17 JUNI 2021

Ny borgmästare I New York
USA:s demokrati hotad
Medborgarna borde få lokalt inflytande
Trump-kompisen har lämnat i Israel
5 procent svenskar är antisemiter
Donald Trump går till ständiga angrepp
Viktigt att invandrare startar nya företag
Svensk midsommar i New York

Ny borgmästare I New York

På tisdag är det inför borgmästarvalet i november primärval i New York. 20 demokrater och 3 republikaner kandiderar. Systemet är inte att partimedlemmar är de som deltar i att utse partiets kandidat, utan i USA registrerar sig de flesta efter vilket parti de röstat på. Då för de rösta i partiets primärval. I New York City röstar ca 80 % på Demokraterna.

Själv har jag träffat de fem senaste borgmästarna i New York. Främst Rudy Giulliani och Michael Bloomberg som var borgmästare de år jag var generalkonsul, vilket gjorde att vi sågs rätt ofta.

Tre kandidater står nu i centrum – samtliga demokrater:

Eric Adams, afroamerikan, som är kommunal ordförande i Brooklyn och som tidigare varit polis.
Andrew Yang, framstående i den interna kampanjen för demokratisk presidentkandidat förra året.
Maya Wiley som är vänsterkandidat och vill dra ner anslagen till polisen.

Den viktigaste sakfrågan är brottsligheten som ökat kraftigt i New York. Främst antalet skjutningar som är de högsta sedan 1997. Och antalet mord ökade med 45 % 2020 i förhållande till 2019. Antalet skjutningar ökade med 97% mellan dess två år.

Brottsligheten är ändå långt lägre än när Rudy Giulliani tillträdde 1994. Han var ytterst framgångsrik i att få ner brottsligheten. Men har ju blivit en grov förespråkare för Donald Trump. Det gör att ingen kandidat tar intryck av vad han gjorde som borgmästare.

Ingen av kandidaterna har någon riktigt trovärdig linje för att ordentligt vända utvecklingen när det gäller brottslighet.

Yang och Adams har legat först i opinionsundersökningarna. Själv skulle jag ha röstat på Eric Adams och jag gissar att det är det han som kommer att bli ny borgmästare.

USA:s demokrati hotad

Den helt dominerande frågan i USA:s interna politik för närvarande är att i 14 delstater har man med republikansk majoritet beslutat om lagar som begränsar möjligheterna att rösta – i praktiken för minoriteter och för unga väljare.

Det drivs av Donald Trump och handlar om att minska möjligheterna till förhandsröstning och poströstning. Joe Biden fick de flesta av dessa röster. En viktig orsak är att man i USA röstar under en vanlig arbetsdag och många har sådana jobb att de inte tillåts att lämna för att rösta under arbetstid. Det är också vanligt att afroamerikaner går i kyrkan på söndagar och förhandsröstar i samband med det. Därför har man i flera delstater förbjudit förhandsröstning på en söndag.

När Joe Biden talade på Memorial Day i början av juni sa ha helt korrekt: ”Demokratin är i fara här hemma och runt om i världen.”

Medborgarna borde få lokalt inflytande

Den klassiske talmannen i amerikanska representanthuset, Tip O’Neill, konstaterade på 1980-talet att ”all politik är lokal”. Det ligger mycket i det, också i Sverige. Samtidigt är medborgarnas chans till lokal påverkan mycket liten i Sverige. En rad undersökningar visar att medborgarna inte känner möjlighet till lokalt inflytande.

I min nya bok ”Den hotade demokratin” skriver jag en hel del om detta:
https://www.adlibris.com/se/bok/den-hotade-demokratin-sa-kan-den-raddas-i-populismens-tid-9789189323100
Den kommunala politiken ligger ju i regeringsfrågans slagskugga. Därför måste man skapa möjligheter för de lokala väljarna att påverka. Gärna genom rådgivande lokala folkomröstningar. I Stockholm är förslagen att vidga Gröna Lund, Hasselbacken och annat som skulle försämra Djurgården nu aktuella. Dessutom att låta bli att renovera det klassiska Liljeholmsbadet.

Att ge medborgarna rätt att påverka hur bebyggelsen sker är viktigt. Jag tror inte att den mångåriga grova förändringen av Slussen skulle genomförts om medborgarna haft en chans att säga sin mening i en folkomröstning. Skrivit om detta:
https://esvd.svd.se/1001/svenska-dagbladet/416531/2021-06-03/20914983/genomfor-fler-lokala-folkomrostningar

Trump-kompisen har lämnat i Israel

När jag själv bodde i New York som generalkonsul träffade jag på Benjamin Netanyahu några gånger på mottagningar hos Israeliska konsulatet. Det var innan han var premiärminister och han var ofta i New York. Där umgicks han en hel del med Donald Trump, som då var långt ifrån politiken. När de båda ledde sina nationer hade de nära kontakt.

Netanyahu liknar på åtskilliga sätt Trump. Efter senaste valet har t o m Netanyahu antytt att det kunde varit valfusk, utan att ha några som helt bevis. Precis som Trump.

Även om Netanyahus parti Likud blev det största har partier över hela den politiska skalan gått samman för att få en regering utan Netanyahu, vilket är förståligt.

I Israel finns också flera arabiskt baserade partier och 20 % av väljarna är araber med palestinsk bakgrund. Demokratin fungerar bra.

5 procent svenskar är antisemiter

Forum för levande historia – ett museum och en tankesmedja, som jag var erbjuden att bli chef för när den grundades för 20 år sedan, har nyss redovisat en undersökning om antisemitismen i Sverige. Den har gått ner kraftigt. Men fortfarande finns det en hel del som instämmer i antisemitiska påståenden.

Det har också gått ner i Malmö där islamism spridit antisemitism. Men i Malmö är imamen engagerad mot antisemitism, vilket säkert har gjort nytta.

Fem procent i Sverige är starkt antisemitiska. Det är islamister och vissa högerextremister. Som konstateras av undersökaren: ”När vi tittar på partisympatier ser vi att personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna har också de en jämförelsevis högre grad av antisemitiska attityder, framförallt när det gäller traditionell och förintelserelaterad antisemitism.”
https://www.levandehistoria.se/sites/default/files/wysiwyg_media/rapport-antisemitism-i-sverige-2020_2.pdf

Donald Trump går till ständiga angrepp

Donald Trump fortsätter att hela tiden att få stor uppmärksamhet i amerikanska medier. I ett stort tal på ”North Carolina Republican Convention” för en vecka sedan sa han att Joe Biden ”is destroying our country”. Typiskt tal av Trump och bidrar till stora konflikter.

Republikanerna står bakom Trumps ambition att ställa upp i nästa presidentval, men det viktiga är satsningen på mellanvalet 2022, som hotar att leda till att republikanerna får majoritet i Kongressen. Oppositionen vinner nästan alltid i mellanvalen.
https://nypost.com/2021/06/05/trump-rips-biden-in-nc-gop-convention-speech-vows-tremendous-2022/

Viktigt att invandrare startar nya företag

Sverige hade kring 2015 den största europeiska invandringen i förhållande till befolkningens storlek. Därför är det mycket viktigt för Sverige att utlandsfödda har arbete. I Sverige är en förutsättning att också kvinnliga invandrare har jobb.
Det har fungerat rätt bra, och NyföretagarCentrum har varit helt avgörande. Under 2019-2020 medverkade NyföretagarCentrum till att närmare 1000 företag startades av nyanlända migranter.

Dessutom var andelen invandrade kvinnor som startade företag högre än de svenskfödda som inte startat med hjälp av NyföretagarCentrum.

Vad som också är viktigt är att de företag som invandrarna startat naturligtvis måste betala skatt, vilket innebär att stat och kommun fått flera hundra miljoner kronor i intäkter. Samtidigt har nyföretagarna anställt andra invandrare.

NyföretagarCentrum spelar alltså en viktig roll för Sveriges framtid.
http://www.nyforetagarcentrum.com

Svensk midsommar i New York

Ett viktigt svenskt inslag i New York har i många år varit midsommarfirandet. Den stora midsommarfesten, arrangerad av det svenska generalkonsulatet, startades 1996 av min företrädare som generalkonsul Dag Sebastian Ahlander.

De första åren hölls firandet i Central Park. Men efter en tid tyckte parken att de många svenskarna slet för hårt på parkens gräsytor. Därför flyttade vi det till Battery Park, längst ner på Manhattan med en symboliskt laddad utsikt mot Frihetsgudinnan. 2002 var parken fortfarande så skadad av damm och splitter från terrorattacken den 11 september året innan att vi lyckades övertyga Central Park att låta oss vara vid Swedish Cottage i parken det året.

Många unga svenskar i New York väljer att ta med amerikanska vänner till Battery Park för att uppleva midsommarstången, Små grodorna och svensk sommarmat. Flera tusen brukar komma. Som generalkonsul hade jag såväl Carl Bildt som kronprinsessan Victoria som gäster under midsommarfirandet.

Pandemin gör att det i år inte blir ett jättelikt midsommarfirande.  Det blir endast ett litet anta inbjudna som kommer att träffas i Battery Park och äta en ”midsommartallrik”.

Dock sker ett midsommarfirande den 19 juni i den stora svenska Wasa Park i New Jersey. Begränsat i år, men vanliga fall brett familjeinriktat med många barnaktiviteter.

Och sedan 81 år tillbaka brukar det vara firande några dagar innan midsommar på den svenska klubben Manhem vid stranden i The Bronx. Det är en klubb som funnits i 96 år och det man firar är ”Sweden Day”. Det riktar sig till svenskättlingar svenskättlingar och då brukar alltid dansklubben för barn – Elsa Rix – uppträda liksom Smörgåsbandet, som leds av Jeanne Eriksson Widman Andersen som har bakgrund på Åland och som spelade på det svenska midsommarfirandet under min tid. Dock är festen på Manhem inställd i år.  Manhem ägs av Swedish American Community of Greater New York.
http://swedendayny.com

I år finns det alltså begränsade möjligheter till midsommarfirande, men den som är i New York kan skaffa fin svensk midsommarmat i låda från duktiga kocken Ulrika Bengtsson:
https://www.swedishnyc.com/
__________________________________________
Titta gärna in på https://www.wastberg.se

Nästa nyhetsbrev kommer inte förrän i slutet av augusti.

ÖNSKAR TREVLIG SOMMAR !