OLLE WÄSTBERGS NYHETSBREV 25 AUGUSTI 2021
Om nyhetsbrevetUSA:s Afghanistan-agerande drabbar Joe BidenNew York och Sverige – ökad brottslighet
USA är nu starkt polariseratDen hotade demokratinDigitalt tal för PrideDemokrater i Kuba borde få stödDe svenska Liberalernas splittringUSA:s nationaldag och invandringenHistorien kring de svenska tidningarna i USATrump kommer att kandidera till president 2024Ingmar Bergman och Bergmancenter på FåröYtterst lite svenskt i New York
Om nyhetsbrevet
Jag har varit i USA under samtliga presidentval sedan Jimmy Carter valdes 1977 och bodde ju flera år i New York som svensk generalkonsul. Därför är det unikt, p g a pandemin, att jag inte varit där sedan 2019. Under pandemitiden har många restauranger och butiker lagts ner.
Det kommer därför att dröja att jag som tidigare har en massa tips kring New York. Det blir mer i det här brevet om politik – i USA och Sverige – och vad jag själv gör. Kan uppfattas som lite egocentriskt.
USA:s Afghanistan-agerande drabbar Joe Biden
Joe Bidens beslut att USA militärt lämnar Afghanistan har ju lett till en allvarlig förändring i Afghanistan. I och för sig var det Donald Trump som beslöt detta. Han stod för att USA inte skulle ställa upp för frihet och demokrati internationellt. Han antydde bl a att USA skulle lämna NATO. Och när det gäller Afghanistan hävdade han att USA fått garanti för att al-Qaida – som låg bakom terrorattacken den 11 september för 20 år sedan – skulle vara utestängt.
Joe Biden har blivit mycket hårt kritiserad – av såväl demokrater, republikaner som de flesta medier för reträtten från Afghanistan. Här är ett exempel:
https://nypost.com/2021/08/21/bidens-afghanistan-withdrawal-shows-a-disengaged-befuddled-president/
Att Joe Biden blev president innebar en ny utrikespolitik för USA. Ingen nyvald president har haft större utrikespolitisk erfarenhet än Joe Biden. Han började redan 1973 med utrikespolitik i Senaten och blev ordförande i utrikesutskottet.
Det är därför märkligt att han fullföljde Trumps avtal om att lämna Afghanistan.
Det har också bidragit till att hans förtroendesiffror sjunkit ytterligare. Nästan alla presidenter får mindre förtroende efter en tid. Också den ökade inflationen och den ökade illegala invandringen har spelat en roll för att förtroendet för Biden sjunkit. Jag som har grundläggande sympati för Biden, som jag träffat flera gånger, menar att det är en dyster utveckling.
https://www.realclearpolitics.com/epolls/other/president-biden-job-approval-7320.html
New York och Sverige – ökad brottslighet
Den i New York kände journalisten Seth Barron har nyligen kommit med boken ”The Last Days of New York”. Den vänder sig främst mot den nu avgående borgmästaren Bill de Blasio och handlar i hög grad om den ökade brottsligheten. Brottsligheten i New York, som förut var låg, har på nytt ökat kraftigt: Skjutningar och gängbrottlighet.
https://nypost.com/2021/08/16/nyc-shooting-spree-leaves-more-than-dozen-victims-hurt/
I våras blev en grupp turister, däribland en liten flicka, träffade av skott vid Times Square. Den ökade brottsligheten kommer att spela en huvudroll i årets borgmästarval. Demokraternas borgmästarkandidat Eric Adams har tidigare själv varit polis och har ett utförligt program mot kriminaliteten.
Den debatt som förs i New York och de tidigare effektiva åtgärderna har också relevans för Sverige, med vår ökade kriminalitet. SOM-institutet vid Göteborgs universitet gör de viktigaste undersökningarna om svensk politik. De konstaterade för några dagar sedan: ”Valet kommer att handla om brottsligheten”.
I New York ökade den demokratiske borgmästare som valdes 1990, David Dinkins, antalet poliser drastiskt. Det blev första steget för att minska brottsligheten och New York blev så småningom en av världens minst brottsliga storstäder. Den nuvarande borgmästaren Bill de Blasio, som tillhör vänstern, har minskar antalet poliser och det är en av orsakerna till att brottsligheten i New York nu ökat.
Jag skriver utförligt i detta ämne med utgångspunkt från Seth Barrons bok i en understreckare i Svenska Dagbladet:
https://www.svd.se/jogga-i-central-park-inte-langre-en-bra-ide
USA är nu starkt polariserat
Tidigare har USA inte varit så partipolitiskt inriktat. De valda till Senaten och Representanthuset har varit mer personliga än partimässiga. Att det kan fungera så visas av att Joe Biden fick en hel del republikaner att stödja hans omfattande proposition om infrastruktur.
Men den debatt som sker om att USA ska besluta om en federal lag för rättigheten att rösta är ytterst kontroversiell. I Texas vill Republikanerna genomföra förändringar som i praktiken gör det svårt för afroamerikaner och sydamerikaner att rösta. En grupp demokratiska politiker åkte till Washington för att försöka få igenom ett stopp för dessa lagar och republikaner i Texas försökte få dem arresterade.
Donald Trump kräver att Joe Biden ska avgå och Republikanernas formella ordförande Ronna McDaniel sa nyligen dels att Donald Trump är partiets ledare dels att Demokraterna är kommunister.
Trump får stor uppmärksamhet och bidrar starkt till polariseringen. Nästa års avgörande kongressval kommer sannolikt att präglas av konflikten mellan Biden och Trump. Det är stor risk att Demokraterna mister sin majoritet i Representanthuset.
Den hotade demokratin
Min bok “Den hotade demokratin” som kom i början av maj har fått rätt mycket positiv uppmärksamhet. Tyvärr är demokrati-frågan aktuell.
https://gronopinion.com/2021/06/22/recension-av-boken-den-hotade-demokratin/
Digitalt tal för Pride
I början av augusti genomfördes Stockholm Pride. Facundo Unia som leder den liberala HBTQ-verksamheten i Stockholm inbjöd mig vänligen att tala om demokratin inför Pride. Det är viktigt att också homosexuella blir tydligt representerade i svensk politik. Och den aktuella kampanjen mot HBTQ i Ungern, som ofta hyllas av SD, måste Sverige tydligt markera mot. Mitt anförande utgår från min bok ”Den hotade demokratin” och finns här:
https://www.youtube.com/watch?v=770UZfV-RkM
Demokrater i Kuba borde få stöd
I Kuba hölls i början av sommaren stora demonstrationer för demokrati, mot den kommunistiska diktaturen. Märkligt nog reagerar inte den svenska regeringen. Det finns en tradition av uppslutning bakom Castros Kuba: Såväl Olof Palme som Vänsterpartiet var positiva. Och fortfarande är många vänsterpartister med i Svensk-Kubanska föreningen.
USA har tagit emot väldigt många kubanska flyktingar och det är inte möjligt för amerikaner att åka till Kuba som turister. Har själv varit där och det är kulturellt intressant att vara i Havanna. Dock markeras hela tiden uppslutningen kring diktaturen.
Sverige borde stödja strävan att Kuba ska bli en demokrati.
https://www.svd.se/sveriges-regering-tiger-om-kuba
De svenska Liberalernas splittring
Liberalerna ligger i opinionsundersökningarna på drygt 2%, alltså långt under möjligheten att bli kvar i riksdagen. Det är dystert när det gäller det parti som drev igenom demokratin för 100 år sedan och som stått för sociala reformer mot socialism.
Folkpartiet drabbades alltid när regeringsfrågan var en central debatt. Ett viktigt skäl för det låga stödet är att partiet är oenigt och fört en offentligt kontroversiell debatt, främst kring om man ska stödja och sitta i en regering beroende av Sverigedemokraterna. Det är liberalt med en öppen debatt, men inte så lyckat för partiet med den intensiva debatten om vilken linje som ska intas. Det som skett de senaste åren är dock inte något unikt i partiets historia. I en krönika i tidningen NU refererade jag den offentliga diskussionen efter Folkpartiets valkatastrof 1973.
Per Ahlmark ville ha en ”mer markerad liberal profil. Det som behövs är ett parti som driver liberalism oberoende av blocken.” Själv skrev jag: ”Folkpartiets vilja att få ett regimskifte får aldrig mer bli viktigare än vilja att föra ut en liberal politik. Folkpartiet ska stå för sitt eget program – fritt från alla block.” Redan då fördes den interna debatten offentligt.
Parallellerna är tydliga. Här är krönikan:
https://wastberg.se/2021/07/liberalt-men-inte-alltid-sa-lyckat/
USA:s nationaldag och invandringen
4 juli är USA:s nationaldag. En viktig del i den amerikanska kulturen är att det är ett invandrarland. Trump – vars far var född i Tyskland – har främlingsfientligheten som en del av sin profil. SD hyllade honom och ville ha honom som fredspristagare.
Företaget Carnegie, som för mer än 100 år sedan grundades av Andrew Carnegie, invandrad från Skottland, publicerar varje år den 4 juli helsidesannonser med bilder på invandrare som gjort viktiga insatser: som ämbetsmän, politiker, läkare, affärsmän, skådespelare, akademiker etc.
Vore en bra idé också i Sverige. Många svenska företag har startats av invandrare. Sverige har flera riksdagsledamöter, en partiledare, två statsråd och många affärsmän, skådepelare, läkare etc som har utländsk bakgrund. Borde framhävas!
https://www.carnegie.org/awards/award/great-immigrants/
Historien kring de svenska tidningarna i USA
Från mitten av 1800-talet fanns det uppåt tusen svenskspråkiga tidningar i USA. På Svenska Emigrantinstitutet (Växjö) finns 150 mikrofilmade gamla tidningar. Faktiskt mikrofilmade av mikrofilmsföretaget Rekolid, som ägdes och drevs av min pappa Erik Wästberg (https://sv.wikipedia.org/wiki/Erik_Wästberg)
Att det fanns så många svenskspråkiga tidningar tyder på att det var ett sätt för invandrare att känna gemenskap.
Ulf Beijbom, som tidigare var Svenska Emigrantinstitutets chef, har skrivit en bok om svenskspråkig press i USA.
https://www.adlibris.com/se/bok/press-och-pennfaktare-i-svensk-amerika-9789197751544
Trump kommer att kandidera till president 2024
Jag får av någon anledning dagliga kollektiva mail från Donald Trump, mest med uppmaning att stötta honom med några dollar. Varför jag står på Trump-kampanjens lista vet jag inte. Gissar att det antingen är Rudi Giuliani, som jag träffade ofta när han var borgmästare och innan han blev en aggressiv Trump-anhängare eller Dick Morris, som jag umgicks en del med och som nu har blivit en opinionsbildare som driver fram Trump.
Trump ställer allt oftare upp på offentliga möten och han hävdar att han leder Republikanerna. Om Republikanerna vinner valet till Representanthuset nästa år kommer hans interna ställning att bli ytterst stark.
Michael Wolff, som skrivit tre böcker om Trumps presidentskap, utan att hylla honom, träffade nyligen Trump och drar slutsatsen att Trump helt säkert kommer att kandidera.Han skrev om det för några veckor sedan:
https://www.nytimes.com/2021/07/23/opinion/politics/trump-2024-michael-wolff.html
Ingmar Bergman och Bergmancenter på Fårö
Under våra fem år i New York fanns det inte en enda dag då det inte någon stans visades en Bergmanfilm. Hans betydelse som identitetsskapare för Sverige kan inte överskattas.
Vi sommarbor på Fårö sedan 17 år. Det gjorde att vi några gånger träffade Ingmar Bergman. Och jag var en av dem som grundade Bergmancenter och vi har sedan 2005 varit med på ”Bergmanveckam”. Mest drivande för att starta Bergmanveckan var min vän Jan O Karlsson, bl a socialdemokratiskt statsråd, tyvärr avliden. I år lyssnade vi under Bergmanveckan bl a på skådespelaren Stina Ekblad som har bred erfarenhet och kunde berätta roligt om skådespelaruppgiften.
https://www.bergmancenter.se
Ytterst lite svenskt i New York
På grund av pandemin dröjer det ytterligare innan den vanliga situationen med åtskilliga svenskakulturaktiviteter i New York.
Men som vanligt är det bra att titta på vad som händer i Scandinavia House
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/
Det svenska Fotografiska som har en fin byggnad har nu öppnat upp:
https://www.fotografiska.com/nyc/exhibition/onyx/
Konstnären och fotografen Peggy Anderson är baserad i New York och driver med sin man restaurangen Community Table i byn Washington i Connecticut, en bit norr om New York. Där får man bl a svenska köttbullar. Hon har också ställt ut foton på Fotografiska i Stockholm och gör det nu i Borås:
https://www.abecitakonst.se/peggy-anderson-the-morning-dip/
Fotokonstnären Jacob Felländer har gjort många tavlor med NewYork-motiv. Den 1 september har Sergelgatan Konsthall I Stockholm vernissage på hans bredare senaste konst.
https://jacobfellander.com
Nordic International Film Festival invigs på Fotografiska i New York nu på onsdag kväll, pågår till söndag. Det krävs att man kan visa upp vaccinationsintyg för att få gå in.
www.nordicfilmfest.org
I slutet på september, från den 25 september, deltar svenskorna Mia Olsson och Eva Vargö i fiberkonstutställning i Connecticut.http://www.browngrotta.com/Pages/calendar.php
Armory Show, den stora årliga konstutställningen på Javits Center, vid Hudson River, öppnar 9 september. I vanliga fall är flera svenska gallerier representerade, men i år är det p g a pandemin långt mindre internationellt än vanligt. Svenska Andréhn-Schiptjenko ska delta, eventuellt digitalt. Finlandsvenska Galleri Forsblom från Helsingfors kommer att vara där digitalt.
https://www.thearmoryshow.com
En av mina viktiga insatser som generalkonsul i New York var att se till att det blev ett monument – utanför Museum of Natural History – om Alfred Nobel. Varje år ristas namnen på de senaastre amerikanska nobelpristagarna in i monumentet och det blir en viktig och uppmärksammad satsning. Den 15 seprember kommer åtta nya namn att manfesteras på monumentet.
Åtta nya namn – de senaste amerikanska pristagarna – avtäcks på Nobelmonumentet den 15/9.
https://untappedcities.com/2012/11/02/the-nobel-monument-of-theodore-roosevelt-park