23 SEPEMBER 2021

Terrorattack utan fördomar
Nu går det dåligt för Biden och Demokraterna
”Den hotade demokratin”
Ny demokratiorganisation
9/11 – Destabilisering och Trump
Brottsligheten ökar i New York och Sverige
Amerikaner får nobelpris och blir med på Nobelmonumentet
Sänk svenska rösträttsåldern
Jacob Felländers NewYork-konst      
Svensk tidning i USANy generalkonsul i New York
Svenskt i New York

Terrorattack utan fördomar

20-årsminnet av terrorattacken 11 september 2001 blev för två veckor sedan mycket uppmärksammat. Då bodde jag i New York som generalkonsul så jag har nu fått många frågor. Då, för 20 år sedan, sprang jag till generalkonsulatets kontor direkt efter första inflygningen. Och från mitt rum – 46e våningen – såg jag på långt avstånd hur andra tornet rasade ihop. Att det så lite uppmärksammats i Sverige att den unge David Tengelin tillhörde de dödade är konstigt. Han hade studerat på unversitet i Arizona och en kort tid jobbat på ett försäkringsbolag högst upp i World Trade Center.

Massor av svenska besökare i New York påverkades eftersom SAS inte fick flyga så de blev kvarbundna. De som bodde på hotell på södra Manhattan fick inte komma dit. Tack vare kvinnoorganisationen SWEA fick de bo i gästrum hemma hos svenskar. Och vi höll i en vecka generalkonsulatets telefonväxel öppen hela dygnet för att svenskar skulle kunna få stöd och råd.

En intressant aspekt är att president George W Bush var angelägen om att terrorattacken från Al-Qaida inte skulle drabba inställningen till amerikanska muslimer.  Terrorangreppet 9/11 riktade sig mot en demokrati som verkligen kunde manifestera tolerans.

Skriver om det i min krönika i tidningen NU:
https://wastberg.se/2021/09/20-ar-sedan-terrordaden

Nu går det dåligt för Biden och Demokraterna

Jag träffade Joe Biden första gången i början på 2000-talet då han var ordförande i amerikanska senatens utrikesutskott och jag fick honom att vända sig till den ryska ledningen och uppmana dem att ge offentlighet åt allt om Raoul Wallenberg, något som inte skedde. Biden var en klart liberal internationalist.

När Biden blev president var signalen att USA inte längre skulle följa Donald Trumps ”America First”, som innebar att man inte skulle visa internationell solidaritet och stå upp för demokrati överallt. Trump var inne på att USA skulle lämna NATO och dra tillbaka trupper överallt. USA har militär i 150 länder. Mot den bakgrunden blev det överraskande att Biden följde Trumps initiativ att USA skulle lämna Afghanistan. Det har lett till en omfattande kritik av Biden. Det är fler som gillar Biden än ogillar honom men han har ändå fallit kraftigt i opinionen.
https://www.nytimes.com/2021/09/07/opinion/biden-failed-afghanistan.html
Till detta kommer reaktionerna mot den ökade inflationen i USA och de högre skatterna för de relativt rika.

I november nästa år är det ett mellanval som kommer att avgöra majoriteten i Senaten och Representanthuset. Nästan alltid är mellanvalen negativa för den sittande presidenten och nu är risken mycket stor att Demokraterna mister sin kongressmajoritet.

Vad som är särskilt allvarligt är att den förre presidentkandidaten Andrew Yang startar ett eget parti. Han kommer säkert att få en del röster som annars skulle gått till Demokraterna.

”Den hotade demokratin”

Väldigt trevligt att jag fått många positiva recensioner på min bok ”Den hotade demokratin”. T e x de här:
https://www.svensktidskrift.se/krister-thelin-ingen-battre-skickad-an-wastberg-att-beskriva-den-hotade-demokratinhttps://www.opulens.se/litteratur/hur-ska-populismen-bemotas
Vill man skaffa den går det ju bra:
https://www.adlibris.com/se/bok/den-hotade-demokratin-sa-kan-den-raddas-i-populismens-tid-9789189323100

Ny demokratiorganisation

Det finns nu flera nya organisationer som arbetar för demokrati. En blivande intellektuell grupp är Syntropia som ska arbeta med idéer för demokratins digitalisering och allmän förnyelse. Arbetet kommer ske via plattformen Crowdpol som är klar under hösten. Syftet med Crowdpol är att vara en global demokratiplattform där individer och organisationer kan engagera sig i medskapande samtalsprocesser för att kunna hantera problem och utmaningar på olika nivåer. 

Den liberale internationellt inriktade och kunniga Vladan Lausevic tillhör de som grundat och driver Syntropia.

Målet för Syntropia är att bidra till en demokratisk värld där varje människa har möjligheter att delta i demokratin och bidra till sin lokala omgivning liksom världen i stort. Crowdfundingkampanjen för Syntropia sker via Go Fund Me med möjligheten att få två års medlemskap på Crowdpol vid en donation på minst 100 kronor. 

Merparten av donationerna kommer att gå till att belöna skribenter och organisering av möten för Syntropia med syfte att sprida idéer hur demokratin ska kunna bli bättre under de kommande decennierna. 
https://www.gofundme.com/f/syntropia-tankesmedja-fr-demokrati?qid=bb4ee615126d592311ca708a586ba9a1

9/11 – Destabilisering och Trump

Terrorattacken för 20 år sedan ledde till att nästan 3000 människor dog. Det innebar att väldigt många newyork-bor hade vänner eller vänner till bekanta som dödades. Dessutom brann det i området under flera veckor och det tog lång tid att röja upp och bygga nytt. Ändå var det påtagligt att vardagen för de flest i staden inte påverkades. Borgmästare Guilliani betonade att medborgarna skulle fortsätta gå på krogen och handla som de brukade; terroristerna skulle inte få fälla New Yorks ekonomi.

ABBAs ledare var hemma hos oss en dag efter terrorn och var nervösa för att ”MammaMia” inte skulle få sättas upp. Men det fick den och gick mycket bra. Den enda teaterföreställning som stängdes ner var Strindbergs ”Dödsdansen”, vilket berodde på att Broadway ville förmedla positiva känslor.

9/11 fick säkert en psykologisk effekt och destabiliserade hela USA när det gäller politik. Den framstående skribenten Spencer Ackerman har skrivit boken “Reign of Terror: How the 9/11 Era Destabilized America and Produced Trump.” Han har i den här artikeln i New York Times visat hur det gynnade Donald Trump:
https://www.nytimes.com/2021/09/09/opinion/how-sept-11-gave-us-jan-6.html

Brottsligheten ökar i New York och Sverige

Den i New York välkände journalisten Seth Barron har nyligen kommit med boken ”The Last Days of New York”. Den vänder sig främst mot den nu avgående borgmästaren Bill de Blasio och handlar i hög grad om den ökade brottsligheten. Jag recenserar den i Svenska Dagbladet:
https://www.svd.se/jogga-i-central-park-inte-langre-en-bra-ide
Det finns en klar parallell mellan New York och Sverige. Tidigare var brottsligheten mycket låg, men nu har skjutningarna gått upp. I New York blev för några månader sedan några turister, däribland en fyraårig flicka, vid New Yorks centrum Times Square beskjutna. De drabbades av skott från två kriminella gäng som sköt mot varandra. Skjutandet i New York ökade mellan 2019 och 2020 med 100 procent och antalet mord har gått upp New York har de största antalet skjutningar på 15 år och flest mord på 10 år.

Kriminaliteten spelar en huvudrollbåde  i den svenska valkampanjen och i New Yorks borgmästarval om en dryg månad. Den som sannolikt blir borgmästare i New York är Eric Adams som har polisbakgrund.

Amerikaner får nobelpris och blir med på Nobelmonumentet

För en vecka sedan hade svenska generalkonsulatet i New York den årliga ceremoni kring det monument över Alfred Nobel, som jag i praktiken åstadkom när jag var där. Idén var från min företrädare Dag Ahlander och jag lyckades få igenom monumentet i den kommunala processen samt få finansiering. Årligen graverar man in namnen på förra årets nobelpristagare i monumentet och flera nobelpristagare brukar vara närvarande. Den förste amerikanske nobelpristagaren var Theodore Roosevelt som 1906 fick fredspriset för att ha medlat fred i det rysk-japanska kriget. Monumentet ligger i Theodore Roosevelt-parken.

Varje år brukar en tredjedel av alla nobelpris gå till amerikaner. Sammanlagt har närmare 400 amerikaner fått nobelpris och till det kommer många från andra länder som har sin bas i de kvalificerade amerikanska universitet. Därför är det viktigt för studenter och unga forskare att söka stipendium till USA från Sverige Amerika Stiftelsen (där jag sitter i styrelsen).
https://sweamfo.se

Sänk svenska rösträttsåldern

Den svenska demokratin är nu 100 år. Dock fick fram till 1945 endast de som fyllt 23 år rösta. Då sänktes rösträttsåldern till 21 år och sedan 1965 till 20 år och 1969 till 19 år. 1975 fick vi den 18-åriga rösträtten. 1989 fick också de med ”förståndshandikapp” rösträtt.
Vi har 18 års rösträtt, men eftersom rösträtten inte gäller förrän efter födelsedagen och eftersom vi har fyra år mellan valen är genomsnittsåldern för förstagångsväljare drygt 20 år.

Unga är samhällsintresserade, men står utanför politiken och har mindre inflytande än förut. I åtskilliga länder får 16-åringar rösta i lokala val – bl a i en del orter i USA – och i en del länder i alla val. Det är inte kontroversiellt. (I Sverige får 16-årinngar rösta i kyrkovalet.)

Undersökningar i Norge visar att 16 års kommunala rösträtt ledde till större kunskaper och högre valdeltagande. 

Sverige har en rad olika ”myndighetsåldrar”: Skolplikt, straffrättsålder, rätten att få handla alkohol, valbarhetsålder etc.  Dessutom får 16-åringar starta företag och själva disponera över det de tjänar. Därför är det ingen drastisk förändring att sänka rösträttsåldern. Det skulle stärka demokratin efter 100 år.

Jag skriver om detta i Dagens Nyheter:
https://www.dn.se/debatt/sank-rostrattsaldern-till-16-for-att-engagera-de-unga

Jacob Felländers NewYork-konst

I septembet började Jacob Felländers konstutställning ”The Great Escape” på Sergelgatans Konsthall, Sergelgatan 16.
Jacob Felländer bearbetar foton med målning och teknik. Nästan alla utgår från New York, men han reser runt hela världen.

Jacob Felländer är internationellt känd – främst i New York – och hyllad för sina stora abstrakta fotografier av landskap och storstäder från hela världen. Han arbetar även aktivt inom konstformer så som måleri, skulptur, musik och har länge varit en pionjär inom virtuell konst..
https://jacobfellander.com

Svensk tidning i USA

Historiskt sett har det funnits ett 30-tal svenska tidningar i USA. Men numera finns egentligen bara en svensk-amerikansk tidning, nämligen Nordstjernan grundad 1872 – som drivs av Ulf Barslund Mårtensson.
Vill man hänga med i vad som har svensk anknytning i USA, t ex ett 50-tal midsommarfiranden är det bra att prenumerera på Nordstjernan. Går att göra digitalt.

Knutna till Nordstjernan är också Nordic Reach och Nordic Sampler.
https://www.nordstjernan.comhttp://www.nordicreach.comhttps://nordicsampler.com
Dessutom finns en kanadensisk tidning, Swedish Press, som också i hög grad har information om svenskt i USA.
www.swedishPress.com

Ny generalkonsul. New York

Annika Rembe har nu slutat som generalkonsul i New York. Hon gjorde ett bra jobb, delvis inriktat på att stötta svensk företagsamhet. Annika Rembe lyckades bedriva viktig aktivitet också under den besvärliga pandemitiden.  Hon har efterträtts av Camilla Mellander, som var chef för enheten för främjande och hållbart företagande på Utrikesdepartementet och tidigare varit ambassadör i Vietnam. Hon kommer att ha samma inriktning och vill också satsa på kultur.
https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/usa-new-york

Svenskt i New York
Från november kommer det att bli möjligt för svenskar – som har vaccinpass – att få resa till New York. Den som gör det och vill gå på konsert eller teater måste ha munskydd och visa upp vaccinpasset.

Det dröjer också innan den vanliga situationen med åtskilliga svenskakulturaktiviteter i New York återkommer..

Men som vanligt är det bra att titta på det svenska vad som händer i Scandinavia House
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events