25 JANUARI 2021

Bra presidentval, nu gäller det mellanvalet
Bidens progressiva politik
Trump oförutsägbar, inte Biden
Trump-attacken en väckarklocka
Dollarn mycket ”billigare”
Reaktionerna mot Trump stärker demokratin i USA
I motsats till Trump är Biden invandringspositiv
Funktionshindrade har rätt till demokrati
SD vill ge Trump fredspriset
Svenska institutet 75 år
Inte bra med marknadshyra för kulturfastigheter
Klassisk krog – Trump-favorit – stänger
Svenskt smågodis i New York
Svenskt i New York


Bra presidentval, nu gäller det mellanvalet

Januari blev en i USA:s politik mest avgörande och känslomässiga månader, i och med angreppet mot Kongressen och Joe Bidens introduktion.

Joe Biden blev vald och fick sju miljoner röster fler än Donald Trump. Dock hade Trump med sina 73 miljoner röster de flesta en republikansk kandidat haft. Det beror på att valdeltagandet var det högsta på 100 år.  Och republikanerna blev långt större i Representanthuset än innan valet.

Det som nu blir viktigt och avgörande är att demokraterna inte förlorar mellanvalet 2022. Det är ett val till Representanthuset, en del av Senaten och lokala parlament. Oftast brukar det gå bra för oppositionen i det valet och allmänt sett har republikanerna högre valdeltagande än demokraterna. Dock kan det bli annorlunda i november nästa år. Republikanerna är djupt splittrade, främst kring inställningen till Trump. Och det kan leda till att många republikaner väljer att stanna hemma.

För Bidens möjligheter att genomföra sin politik blir mellanvalet tämligen avgörande.

 
Bidens progressiva politik

I förra nyhetsbrevet – innan Biden svurits in – hade jag en lista på fem viktiga områden där Biden skulle för nya reformer: Klimatpolitiken, generell sjukvårdsförsäkring, höjda skatter för rika, återinförda regleringar av finansmarknaden, generös invandringspolitik.

Nu framgår det att han satsar en rad fler områden Naturligtvis en stor satsning på kampen mot Coronan.Föerslag om ökat skydd för hbtq-personer och borttagande av förbudet mot transpersoner inom militären.
Dessutom uppdaterar han lagen om våld mot kvinnor.
Vidare inför han större restriktioner för vapeninnehav.

 
Trump oförutsägbar, inte Biden

I valkampanjen 2016 sa Donald Trump att en amerikansk president i utrikespolitiken ska vara ”unpredictable”, oförutsägbar. Helt klart ett av de få vallöften han höll.

Men vissa saker är uppenbara: Trump var för Brexit och negativ till EU. Biden är EU-positiv. Trump har antytt att han vill att USA ska lämna NATO; Biden har inte den uppfattningen. Trump var mot FN-aktivitet, Biden tvärtom.

Biden var under många år ordförande i Senatens utrikesutskott. Han är rätt internationellt kunnig och alltid stått för grundläggande internationell solidaritet. Det är rimligt att tro att han kommer att stötta demokratier över världen.


Trump-attacken en väckarklocka

”Attacken mot Kapitolium i USA är en väckarklocka också för Sverige. Vår demokrati är inte vaccinerad mot vare sig snabba aggressiva attacker eller mer långsamt nedbrytande företeelser. Det finns flera varningssignaler. Därför är det med största allvar vi uppmanar till allas engagemang för demokratin, skriver tolv undertecknare.”  Så inleds den artikel i DN idag som jag är en av de som står bakom. Den som ligger bakom är Peter Örn, tidigare partisekreterare hos Liberalerna och nu ordförande i den statliga utredningen om Demokratin 100 år. Nu när högerpopulisterna rycker fram i hela västvärlden bör det vara en viktig uppgift att kämpa för demokratin.
https://etidning.dn.se/shared/article/svensk-demokrati-ar-skor-den-kraver-vart-engagemang/RtvL7pec 

Dollarn mycket ”billigare”

Jag har åtskilliga gånger – och oftast korrekt – haft prognoser kring den svenska kronans värde gentemot dollarn. Eftersom jag både börjat doktorera om efterkrigstidens valutasystem och varit statssekreterare i finansdepartementet under valutakrisen vet jag dock att det är omöjligt att göra säkra prognoser. Nu har kronan på ett år stärks från att en dollar i januari 2020 kostade 9,36 kr till att den nu kostar 8,22. Det gynnar importen eftersom importerade varor blir billigare, men missgynnar i viss mån svensk export.

Orsaken är delvis att USA:s ekonomi försvagats och att marknaden finner att USA:s ekonomi är osäker samtidigt som USA under Trump inte längre var för frihandel. Dollarns styrka har haft att göra med att den varit den främsta internationella valutan för kommersiella avtal och betalningar. Troligen innebär Biden-regimen en satsning på frihandeln och sannolikt högre ränta. Jag skulle tro att dollarn därför på nytt kommer att stärkas i slutet på året.


Reaktionerna mot Trump stärker demokratin i USA

Trumps odemokratiska agerande misslyckades och majoriteten hos Republikanerna vänder sig nu starkt mot honom. Angreppet mot Kongressen visar att det finns en extremhöger också i USA. Men reaktionen stärker snarast demokratin i USA. Och Biden kommer att sträva efter att stärka gemenskapen.
Skrivit om detta:
https://www.sydostran.se/insandare/debatt-trots-allt-usa-ar-en-demokrati-92d33aae/
 
I motsats till Trump är Biden invandringspositiv

I Joe Bidens valprogram fanns en positiv hållning till invandring. Och 80 procent av amerikanerna menar att invandring är bra för USA:s utveckling.

Som för alla högerpopulister var en av Donald Trumps dominerande profiler att han skulle stoppa invandring. Trump tog mer än 400 beslut om invandringsstopp och minskade flyktinginvandringen med 80 %. Dessutom minskade han kraftigt möjligheterna till familjeåterförening. Alla besök från sju muslimska stater förbjöds.

Biden har gjort klart att de 11 miljoner papperslösa som finns i USA ska få en väg till amerikanskt medborgarskap – något som kräver språkkunskap och samhällsorientering. Han har redan tagit bort inreseförbudet från de muslimska länderna och inrätta ten arbetsgrupp för att underlätta familjeåterförening. Dessutom har han stoppat byggandet av muren mot Mexico och i kontakt med Mexicos president varit öppen för invandring.

Samtidigt kommer han att -liksom Obama – se till att invandrare som begår brott direkt utvisas.
https://www.axios.com/biden-day-one-immigration-93f33b01-b2d7-41a9-b4c3-13db8e93554a.html

Funktionshindrade har rätt till demokrati

Hade nyligen en omfattande artikel i Dagens Nyheter om hur människor med funktionsvariation diskrimineras i det politiska inflytandet.   Grundläggande förutsättningar för ett deltagande på lika villkor saknas. Det är ovärdigt en demokrati.

Om politiska sammanträden kan fortsätta hållas på distans efter pandemin kan det underlätta för funktionsvarierade.

Det finns stark anledning att inför valet 2022 öppna upp för människor med funktionsvariation att i högre grad rösta och också delta och bli representerade i politiken.
https://www.dn.se/debatt/sa-kan-funktionshindrade-rosta-och-bli-valda-2022/

SD vill ge Trump fredspriset

Sverigedemokraterna ställde upp bakom Donald Trump – vilket också de högerpopulistiska partierna i Ungern och Polen gjort. Mattias Karlsson, tidigare gruppledare för Sverigedemokraterna, sa för några månader sedan när de föreslog Trump till Nobels fredspris: ”Ingen ärlig bedömare kan förneka den enorma insats som han har gjort för en fredligare värld.” SD står fast vid nomineringen även nu.

Visst gjorde Trump en god insats för att få Förenade Arabrepubliken att erkänna Israel, men Trump har i många sammanhang stått för våld – senast i att Kongressen stormades – vilket gör nomineringen bisarr.


Svenska institutet 75 år

Svenska institutet – den statliga myndighet som jag var generaldirektör för 2005-10 – har nyligen uppmärksammat sitt 75-årsjubileum. Bilden av Sverige i andra länder är viktig, både för svensk internationell politik och för företag. Ett sätt att påverka sverige-bilden är att sprida svensk kultur, men också att informera, numera i hög grad digitalt. Under min tid började vi den digitala informationen.

Under corona-tiden har Sverige blivit starkt uppmärksammat i andra länder, i huvudsak negativt. Det gör Svenska institutets verksamhet extra viktig.

Svenska institutet grundades gemensamt av staten och näringslivet, främst för att ge en positiv bild av svensk demokrati i USA, där den svenska neutraliteten i andra världskriget givit en negativ bild.

Svenska institutet har just kommit med en skrift om sina 75 år, med betoning på vad som sker idag:
https://si.se/app/uploads/2020/11/sverige-i-varlden-svenska-institutet-75-ar.pdf

Inte bra med marknadshyra för kulturfastigheter

En statlig utredning har just lämnat förslag om principiell hyressättning för Operan, Dramaten, Nationalmuseet, Naturhistoriska riksmuseet och Historiska museet. Idag tvingas kulturinstitutionerna betala kostnadshyra till Statens Fastighetsverk och utredningen föreslår att de ska betala marknadshyra. Ingendera är lyckat.

Jag var ansvarig för en proposition som 1991 ledde till Fastighetsverkets hyressättning för kulturfastigheter. Vi menade att det var orimligt med marknadshyra för dessa fastigheter som ligger i trakter där hyrorna är höga. De skulle få hyror som baserade sig på de reella kostnaderna och om de tvingades göra stora investeringar skulle de få kompensation i anslaget. När Göran Persson tog över 1994 släppte han dock hyrorna friare.

Om regeringen låter Statens fastighetsverk ta ut marknadshyror av museerna och teatrarna och inte kompenserar detta innebär det en utarmning av Sveriges kultur. 


Klassisk krog – Trump-favorit – stänger

En av de mest klassiska krogarna i New York, 21 Club, på West 52nd street, har varit stängd under pandemin, men kommer inte att öppna. Den grundades 1930 var Donald Trumps favorit och allmänt populär för ledande politiker och storföretagschefer. Klassisk mat och trevlig.


Svenskt smågodis i New York 

För drygt 10 år sedan startades svenska butiken Sockerbit med smågodis på Christopher Street i West Village. Men den har nu lagts ner. Dock finns den nu i Los Angeles.

För NewYork-svenskar med sötsug finns lyckligtvis butiken BonBon kvar på Lower East Side, 130 Allen St. Man har bl a massa smågodis.
https://www.bonbonnyc.com/


Svenskt i New York

I vanliga tider brukar det vara åtskilliga svenska aktiviteter i New York. Nu råder krav på isolering och det begränsar det mesta. Dock finns det ett och annat digitalt.

Vill man följa vad som ändå händer kan man gå in på generalkonsulatets hemsida och där kan man också prenumerera på deras nyhetsbrev.
http://www.swedennewyork.com
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/Swedish-events-in-New-York/

Scandinavian House i New York brukar ha föreläsningar, musik, filmer, konstutställningar. Just nu är allt digitalt, men åtskilligt sevärt:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/

Den konstnärliga fotografen Florence Montmare har tagit en samling fotografier från Fårö och de går att följa på Fotografiska i New York:
https://www.fotografiska.com/nyc/the-foto-sessions/florence-montmare/

Den svenska konstnären Nathalia Edenmont visas hela våren på Nancy Hoffman Gallery, 520 West 27th Street:
https://www.nancyhoffmangallery.com/nathalia-edenmont-1

Svenska kyrkan i New York, 5 East 48th Street, har ett kafé. Där kan man alltid köpa kanelbullar och pepparkakor och nu semlor.
https://www.svenskakyrkan.se/newyork

Den Svenska gittarmusikern Mattias Schulstad släppte för några dagar sedan en ny singel. Han har ofta spelats på på New Yorks klassiska radiostation WQXR. 
https://open.spotify.com/album/3bZZqHQgT6OUMd8jqxvW8t

Sanna Torén Björling och Frida Stranne har just kommit med boken. ” Supermakten – vad varje svensk bör veta om USA”.
SWEA i New York har i morgon en digital författarträffa med dem.
https://open.spotify.com/album/3bZZqHQgT6OUMd8jqxvW8t