4 pers
Ca 2 l nässelblad
1 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 l hönsbulong
3 msk sherry
Gräslök
4 hårdkokta ägg
Brännässlor finns det gott om. Ska man göra nässelsoppa ska man ingen skörda nässlorna i slutet av våren eller också plocka de små bladen högst upp. SÅ hör gör man:
Ta på handskar och plocka massa nässelblad, utan kvisten. Lägg dem fluffigt – ca en halv liter per person – i en stor plastpåse. Lägg plastpåsen i frysen i fem timmar. Ta sedan ut den och knöla till hårt så att bladen blir mosade.
Sedan gör man lite sås av smör, vetemjöl, grädde. Och spär på med en liter hönsbuljong.
Hetta upp och lägg ner de frysta krossade nässlorna. Koka några minuter. Späd med 3 matskedar sherry.
Servera med två ägghalvor i varje tallrik och strö över gräslök.