Tal med stöd för Ukraina

Fint och viktigt att vara här.

Det är ju en viktig plats för manifestationer eftersom det vi säger och hur många det är här märks och hörs på den ryska ambassaden.

Det finns ju tre löpande manifestationer för Ukraina i Stockholm: Norrmalmstorg, Sergels torg och här på Fria Ukrainas plats, ett nytt namn på det här torget för ett år sedan efter Rysslands anfall.

I Sverige finns det också löpande manifestationer i Göteborg, Malmö, Västerås, Karlstad, Helsingborg.

Det krig Ryssland startat är det största och värsta i hela Europa sedan Andra världskriget tog slut för exakt 78 år sedan. Och redan 2014 gick Ryssland till anfall mot Ukraina genom att erövra Krimhalvön, där för övrigt Stalin haft sin sommarstuga. 

Uppslutningen bakom Ukraina mot Ryssland har säkert som en viktig grund av att Ukraina i motsats till Ryssland är demokratiskt. Dessutom har Sverige historisk relation till Ukraina. På Vikingatiden, före år tusen, var det åtskilliga svenskar som var i Ukraina. Och sedan kring år tusen: Sveriges första kristna kung Olof Skötkonung  hade en dotter, Ingegerd, som blev gift med  Jaroslav Vladimirovitjstorfurste av Kiev. Jag har faktiskt sett hennes grav som, sedan över tusen år sedan,  finns kvar i domkyrkan i Kiev.

Idag undervisar man i svenska på universitetet i Kiev, och jag har varit där flera gånger när jag var generaldirektör i Svenska institutet. Jag var också med på statsbesöket 2008, lett av Kungen för att träffa Ukrainas dåvarande president. Då träffade jag åtskilliga svenskar som arbetade i Ukraina. 

Vi besökte också den svensktalande lilla orten, gammalsvenskbyn, vilken kommit till efter en rysk tvångsförflyttning på 1700-talet av invånarna från en svenskspråkig ö i Baltikum. 2008 fanns det 2400 invånare, men nu endast 300 när majoriteten har flytt eftersom Ryssland sänt brandbomber mot orten.

Hela Europa står upp för Ukrainas rätt till fred, frihet och fortsatt demokrati. Och rimligen bör Ukraina släppas in i EU redan nu.

Kunskapen om Ukraina växer i Sverige p g a det ryska kriget. Sannolikt kommer många svenskar vilja åka som turister till Ukraina när kriget är över. Tyvärr något som kan dröja.

Det är viktigt att vi fortsätter med bidrag till Ukraina och opinionsbildning mot Ryssland!

SLAVA  UKRAINI