28 augusti 2023

Det här nyhetsbrevet har funnits i 25 år och alltid haft en inriktning på New York. I våras lämnade jag två av mina uppdrag, ordförande i Stiftelsen Isaak Hirschs Minne och styrelsemedlem i fastighetsföretaget Industricentralen. Jag har i båda suttit länge och har själv blivit rätt gammal. Är dock en tid kvar i styrelserna för bla Sverige Amerika Stiftelsen, Raoul Wallenberg Academy och Food Planet Prize (Curt Bergfors stiftelse). Under sommaren har jag haft åtskilliga artiklar i svenska medier. Jag tar upp dem här. 

Eftersom jag inte längre åker många gånger till NewYork så kanske inte nyhetsbrevet fortsätter.

OLLE WÄSTBERGS NYHETSBREV 28 augusti 2023

Presidentvalet

Ett museum i New York många missar

New York Times om Sverigedemokraterna

Uppmärksamhet kring Raoul Wallenberg

Konst i tunnelbanor

Egna artiklar mm

Att ordna egen fest på krog i New York

Svenskt i New York

Presidentvalet

De amerikanska dagstidningar jag läser varje dag – främst New York Times och New York Post – har redan varje dag artiklar om presidentvalet i november nästa år. De handlar mest om Donald Trump och om hans främsta konkurrent hos republikanerna, Florida-guvernören DeSantis. Dock leder Trump hos republikanerna i alla opinionsundersökningar.  President Joe Bidens ställning är mer osäker och det handlar rätt mycket om att han är 81 år. Han har varit tydlig på att han kommer att ställa upp, men är inte helt uppsluten hos demokraterna.

Presidentvalet är ju i början av november nästa år. Men redan nu sker vissa interna provval i några delstater. Och i maj genomförs provval över hela USA. Oftast har partierna kongresser i augusti då de tar formellt beslut vilken kandidat det ska bli.

Opinionsundersökningarna visar att det kommer att bli Biden/Trump.  Hur ett nytt val mellan Trump och Biden får för effekt är osäkert. Men Trump leder i åtskilliga opinionsundersökningar trots att han är utsatt i domstolarna. Opinionen refereras ständigt i medierna, t ex: NY Post redogörelse för undersökningar i slutet juli:https://nypost.com/2023/07/21/americans-dont-want-biden-or-trump-for-presidency-polls/

Det finns ingen självklar alternativ kandidat mot Biden. De som främst nämns är Californiens guvernör Gain Newsom och  Robert Kennedy, brorson till president John F Kennedy, dock utan att han har någon central politisk ställning.

I någon mån gynnar de interna kriserna i Republikanerna och Demokraterna de två små partier som finns: LiberalParty och Green Party som båda endast har 1,5 procent bakom sig.

Dessutom kommer sannolikt en ny strid mellan Biden och Trump leda till låg valdeltagande, vilket kommer att drabba Biden.

Blir det Trump så har han sagt dels att USA ska gå ur Nato och dels att USA ska sluta med stödet till Ukraina.  Och han har karaktäriserat Rysslands Putin som ”en väldigt smart person”. Också deSantis har deklarerat att USA bör sluta stödja Ukraina. Läskigt om någon av dem blir president när Rysslands krig pågår.

Ett museum i New York många missar

New York har länge varit en förebild när det gäller att ta hand om nyinvandrade. Ofta missar dock besökare Tenament Museum, som visar hur invandrare för mer än hundra år sedan försökte klara sig i New York. De flesta klarade sig bra. Då som nu. Mycket tack vare kombinationen av tolerans och att var och en måste klara sig själv på arbetsmarknaden.

Trump gjorde en stor sak av att stoppa invandring till USA och det finns fortfarande en sådan opinionsbildning. USA består nästan helt av människor vars förfäder invandrat under de senaste 250 åren, något som också gäller Trump. De flesta man träffar brukar berätta om var familjen har sina rötter. I New York är det nästan en majoritet som själva eller vars föräldrar är födda i ett annat land.

Mot den bakgrunden är Tenement Museum ett av New Yorks viktigaste museer och ligger på 103 Orchard Street, Lower East Side. Man har bevarat ett hyreshus (tenement) från slutet av 1800-talet och visar hur eländigt invandrarna hade det. Museet har också ett solidaritetsbudskap: Kom ihåg att många nya invandrare idag lever nästan lika illa! Museet borde upptäckas av fler tillfälliga besökare. Man får inte ströva omkring i Tenement Museum, utan måste följa turer. Det är ofta fullbokat så det är bäst att beställa i förväg.
http://www.tenement.org

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tenement_Museum

För övrigt har svensken Eric Lang en löpande utmärkt offentlig information för svenska besökande kring vad de ska göra i New York. Bl a har han lag ut museer:

https://www.newyork.se/museer-new-york/

New York Times om Sverigedemokraterna

New York Times hade i somras en nyhetsartikel om att extremhögern växer över hela världen och inte minst överallt i Europa, främst om Tyskland och Spanien men också om Sverigedemokraterna i Sverige. Där skriver de: “In Sweden, the government now depends on the parliamentary votes of a party with neo-Nazi roots, and has given it some sway in policymaking. In Finland, where the right has ascended into the governing coalition, the nationalist Finns party has risked destabilizing it, with a key minister from that far-right party resigning last month after it emerged that he had made “Heil Hitler” jokes.”

https://www.nytimes.com/2023/07/08/world/europe/far-right-parties-are-rising-to-power-around-europe-is-spain-next.html

F ö hade jag i slutet av juni en krönika i Liberalernas veckotidning NU. Eftersom Johan Pehrson skulle ha sitt Almedalstal samma dag som Sverigedemokraternas representant så skrev jag om hur SD ständigt tagit ställning mot liberalism. Jimmie Åkesson skrev i sin bok: ”Vi vill helt enkelt inte ha det splittrade– själlösa – samhälle, som det socialliberala etablissemanget skapat åt oss. Vi bekämpar det”.

Här om dagen hade jag en liten artikel på Expressens kultursida om hur det bränns böcker. För många år sedan, 1996, ordnade det tidiga delen av SD ett möte i Höör med hakkors och där man brände böcker om Förintelsen.

https://www.expressen.se/kultur/vi-maste-komma-ihag-bokbalen-i-sds-historia/

Uppmärksamhet kring Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg räddade ju i Budapest många judar undan Förintelsen. Tack vare honom var det över 100.000 som inte blev sända till nazisternas koncentrationsläger. Han är mer uppmärksammad i andra länder än i Sverige. Det är märkligt att han inte finns nämnd i det nya Förintelsemuseet i Stockholm. I förintelsemuseerna i bl a Israel, USA och i Berlin har hans historia en viktig roll. Och i New York finns Raoul Wallenberg nämnd på 8 platser. I Budapest finns flera statyer av Raoul Wallenberg och jag var en del av att se till att en staty över honom sattes upp på Strandvägen i våras och jag förekommer i en artikel i Florida om detta:

https://eu.naplesnews.com/story/news/local/2023/07/14/naples-man-honors-holocaust-hero-raoul-wallenberg-in-sweden/70404969007/

Igår var det  Raoul Wallenbergs dag med Raoul Wallenberg-priset i Musikaliska akademien nära Raoul Wallenberg-torget. Jag har faktiskt varit engagerad för Raoul Wallenberg i drygt 50 år och 2012 var jag specialanställd på UD för att Sverige skulle markera Raoul Wallenberg 100-år i 52 länder. Sedan var jag med i att grunda såväl Raoul Wallenberg-dagen som priset. Och jag var med och startade Raoul Wallenberg Academy som jag suttit i styrelsen sedan dess. Den här gången var fler närvarande på Raoul Wallenbergs dag än tidigare. Sex socialt engagerad unga fick också ett sorts pris. Och generalsekreteraren på Raoul Wallenberg Academy, Anna Urombi gör stora insatser. Hon syns på bilden. Och journalisten Diamant Salihu fick Wallenbergpriset för sina starkt toleranta insatser. 

Konst i tunnelbanor

I många städer, bl a i Stockholm och New York finns det konst i tunnelbanan. Fast det mest magnifika såg jag för åtskilliga år sedan i tunnelbanan i Moskva. Men också i Peking och Buenos Aires har jag sett smyckade stationer.

På den här siten kan man se vilken konst och var det finns i Stockholms tunnelbana:

https://konst.sl.se

I New Yorks tunnelbana finns mängder av konstverk. Här kan man se om dem:

https://www.nycsubway.org/perl/artwork

Egna artiklar, mest om demokrati

I juli hade jag en essä om svensk demokrati på en hel sida i Dagens Nyheters kultur: Den handlar bl a om att Sverige är starkt demokratiskt, men att vi har längst mellan valen av alla demokratier och att vi är den demokrati där det är lättast att ändra grundlagen. Och vallagen är ingen grundlag, men betydelsefull i valen.

Jag skriver också rätt mycket om demokratier som blivit starkt auktoritära, som Ungern, Polen och Turkiet.

https://etidning.dn.se/p/del-b/2023-07-17/a/det-svenska-politiska-systemet-ar-skorare-an-vi-tror/2359/1037173/41436961

I Dagens Industri i början av sommaren hade jag en artikel om att nyföretagandet minskat i samtliga svenska län. Det ökar arbetslösheten och minskar skatteintäkterna.

Den ideella organisationen NyföretagarCentrum betyder mycket för att bidra till att fler företag startas.  Och många av företagen drivs av kvinnor och av utlandsfödda. Att det statliga stödet till NyföretagarCentrum minskat i stället för att öka är bisarrt.

https://www.di.se/debatt/debatt-sverige-far-allt-farre-nya-smaforetag/

EU-parlamentet har uppmanat EU-länderna att i EU-valen ha 16 år som rösträttsålder. Det förekommer i åtskilliga länder och i Demokratiutredningen föreslog vi att det skulle införas i Sverige. Sverige införde 1975 18 år som första rösträttsålder, men eftersom Sverige har gemensam valdag och alltså har längst mellan valen av alla demokratier innebär det att förstagångsväljare statistiskt är 20 år gamla.

Har skrivit en utförlig artikel i Svenska Dagbladet om detta och artikeln har kommenterats på många ledarsidor:

https://www.svd.se/a/XbBPOn/sank-aldern-for-att-fa-rosta-till-16-ar-skriver-olle-wastberg

Jag hade också en artikel i den demokratiskt inriktade tidskriften Altinget. Den handlar om att utlandsfödda ofta har låg delaktighet i det svenska samhället. Det gäller främst de som inte är medborgare, men ändå har rätt att rösta lokalt. Viktigt för integrationen är att stimulera till ordentlig kunskap i svenska. Och partierna måste bli mer aktiva i orter där flyktingar bor. 

https://www.altinget.se/rikspolitik/artikel/valmyndigheten-maaste-satsa-paa-de-utlandsfodda-i-eu-valet

 

Jag hade nyligen återigen en krönika i Liberalernas tidskrift NU. Den handlar om sparande. Liberalismen har som centralt att individerna ska vara fria, självständiga och kunna fatta fria beslut om sig själva. Det är bakgrunden till att partiet tidigare drivit att individers sparande ska underlättas. Det gör man dock inte längre. Eget sparande tryggar individens frihet. 

Jag berättar om hur jag i Riksdagen och som statssekreterare i Finansdepartementet drev sparande. Bland det negativa är att man för en del år sedan tog bort avdragsrätt för att spara till egen pension. Gör man det idag blir det dubbelbeskattning.

Många individer hör av sig om min enaste bok: ”I tidens skugga”. Den går att köpa:

https://www.adlibris.com/se/bok/i-tidens-skugga—verksamhetsberattelse-fran-1945-9789189323551

https://www.bokus.com/bok/9789189323551/i-tidens-skugga-verksamhetsberattelse-fran-1945/

Att ordna egen fest på krog i New York

Ska man göra det är det bästa att ta kontakt med Rockefeller Center (67 W 49th Street) där det ligger åtskilliga restauranger som har ju funnits i mer än 100 år. Bla på Pebble Bar kan man hyra ett rum för en egen fest.

https://www.rockefellercenter.com/dine/

Svenskt i New York

Som jag löpande betonar: Den som vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Det är informativt att titta på generalkonsulatets länk
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/

Det är fint att det alltid finns exempel på konstnärer och musiker som framträder i New York. Dessutom följer den som är ansvarig i generalkonsulatet för kultur och liknande, Aviva Neuman, håller koll på hur svenskar finns med i olika sammanhang i New York.

American Scandinavian Society, som är en organisation som är mycket gammal och under den tid jag var generalkonsul i New York var jag och övriga nordiska generalkonsuler invigare av deras Scandinanvia House. Scandinavian House har föreläsningar, musik, filmer, utställningar:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/

Cinna Vesterberg, som både skriver och gör framträdanden, har den 14 oktober ”Tillie the Terrible Swede” på Scandinavia house om en svenka  i Chicago under 1800-talet.

https://www.scandinaviahouse.org/events/tillie-the-terrible-swede-afternoon/

Den amerikanska svenska organisationen Vasa Freja firar sina 115 år den 4 september kl 13 bl a med musik av Smörgåsbandet. Det sker i Pleasantville utanför New York.

https://vasafreja100.weebly.com

Vasa har också ett möte med Smörgåsbandet den 9 speember på 405 West Main Street, Bishop Hill i Illinois, utanför Chicago.Dessutom spelar Smörgåsbandet på en Skandinavisk fest den 3 september i Vasa Park i New Jersey.

Tomas Janzon, en känd svensk gitarrspelare, hade under hela sommaren många framträdanden och har en konsert i New York den 18 September.Guitar Masters Series på Zinc Jazz, 3rd Street i Greenwich Village.

https://www.zincjazz.com/event/guitar-masters-series-tomas-janzon/

Oskar Stenmark är en mycket aktiv musiker som alltid har många framträdanden i USA. 
oskarstenmark.com

I morgon, från kl 20, spelar han på restaurangen Marylou, East Village.

https://marylou.nyc

15 september kl 18  på Tavern on the Green i Central Park.

29  september 29, 2023. Är det en föreställning med Oskar Stenmarks Trio på Wilmington i Delaware.

Perleman Performing Arts Center I New York ligger på 251 Fulton Street och öppnar 15 september. Marcus Samuelsson senaste restaurang i New York Hav&Mar ligger ju närheten, 245 11th Ave.  The Art Center tar upp allt möjligt och kommer att ha särskild uppmärksamhet på Marcus Samuelsson.

https://pacnyc.org


Gitarristen Mattias Schulstad släppte 4 augusti albumet The Guitar Player, som är producerat på distans mellan New York och Stockholm. Musiken består av välkända verk för klassisk gitarr samt traditionella svenska sånger i nya arrangemang för gitarr. https://mattiasguitar.lnk.to/the-guitar-player

Den 16 september uppträder två svenska artister- Lina och Sverre Lundgren – på Howl Gallery, 6 East 1 st Street:

Den 17 oktober installeras konstverk av den svenska målaren och skulpturen Alexander Klingspor på Union Square, med Generalkonsulatet involverat.

Georges Bergès Gallery, 462 West Broadway, är ett galleri där det också finns åtskilliga framträdanden. Det är mest uppmärksammat för att Joe Bidens åkritiserade son Hunter Biden uppträtt där. Men nu ska den svenska artisten och komikern Johan Wahlström framträda 7 september.

På Blank Forms, 468 Grand Ave i Brooklyn, framträder den svenske musikerna Marcus Pal flera gånger i höst, första gången 6 september. Stöttas som många andra av Generalkonsulatet:

https://www.blankforms.org/events/ellen-arkbro-marcus-pal

House of Sweden i Washington är ju anknutet till Svenska ambassaden. De har åtskilliga aktiviteter den närmaste tiden. Det är värt att följa om man ska vara i Washington:

https://www.houseofsweden.com/events