Partiernas historia spelar roll

Tidningen NU 11 maj 2023

Bortsett från Sverigedemokraterna har alla politiska partier bytt namn. Ofta handlar det om avståndstagande från den egna historien eller att vinna fler väljare. 

Högerpartiet var ursprungligen motståndare till demokratin och att kalla sig ”höger” minskade möjligheten att bredda väljargruppen. Därför blev det Moderaterna. Arbetarpartiet ville bredda sig och markera ideologin. Därför bytte de till Socialdemokraterna och 1990 tog de bort kollektivanslutningen av LO-medlemmar.  Bondeförbundet låg illa till i städerna och bytte namn till Centerpartiet. 

Att Arbetarpartiet och Bondeförbundet representerade grupper gjorde att de Liberala och Frisinnade partierna, som var idébaserade, tog namnet Folkpartiet när man 1934 gick samman. Senare bytte partiet namn till Folkpartiet Liberalerna, vilket ytterligare underströk partiets idébaserade tradition, för att till sist helt släppa namnet Folkpartiet.

Kommunistiska partiet hade en ruskig historia. Partiet stod alltid bakom Sovjetunionen under Lenin och Stalin. Eftersom Stalin stödde Nazitysklands ockupation av Norge så gjorde Svenska Kommunistiska Partiet det samma. Partiet inte fick vara med i Utrikesutskottet och Försvarsutskottet. Partiets historia har tvingat fram flera namnbyten för att numera kalla sig för Vänsterpartiet. 

Partiernas historia spelar roll. För Liberalerna finns det all anledning att hänvisa till historien. Andra partier har som bekant tvingats till namnbyten för att göra upp med sin mörka historia. Hur man hanterar sin historia säger en hel del om framtiden.

Sverigedemokraterna skiljer sig från andra partier i synen på den egna historian. Partiet startades som nynazistiskt och antisemitiskt. Det var det partiet som den nuvarande partiledningen gick med i, dock som tonåringar. Numera slänger partiet ut medlemmar som offentligt ertappas som rasister. Men Jimmie Åkesson bryr sig varse sig om partiets historia eller sina egna tidigare uttalanden. Även om han förnekar det har han tidigare hyllat bl a Ungerns Viktor Orbán. SD:s ekonomiska talesperson Oskar Sjöstedt har uttalat sig antisemitiskt, Björn Söder rasistiskt och ordföranden i justitieutskottet Richard Jomshof beskrev när han var partisekreterare det auktoritära Ungern som en förebild. 

Skulle Sverigedemokraterna på allvar ta avstånd från sin historia, byta namn och får en ny generation kommer de sannolikt att uppfattas på nytt sätt. Det finns dock inget som tyder på att så kommer ske inom överskådlig tid.

OLLE WÄSTBERG