21 DECEMBER 2020

Biden tillträder 20 januari
Pandemin gjorde att Biden vann
Viktigt klimatpris om framtidens matproduktion
Trump lämnar New York, trots att han äger massa hus
Ytterlighetspartiernas ökade inflytande
Ny politik med Biden
Svenskättling blir Bidens energiminister
Sverige bygger dyrast i Europa
Thanksgiving och familjegrälen kring Trumps
Den svenska centraliserade polisen olycklig
Nyföretagandet jätteviktigt under Coronan
Att hämta på ostronbarer i New York
New York-utställningar med svenska konstnärer
Newyork-svensken Marcus Samuelsson
Svenskt i New York
Utställningar med svenska konstnärer

Biden tillträder 20 januari

Rent formellt ska kongressen besluta om ny president den 6 januari, och teoretiskt sett skulle man kunna utse Donald Trump. Dock är enigheten stor om att Biden inte kommer att ifrågasättas mer än marginellt. Han kommer att sväras in som president den 20 januari. Unikt nog kommer inte företrädaren att vara närvarande och Trump har inte hjälpt till att introducera Biden. Det ska jämföras med hur Obama stöttade Trumps inträde i Vita huset och Trump tackade i sitt introduktionstal Obama för detta.

Trump har brutit mot praxis genom att fatta massor av beslut mellan valet och efterträdarens tillträde. Han utser ytterligare domare, som sitter livet ut, i federala domstolar över hela USA. Dessutom har han – i motsats till sina företrädare som president – godkänt federala domstolars beslut om dödsstraff. Flera sådana beslyt efter valet.

Trumps och republikanernas ständiga påstående om avancerat valfusk syftar också till att underminera Bidens trovärdighet.

 
Pandemin gjorde att Biden vann

På ett sätt kan det sägas att det var pandemin som gjorde att Joe Biden vann presidentvalet. Just pandemin ledde till att en rad delstater införde möjligheter till poströstning och förhandsröstning därför att man ville ge väljarna möjlighet att slippa stå i timslånga köer vid vallokalerna. Biden fick de allra flesta poströsterna, eftersom just hans anhängare var mest rädda för att stå i köer. Det ledde också till att valdeltagandet blev rekordhögt, vilket gynnade Biden.

Skulle exakt samma regler gällt som 2016, då Donald Trump stod mot Hillary Clinton, är det dock inte osannolikt att resultatet skulle blivit detsamma som då.


Viktigt klimatpris om framtidens matproduktion

Jag sitter sedan kort tid tillbaka i styrelsen för Curt Bergfors Foundation som delar ut pris på 1 miljon dollar till organisationer eller andra initiativtagare till att förvandla produktion av föda på ett långt mer klimatvänligt sätt. Curt Bergfors, som grundat hamburgerföretaget Max som finns i många länder, är engagerad i klimatfrågan.

Nyligen kungjorde vi att juryn, ledd av den kände svenske miljöprofessorn Johan Rockström utsett fyra olika mottagare fått varsin sin miljon dollar. Viktigt steg för klimatpolitiken. Här kan man läsa om det:
https://mailchi.mp/e5e6cd94e6cf/announcing-the-2020-finalists-9490484?e=e6ce9010ab


Trump lämnar New York, trots att han äger massa hus

Donald Trump är född i New York och bodde där fram till att han flyttade till Washington. Nu lämnar han New York och skriver sig i Florida.

Det lilla hus i Queens, där han föddes och bodde sina allra första år är nu till salu. Trump äger åtskilliga hus i New York. Men många av dem har tagit bort namnet ”Trump”. De som bor i husen har ofta ogillat namnet. Och Trump Hotell i SoHo gick dåligt därför att det hette så, och har nu bytt namn.

72 procent av Trumps gamla grannar, d v s väljarna på Manhattan, röstade på Joe Biden.

New York Times har en redogörelse för alla Trumps fastigheter i New York.
https://www.nytimes.com/2020/12/12/nyregion/trump-home-new-york-city.html


Ytterlighetspartiernas ökade inflytande

I den svenska polariseringens tid får ytterlighetspartierna – V och SD – en allt större roll. Det är viktigt att konstatera att ledningarna – Sjöstedt och Åkesson – gick med i sina partier när de var tydligt kommunistiska och nynazistiska. Skriver om detta i min månadskrönika i Corren. Visst finns det andra exempel på partier som haft obehagliga saker i sin historia, men om det var 90 år sedan som med Bondeförbundet, spelar det ingen roll. Så om vi väntar några generationer kan V och SD vara annorlunda. Men båda speglar – t ex genom stöd till kommunistiska Kuba och genom främlingsfientligheten – idag sin historia.
https://wastberg.se/2020/12/ytterlighetspartierna-far-allt-storre-inflytande/


Ny politik med Biden


Joe Biden kommer att i de flesta sakfrågor slå in på en annan kurs än Trump. En daglig skillnad blir att Trump var angelägen om att fatta alla beslut, medan Biden kommer att delegera beslut till ministrar och myndigheter. Fem viktiga områden där Biden står för nya reformer:
▪️ Han kommer att satsa på klimatpolitik, återansluta USA till parisavtalet och upphäva Trumps alla uppmuntrande tillstånd till kolbrytning och oljeutvinning.
▪️ Vidare genomförs en satsning på generell sjukvårdsförsäkring, något som blivit mer allmänt omfattat i USA under pandemin.
▪️ Biden kommer att föreslå höjda skatter för de rikaste och dessutom återinföra de regleringar av finansmarknaden som Obama införde och Trump avskaffade.
▪️ Trump har stoppat invandring. Biden kommer att upphöra med att bygga muren mot Mexico, upphäva inreseförbudet från sju muslimska länder. Han träffade för några dagar sedan Mexicos president och kom överens om att öppna upp för invandring. Biden uttalade sig nyligen för att de 11 miljoner papperslösa, som finns i USA sedan länge, ska få en väg till medborgarskap – med de krav som generellt ställs på språk och samhällskunskap för att få amerikanskt medborgarskap.▪️ Med slagordet ”America First” har Trump minskat det internationella engagemanget. (”America First” var namnet på den rörelse som – ledd av svenskättlingen Charles Lindbergh – ville att USA inte skulle engagera sig mot Hitler.) Trump stöttade också Brexit. Biden var under många år ordförande i Senatens utrikesutskott och han kommer att ha positiv kontakt med EU, ställa upp bakom NATO och visa internationell solidaritet.


Svenskättling blir Bidens energiminister

Biden nominerar löpande sina ministrar. Bland de senaste är Jennifer Granholm, vars farfar kom till USA från Västerbotten på 30-taletoch hon var svensk medborgare som liten.

Jag träffade henne i valkampanjen 2003 då hon blev guvernör i Michigan. Nu får alltså USA en svensktalande minister!

 
Sverige bygger dyrast i Europa

För sex år sedan arbetade Göran Persson, Agneta Dreber och jag med ”Nybyggarkommissionen” där vi föreslog 63 förslag för ökat bostadsbyggande. Det handlade i hög grad om en mindre omfattande överklagandeprocess och annat som skulle minska den fleråriga utvecklingen från markanvisning till färdig fastighet. Men också att öka det industriella byggandet.

Nyligen kom en statlig utredning med förslag om industriellt byggande och om bättre konkurrens. Just konkurrensen var ett av våra huvudförslag från Nybyggarkommissionen eftersom Sverige har få byggföretag. Sverige har enligt EU:s statistik det dyraste bostadsbyggandet, vilket i hög grad beror på bristande konkurrens.

Ett speciellt problem är att de enskilda kommunerna har olika regler för byggtillstånd. Två grannkommuner har inte sällan helt olika restriktioner. Det gör att utländska byggföretag har ytterst svårt att få grepp. I Nybyggarkommissionen föreslog vi att hela Sverige skulle ha samma regler och alltså vara en marknad. Då skulle konkurrensen bli effektiv och byggkostnaderna därigenom gå ner. Att den statliga utredningen inte tagit upp det är beklagligt.

 
Thanksgiving och familjegrälen kring Trump

Tiotals miljoner tar sig över hela landet för att träffa släktingar oftast på kalkonmiddag. Thanksgiving är den största amerikanska familjehögtiden. Vanliga år reser massor av unga familjer till sina föräldrar, även om de bor i någon delstat långt bort. I år var det inte samma sak. Det ledde dock till mindre familjekonflikter.

Förra året hade massa medier instruktioner hur man skulle undvika at komma i svåra gräl vid kalkonmiddagen kring om föräldrar eller syskon röstar på Donald Trump. När Trump var ny kom det en forskningsrapport från universitetet i Los Angeles som visade att ”Donald Trump’s election shortened Thanksgiving dinners by 62 million hours nationwide in 2016”.

Det visar hur svår polariseringen är. Och vi ska inte utesluta att något liknande kommer att hända i Sverige om familjemedlemmar har röstat på Sverigedemokraterna.
https://www.nytimes.com/2020/11/26/us/2020-election-family-conflict.html


Den svenska centraliserade polisen olycklig

Nyligen kom en studie som visar hur centraliseringen för drygt fem år sedan av den svenska polisen gjordes på lösa grunder. Sverige är tämligen unikt genom att polisen inte är lokalt förankrad. Tidigare var svensk polis till viss del kommunal, men nu hårt centraliserad

Det finns oroande tecken också i New York, men den övergripande framgången är något vi måste lära oss av i Sverige. I och med att polisen är lokal känner man till vilka personer som kan vara inblandade i brottslighet. Och i New York sker en rekrytering av poliser med hänsyn till att det är bra om de behärskar minoritetsspråk i just den stadsdelen. Medborgarna känner ofta de lokala poliserna, och kan hålla dem informerade.
Vi borde bryta den centraliserade polisorganisationen.
https://www.dn.se/debatt/kommunala-poliser-kan-ateruppratta-fortroendet/


Nyföretagandet jätteviktigt under Coronan

Den ideella organisationen NyföretagarCentrum spelar en huvudroll för att nya företag startas. (Jag var inblandad när NyföretagarCentrum grundades för 35 år sedan.)

Nu under coronan har verksamheten varit oerhört viktigt: Under de senaste 5 åren 2016-2020 har NyföretagarCentrum givit rådgivning åt mer än 25 000 personer. I hög grad besöker utlandsfödda män och kvinnor NyföretagarCentrum där de över hela Sverige får rådgivning och stöd.

Pandemin drabbade sysselsättningen för utlandsfödda och nyanlända speciellt hårt.

Under augusti 2020 – alltså mitt under pandemin – nådde NyföretagarCentrum en topp vad gäller utlandsfödda i rådgivning för start av eget företag. Mer än 40 procent av de som fick rådgivning var utlandsfödda! Denna grupp startar företag av nödvändighet – för sin försörjning.

Här kan man klicka för att se ett  klipp med Harry Goldman, VD på NyföretagarCentrum om hur man kan främja nyanländas företagande: 
https://vimeo.com/shortcutmedia/review/398872956/052ae52b19

 
Att hämta på ostronbarer i New York

När vi själva är i New York brukar vi oftast inleda med att gå till ett ostron-ställe. New York är ju en av de städer där det finns flest ostron-barer. I dessa tider är ju restaurangerna slutna, men det går att förhandsbeställa öppnade ostron och hämta dem. Här är en bra lista på ostronbarer. De som är rena utomhusställen är inte aktuella, och de jag skulle rekommendera är The Mermaid Inn och Sel Rrose.
https://www.thrillist.com/eat/new-york/best-nyc-oyster-bars-right-now


New York-utställningar med svenska konstnärer

Den konstnärliga fotografen Florence Montmare har visat på Fotografiska i New York och hela hennes samling med bilder från Fårö visas upp på den här länken:
https://www.fotografiska.com/nyc/the-foto-sessions/florence-montmare/

Svenska konstnären Sylvia Naimark, som jag tidigare skrivit om, ställer ut på Nancy Margolis Gallery fram till den 8 januari.
https://www.nancymargolisgallery.com/sylvia-naimark

Den 7 januari är det vernissage på Nancy Hoffman Gallery, 520 West 27 Street, med en utställning med den svenska konstnären Nathalia Edenmont:
https://www.nancyhoffmangallery.com/nathalia-edenmont-1

 
Newyork-svensken Marcus Samuelsson

En av de svenskar i New York som är mest uppmärksammade är Marcus Samuelsson, född i Etiopien och adopterad och uppvuxen i VästSverige. Han är en framstående kock, driver flera restauranger: den mest kända är Red Rooster i Harlem. Just nu inte öppen, men fullt möjlig att beställa från:
https://www.redroosterharlem.com

För en vecka sedan intervjuades Marcus Samuelsson utförligt och givande i SvT:
https://www.svtplay.se/video/29439016/min-sanning/min-sanning-sasong-13-marcus-samuelsson


Svenskt i New York

Vi som tillhör Schengen, alltså alla svenskar, släpps i princip inte in i USA under pandemin. I vanliga tider brukar det vara åtskilliga svenska aktiviteter i New York. Nu är det knappast det. Dock finns det ett och annat digitalt.

Vill man följa vad som ändå händer kan man gå in på generalkonsulatets hemsida och där kan man också prenumerera på deras nyhetsbrev.
http://www.swedennewyork.com
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/Swedish-events-in-New-York/

Scandinavian House i New York brukar ha föreläsningar, musik, filmer, konstutställningar. Just nu är allt digitalt, men åtskilligt sevärt:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/


Konstnärliga nyheter

Organisationen Cultbytes, ledd av Anna Mikaela  Esktrand, med svensk bakgrund, är en digital feministisk site för konstnärliga och kulturella nyheter. Hon visar också upp annan konst i Brooklynsammanhang:
https://cultbytes.com/about/
https://brooklynrail.org/2020/12/artseen/Astrid-Kajsa-Nylander-minijobs


Swea:s smultronställen

Swea – organisationen för svenska kvinnor – har stor aktivitet i New York. Man listar också olika aktiviteter som medlemmar driver eller tycker är bra att ta del av:
https://newyork.swea.org/smultronstallen-i-new-york/


                     GOD JUL OCH FÖRHOPPNING OM ETT GOTT NYTT ÅR    – i dessa trista tider!