24 NOVEMBER 2020

Sverige en 51:a delstat
USA-valet präglades av 1787 års författning
Vad händer fram till 20 januari?
Biden som president Bidens finansminister utsatt för antisemitism av Trump
Sverige måste stoppa islamism, inte islam
Över hundra amerikanska folkomröstningar
Ska vi slänga Karl XII-statyerna?
Vem blir republikansk kandidat 2024? Trump?
Trump vill spela en huvudroll minst fyra år framåt
Massor i New York har lämnat staden
Skulpturer i Battery Park
Att beställa från svenska NewYork-affärer
Svenskt i New York

Sverige en 51:a delstat

Det sägs ibland skämtsamt att Sverige är USA:s 51:a delstat eftersom vårt intresse för USA är så starkt. Det senaste amerikanska valet dominerar i svenska medier. Och i det här nyhetsbrevet skriver jag ännu mer om amerikansk politik än jag brukar.

Dessutom nämndes under den svenska valrörelsen 2018 Donald Trump i svenska medier oftare än Ulf Kristersson och Stefan Löfven tillsammans.

Nu följer man vad som händer efter själva valet. Jag är själv tämligen säker på att Joe Bidens valseger kommer att accepteras den 14 december då Electoral College möts och 6 januari då Representanthuset ska godkänna resultatet. Rent teoretiskt skulle flera republikanska delstaters lokala parlament kunna underkänna valet, något som dock verkar osannolikt.

 
USA-valet präglades av 1787 års författning

USA-valen präglas av att konstitutionen är från 1787 och av att presidentvalet formellt styrs av den författningen. Det faktum att USA har 50 olika vallagar, en per delstat, skapar en stor oklarhet. Att presidenten inte behöver väljas av majoriteten beror på att valet formellt sett är att utse representanter till Electoral College, vilket beror på att man på 1700-talet inte hade nationella valkampanjer, utan de olika delstaterna ofta hade olika kandidater. Därför behövde man träffas och rösta fram en president.

Dessutom är en amerikansk grundlagsändring svår att genomföra: Sedan 1787 har endast 27 förändringar, de flesta smärre, gjorts på drygt 200 år.

Att författningen är så omodern är inte bra för demokratin, men det finns inte anledning att ifrågasätta att USA är en demokrati. Jag analyserar dessa inslag mer i detalj i en artikel i Dagens Nyheter:
https://www.dn.se/debatt/usas-gamla-konstitution-gor-medborgarinflytandet-lagt/

 
Vad händer fram till 20 januari?

När Trump hade vunnit presidentvalet 2016 hjälpte Obama honom att ta över Vita huset och administrationen, vilket Trump varmt tackade för i sitt introduktionstal (”gracious aid”). Det är praxis. Men Trump bryter mot den, fram till att han måste lämna 20 januari. Han försöker sabotera för Biden, fattar många långsiktiga beslut och avskedar tjänstemän han ogillar.

Mellan valet och den 20 januari brukar presidenten kallas för ”Lame Duck”, men nu talar man om Donald Trump som ”Flame Duck”, eftersom Trump tar massor av beslut. Bland annat har han släppt fram kraftig oljeutvinning i Alaska, som en del i sitt motstånd till klimataktiviteter. Han utser ytterligare domare – som sitter livet ut – i federala domstolar över hela USA.

Biden kan inte fatta formella beslut innan han tillträtt, men måste förbereda övertagandet. Trump har varit inriktad på att han ska fatta de flesta beslut själv, men Biden kommer i långt högre grad att delegera beslut till ministrar och myndigheter. Det gör att han inför tillträdet kommer att förbereda nomineringen av ministrar och 300 politiskt utsedda högre tjänstemän. Idag kommer han att avisera ett antal ministrar, däribland sin utrikespolitiske rådgivare Antony Blinken som utrikesminister.


Biden som president

Jag har berättat att jag träffat Joe Biden eftersom han sitter i Kongressens Swedish Caucus och har varit engagerad för Raoul Wallenberg. Han är en tydlig Sverigevän.

Joe Biden är en trevlig person och uppskattad av de flesta som haft med honom att göra. Men han har inget riktigt tydligt politiskt program. Han är emot polarisering och är beredd att lyssna på alla.

Joe Biden vill återknyta USA till Parisavtalet, reparera relationen med EU och värna Nato. Han var länge ordförande i Senatens utrikesutskott och kommer helt säkert att ägna de kommande månaderna åt att bygga upp internationella kontakter. Han kommer som president bl a att satsa på sjukvård samt avsluta Trumps invandringsstopp.

Biden valdes in i Senaten som 30-åring, den näst yngste senatorn någonsin 1973 och han har suttit i Senaten sedan dess. Hans arbete i Senaten har präglats av ett brett samarbete över partigränserna. Det gör att han har chans att bryta polariseringen i USA. Man kan utgå från att han kommer att ta kontakt med de republikaner som inte ställt upp bakom Trumps försök att underminera valet och han kommer sannolikt att utse någon republikan till minister.

Bidens finansminister utsatt för antisemitism av Trump
Bidens finansminister utsatt för antisemitism av TrumpJoe Biden har utsett Janet Yellen till ny finansminister – om hon godkänns av Senaten. Hon var chef för Federal Reserve, den amerikanska riksbanken 2014-2018 och har en lång bakgrund som nationalekonomisk forskare.Trump gick till angrepp mot henne och lyckades få bort henne som chef för Federal Reserve. I den sista kampanjfilmen som Trump-kampanjen lade ut inför valet 2016 fanns hon med. Det var en antisemitisk film: Filmen påstod att det fanns de som internationellt kontrollerade ekonomin och Trump talade i den om ”de som kontrollerar makten i Washington slår ihop sig med de här personerna som inte har något gott i sinnet”. Och så hade man bilder på tre judiska personer: finansmannen George Soros, Lloyd Blankfein, vd för investmentbanken Goldman Sachs, och Janet Yellen.


Sverige måste stoppa islamism, inte islam

Min månadskrönika i Corren handlade förra månaden om den islamistiska terrorismen. Islamismen och dess terrorism är ett direkt hot mot demokratin. Vi bör inte tillåta att nya moskéer betalas från andra länder. Statligt stöd till muslimska organisationer av olika slag måste ha demokrati och krav på jämställdhet som utgångspunkt. Samtidigt måste vi skilja på islam och islamism.

Som min politiska idol, folkpartiledaren Per Ahlmark skrev: ”Den islamska fundamentalismen, som brukar kallas för ’islamism’, har få likheter med vad majoriteten av muslimer tror på.”

Presidenten George W Bush var noga med att betona att amerikanska muslimer inte hade med terrordådet 9/11 att göra. När minneshögtiden hölls på Yankee Stadium såg han till att tre amerikanska muslimska imamer, varav en kvinnlig, stod bredvid honom.

Det är nödvändigt att tolerera att individer är religiösa – oavsett vilken religion de har. Vi som ogillar religion bör acceptera människors religiositet, om den inte leder till våld eller står i motsats till demokratin.

Sverige är tämligen tyst kring allt detta. De franska händelserna bör leda till mer aktiva åtgärder mot islamismen och antisemitismen också i Sverige.
https://wastberg.se/2020/11/islamismen-ar-ett-hot-mot-demokratin/


Över hundra amerikanska folkomröstningar
I Sverige röstar vi vart fjärde år – unikt sällan bland demokratier. I USA går man varje år till val – lokala val, delar av representanthuset, val av lokala åklagare och sheriffer mm – och dessutom har man hundratals folkomröstningar, en hel del beslutande, varje år. I Sverige hålls endast någon enstaka lokal folkomröstning varje år.

I samband med årets val beslöts i folkomröstningar i Oregon, Columbia, Washington DC att ta bort bestraffningen vid narkotikainnehav och att tillåta marijuana.

Det är något som Bernie Sanders också drivit. Trump – som själv är helnykterist – har varit emot detta och drivit aktivitet mot drogmissbruk och mot Opioidkrisen, d v s missbruk av beroendeframkallande läkemedel. Detta är ett av de få områden där jag instämmer med Trump.

I och med att man i New York tagit bort att den som bär på sig narkotika för eget bruk eller använder marijuana slipper straff eller ens visitation har det bidragit till att öka brottsligheten.

 
Ska vi slänga Karl XII-statyerna?

Över hela västvärlden pågår nu debatter om man ska ha kvar statyer av historiska personer som ställt till krig, stött slaveri och rasism. I Sverige finns det åtskilliga som vill att vi ska ta bort statyerna på Gustav II Adolf, Karl XII, Gustav III och Carl von Linné. Jag menar att det är personer som har vissa inslag i det de gjort som går att kritisera, men de illustrerar svensk historia. I stället för att ta bort statyerna borde man sätta upp skyltar vid dem med korta historiska redogörelser.

Just Karl XII-statyerna har spelat politisk roll. Att den 30 november uppmärksamma Karl XII:s dödsdag har varit en lång högerextrem tradition. Nynazister samlades vid statyerna, deklamerade Tegnérs dikt ”Kung Karl den unge hjälte” (som jag i och för sig som 11-åring lärde mig utantill) och proklamerade nazism och främlingsfientlighet. Nationaldemokratiska studentföreningen i Lund med dagens SD-ledning Jimmie Åkesson, Björn Söder och Richard Jomshof tillhörde dem som i början av 2000-talet var med på dessa manifestationer tillsammans med nynazisterna och deltog i att hojta ”Bevara Sverige svenskt!”
 
Detta till trots menar jag att vi inte ska ta bort Karl XII-statyerna, bara foga till upplysning.


Vem blir republikansk kandidat 2024? Trump?


Det går naturligtvis inte att svara på nu. Ingen skulle 2011 ha gissat på Donald Trump 2016. Men en del tror att Trump kommer att kandidera. Han kommer då att vara lika gammal som Joe Biden är nu.

En del gissar att det blir en Trump närstående person, kanske nuvarande utrikesministern Mike Pompeo eller svenskättade Fox-journalisten Tucker Carlson. Själv skulle jag gissa att någon av Trumps interna kritiker som Florida-senatorn Marco Rubio eller Texas-senatorn Ted Cruz. Också Trump-administrationens FN-ambassadör Nikki Haley nämns.

Det dröjer dock till våren 2024 innan det blir aktuellt och primärval.


Trump vill spela en huvudroll minst fyra år framåt

Presidenter som har lämnat har rätt at med federala medel upprätta ett bibliotek och minnesbyggnad över sig. Det har alla presidenter gjort. Det är möjligt att det upprättas ett sådant i Florida eller New York.

Donald Trump har inte blivit omvald, men han kommer, unikt för presidenter, att göra allt för att fortsätta stå i centrum.

Det är möjligt att Trump i New York blir åtalad för skattefusk av chefsåklagaren Cyrus R Vance – som jag faktiskt träffade 2002 innan han blev vald. Bir han åtalad är risken stor att han blir fälld och hamnar i fängelse. I amerikanska medier har man gissat att Trump skulle ge sig av till ett land som inte har utlämningsavtal med USA och där han har hotellplaner: Ryssland eller Saudiarabien.

Men åtalas inte Trump så kommer han helt säkert att vilja spela en huvudroll i opinionsbildningen. Han kommer att fortsätta hålla stormöten. Han har också 90 miljoner följare på twitter och han förbereder att starta en egen TV-station. Därigenom kommer han sannolikt att vara högerpopulisternas internationella ledare. Det är ju ingen slump att Viktor Orbán liksom många sverigedemokrater hyllat Trump.

Trump kommer att bidra till fortsatt polarisering i amerikansk politik.
https://www.nytimes.com/2020/11/04/us/politics/trump-post-presidency-influence.html

 
Massor i New York har lämnat staden

Mer än 300.000 newyork-bor har flyttat ut från staden sedan coronan började. De flesta har flyttat till Long Island, där också Hamptons ligger och till New Jersey. Skälen är att många fått långt sämre ekonomi, att kraven på isolering gör det besvärligt att bo i en jättestad, men också att brottsligheten ökat.
https://www.nationalreview.com/news/more-than-300000-new-yorkers-have-fled-city-since-pandemic-began/


Skulpturer i Battery Park

New Yorks borgmästare Bill de Basio invigde nyligen en ny skulptur i Battery Park – föreställande italiensk-amerikanska katolska helgonet Francesca Saverio Cabrini som spelade stor roll på 1800-talet. Syftet är ett led i att fler kvinnor ska uppmärksammas.

I Battery Park finns ett minnesmärke över Jenny Lind, stor sångerska också i USA,  och en staty av John Ericsson, som ju spelade en stor roll i USA:s inbördeskrig och varit en förebild för ingenjörsstuderanden in på 2000-talet
https://nypost.com/2020/10/12/mother-cabrini-statue-dedicated-in-battery-park-overlooks-ellis-island/


Att beställa från svenska NewYork-affärer
Ulrika Bengtsson, klassisk kock och tidigare restaurangägare i New York, driver Swedishnyc där man fram till den 10 december kan beställa jättefint lagad svensk julmat: www.swedishnyc.comTill svenska kaféet Landskapet på Greenwich street och 5th Ave kan man ringa och beställa för att hämta smårätter, kakor och bullar:
https://kaffelandskapnyc.com/

Också svenska butiker i New York går det nu främst att handla på nätet av. T ex Fjällräven som ligger på Mott Street.
https://www.fjallraven.com/us/en-us/acne-studios

Och Area – med fin textildesign – och som ligger i hörnet Femte Avenyn och 8:e gatan:
https://areahome.com

 
Svenskt i New York

Vi som tillhör Schengen, alltså alla svenskar, släpps i princip inte in i USA för närvarande. I vanliga tider brukar det vara åtskilliga svenska aktiviteter i New York. Nu är det knappast det. Dock finns det ett och annat digitalt.

Vill man följa vad som ändå händer kan man gå in på generalkonsulatets hemsida och där kan man också prenumerera på deras nyhetsbrev.
http://www.swedennewyork.com
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/Swedish-events-in-New-York/

Det finns också anledning att titta på vad Scandinavian House lägger ut, främst digitalt, föredrag, insyn i konst och några filmer:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/
Florence Montmare, som nu jobbar med kultur och information på generalkonsulatet i New York, ställde ut konstnärliga fotografier på Bergmancentret på Fårö för några år sedan. Nu visar hon foton från Fårö på Fotografiska i New York den 6 december:                                                                https://www.fotografiska.com/nyc/event/online-scenes-from-an-island-stillness-performativity-and-the-imaginary/Chefen på Svenskamerikanska handelskammaren i New York, Anna Throne-Holst, som innan hon blev VD på SACC kandiderade till representanthuset för Demokraterna, kommenterade det amerikanska presidentvalet i TV4. Hon gjorde det också i Dagens industri:
https://www.di.se/nyheter/anna-throne-holst-jag-ska-rosta-sju-pa-morgonen/

Scandinavian American Theater Company, som har funnits I ett decennium, kan inte spela på scen nu, men på lördag uppmärksammar de digitalt 75-årsjubileet för Pippi Långstrump (Pippi Longstocking).
https://satcnyc.org/pippi/

Via Clive Davis Institute of Recorded Music/NYU Tisch samarbetar10 artister, producenter och låtskrivare från Sverige med 10 studenter och tillsammans skapar de musik virtuellt.
https://www.thecloudsessions.com/

Den 12 december k 17 spelar jazzmusikern Oskar Stenmark på Smalls Jazz Club i West Village.
www.smallslive.com

Den framstående svenske musikern och kulturaktivisten Anders Holst, som sedan länge bor i New York, kom nyligen med sitt senaste album, Endlessly.
https://www.smoothjazz.com/new-releases
https://www.andersholst.com

Jeanne Eriksson Widman Andersen, svensktalande newyorkbo med bakgrund på Åland står för traditionell svensk musik. Hon stod under min tid i New York alltid för musiken kring midsommarstången. Hon har en särskild site kring denna sorts musik.
http://www.ScandinavianEchoes.com/

Den aktiva svenska musikern Nikki O’Neill, som länge bott i New York, har nyligen släppt ett nytt album och fått fina recensioner i nordiska Lira Musikmagasin och Rootsy Music :
https://rootsy.nu/recension.php?id=3041
www.nikkioneill.com

Sylvia Naimark ställer ju ut på Nancy Margolis Gallery och den 5 december kl 11 har man en zoom-konversation med henne:
https://www.nancymargolisgallery.com/zoom-register