27 OKTOBER 2021

Biden och Demokraterna ligger illa till
Nästa vecka borgmästarval i New York
Den hotade demokratin
Kronans kurs mot dollarn
Viktigt med nyföretagande
Årets nobelpristagare – amerikaner
Demokratin Taiwan bör få stöd mot Kina
Colin Powell död
Trump och Demokraterna tigger av mig
Skandinavisk design och USA
Kraitz och nytt kulturhus i Båstad
Nya krog-rekommendationer i New York
Svenskt i New York

Biden och Demokraterna ligger illa till

Joe Biden, som jag träffat och sympatiserar med, ligger illa till i opinionsundersökningarna och har fallit månad för månad ända sedan han tillträdde. Han har naturligtvis stöd av demokrater, men inte av republikanerna eller av den stora grupp som är ”independent”. Han ligger sämre till under sitt första år än nästan alla presidenter under  hela efterkrigstiden.
https://nypost.com/2021/10/22/biden-support-has-dropped-sharply-among-independent-voters-poll-finds/

Till detta kommer att Demokraterna är tämligen splittrade, främst kring den ekonomiska politiken. Åtskilliga demokrater i Senaten och Representanthuset vill inte stödja höjda skatter och ökade statliga lån. I praktiken innebär det mindre reformer inom bl a familjepolitik, gratis sjukvård och klimataktiviteter. I motsats till i Sverige är det en självklarhet för parlamentariker att markera sina egna uppfattningar också när det strider mot partiledningen. Det innebär att Demokraterna uppfattas som splittrade och den som är liberal i Sverige har ju märkt att ett partis splittring starkt drabbar partiet.

Risken är mycket stor att Demokraterna förlorar majoriteten i Representanthuset och Senaten i nästa år mellanval. Trump kommer att ta åt sig äran av det, men om valet uppfattas som ett val kring Trump kommer sannolikt en hel del repulikaner att avstå från att rösta, vilket är positivt för Demokraterna. Det mest sannolika verkar just nu vara att det går dåligt för Demokraterna, vilket gör amerikansk politik tämligen förlamad.

Nästa vecka borgmästarval i New York

Bill de Blasio som nu är borgmästare i New York slutar sin sista period vid nyår. Det är borgmästarval den 2 november. Demokraternas kandidat är Eric Adams, nu ordförande (president) i Brooklyn. Republikanernas kandidat är Eric Sliwa, Trump-anhängare och tidigare radiochef.

Jag har faktiskt träffat de fem senaste borgmästarna, Bill de Blasio innan han blivit utsedd till demokraternas kandidat. Han imponerade inte då och han blivit tämligen impopulär som borgmästare.

Nu kommer med all sannolikhet Eric Adams att vinna. Han har stöd av tidigare borgmästaren Michael Bloomberg och förespråkas också av såväl New York Times som New York Post. Skälet är nog inte att han blir den andre afroamerikanen som borgmästare i New Yorks historia, utan att han varit polis.

Liksom i valet 1993 då Rudi Giuliani blev borgmästare spelar brottsligheten i New York, som ökat kraftigt, huvudrollen. Eric Adams har trovärdighet när det gäller effektiva åtgärder mot kriminalitet.

https://www.dagensarena.se/opinion/polis-vill-ta-new-york/
Den hotade demokratin

I min bok ”Den hotade demokratin” skriver jag en hel del om hur i demokratiska val auktoritära politiker blivit valda. Det är helt uppenbart att allt fler länder har fått majoriteter som underminerar demokratin.

Jag skrev nyligen i Altinget om hur den svenska demokratin ligger öppen för ingrepp:
https://www.altinget.se/rikspolitik/artikel/sverige-ligger-formellt-oppet-for-antidemokratiska-riksdagsbeslut

Jag berättar i boken om när jag träffade Viktor Orbán, Ungerns auktoritära ledare, men som då var socialliberal. Dock bytte han till att bli högernationalist när han förlorat ett val. Jag tar det som utgångspunkt i en artikel om Sverigedemokraterna, som tidigare hyllat Orbán, men nu förnekar det:
https://www.dagensarena.se/opinion/darfor-byter-sd-fot-om-orban/

I en mycket bra artikel skriver två statsvetare från Göteborgs universitet, där man har ett demokratiskt institut, om hur nu en tredjedel av världens befolkning bor i länder som håller på att avdemokratiseras.

Vad det handlar om är att högerpopulistiska partier får makt och ger sig på medierna, försöker kontrollera domstolarna och på olika sätt minskar demokratin. Den risken är också stor i USA om Donald Trump återkommer som president i nästa val. Demokraterna har lagt förslag i Kongressen om att valen verkligen ska vara öppna för alla medborgare, men det har hittills stoppats av republikanerna.

Den läsvärda artikeln jag nämnde finns här:
https://kvartal.se/artiklar/sa-avvecklas-demokrati/

Kronans kurs mot dollarn

En dollar kostar för närvarande ca 8,5 kr. Det är lägre än det länge var. Den svenska kronans värde har stärkts. Jag började en gång för mycket länge sedan doktorera på efterkrigstidens valutasystem, Bretton Woods. Och jag var statssekreterare i finansdepartementet under valutakrisen 1992.  Det gör att jag har sysslat med valutafrågor, och att jag vet att det är ytterst svårt att spå.

Det som dock kan leda till att dollarn stärks är att den amerikanska räntan sannolikt kommer att öka. Det gör att USA kommer att dra till sig pengar från Europa, där räntan ligger extremt nära noll. Dessutom är det inte så attraktivt att äga valuta i ett litet land som Sverige.

Säker kan man inte vara, men jag tror att dollarn snarast kommer att stärkas. Det som kan tala emot det är risken för inflation i USA.

Viktigt med nyföretagande

I min bok #Den hotade demokratin” handlar ett kapitel om hur ekonomiska kriser stött högerpopulismen. Historiskt sett var den tyska ekonomiska krisen en av orsakerna till nazismens framgång, men också 2008 års kris gynnade populistpartier i Europa. För Sveriges framtid och ekonomiska tillväxt spelar det en viktig roll att det bildas nya företag. Organisationen NyföretagarCentrum spelar en huvudroll för det. Fascinerande nog har de bidragit till tusentals företag grundade av utlandsfödda eller nyligen invandrade personer. Den som startar ett företag måste lära sig svenska, och en hel del om lagar och regler. Nyföretagandet betyder mycket för integration.  Och alla som vill starta företag kan få gratis hjälp av NyföretagarCentrum.
http://www.nyforetagarcentrum.com

Den årliga mässan ”Eget företag” blir i år, 10-11 november, digtal, viket gör att alla som är intresserade av dess frågor kan hänga med lätt. Här ges den som tänker sig starta ett företag eller har ett företag all tänkbar hjälp. Allt finns här digitalt på plats där man kan ställa frågor direkt till företag, organisationer och myndigheter – och få omedelbart svar utan kostnad.
https://www.egetforetag.se

Årets nobelpristagare – amerikaner

Av de tio individer som fått årets olika nobelpris är sex amerikaner eller knutna till amerikanska universitet. Historiskt har ungefär en tredjedel av alla nobelpristagare varit amerikaner.

Grunden är att USA dominerar universitetsväsendet. De internationella graderingar som görs av universitet visar att av världen 25 främsta universitet är 20 amerikanska.

Demokratin Taiwan bör få stöd mot Kina

Taiwan är Asiens främsta demokrati och på en del sätt ett demokratiskt föredöme för Sverige. Men Kina vill inkludera Taiwan – som man gjort med Tibet och nu med HongKong. Kinas diktators-president Xi Jinping gav order om drygt 150 flygningar av stridsflygplanplan över Taiwans territorium och har deklarerat att Kina kommer att erövra Taiwan.

Taiwans liberala, kvinnliga president Tsai Ing-wen sa, när hon talade på Taiwans nationaldag den 10 oktober, att Taiwan kommer att göra allt för att försvara sin demokrati.

Skulle Kina gå till anfall mot Taiwan är det något som närmast leder till ett världskrig. Många var oroliga för att USA inte skulle ställa upp bakom Taiwan, med tanke på hur Joe Biden agerat i Afghanistan. Men Biden uttalade i torsdag att USA kommer att komma till Taiwans undsättning om Kina invaderar. Rimligen bör också det demokratiska EU stödja Taiwan i en sådan situation. Sverige bör också verka för att EU gör klart att man kommer att bojkotta Kina om Kina går till angrepp mot Taiwan.

Colin Powell död

Colin Powell, tidigare försvars- och utrikesminister i USA avled nyligen i i covid19. När jag var svensk generalkonsul i New York träffade jag honom  flera gånger och han sa en gång till mig att det är tre saker han gillade med Sverige: Volvo, Abba och Anna Lindh (som då var utrikesminister). Han hade stort inflytande så det var bra för Sverige.

Trump och Demokraterna tigger av mig

Märkligt nog får jag varje dygn ca 30 mail som tigger pengar till Donald Trumps politiska kampanj. En del är skrivna av Trump själv och han skriver alltid typ så här:” Friend, Joe Biden is FAILING. Biden’s job performance rating is sinking like the Titanic.”

Jag begriper inte varför de skriver till mig som är klart kririsk mot Trump. Men det kan bero på att några av hans anhängare, t ex Rudy Giuliani, har min mailadress. Men det är säkert ca en miljon som får alla dessa mail. I USA tigger partierna. Men den som inte är amerikansk medborgare har inte rätt att bidra till politiska partier.
När Bill Clinton, som guvernör 1985, bildade organisationen Democratic Leadership Council gick jag med. Det fick man göra även om man var utlänning men hade varit förtroendevald. Organisationen förmedlade många intressanta rapporter som jag fick betala lite för. Jag gick dock ur 1999 när jag blev generalkonsul i New York. Det var olämpligt att vara nära ett parti när man hade den rollen. Det har nog lett till att Demokraterna har min mailadress och att jag nu får ca 80 tiggerimail per dygn.

Allt detta säger dock mycket om att amerikanska politiker är beroende av massor av små bidrag. Det intressanta med privata partibidrag i USA är den totala öppenheten. Den som givit tre dollar till en politiker eller ett parti går att hitta på den här länken. Man kan skriva in kandidatens namn och få upp listan på vilka som betalar, skriva in postnumret och se vilka i grannskapet som givit bidrag eller namnet på en person så får man upp vilka den personen bidragit till de senaste åren och med hur mycket:
https://www.fec.gov/data/receipts/individual-contributions

Skandinavisk design och USA

Jag var nyligen på förhandsvisning av Nationalmuseums utställning ”Scandinavian Design & USA. Människor, möten och idéer 1890-1980”. Den mest kända svenska utställningen i New York var 1927 på Metropolitan Museum: ”Swedish Grace”. Jag var länge, tillsammans med hustru Inger, engagerad i svensk design i USA. 2002 fick vi Bard Graduate Center att göra en omfattande utställning i New York om svensk design. Dessutom såg jag som generalkonsul till att amerikanska journalister åkte till Sverige på årliga möbelmässan.

Nationalmuseums utställning är klart sevärd. Den visar vad design – möbler, kläder, porslin, arkitektur mm – kan betyda också i relationen mellan länder. T ex är FN:s säkerhetsråd skandinaviskt inrett. Utställning är fylld av svensk, norsk, finsk, amerikansk design. De är öppen till den 9 januari och kommer senare till Norge och till USA.
https://www.nationalmuseum.se/utställningar/scandinavian-design-och-usa-1890-1980

Kraitz och nytt kulturhus i Båstad

Nyligen var jag hedrande inbjuden för att inviga det nya stora kulturhuset ”Ravinen” i Båstad.
https://www.ravinenkultur.se

Gustav och Ulla Kraitz ligger bakom och har under flera decennier skapat finansieringen. Vi hade många kontakter i USA där Ulla och Gustav Kraitz ställde ut i många städer. Och de hade också en utställning i Pekings stora konstmuseum oh där jag också var invigningstalare. De är några av Sveriges mest internationella konstnärer.  Här är mitt tal, som skildrar en del kring Kraitz. Gustav Kraitz deporterades som studerande i Budapest av Sovjet till kolgruvearbete 1945, samtidigt som Raoul Wallenberg fångades. Kraitz har gjort flera monument över Raoul Wallenberg, bl a det stora utanför FN i New York.
https://wastberg.se/2021/10/invigningstal-for-kulturhuset-ravinen-bastad/

Nya krog-rekommendationer i New York

Massor av amerikanska restauranger har under pandemin lagts ner och varit stängda. Men nu öppnas de igen. Gruppen ”The Food Desk” har gjort en lista på de 50 krogar som ligger överst för att gå på. Det är en lista som inte handlar om lyxiga ställen, utan om krogar de tycker är intressanta. Mest asiatiska menyer. Återges i New York Times:
https://www.nytimes.com/interactive/2021/dining/favorite-restaurant-list-america.html

Fem av dem ligger i New York:
Atomix, East 30 Street
https://www.atomixnyc.com

Gage & Tollner, Brooklyn
https://www.gageandtollner.com

Ernesto’s, East Broadway
http://www.ernestosnyc.com

Cadence, East Village
https://www.cadencerestaurant.com

Dhamaka, Lower East Side
https://www.dhamaka.nyc

Svenskt i New York
Den 8 november kommer det att bli lättare att få komma till New York om man är vaccinerad och har en ny test att visa upp. Det gör att det blir en hel del svenska aktiviteter.

Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com

Scandinavian House i New York har föreläsningar, musik, filmer, utställningar:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/

Den framstående svenske svenske glaskonstnären Fredrik Nielsen är med i en utställningen  New Glass Now på Corning Museum, upstate New York. 
https://www.cmog.org/bio/fredrik-nielsen
https://americanart.si.edu/exhibitions/new-glass-now

Den Svenska barnklubben Elsa Rix blir 100 år vilket av Vasa New York firas den 14 NOV

Den svensk-amerikanske konstnärsfotografen Kristofer Dan Bergman har fotografier på 120 Essex Street:
https://www.artistsallianceinc.org/event/kristofer-dan-bergman-les-wallk/

David Zwirner galleri på 34 East 69th Street öppnar den 3 november en utställning med försäljnung av åtta akvareller av den berömda svenska konstnären Hilma af Klint (1862–1944), som för några år sedan ställdes ut stort på Guggenheimmuseet.
https://www.davidzwirner.com/exhibitions/2021/hilma-af-klint-tree-of-knowledge

Den svenske fotografen Anders Petersen har en utställning på Fotografiska New York från den 11 november.
11/11 https://www.fotografiska.com/nyc/

Bildkonstnären Conny Karlsson Lundgren ställs ut från den 13 november 13/11 på
International Studio & Curatorial Program (ISCP) i Brooklynhttps://iscp-nyc.org

I anslutning till den svenska ambassaden i Washington finns nu utställningar och aktivitet på House of Sweden:
https://www.houseofsweden.com/
__________________________________________