NYHETSBREV 24 APRIL 2023

OLLE WÄSTBERGS NYHETSBREV 24 APRIL 2023

Sverige anklagas för nazism
Ukraina-manifestationer i Sverige
Utnyttjade sociala medier, Tiktok
Att tvingas växla tid
Byst av Raoul Wallenberg!
Broadway för mer än 100 år sedan
New York Times om Marcus Samuelssons alla restauranger
New Yorks dolda parker.
American Club of Sweden
Åtskilligt svenskt i New York

Sverige anklagas för nazism

Auktoritära stater använder anklagelser för nazism, helt utan saklig grund. När Ryssland anföll den demokratiska staten Ukraina påstod Putin att Ukraina var nazistiskt. Dessutom har man i Ryssland satt upp affischer på Astrid Lindgren, Gustav V och Ingemar Bergman där de alla utmålas som nazister. Helt lögnaktigt.

Dessutom sa Turkiets utrikesminister nyligenmatt Sveriges tillstånd till Koranbränning är en parallell till Hitlertyskland. Också bisarrt, men det faktum att polisen ville stoppa den danska högerextremisten som brände Koranen var inte orimligt. Men det är en tillåten opinionsbildning att bränna Koranen och Bibeln. Och när Sverigedemokraterna var nazistiskt och Jimmie Åkesson som tonåring gick med brände de böcker om Förintelsen och det skedde inga åtgärder mot det.

Men att de extrema auktoritära staterna lögnaktigt anklagar Sverige för nazism säger en del om hur länderna styrs.

Ukraina-manifestationer i Sverige

I motsats till i New York finns det varje vecka tre stora manifestationer i Stockholm för stöd till Ukraina. Det har varit några demonstrationer i New York, men inga regelbundna som i Sverige:

Måndagar kl 12 på Norrmalmstorg. Med många hundra som nästan alltid är där och fina korta föredrag, bl a av åtskilliga ambassadörer.

Regelbundet på Sergels torg och när man uppmärksammade den 24 februari att Ryssland drivit kriget ett helt år samlades flera tusen.

Onsdagar kl 12.30 på ”Fria Ukrainas plats” – lilla parken utanför Ryska Ambassaden och som fick namnet förra året. De manifestationer som görs där har fördelen att de hörs in på ambassaden.

Det finns också varje vecka manifestationer i Göteborg, Malmö. Västerås, Helsingborg och Karlstad. 

Allt detta illustrerar det starka svenska engagemanget för Ukraina.

Och Trump höll i fredags ett tal där han hävdade att om han blev president skulle kriget i Ukraina upphöra. Vad Trump menade var en förhandling och överenskommelse mellan Ryssland och Ukraina och som skulle innehålla att Ryssland skulle behålla Krim, som Ryssland ockuperade 2014 och att Ryssland skulle få landskapet Donbass i östra Ukraina där det varit krig sedan 2014. Trump står alltså inte för demokratiska Ukraina.I New York finns ett ukrainskt institut som traditionellt är kulturellt, men nu naturligtvis inriktat på kriget och den framstående svenska generalkonsuln Camilla Mellander har kontakt med det.

Utnyttjade sociala medier, Tiktok

Ett av de främsta sociala medierna är det kinesiskt ägda Tiktok där i Sverige i hög grad barn är dagligt närvarande. I amerikanska medier har Tiktok varit omskrivet varje dag under flera månader med hänvisning till att Kina kan utnyttja Tiktok.

Också i Sverige har Försvarsmakten, Regeringskansliet, flera regioner, kommuner och myndigheter förbjudit sina anställda att använda Tiktok. I USA har förbudet mot TikTok blivit omfattande. Senaten förbereder ett totalt förbud av Tiktok för de 150 miljoner amerikaner som har det. I bl a Danmark och EU-kommissionen har man beslutat att statsanställda inte får ha Tiktok-app.

Vad det handlar om är inte att Tiktok ägs eller drivs av den kommunistiska ledningen i Kina. Men Tiktok har kinesiskt ägande och kinesiska företag är enligt lag skyldiga att bistå kinesiska underrättelsetjänster. Och Tiktok har erkänt att de använt appen för att spionera på flera västerländska journalister. Också i Taiwan är Tiktok omfattande förbjudet eftersom det givit en kinesisk insyn i demokratin.

Sociala medier kan utnyttjas. Vi vet ju att under senaste EU-valet var rysk propaganda omfattande i sociala medier. Och när Donald Trump blev vald 2016 hade Ryssland spridit propaganda för honom.

Det som är mest väsentligt är att Myndigheten för Psykologiskt försvar följer detta och bör ge det offentlighet.

Att tvingas växla tid

För en månad sedan tvingades vi alla ställa om klockor till ”sommartid” eller notera att digitala klockor gjorde det. Jag hade då en artikel i Expressen om hur jag satt i riksdagen 1978 och deltog i det enhälliga europeiska beslutet om att införa sommartid.

För två år sedan beslöt amerikanska Senaten att sommartid skulle gälla hela året. Men det har inte gått igenom i Representanthuset. USA har ju ingen gemensam tid. Det är tre timmar mellan New York och Los Angeles.

Också EU-parlamentet beslöt 2019 att uppmana de europeiska länderna att släppa tidsomställningarna.  Det grundades i en stor europeisk opinionsundersökning som visade att en betydande majoritet vill ta bort vintertiden. Sverige är ju ordförande i EU just nu och skulle kunna ta upp frågan igen.
https://www.expressen.se/debatt/sluta-tvinga-oss-att-stalla-om-klock

Byst av Raoul Wallenberg!

Den 23 maj kl 16.00 kommer en byst av Raoul Wallenberg att invigas på Strandvägen. Mitt i på Strandvägen vid fastigheten Strandvägen 7 där Raoul Wallenberg arbetade och en avdelning av USA:s ambassad låg. Där blev Raoul Wallenberg rekryterad till Budapest där hans insatser gjorde att 100.000 judar inte fraktades till koncentrationsläger.

I Sverige finns märkligt nog färre statyer och platser i Raoul Wallenbergs namn än i USA. I New York finns det åtta platser med namn efter Raoul Wallenberg. Dock mycket bra att den aktive och judiske Abbas Asly, som tidigare bodde i Sverige, men numera i Florida och har donerat bysten. Han har i flera år, tillsammans med mig, drivit att den ska få sättas upp.

Broadway för mer än 100 år sedan

Den svenska näringslivspersonen Anders Broman har kommit med en roman ”Tobakshandlaren på Broadway”. Den är bra och handlar om hur svenskar under den stora migrationen till USA också i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet kom till New York. Och redan då var gatan Broadway central och en av svenskarna startade tobakshandel där.

https://www.bokus.com/bok/9789189047648/tobakshandlaren-pa-broadway/https://www.adlibris.com/se/bok/tobakshandlaren-pa-broadway-9789189047648

New York Times om Marcus Samuelssons alla restauranger

Jag har ju haft flera notiser om Marcus Samuelsson som har restaurangerna Red Rooster  och Hav & Mar  i New York. Nu har New York Times skrivit en storartikel om honom. Om att han också har krogar i New Jersey, Florida, Georgia.
https://www.nytimes.com/2023/04/11/dining/restaurant-review-marcus-samuelsson-hav-and-mar.html?searchResultPosition=1

New Yorks dolda parker.

Den som åker till New York bör promenera i Central Park och på The High Lane (parken nere i Meatpacking District, skapad ovanpå en gammal järnvägslinje). Men det finns mängder av andra parker. En parallell till Central Park är Prospect Park i Brooklyn.

Sedan finns det massor av små parker mellan hus på Manhattan och lite större i andra delar av New York. I The Bronx ligger Raoul Wallenberg Forest.
Här en lista på en mängd rätt okända parker:
https://ny.curbed.com/maps/new-york-park-community-garden-hidden

American Club of Sweden

Det finns en fin American Club of Sweden, där jag vänligen blivit hedersmedlem. Den som är intresserad av att följa det svensk-amerikanska bör gå med. 

De har ett årsmöte den 10 maj då följande gäller. ”On May 10, we will also have our 2023 Annual General Meeting, which will feature writer and commentator Ola Larsmo and special guest Bruce Karstadt, President and CEO of the American Swedish Institute in Minneapolis, MN.“
https://www.americanclub.se

Åtskilligt svenskt i New York

Som jag löpande betonar: Den som vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Det är informativt att titta på generalkonsulatets länk
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/

Det är fint att det alltid finns exempel på konstnärer och musiker som framträder i New York. Dessutom följer den som är ansvarig i generalkonsulatets för kultur och liknande, Aviva Neuman, till och med detaljer om hur svenskar finns med i olika sammanhang i New York. Hon ger mig tips.

American Scandinavian Society, som är en organisation som är mycket gammal och under den tid jag var generalkonsul i New York var jag och övriga nordiska generalkonsuler invigare av deras Scandinanvia House.

Scandinavian House har föreläsningar, musik, filmer, utställningar:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/

Just på Scandinanvia House sätt svenske dramatikern Jonas Hassen Khemiri’s pjäs ”Almost Equal To” den 16 maj.

I anslutning till den svenska ambassaden i Washington finns utställningar och aktiviter på House of Sweden:
https://www.houseofsweden.com/

Den svenska organisationen Vasa Order of America har ett möte den 30 april på Isli, alltså vid stranden i Long Island.
https://www.facebook.com/VasaLongIsland/

Den svenska glaskonstnären Simon Klenell ställs ut fram till den 17 juni på Culture Objects, 344 W 38th St:
https://www.cultureobject.com

Det kan också vara värt att följa de kommande teaterföreställningarna hos Scandinavian American Theater Company, 520 8th Avenue.  Den 25 maj kommer de att ha en redogörelse över teatern.
https://satcnyc.org

Leo Park, med bakgrund på Konstfack, har en utställning på The Hole på södra Manhattan fram till den 3 juni:
http://theholenyc.com/2023/01/24/leo-park/
På stora Metropolitan Opera sätter man mellan 5 maj och 2 juni upp. Mozarts Don Giovanni och den svenske sångaren Peter Mattie har huvudroll:
https://www.metopera.org/season/2022-23-season/don-giovanni/

Den svenska konstnären Lap-See Lam ställs ut på Swiss Institute i New York med samarbete med svenska generalkonsulatet.
https://www.swissinstitute.net/education/

Svenske konstnären Leo Park ställs ut mellan den 29 april och 3 juni på Hole Gallery, 86 Walker St.
http://theholenyc.com/category/exhibitions/

Konstnären Sonja Larsson är med i en utställning på Aicon Gallery, 35 Great Jones Street, från 10 maj.
https://www.aicon.art/exhibitions/faiza-butt

Magnus Mårtensson, svensk pianospelande komiker presenteras på 5e våningen på 393 Broadway på torsdag. 

Dessutom kommer han att uppträda på krogen Don’t Tell Mama, 343 West 46th street den 29 april:https://donttellmamanyc.com/shows/7387-magnus-martensson-4-29-23
Björn Kjelltoft från Konstfack i Sverige ställer ut från den 29 april till början av juni på galleriet The Hole, 312 Boweery, Lower Manhattan:
http://theholenyc.com
Modernity från Stockholm – experter på möbler och liknande – är mycket internationell. Nu i maj kommer man att ställa ut på ”Park Avenue Armory” från 12 till 16 maj.
https://www.armoryonpark.org
https://www.tefaf.com