Nyhetsbrev 29 maj 2023

Det här nyhetsbrevet har funnits i 25 år och alltid haft en inriktning på New York. Nu har jag just lämnnat två av mina uppdrag, ordförande i Stiftelsen Isaak Hirschs Minne och styrelsemedlem i fastighetsföretaget Industricentralen. Jag har i båda suttit länge och har själv blivit rätt gammal. Är dock en tid kvar i styrelserna för bl a Sverige Amerika Stiftelsen, Raoul Wallenberg Academy och Food planet Prize (Curt Bergfors stiftelse). Senaste veckorna har jag haft åtskilliga artiklar i svenska medier. Jag tar upp de flesta här. 

Jag brukar inte sända nyhetsbrev i juni och juli. Jag flyttar snart till Fårö över sommaren och nästa brev kommer först i slutet av augusti.

Sändlistan används enbart för detta brev, lämnas inte ut och innehåller enbart mailadressen. Vill du inte ha nyhetsbrevet, klicka  
 här        
Vet du andra som skulle vilja ha brevet – berätta gärna!

OLLE WÄSTBERGS NYHETSBREV 29 maj 2023

Fria Ukrainas plats
USAs kommande presidentval
De svenska politiska partiernas historia
Färre äldre politiker i Sverige än i USA
Äntligen en Raoul Wallenberg-staty i Stockholm
Stockholm: Stiftelsen Isaak Hirschs minne
EU bör ställa upp för Taiwan mot Kina
Stadsdelen Bronx
Midsommarfirande i norra Bronx
Svensk midsommar i USA
Midsommar i New York
Svenskt i New York

Fria Ukrainas plats

Det krig Ryssland driver mot Ukraina är det största och värsta i hela Europa sedan Andra världskriget tog slut för 78 år sedan. Och redan 2014 gick Ryssland till anfall mot Ukraina genom att erövra Krimhalvön, där för övrigt Stalin haft sin stora sommarstuga.

Manifestationerna för demokratiska Ukraina, som blivit anfallet av Ryssland och befinner sig i krig sedan nästan ett och ett halvt år, är omfattande i Sverige. Själv höll jag anförande den 17 maj på Fria Ukrainas Plats, som ligger utanför ryska ambassaden och torget fick sitt namn förra året.

Jag kunde berätta om mina egna besök i Ukraina och att jag varit en del av det svenska statsbesöket 2008. Och nu sluter hela Europa upp bakom Ukraina och rimligen borde Ukraina omedelbart få bli med i EU.
Mitt lilla anförande finns här:
https://wastberg.se/2023/05/tal-med-stod-for-ukraina

USAs kommande presidentval

Den 5 november 2024 blir det presidentval i USA. Men redan nu dominerar diskussionerna om Donald Trump och Joe Biden i de flesta amerikanska dagtidningar.

Vilka som kommer att stå som kandidater är inte avgjort, men diskuteras och opinionsundersöks mycket redan nu. De flesta amerikanska medier utgår från Joe Biden och Donald Trump. Men de flesta opinionsundersökningar visar att ingen av dem har en majoritet av väljarna bakom sig och vilken av dem som får mest stöd är olika. En av undersökningarna visar att en stor majoritet av amerikanska väljare inte på nytt vill ha en kampanj mellan Biden och Trump. Det finns en betydande risk för att det kommer att leda till lågt valdeltagande, något som brukar missgynna Demokraterna.

I de flesta opinionsundersökningarna leder Trump över Biden. För några dagar sedan deklarerade den republikanske ambassadören i Florida, Ron DeSantis, att han ställer upp i presidentvalet.  Han har delvis samma uppfattningar som Trump, bl a att USA ska sluta stödja Ukraina. Det är sannolikt att Republikanerna kommer att nominera honom.

I undersökningarna är det närmast en majoritet av väljarna som är negativa till Bidens insatser som president. Det är konstigt eftersom han så tydligt ställt upp för Ukraina och att han drastiskt fått ner arbetslösheten i USA.

Opinionsundersökningarna är inte totalt informerande när de refererar den totala folkopinionen men det är inte den nationella majoriteten utan delstaterna som avgör. Dock är det intressant hur olika kandidater stöds:
https://www.realclearpolitics.com/epolls/latest_polls/2024/

Alternativ till Trump är främst Ron DeSantis, men också Nikki Haley, tidigare guvernör i South Carolina och av Trump utsedd till FN-ambassadör och som deklarerat att hon kandiderar upp. Dessutom har Tim Scott, republikansk senator från South Carolina och afroamerikan, antytt att han ställer upp, vilket skulle vara unikt för Republikanerna.

Alternativen till Biden: Marianne Williamson, opinionsbildare.  Robert Kennedy Junior, barnbarn till John Kennedy

I båda partierna försöker alltså kvinnor bli nominerade. Det har historiskt bara funnits en kvinnlig presidentkandidat, nämligen Hillary Clinton och USA har aldrig haft en kvinnlig president.

De svenska politiska partiernas historia

Alla svenska partier utom Sverigedemokraterna har bytt namn. I en del fall för att markera mot något inslag i sitt partis historia. Sverigedemokraterna skiljer sig från andra partier i synen på den egna historien. Partiet startades som nynazistiskt och antisemitiskt. Men den nuvarande ledningen är inte längre nazistisk och partiet slänger ut rasister. Men SD låtsas inte om sin historia.

I den liberala tidningen NU hade jag nyligen en krönika. Den handlar om betydelsen av partiernas historia.
https://wastberg.se/2023/05/partiernas-historia-spelar-roll/

Färre äldre politiker i Sverige än i USA

Var nyligen på begravningen av liberala Barbro Westerholm. Hon gjorde stora politiska insatser och var unik när hon förra året som 89-åring lämnade riksdagen. Ingen har tidigare i så hög ålder suttit i Riksdagen. Det skiljer Sverige från USA. President Biden säger ju att han troligen ställer upp för omval nästa år då han är 82 år.

I Sverige är ca 20 % av befolkningen över 65 men endast två procent i riksdagen. I USA är det annorlunda. När det gäller åldern på politiker är USA speciellt. I den amerikanska senaten är medelåldern nu drygt 64 och 31 av de 100 ledamöterna är över 70. Äldsta ledamöter är Dianne Feinstein, tidigare demokratisk borgmästare i San Francisco, och republikanen Chuck Grassely – båda 89 år gamla. Förra året avgick en senator på sin 100-årsdag. I Representanthuset är 15 procent av de 439 ledamöterna äldre än 70 år och några av dem också över 80. I och med att väljarna i USA har kunskap om vilka individer de ska rösta på – i motsats till hur det är i Sverige – bryr de sig inte så mycket om åldern som om personen som sådan.

Äntligen en Raoul Wallenberg-staty i Stockholm

Raoul Wallenberg är ju sedan länge hedersmedborgare i USA och åtta platser i New York har hans namn. Han är helt enkelt mer uppmärksammad i USA, liksom i åtskilliga andra länder,  än i Sverige.

Den judiske svensk-amerikanen Abas Asly, som länge bodde i Stockholm och numera i Florida, har under lång tid engagerat sig för att det ska bli en byst av Raoul Wallenberg i Stockholm. Efter många års arbete har vi fått igenom det och i förra veckan invigdes bysten som Abas Asly bekostat och fört över till Sverige. Den står på Strandvägen vid vattnet och på nivå av Strandvägen 7 A där Raoul Wallenberg arbetade och där en del av USA:s ambassad låg. Det var där han fick frågan om han ville ställa upp i Budapest från Sverige och USA, vilket han ju gjorde och därigenom räddade många tusen judar från Förintelsen.

Jag hade en artikel om just detta i Svenska Dagbladet samma dag som invigningen av bysten:
https://www.svd.se/a/VPk6Ad/olle-wastberg-valkommen-vard-av-raoul-wallenbergs-minne

Stockholm: Stiftelsen Isaak Hirschs minne

Som jag nämnt har jag nu lämnat som ordförande i Stiftelsen Isaak Hirschs minne, där jag kom in i styrelsen 1984 och blev ordförande 2006. Det är en viktig stiftelse, 110 år gammal, med drygt 300 lägenheter som ska erbjudas till personer ”som sett bättre tider”. Och när Stockholm numera domineras av bostadsrätter innebär det att en del som går i pension inte har råd att betala avgifter,  samt räntor och amorteringar på lån. Därför tvingas de sälja. Men när de tagit bort lånet räcker inte pengarna ens till en etta. Och då kan Hirschska göra nytta. Dessutom har stiftelsen omfattamde sociala aktiviteter för alla som bor där.

Jag lägger ut en del resonemang i stiftelsens informationstidskrift Hirschnytt:
https://wastberg.se/2023/05/avslutning-i-stiftelsen-isaak-hirschs-minne/

EU bör ställa upp för Taiwan mot Kina

Nyligen hade jag en artikel i Svenska Dagbladet om utsatta Taiwan. Jag har varit där många gånger sedan Taiwan i början på 90-talet blev starkt demokratiskt. Senast jag var där var före pandemin, 2019. Och jag träffade då, i början av senaste valrörelsen, den liberala presidenten Tsai Ing-wen.

Det som är viktigt nu är att EU markerar sin uppslutning bakom Taiwan om landet skulle bli krigat av kommunistiska Kina, som deklarerat att man avser att militärt erövra Taiwan. Liksom när det gäller Ukraina mot Ryssland bör hela Europa meddela att man avser att minska ekonomin mot Kina. Det kan bidra till att Kina inte anfaller.
https://www.svd.se/a/8J7rE1/olle-wastberg-sverige-ska-fortsatta-sta-upp-for-taiwan

Stadsdelen Bronx

I nyhetsbrevet i mars skrev jag om Brooklyn, en av New Yorks mest omfattande och populära stadsdelar.  Minst populär är delvis Bronx, som fortfarande har hög kriminalitet. Dock promenerade jag för en tid sedan långt i Bronx och upplevde inget obehagligt. Dessutom har allt fler flyttat till Bronx, bl a många konstnärer.

Bronx namn kommer från smålänningen Joakim Bronck, från 1600-talet. Han hade en gård i norra New York och där hölls en förhandling mellan holländarna och indianerna. Det ledde till att floden genom hans stora ägor fick namnet Broncks River.

I början på förra seklet var det en omfattande svensk invandring till Bronx.  Och den gamla svenskamerikanska klubben ”The Manhem Club” finns kvar och har en villa vid havet i norra Bronx.

I Bronx finns en italiensk restaurang-gata, Arthur Street, där man kan få fin måltid. Den bästa restaurangen i Bronx tycker jag är Dominick’s:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063705212675

Midsommarfirande i norra Bronx

Organisationen The Sweden Day Committee – som består av personer med svenska rötter, oftast flera generationer bort. De har sedan länge i norra Bronx en strand och en byggnad, The Manhem Club. 658. Clarence Avenue

Redan den 4 juni, kl 13-17,  har de midsommarfirande med dans kring midsommarstång och musik från ”Smörgåsbandet”.
http://swedendayny.com
https://www.facebook.com/sweden.day

Svensk midsommar i USA
Svensk midsommar firas med festivaler i 15 delstater; Minnesota, California, Colorado, Wisconsin, Illinois, Kansas, Maine, Massachusetts, Michigan, Oregon, Pennsylvania, South Dakota, Nebraska, New York. Dessutom i Vasa Park i New Jersey.

Den 11 juni håller ”Vasa Order of America” ett midsommarfirande på Long Island utanför New York.

American Swedish Institute i Minneapolis har stort midsommarfirande den 17 juni:
https://asimn.org/experience/festivals/midsommar/

Varje år är det den utmärkta tidningen Nordstjernan (The Swedish Newspaper of America) som redogör för svenska aktiviteter i USA och speciellt kring midsommar. Det är därifrån jag fått den här informationen:
www.Nordstjernan.com

Midsommar i New York

Den största midsommarfesten arrangeras av generalkonsulatet i New York. Det började 1996 med initiativ av min företrädare som generalkonsul, Dag Sebastian Ahlander. Då var det i Central Park, men eftersom det kom uppåt tusen personer tyckte Central Park att det skadade gräset i parken. Så på min tid blev midsommarfesten i Battery Park, längst ner i Manhattan. Men 2022 var parken skadad av splitter från den stora terrorattacken 9/11 2001. Då fick vi vara i Central Park, vid byggnaden Swedish Cottage. Nu är midsommarfirandet i Rockefeller Park i Sydvästra Manhatten. Och med samma organisation som i Battery Park.

Midsommarfirandet är centralt. På min tid hade jag bl a förre statsministern Carl Bildt och kronprinsessan Viktoria som gäster under midsommarfirandet. I år blir firandet omfattande. Generalkonsulatet, den som håller i midsommarförberedelserna är Sofia Hedström de Leo, räknar med att drygt 6000 personer kommer – d v s svenskar och deras amerikanska vänner – och man kommer att dansa kring midsommarstången och svenska restauranger kommer att sälja mat. Det blir den 23 juni.

Svenskt i New York

Som jag löpande betonar: Den som vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Det är informativt att titta på generalkonsulatets länk
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/

Det är fint att det alltid finns exempel på konstnärer och musiker som framträder i New York. Dessutom följer den som är ansvarig i generalkonsulatets för kultur och liknande, Aviva Neuman, till och med detaljer om hur svenskar finns med i olika sammanhang i New York.

American Scandinavian Society, som är en organisation som är mycket gammal och under den tid jag var generalkonsul i New York var jag och övriga nordiska generalkonsuler invigare av deras Scandinanvia House. Scandinavian House har föreläsningar, musik, filmer, utställningar:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/

Den 29 juni spelar Oskar Stenmark en duokonsert med gitarristen Loke Risberg på Scandinavia House kl 7pm. Här är en länk för biljetter: 
https://www.scandinaviahouse.org/events/risberg-stenmark-duo/

I anslutning till den svenska ambassaden i Washington finns utställningar och aktiviter på House of Sweden.  Bl a ställs fotografen Lars Tunbjörk ut tills slutet av augusti.
https://www.houseofsweden.com/

Leo Park konstnär från Konstfack ställs ut på The Hole Gallery , 86 Walker Street fram till 3 juni

Skådespelerskan Amanda Erixon sätter upp Ronja Rövardotter-pjäsen i New York 17:e och 18:e juni i Svenska kyrkans kapell.

Fotografen Kristin Andersson har ställts ut på The Maidstone Hotel, på Long Island,  under lång tid fram till juni i år.

På den dominerande Metropolitan Opera deltar den svenska sångaren Peter Mattei på Mozart’s Don Giovanni, några få dagar till.
https://www.metopera.org

Fortfarande ställs några svenska glaskonstnärer ut i New York
https://www.cultureobject.com

Artisten Leo Park ställs ut några få dagar till på galleriet The Hole, 312 Bowery.

Svenskamerikanen Gösta Peterson har till den 29 juni en utställning på Deborah Belll Photographs, 526 West 26th Street

I parken McCarren I Brookyn visas det filmer den i juni, bl a svensk:
https://www.nycgovparks.org/parks/mccarren-park/events/2023/06/01/movies-under-the-stars-prejudice-and-pride

Som vanligt ställer de skandinaviska konsulaten upp bakom frigörelsedemonstrationerna för homsexuella. ”Pride parad” den 25 juni.__________________________________________
Titta gärna in på 
https://www.wastberg.se