Ser liberalismen som sin fiende

Tidningen NU 27 juni 2023

Jag har varit i Almedalen sedan 1980-talet då jag var AU-ordförande i Folkpartiet och på den tiden ordnade vi alltid ett välbesökt ekonomiskt seminarium. Då talade Ola Ullsten under en dag i Almedalen. Sedan dess har arbetet lagts om. Partierna har färre egna seminarier och eftersom Almedalen är kortare har inte längre varje partiledare en egen dag. I år är det så att de flesta dagar består av två partiledare som inte samarbetar med varandra utan är varandras motståndare, förutom Centerpartiet och Socialdemokraterna. I Almedalen på lördag talar Johan Pehrson. Och några timmar senare Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg. 

Liberalerna och SD bör deklareras som motsatser. I sin bok Satis polito för några år sedan skrev Jimmie Åkesson: ”Vi vill helt enkelt inte ha det splittrade– själlösa – samhälle, som det socialliberala etablissemanget skapat åt oss. Vi bekämpar det”.

Viktor Orbán – hyllad av många från SD, senast Björn Söder – har avvecklat Ungerns demokrati och deklarerat att Ungern nu är ”iliberalt”. Orbán är unik i EU genom att ha god förbindelse med Putin. För en del år sedan sa SD:s dåvarande EU-parlamentariker Kristina Winberg ”Viktor Orbán är precis den ledare jag skulle vilja ha i Sverige.” Det var dock inte därför hon uteslöts ur partiet.

Liberalerna/Folkpartiet har sedan alla år goda relationer till Demokraterna i USA. Men Jimmie Åkesson sa när Donald Trump förlorade förra presidentvalet: ”Trump hade varit bättre lämpad att leda USA.”

Svenska Folkpartiet i Finland är vårt liberala systerparti. Det har fått en stark motståndare i det svenskfientliga partiet Sannfinländarna som driver igenom att svenska språket inte längre ska vara obligatoriskt i skolorna och få förekomma i administrationen. Jimmie Åkesson har hyllat Sannfinländarna som alltså för kampanj mot svenska språket. Åkesson: ”Finland behöver Sannfinländarna. Sannfinländarna är ett parti som i många avseenden liknar vårt”.

Det är alltså lätt att hitta exempel på hur SD avskyr liberalismen. Men de accepterade att – efter Tidö-avtalet – släppa fram en regering där Liberalerna ingår. Det är inte säkert att Linda Lindberg i Almedalen kommer att polemisera mot Johan Pehrson. SD är också helt annorlunda än de var när de grundades. De har t ex inte längre hakors på sina möten. Och de slänger ut uttalade rasister och nazister. Men det ändrar inte det faktum att de fortfarande ser liberalismen som sin fiende.