24 november

Nästa presidentval
New York: Ny borgmästare med ny politisk inriktning
Inflationen och räntehöjningen i USA påverkar oss
USA:s kongressledamöter mer självständiga än svenska riksdagsledamöter
USA en förebild om nyföretagande
Sverige bör militärt stötta Taiwan
Sverigedemokraterna anpassar sig
USA:s elitförband
Utsiktsrestaurang!
På krog på Thanksgiving
Svenskt i New York
 
Nästa presidentval

Joe Biden, som just fyllt 79 år, var på en vanlig amerikansk läkarundersökning för tarmarna (koloskopi) och var nedsövd under en knapp halvtimme. Det var en rutinundersökning som inte har med åldern att göra, utan ingår som årlig kontroll i de amerikanska hälsoförsäkringarna. Vice-president Kamala Harris ryckte in som president när Biden var sövd. Det var första gången i USA:s historia en kvinna hade den rollen. Fast man ska komma ihåg att Hillary Clinton var presidentkandidat 2016 och fick tre miljoner röster fler än Donald Trump, men eftersom presidentvalet avgörs genom delstaterna, inte av det totala antalet röster ,vann Trump det valet.

Åtskilliga republikaner sprider uppfattningen att Biden har dålig hälsa, inte minst viss demens. Donald Trump har gång på gång sagt att Biden är dement. Men Trump är 76 år och kommer alltså att vara 79 år i nästa presidentval.

Biden har sagt att han kommer tt ställa upp på¨nytt i valet 2024, men många tror att Jhan som 82-åring inte ställer upp ioch att Kamala Harris blir Demokraternas kandidat. För närvarande ligger hon dock illa till i opinionsundersökningarna.

Det är långt till nästa val och det går inte att förutspå vilka som blir partiernas kandidater.


New York: Ny borgmästare med ny politisk inriktning

Mitt förra nyhetsbrev kom en vecka innan borgmästarvalet i New York och jag förutspådde att Demokraternas kandidat Eric Adams skulle vinna. Det gjorde han. Han fick 67 procent av rösterna. Han tillträder 1 januari, men får redan nu stor och positiv uppmärksamhet. Han blir den andre afroamerikanske borgmästaren i New Yorks historia.

Eric Adams har tidigare varit en av cheferna inom polisen och har som främsta uppgift att minska den ökande brottsligheten i New York.  Han kommer också att satsa på skolorna och införa åtgärder för den ökade gruppen hemlösa. Dessutom vill han skapa politiskt stöd för nyföretagande. Han står i stark kontrast till den nuvarande vänsterdemokratiske borgmästaren Bill de Blasio.

 
Inflationen och räntehöjningen i USA påverkar oss

USA har fått inflation. Den högsta på 30 år. I oktober var den 6,2 procent. I Sverige var inflationen i oktober 3,1 procent. Det är mer än på länge, men när jag var statssekreterare i finansdepartementet under valutakrisen i början av 90-talet var inflationen 14 procent.

Det som sker i både USA och Sverige är främst att priserna på bensin och annan energi går upp och också att priserna på sådant som varit avstängt under pandemin nu ökar. Dessutom blir bostäder dyrare i båda våra länder.

Att USA under Biden genomfört mycket stora statliga utgifter och därmed lånat upp åtskilligt har också ökat inflationen. Vi ska inte utesluta att eventuella uppgörelser mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna för att Vänstern ska ställa upp bakom Magda Andersson som ny statminister också kan bidra till inflation.

Effekten blir att USA höjer räntan. USA:s ekonomi påverkar alltid Sverige. Och räntehöjningen kan leda till att dollarn stärks i förhållande till svenska kronan. Det och inflationen minskar sannolikt svensk export.


USA:s kongressledamöter mer självständiga än svenska riksdagsledamöter

Joe Biden fick igenom sitt förslag om en jättelik satsning på många miljarder dollar på en upprustad infrastruktur i hela USA. Intressant nog röstade 13 republikanska kongressledamöter på Bidens förslag och 6 demokrater gick emot det. När New York Times refererar beslutet skriver de: “Only 19 members of Congress broke with their parties.”
https://www.nytimes.com/2021/11/06/us/politics/defectors-infrastructure-bill-squad.html
Det säger mycket om hur de amerikanska kongressledamöterna skiljer sig från de svenska riksdagsledamöterna. I Sverige utgår man numera från att alla partier röstar som en sluten grupp. Under pandemin minskades Riksdagen till 55 ledamöter och det ledde till att riksdagen röstade som när den var total. I USA kan man utgå från att varje kongressledamot är personvald och röstar enligt eget samvete och övertygelse. Så var det också i högre grad i Sverige när jag kom in i riksdagen för drygt 40 år sedan. Jag skriver i min bok ”Den hotade demokratin” om hur riksdagsledamöter numera är okända för sina väljare och att partierna är starkt centraliserade i Riksdagen. Något som är negativt för demokratin.

 
USA en förebild om nyföretagande

Joe Biden har beslutat om 100 miljoner dollar till 51 organisationer som arbetar med att stötta nyföretagande. Det finns en statlig organisation, Small Business Administration, som främjar de idella organisationer som främjar såväl utveckling av näringslivet som nyföretagande.
https://www.sba.gov
I Sverige finns NyföretagarCentrum – med Harry Goldman som chef – och som varje år bidrar till uppåt 9.000 nya företag. Många av dem startas av utlandsfödda. Det betyder mycket för integrationen och också för den ekonomiska tillväxten i Sverige.

Regeringen borde lära sig av Joe Biden och verkligen satsa på NyföretagarCentrum. Det skulle gynna svensk framtid.


Sverige bör militärt stötta Taiwan

Som jag ofta betonat är Taiwan Asiens främsta demokrati och dessutom hotat av Kina-diktaturen. Om Kina anfaller kommer sannolikt USA och NATO-länder att militärt stödja Taiwan. Sverige utgår från att vi får NATO-stöd om vi skulle bli anfallna. Sverige har också militärt ställt upp tidigare i Afghanistan och dessutom för att stötta Frankrike i Mali. Om Kina anfaller Taiwan bör rimligen Sverige militärt ställa upp bakom NATO, som kommer att stötta Taiwan militärt. Skrev nyligen om detta i Svenska Dagbladet:
https://esvd.svd.se/shared/article/taiwan-behover-vart-stod-mot-kina/6Njii2nd

Sverigedemokraterna anpassar sig

Svensk politik handlar i hög grad om inställningen till Sverigedemokraterna. SD grundade som nynazistiskt parti, men idag tar man avstånd från det och försöker anpassa sig som ett vanligt, om än högernationalistiskt, parti.

Jimmie Åkesson har varit ytterst upprörd för att han kallats ”brun”, alltså associerats med nazismen. Och det är sant att partiet släppt rasism och nynazism, men det präglade partiet när Åkesson blev medlem, vilket han inte låtsas om. Dessutom dyker det ständigt upp medlemmar som uttalar sig rasistiskt. De utesluts som regel, men det säger något om vilka som attraheras av Sverigedemokraterna.

Åkesson förnekar som regel åsikter han tidigare intagit, som t ex att hylla Viktor Orbán och Donald Trump. Det är inget unikt agerande för högerpopulistiska partier. Ofta driver de något helt annat i valrörelserna än vad de genomför när de får makten. När det gäller det auktoritära, regerande partiet Lag&Rättvisa i Polen gjorde det – liksom Sverigedemokraterna idag – förbättrade pensioner till huvudfråga i sin valrörelse när det vann. Men när partiet blivit regering tog det kontroll över medierna och domstolorna.

Jag skrev en del om detta i våras i en krönika i Liberalernas tidning NU:
https://wastberg.se/2021/05/faran-i-att-ge-sd-inflytande

USA:s elitförband

Karin Henriksson är en unikt USA-kunnig svensk. Sedan mer än 30 år har hon bott i Washington och var under lång tid SvDs korrespondent. Hon har givit ut åtskilliga böcker om USA.

Nu senast boken ”USA:s elitförband. Från grodmän till Navy Seals och gröna baskrar.” Den handlar i hög grad om strider mot IS och hur man lyckades döda Usama bin Laden. Boken ger en bred bild av USA:s försvar. Klart läsvärd om man är intresserad av det.
https://www.adlibris.com/se/bok/usas-elitforband-fran-grodman-till-navy-seals-och-grona-baskrarna-9789179035099

Utsiktsrestaurang

En ny restaurang, Peak, på våning 101 i ett högt hus på 30 Hudson Yards öppnade just när pandemin började och har därefter varit stängd. Men just öppnat igen.

Eftersom den ligger lika högt som toppen på Empire State Building och ligger nära Hudson River innebär det att den har utsikt över en stor del av New York.
https://nypost.com/2021/11/19/hudson-yards-peak-views-worthy-of-windows-on-the-world-great-food
 
På krog på Thanksgiving

I morgon är det Thanksgiving, den viktigaste amerikanska högtiden. Förra året var den i hög grad passiv och många restauranger var stängda.

Men nu har det ändå förändrats – även om det krävs munskydd för att gå in på krogen. Här finns en lista på och karta över 19 restauranger som har speciella middagar på Thanksgiving:
https://www.thrillist.com/eat/new-york/restaurants-open-for-thanksgiving-dinner-in-nyc

Svenskt i New York

Sedan den 8 november får svenskar komma till New York om de kan visa sitt vaccinationspass och visa upp en test gjord direkt innan de steg på planet. Och man bör ta med sig en stor bunt munskydd. Öppenheten gör att det nu blir fler svenska aktiviteter.

Den som löpande vill uppdatera sig om det svenska i New York ska följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
American Scandinavian Society, som är en organisation som är mycket gammal och bl a – under den tid jag var generalkonsul i New York – skapade Scandinavia House har nu på nytt, för första gången sedan 2019, en julfest den 3 december på traditionella Metropolitan Club på Upper East Side:
https://americanscandinavian.org/event/ball2021
Svenska jazzflöjtisten Elsa Nilsson – som kallats för ”a technical master” – har Luciakonsert på Cutting Room , 44 E 32nd St, den 12 december:
https://www.eventbrite.com/e/elsa-nilsson-quartet-tickets-206880183197
På Scandinavia House i början av december visas flera svenska filmer:
https://www.scandinaviahouse.org/events/438-days-evening
En del svensk konst visas och musik spelas på ScandinaviaHouse:
https://www.scandinaviahouse.org/events/art-online-scandinavia-house
Svenska fotografen Anders Petersen visas på Fotografiska i New York ända fram till i mars nästa år:
https://www.fotografiska.com/nyc
Svenska konstnären Katja Larsson har skulpturer som ställs ut av Aicon Gallery som del av Armory Off-Site i Hudson River Park fram till 3 december:
https://www.aiconcontemporary.com/art-fairs/armory-off-site-katja-larsson
SWEA är en fin organisation för svenska kvinnor utomlands. SWEA-NewYork delar ut ett årligt stipendium för den som vill studera det svenska och har anknytning till både Sverige och New York. Det måste sökas innan 16 december:
https://newyork.swea.org/swea-new-york-stipendium
På lördag kl 17 är det en juldans – följd av middag med bl a svenska köttbullar – i Vikingahuset i Vasa-parken i New Jersey. Smörgåsbandet, lett av Jeanne  Widman Andersen, som fortfarande upprätthåller svensk spelmanstradition i New York,
http://www.juldans.org
Nu erbjuds det två luciafester för svenskar i New York. En på eftermiddagen för familjer med barn och en på kvällen. De arrangeras av den fint mat-inriktade Ulrika Bengtsson på The Manhattan Manor, 201 West 52nd Street. Gravlax, köttbullar, Jansons frestelse och annat svenskt serveras.
https://www.swedishnyc.com