough president” Eric Adams, stadsekonomen Scott Stringer, stadsfullmäktigeordföranden Corey Johnson och stadsjuristen Maya Wiley.

Trots att New Yorks väljare till ca 80 procent brukar rösta på demokraterna har de Blasios två företrädare varit republikaner, alltså Rudolph Giuliani och sedan Michael Bloomberg, som bytte till Demokraterna efter sin borgmästartid.

Jag kommer att återkomma mer detaljerat om valet när det närmar sig.

Här kan man läsa om alla kandidater:
https://www.nytimes.com/interactive/2020/12/02/nyregion/nyc-mayor-election-who-is-running.html

 
Polariseringen och Sverige

Polariseringen, politiskt stora motsättningar, har blivit dominerande i USA. När Joe Biden som ung blev senator 1973 var samarbetet mellan republikanska och demokratiska senatorer mycket vanligt. I USA innebar Donald Trumps presidenttid att de politiska klyftorna ökade drastiskt. Mittenpolitiker är nu ovanliga.

Polariseringen är historiskt främmande för Sverige. Den amerikanske journalisternMarquis Childs kom 1936 med en internationellt uppmärksammad bok – Sweden the Middle Way – som under många år präglade Sverigebilden. Presidenten Franklin Roosevelt citerade den med Sverige som förebild. Den beskrev Sverige som ett enigt land, där politiska kompromisser, var vanliga. Liksom Saltsjöbadsavtalet mellan LO och arbetsgivarna. Det skiljer sig verkligen från dagens läge. Den gemensamma värderingsbasen har eroderat. Polariseringen har ökat internationellt, vi liknar alltmer USA.

Såväl de hemliga ryska informationsangreppen som Sverigedemokraternas politiska kampanjer leder till att förtroendeklyftorna ökar.

Tage Erlander sa 1972, efter 26 år som statsminister, att ”vill man hålla demokratin levande och frisk finns det ingen viktigare uppgift än att få tillbaka känslan av samhörighet”. På den tiden pågick en ideologisk kraftig debatt mellan Erlander och folkpartiledaren Bertil Ohlin. Men sakpolitiska kompromisser var inte uteslutna. Idag upplever många Januariavtalets kompromiss som starkt negativ.
https://www.expressen.se/nyheter/s-i-ordkrig-mot-m-om-hotad-demokrati-vid-maktskifte/

 
Regimerna i Polen och Ungern kontrollerar medierna

Sverigedemokraterna ställer upp bakom regimerna i Ungern och Polen, demokratiskt valda, men auktoritära som bl a skapat kontroll över medierna.

I såväl Ungern som Polen började regimerna med att ta kontroll över domstolarna och över public-service. Sedan har man i båda länderna nu också tagit över dagstidningarna. Nu senast har den polska regeringen, som redan tidigare skaffade sig kontroll över public service och avskedade alla självständiga journalister, tagit ett steg för att ta kontroll över lokala och regionala tidningar som ägts av bolaget Polsk press. Ett statligt oljebolag, kontrollerat av regeringen, har tagit över ägandet av 20 dagstidningar, 150 veckotidningar och 500 webbsiter, vilket skapar en ny propagandakanal.

Jag har skrivit en krönika kring detta i L-tidningen NU: ”SDs oförmåga att se regimerna i Polen och Ungern som problematiska för demokrati och deras parallella ståndpunkter kring mediepolitiken är talande.”
https://wastberg.se/2020/12/en-talande-oformaga
 

Efter Coronan behövs en reformperiod

Nya pandemilagen går ut i september. Om ät under kontroll i september bör hösten bli en intensiv period för politiskt progressiva förslag och beslut. Det bör förberedas redan nu. Först och främst gäller det ekonomin. Det står ju också klart att Sverige var föga förberett på att hantera coronan. Det är rimligt att tillsätta en statlig utredning för att se till att vi bättre klarar att hantera en eventuell ny pandemi.

De högerpopulistiska rörelserna över hela världen har uppskattat att gränserna stängts. Men i höst är det dags för Sverige att på nytt satsa på sina internationella kontakter och på globaliseringen.

Jag har skrivit om detta i min månadskrönika i Corren:
https://wastberg.se/2021/01/pandemilagen-innebar-en-tydlig-signal


 Mindre brottslighet bra för demokratin

Förra veckan var en svensk ”brottsoffervecka” med åtskilliga aktivitetr för att stötta brottsoffer och motverka brottslighet.

Stiftelsen Tryggare Sverige, som bl a har stor expertis om New Yorks metoder för brottsbekämpning, ordnade flera seminarier. Jag medverkade i det första där jag talade om dels New York, dels betydelsen för demokratin att vi klarar att minska gängsbrottsligheten och den allmänna skräcken för ökad kriminalitet. Lyckas vi inte ger det nationalpopulistiska Sverigedemokraterna en framgång.

Mitt anförande finns på den här länken:
https://youtu.be/MywcJ6mb6cwConstantin Karadja, en diplomat som räddade många tusen judar

Constantin Karadja (1889-1950) är tämligen okänd i Sverige. Han hade svensk bakgrund, släkt med den kände svenske alkoholproducenten på 1800-talet L-O Smith och med familjen Wallenberg. Han var dock rumänsk diplomat. Han gjorde stora insatser för att rädda rumänska judar undan Förintelsen. Han var något av en Raoul Wallenberg.

Joakim Langer har skrivit en intressant bok om honom:
https://www.adlibris.com/se/bok/constantin-karadja-bara-ett-liv-till-9789185705221

Han bodde på Strandvägen 1 i Stockholm. Tillsammans med Joakim Langer och Willy Silberstein intervjuas jag om Karadja och hans betydelse. Filmat:
https://youtu.be/6unzj9cCV-c


Förut i New York lägenheter utan kök, men inte nu

Länge har en del lägenheter i New York sålts utan kök och man har i en nybyggd lägenhet endast haft en liten kokvrå. Det beror på att man i New York i så hög grad äter på restaurang eller beställer hem färdig mat. Jag har varit med om att vara hemma hos New Yorkbor som beställer hem muggar kaffe i stället för att brygga kaffe hemma.

Men pandemin har förändrat tendensen. Restaurangerna har i hög grad varit stängda eller begränsade. Så nu blir det kök och ofta matsalar i nästan alla lägenheter.
https://nypost.com/2021/02/17/the-dining-room-is-now-the-most-important-room-in-a-nyc-apartment/


Trump-byggnader förlorar värde

Donald Trump har och har haft många hus i New York. Och han har varit angelägen om att de ska ha hans namn tydligt uppsatta. Dock fick Trump-hotellet i Soho byta namn eftersom de fick få gäster. Och i flera hus har hyresgästerna vänt sig mot namnet.

Nu senast visar det sig att värdet på hus som heter Trump rasat. Så nu försvinner namnen bortsett från på Trump Tower på Fifth Avenue, som dock också har fallit i värderingen.
https://www.curbed.com/2021/01/trump-manhattan-buildings-lost-value.html


Ett av världens mest klassiska klädföretag hotas

Brooks Brothers är en klädaffär som grundades 1818 och har sitt centrum på Madison Avenue i New York. Samtliga amerikanska presidenter har köpt kostymer där. Själv har jag en massa skjortor och flera kostymer som jag köpt på Brooks Brothers. Också min pappa handlade där efter andra världskriget. Och vi har köpt kläder där till barn och senare till barnbarn.
Nu har coronan drabbat Brooks Brothers så att de flesta butiker är stängda och det klassiska företaget hotas av konkurs.
https://nypost.com/2020/07/08/brooks-brothers-files-for-bankruptcy-still-seeking-buyer/


Mina matrecept

Min fru Inger lade ut en bild på Facebook på en efterrätt jag lagat: Äppelsufflé. Flera följare ville ha recept. Jag är intresserad av matlagning. Därför har jag ett antal recept på min hemsida. Däribland äppelsufflén:
https://wastberg.se/category/recept/


Svenskt i New York

I vanliga tider brukar det vara åtskilliga svenska aktiviteter i New York. Nu råder krav på isolering och distans, vilket begränsar det mesta. Dock finns det ett och annat digitalt.

Vill man följa vad som ändå händer kan man gå in på generalkonsulatets hemsida och där kan man också prenumerera på deras nyhetsbrev.
http://www.swedennewyork.com
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/Swedish-events-in-New-York/

Scandinavian House i New York brukar ha föreläsningar, musik, filmer, konstutställningar. Just nu är allt digitalt, men åtskilligt sevärt:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/

Fotografiska museet i New York har en fantastisk byggnad och är aktivt:
https://www.fotografiska.com/nyc/

Ragna Bley, svensk konstnär, som nu bor i Oslo, ställer ut på Downs & Ross, 96 Bowery Street, 2nd Floor.
http://downsross.com/exhibitions/ragna-bley-soundings

Den svenska konstnären Nathalia Edenmont visas fram till början av maj på Nancy Hoffman Gallery, 520 West 27th Street:
https://www.nancyhoffmangallery.com/nathalia-edenmont-1Scandinavian American Theater Company, normalt på 8e Avenyn, har nu pjäser digital. Idag av svenska författaren (och bibliotekarien) Balsam Karam:
https://satnyc.orgSvenska kyrkan i New York, 5 East 48th Street, har ett kafé. Där kan man alltid köpa kanelbullar och pepparkakor och nu semlor.
https://www.svenskakyrkan.se/newyork