26 maj 2021

Joe Bidens aktuella ställning

Kamala Harris roll”

Den hotade demokratin”

Börsen upp också under Biden

Trump fortfarande internationell högeridol

Bidens ekonomi gynnar Sverige

En av världens största bedragare fick 150 års fängelse

Svenska partier har dystra historier, men det behöver inte avgöra

Nomineringar inför nästa val i Sverige och USA

Hot mot journalister och fria medier

Fina New York-foton

Svenska restauranger i New York

Svenskt i New York m m

Joe Bidens aktuella ställning

Joe Biden har inte Trumps förmåga att skapa stora rubriker.

Biden är en aktivistisk president, men sätter sig inte själv i centrum på samma sätt som Donald Trump gjorde. Det innebär att han inte dagligen skapar stora rubriker.

Han har hygglig uppslutning hos amerikanerna. Gallup har gjort en mätning nyligen och den visar en stor skillnad mellan partierna. Dock är Biden mer populär än Trump var i början, eftersom då en hel del republikaner var skeptiska mot Trump.

Totalt sett är 53% av amerikanerna nöjda med Biden och 42 % missnöjda. 96 procent av demokraterna tycker att Biden gör en bra insats och 10 procent av republikanerna gör det också.

Det som varit mest tydligt är Bidens agerande mot pandemin, och att han lyckats genomföra USA:s historiskt mest omfattande ekonomiska stimulans, vilket gör att pandemin knappast haft ekonomiskt negativa effekter. Dessutom agerar han i klimatfrågan, vilket inte Trump gjorde. Och han är tuffare mot Ryssland och Saudi än Trump.

Till det kommer att Biden nyligen lyckades driva fram vapenvilan mellan Israel och Gaza. Hur relationen till Israel blir är oklart. Premiärminister Benjamin Netanyahu har likheter med Trump och var dessutom personlig kompis med honom. De första åren på 2000-talet, var Netanyahu, som då inte var premiärminister, rätt ofta i New York och jag träffade på honom på en del mottagningar hos den israeliska FN-ambassaden. Han gjorde ett populistiskt intryck.


Kamala Harris roll

Amerikanska vice-presidenter har som regel stort löpande inflytande, inte minst över den federala administrationen, men uppmärksammas mycket lite. Det gällde t ex Joe Biden när han var vicepresident till Barack Obama.

Nuvarande vicepresidenten Kamala Harris, den första kvinnliga, får omfattande publicitet. Hon framträder konsekvent tillsammans med Biden.
Med stor sannolikhet kommer hon i nästa presidentval, då Biden är 82 år, att bli Demokraternas presidentkandidat.


”Den hotade demokratin”

Du som får mitt nyhetsbrev fick ju för en månad sedan information om den bok jag just skrivit: ”Den hotade demokratin. Så kan den räddas i populismens tid”.
https://www.adlibris.com/se/bok/den-hotade-demokratin-sa-kan-den-raddas-i-populismens-tid-9789189323100
Boken har blivit tämligen uppmärksammad och naturligtvis får min kritik mot Sverigedemokraterna, bl a i en omfattande intervju i Aftonbladet, kraftiga angrepp på nätet.
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/86g38d/sd-ar-ett-hot-mot-svensk-demokrati

Föredöme: Biden erkänner det osmanska folkmordet 1915 mot kristna

Biden gjorde nyligen det ingen tidigare president (bortsett från Donald Reagan för 40 år sedan) vågat göra, nämligen att han helt korrekt betecknade massmordet på assyrier, syrianer, armenier och andra kristna 1915-23 i det osmanska riket, numera Turkiet, som ett folkmord. En och en halv miljon mördades. Turkiet vägrar också idag att erkänna detta och tar konfrontation. I Turkiet är det brottsligt att säga att det var ett folkmord

Den rätt stora – och framgångsrika – assyriska folkgruppen i Sverige kom i stor utsträckning hit på 1970-talet för att de blev förfölja i Turkiet och nästa alla har släktingar som blev dödade under folkmordet.

Sveriges riksdag röstade 2009 för att Sverige ska erkänna händelserna som folkmord, men ingen svensk regering sedan dess har fullföljt riksdagens beslut om att karaktärisera det som folkmord, eftersom man är oroliga för hur den turkiska auktoritära staten ska reagera. Dessutom undervisar svenska skolor helt korrekt – fast inte tillräckligt utförligt – om Förintelsen och Gulag, men konstigt nog inte alls om folkmordet Seyfo.

Nu har Joe Biden tagit det viktiga beslutet att erkänna det osmanska folkmordet. Då borde argumentet för att Sverige ska fortsätta vara fegt bli svagare.
https://www.nytimes.com/2021/04/24/us/politics/armenia-genocide-joe-biden.html

Börsen upp också under Biden

I USA är det alltid en poäng att NewYork-börsen går upp när landet får en ny president. Typiskt nog har New York Times en genomgång hur det fungerat sedan 1930-talet.

Inför senaste valet sa Donald Trump om Joe Biden och börsen: ”If he is elected, the market will crash!”

Men i praktiken blev det tvärtom.  Börsen ökade mer än under Trump. Till stor del beror det på att Biden i pandemins tid fått igenom en jättelik ekonomisk satsning.
https://www.nytimes.com/2021/05/07/business/stocks-biden.html

Trump fortfarande internationell högeridol

Donald Trump får – bortsett från när Joe Biden talade i Representanthuset i slutet på april – löpande mer publicitet än Biden. Så är det både i amerikanska och svenska medier. Trump är fortfarande en idol för högerpopulister över hela världem.  (Direkt efter att trumpanhängarna gått till angrepp mot Kapitolium ansåg ledande sverigedemokrater att Trump borde få Nobel fredspris.)

Jag har ett kapitel om Trump som populisternas idol i min nyutkomna demokratibok och jag hade nyligen en artikel i Dagens arena kring just detta:
https://www.dagensarena.se/opinion/trump-spokar-vidare/

Dock är Trump internt kontroversiell hos Republikanerna: 100 republikaner – en hel del med tidigare valda uppdrag –  förbereder att bilda ett nytt parti, något som ska förverkligas om Trump nomineras i nästa presidentval, vilket inte alls är osannolikt:
https://nymag.com/intelligencer/2021/05/trump-stronger-for-2024-nomination-than-you-might-think.html
 
Bidens ekonomi gynnar Sverige

I den nya Tidningen Näringslivet skriver Johan Schück, mycket kompetent ekonomisk analytiker, om att den som betyder mest för svenska jobb är Joe Biden. 

Han visar på att det Biden gör i form av ekonomisk stimulans kan ses som ett väldigt ekonomiskt experiment, med återverkningar långt utanför USA:s gränser.

Det ideologiska budskapet mellan Trump och Biden skiljer sig och fördelningseffekterna blir olika. Men både hos Trump och Biden finns tanken att om man blåser på ordentligt i en konjunkturuppgång, så blir också jobben många fler. Det leder till en amerikansk draghjälp för Sverige, som gynnas av att USA höjer tempot, vilket ger ökade exportmöjligheter och bidrar till fler jobb även här.
https://www.tn.se/kronikor/darfor-ar-joe-biden-viktigast-for-de-svenska-jobben/

En av världens största bedragare fick 150 års fängelse

Bernie Madoff dog nyligen i fängelset. USA är speciellt i en del domar. Han hade dömts till 150 års fängelse. Madoff var en av de största bedragarna i amerikansk historia och han lurade till sig motsvarande 500 miljarder kronor. Innan det upptäcktes var han en ansedd person som bl a satt i NewYork-börsens styrelse.

Grundläggande i bedrägeriet var att han var känd för att förvalta pengar så att de fick större tillväxt än vad någon annan klarade. De som investerade hos honom kunde efter något år få ut det dubbla. Det gjorde att många investerade och lät pengarna var där och när någon ville ha ut pengar använde han de pengar någon annan just investerat.

Han hade allmänt gott rykte, tills bedrägeriet avslöjades i samband med 2008 års finanskris. Jag hade nominerat författaren Elie Wiesel, som suttit i koncentrationsläger, till Nobels fredspris, vilket han fick. Och han grundade en stiftelse som han lät Bernie Madoff förvalta förmögenheten i. Vilket innebar att pengarna försvann.

Bernie Madoff bodde i hörnet East 64th Street och Lexington Avenue, d v s ett kvarter från residenset, där jag bodde. Och jag stötte på hans fru i olika sammanhang.


Svenska partier har dystra historier, men det behöver inte avgöra

Stefan Löfven sa för några veckor sedan att ”jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin”. Han använde alltså det gamla partinamnet VPK – Vänsterpartiet Kommunisterna – och kommunismen står inte för demokrati. Även Jonas Sjöstedt hade en bakgrund i kontakten med diktaturer och han hyllade CH Hermansson som gick med i Kommunisterna när de stödde Hitlers ockupation av Norge. När jag själv satt i riksdagen hade jag två unga vpk-are framför mig och de sa, lite beklagande, att om de får makten och jag går emot den socialism de kommer att genomföra måste jag fängslas.

Alla partier har historiskt negativa inslag. Moderaternas föregångare var ju emot rösträtten. Bondeförbundet var antisemitiskt. Och alla partierna var eniga i att inrätta det rasbiologiska institutet.

Det som är historiskt, flera generationer tillbaka, betyder ingenting idag. Det är inget man kan beskylla dagens partiledare för. Värre är det när dagens partiledare gått med i sitt parti när det var odemokratiskt. När Jimmie Åkesson gick med i SD heilade de på mötena och hakors förekom.
https://kvartal.se/artiklar/partiernas-skelett-i-garderoben-ar-ingen-dod-fraga/

Nomineringar inför nästa val i Sverige och USA

Sverige går ju till val om ca 450 dagar och USA om 160 dagar.  Detta trots att USA valde ny president för mindre än ett år sedan. Under 10 år kan en amerikan rösta ca 20 gånger och en svensk fyra gånger.

Det har att göra med att Sverige är unikt genom att ha nationella och lokala val samma dag och endast vart fjärde år. Det gör att de lokala frågorna kommer i skymundan och att de flesta svenskar känner sig utan inflytande på politiken. Jag har skrivit en del om det i min nya bok ”Den hotade demokratin”.

I USA börjar nu i de flesta delstater primärval inför valet den 2 november då Representanthuset står till val och många lokala institutioner. I Sverige har partierna börjat med att medlemmarna ska få föreslå representanter. Ett av huvudproblemen i svensk demokrati är att de folkvalda – såväl till kommuner, regioner som till riksdagen  – dels är i hög grad okända för väljarna dels totalt sett inte särskilt representativa. Därför borde partierna ta hänsyn till detta i nomineringarna.
https://www.dn.se/debatt/okanda-och-orepresentativa-kandidater-hot-mot-demokratin/

Hot mot journalister och fria medier

Expressen visade i början av maj – på Pressfrihetens dag – hur deras medarbetare blir hotade. Detta är numera vanligt. En tredjedel av alla journalister hotas och 70% utsätts på sociala medier. Högerpopulister dominerar på sociala medier. Detta är något nytt; när jag var chefredaktör för Expressen var hot sällsynt.

Sverigedemokraterna har föreslagit att man i Sverige – liksom i Ungern – ska kunna straffa ”partiska” journalister och de har velat stoppa presstödet och ger sig på Public service.

I min nya bok ”Hotet mot demokratin” pläderar jag för säkrare grundlag och för att Public services oberoende ska grundlagsfästas. Skriver om detta i Expressen.
https://www.expressen.se/debatt/public-service-behover-skyddas-i-grundlagen/
Hade också nyligen en artikel på DN-Kultur om risken för politisk kontroll över medierna, med utgångspunkt från att Myndigheten för press radio och TV vill införa en möjlighet att subjektivt stoppa presstöd för ”fake news”.
https://www.dn.se/kultur/olle-wastberg-oberoendet-for-public-service-bor-skyddas-i-grundlagen/

Fina New York-foton


Pontus Höök är en svensk fotograf som bott i New York i snart 25 år. Han har fotograferat åt åtskilliga svenska och amerikanska tidningar och tidskrifter. Han har dessutom massor av fotografier av New York på sin hemsida:
www.pontushook.com
Och fin att följa på Instagram:
www.instagram.com/lookforhook 
Svenska restauranger i New York

När jag var generalkonsul i New York i början på 2000-talet fanns det fem svenska restauranger i New York. Nu egentligen bara två, nämligen Aquavit (på Upper East Side) och Aska (i Brooklyn, nära Brooklyn Bridge). Båda har mycket bra mat. Och det går nu att reservera bord på båda ställena, som dock kommer att ha det glest.
https://www.aquavit.org/reservations-1reservations@askanyc.com

Svenskt i New York m m


Jag har tidigare varje månad skrivit om svenska aktiviteter i New York, t ex svenska konstnärer som ställts ut och svenska musiker som framträtt.  Fått hjälp av svenska generalkonsulatets ansvarige för kultur och information. Men nu leder pandemin till att inget sådant sker.

Så är det nästan överallt, men nu har House of Sweden, i anslutning till svenska ambassaden i Washington, öppnat:
https://www.houseofsweden.com/en/house-of-sweden/exhibitions/
I Paris har Svenska institutets kulturhus nu öppnat:
www.institutsuedois.fr
Scandinavian House i New York har föreläsningar, musik, filmer, utställningar. Just nu är allt digitalt, men åtskilligt sevärt:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/
Det kan också vara värt att följa de kommande teaterföreställningarna hos Scandinavian American Theater Company:
https://satcnyc.org
Konstgalleriet Nancy Margolis har under sommaren en stor utställning med sina främsta konstnärer, däribland svenska Sylvia Naimark
www.nancymargolisgallery.com
Den erfarna kocken och restaurangchefen Ulrika Bengtsson håller nu på med en  à la carte meny som ska gå att beställa hela året:
https://www.swedishnyc.com/coming-soon