NYHETSBREV 28 mars 2023

Bidrag till amerikanska politiker
Republikansk president kommer att stoppa stöder till Ukraina
George W Bushs angrepp på Irak jämförs med Putins på Ukraina
Svensk gemensam valdag negativ för demokratin
Ungern och Sverigedemokraterna
Kultur i Stockholm får huvudvärk
Brooklyn
Vegetariska krogar i USA
Amerikanskt på Nationalmuseet i Stockholm
“Fika” också I New York
Svenskt i New York

 
Bidrag till amerikanska politiker

I USA är det olagligt för politiker att ta emot ekonomiska bidrag från personer som inte är amerikanska medborgare.

Märkligt nog får jag varje dygn drygt 20 mail från Donald Trump, hans son och hans organisation, och de vill ha några dollar i stöd. Jag vet inte hur de fått tag i min mailadress. Jag har svarat på flera mail med att jag är svensk liberal och inte har sympati med Trump. Ändå fortsätter de hela tiden.

Dessutom får jag ca 30 mail varje dygn från det demokratiska partiet och demokratiska kandidater. Liksom i Trump-mailen för man fram politiska argument och ber om ekonomiskt stöd. Dessutom skriver de att jag är medlem i Demokraterna. Att de har min mailadress beror nog på att Bill Clinton – senare president – var guvernör i Arkansas 1979-81. Han skapade då organisationen ”Democratic Leadership Council” och i den fick också liberala folkvalda i andra länder bli medlemmar. Jag satt i riksdagen då och gick med eftersom det ledde till bra information och kontakter. Dock har jag svarat på flera mail att jag endast är svensk medborgare, men det leder inte till färre tiggar-mail.

Det här illustrerar att amerikanska politiker ofta får stora bidrag genom att tusentals personer ger några dollar. Därför sänder man varje dag ut många miljoner mail och kollar inte vanliga mail-svar.


Republikansk president kommer att stoppa stöder till Ukraina

Att vara aktiv mot det ryska kriget mot Ukraina är rimligen det viktigaste moraliskt och humanistiskt.

Joe Biden har lyckligtvis ställt upp bakom Ukraina och USA samarbetar med EU i en hel del Ukarina-frågor.

Det är dystert om kriget fortsätter i drygt två år och om USA då får en republikansk president. Trump har lovat att han som återvald president ska strypa USA:s stöd till Ukraina. Också Trumps konkurrent, Floridaguvernören DeSantis, har deklarerat att USA ska sätt låga gränser för stöd till Ukarina.

Under 1996 års val, då Trump vann, var Ryssland drivande för Trump på sociala medier. Och Trump hade som president positiva relationer till Putin. Skulle Trump bli vald nästa år kommer det att vara positivt för Putin.

 
George W Bushs angrepp på Irak jämförs med Putins på Ukraina


I en rad svenska och amerikanska artiklar sätts det en likhet mellan angreppet på Ukraina och det amerikanska angreppet, med presidenten George W. Bush,  2003 på Irak.
https://www.nytimes.com/2023/03/20/us/politics/george-w-bush-iraq-war.html

Jag bodde ju då i New York och det var en omfattande kritik i USA mot det amerikanska kriget. Dock kan man inte jämföra det med Ukraina, eftersom USA inte ville ockupera, utan införa demokrati. Och skälet till att man gjorde det var att Iraks ledare Saddam Hussein hade stått bakom det stora terrorangreppet i USA 11 september 2001. Och president George W Bush – som jag träffade åtskilliga gånger – stod för att amerikanska muslimer inte skulle drabbas av kritik.

Och självklart var ju den svenska opinionen mot USA:s Vietnamkrig från 1955 mycket omfattande.

Det är aldrig bra att starta ett krig, men Rysslands angrepp på Ukraina kan inte jämföras med något annat.

 
Svensk gemensam valdag negativ för demokratin

Världens främsta tankesmedja kring demokratin, amerikanska Freedom House, menar att den svenska befolkningen tillhör de 4 procent i världen som lever i en väl fungerande demokrati.

Dock finns det svagheter i svensk demokrati. Det handlar främst om att vi i 50 år haft gemensam valdag. Vi har längst mellan val av alla demokratier och dessutom kommer de lokala frågorna i slagskuggan av regeringsfrågan i valen. Det var tydligt i höstas.

De lokala frågorna betyder inte sällan det viktigaste för väljarna och eftersom de spelar så liten roll i valen är det ett skäl till att antalet partimedlemmar drastiskt gått ner.

Det finns nu tre riksdagsmotioner om att avskaffa den gemensamma valdagen. Den här månaden var jag inbjuden till Riksdagen för att tala om detta för ledamöter i konstitutionsutskottet.  Den som höll i mötet var Björn Tarras Wahlberg som spelat en huvudroll i Stockholm för att driva att bli av med planen på ett fult Nobelmuseum på Blasieholmen och som också driver att vi ska slippa fula nybyggen på Djurgården.

Just den gemensamma valdagen tas inte upp i Grundlagskommittén som kom med sitt betänkande för två veckor sedan. De har bra förslag genom att Sverige inte längre ska vara det land där det är lättast att ändra grundlagen och de ser till att domstolarna ska bli garanterat oberoende.

Samma dag som jag höll anförandet i Riksdagen hade jag en artikel om gemensam valdag i tidskriften NU:
https://wastberg.se/2023/03/dags-att-gemensam-valdag-avskaffas/
 

Ungern och Sverigedemokraterna

Jag hade i förra veckan en artikel i Dagens Arena om Ungern och Sverigedemokratena. Ungern är europeiskt unikt genom att ha bra kontakt med Ryssland och låter bli att stödja Ukraina. Dessutom är Ungern en auktoritär stat som i praktiken övergivit demokratin.

Det är inte konstigt att EU nu  markerar mot dagens Ungern och har dragit ner EU-anslaget. Liberalernas EU-ledamot Karin Karlsbro tillhör de aktiva för detta.

Ungern är under presidenten Viktor Orbán en auktoritär stat, parallell till Ryssland och Turkiet. Jag berättar om de gånger jag träffat Orbán.

Ledande Sverigedemokrater har för en hel del år sedan hyllat Victor Orbáns auktoritära stat och markerat den som en förebild. Jimmie Åkesson låtsas dock inte om det. Men den ledande Björn Söder gjorde häromdagen ett positivt uttalande om Ungern. Att ett parti som stöder den nuvarande regeringen också stöder auktoritära Ungern borde vara skräckslagande för regeringens partier.
https://www.dagensarena.se/opinion/soders-uttalande-borde-inte-accepteras-sd/

Kultur i Stockholm får huvudvärk

Jag hade häromdagen en artikel i Svenska Dagbladet med den beskrivande rubriken ”Statens Fastighetsverk ger kulturen huvudvärk”. Bakgrunden är att Fastighetsverket höjt hyrorna för Kungliga Musikaliska akademin med 80 %. När jag var statssekreterare i Finansdepartementet 1992 drev jag igeom att statliga Byggnadsstyrelsen lades ner och att Fastighetsverket skulle ta kulturella hänsyn. Trist att så inte sker.

 
Brooklyn
 
De flesta som kommer från andra länder till New York är nästan enbart på Manhattan. Det gäller också mig. Men Brooklyn är en stadsdel som har fler invånare än t ex Chicago.
 
Och Brooklyn är traditionellt svenskt. Tidigare fanns det åtskilliga svenska och norska gatunamn kring Atlantic Avenue i Brooklyn, en gata som i folkmun för 50 år sedan kallades Swedish Avenue, och där svenska butiksskyltar var vanliga. Det var i Brooklyn svenskar i hög grad bodde. När jag första gången träffade dåvarande borgmästaren Giuliani sa han: ”You Swedes, you are mostly in Brooklyn, aren’t you?” Det var historiskt.
 
Dock ligger IKEA i Brooklyn och två kyrkor som för länge sedan var svenska har ofta svenska flaggor. Och den svenskägda restaurangen Aska ligger i Brooklyn:
https://www.exploretock.com/aska
 
Brooklynrestaurangen The Grocery anser jag bäst. Och den framstående DN-reportern Martin Gelin som bott länge i Brooklyn rekommenderar krogen Place des fêtes: ”roligaste krogen i Brooklyn, fransk-amerikansk meny och unika naturviner.”
https://www.pdfnyc.com
 
En parallell till Central Park är Prospect Park i Brooklyn.
 
Ett mycket fint konstmuseum är Brooklyn Museum of Art.
 
Dessutom finns en stor teater/opera där föreställningar från andra länder tas in:  Brooklyn Museum of Art.
 
I södra Brooklyn finns en fin strand dit man kan ta tunnelbana från Manhattan.
 

Vegetariska krogar i New York


Allmänt sett har New York-krogar bättre vegetariska alternativ än de flesta Stockholmskrogar.

Jag har ingen särskild erfarenhet av just de vegetariska restaurangerna, och några av de jag hade varit på har lagts ner under pandemin. Dock finns en del rätt hyggliga:

ABCV som ligger på 38 East 19th Street, vid Union Square är bra.

Också Jean-Georges, 1 Central Park West

En klassiker är Hangawi på 12 East Street. Den är koreansk och har god mat.

Dirt Candy är ett stort, ställe på Lower East Side, 86 Allen St. Många aubergine-rätter. Och dessutom vegetariska alkohol-drinkar.

 
Amerikanskt på Nationalmuseet i Stockholm

Nationalmuseum i Stockholm inviger den 30 mars en utställning om amerikanskt konsthantverk från 1950-talet till idag: “Beauty and Courage: Modern & Contemporary American Crafts”. Den innehåller allt från smyckekonst till stolar, väggdekorationer och textilier. Föremålen har valts ut av den tidigare amerikanska galleristen och kuratorn Helen Drutt English. Utställningen har öppet till i början av nästa år.
https://www.nationalmuseum.se/in-conversation-with-helen-drutt-english

https://www.nationalmuseum.se/utställningar/kommande-utställningar/skönhet-och-mod


“Fika” också I USA

Ordet “fika” är svenskt, men förekommer också I New York. En svensk fika-restaurang lades ner under pandemin, men det finns också en kvar, 41 W 58th Street:
https://fikanyc.com

Dessutom kom för fyra år sedan boken ”Fika – made in Sweden” av Stina Almroth, doktor i filosofi från Cornell University. I boken har jag skrivit förordet. Boken handlar om fikats speciella roll i Sverige, t ex när talmannen bjöd alla partiledare på fika under regeringsbildningen 2018.
https://www.adlibris.com/se/bok/fika-made-in-sweden-9789198628500


Den 23 april ordnar organisationen Swedish Historical Society ett möte med temat: ”Fika – it’s more than coffee & cookies.” Det sker på Nordic Cultural Center i Rockford i delstaten Illinois. 

https://www.swedishhistorical.org/events.html


 
Svenskt i New York

Som jag löpande betonar: Den som vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com

Det är informativt att titta på generalkonsulatets länk

https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/


Dessutom följer generalkonsulatets ansvariga för kultur och liknande, Aviva Neuman, detaljer om hur svenskar finns med i olika sammanhang i New York .

Scandinavian House i New York har föreläsningar, musik, filmer, utställningar:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/

“April 15th Movie screening ”Historia – Stygn” at Scandinavia House”

“April 13th Exhibition opening of Arctic Highways at Scandinvia House” 

Den svenska musikartisten Oskar Stenmark har en konsert med sin kvartett den 30 mars kl 19.00 på House of Sweden  (anslutet till Svenska ambassaden)  i Washington.

Lars Tunbjörk  som dog ung, var en av Sveriges internationellt mest kända konstnärliga fotografer. Han ställs ut från 4 mars, och över hela sommaren, på House of Sweden i Washington, en del av svenska ambassaden.
https://www.houseofsweden.com

Svensken Mattias Schulstad spelade gitarr på Metropolitan Museum och de har lagt ut det på Facebook:
https://www.facebook.com/reel/1610066929509256/
och lagt ut det på nätet
https://www.instagram.com/p/CoiSoYasqyU/

Fortfarande ställs några svenska glaskonstnärer ut i New York, på Culture Object , 344 West 38th Street.

Simon Klenell, med mycket glaskonst, ställs ut där från den 12 april.
https://www.cultureobject.com

Lasse Hallström’s film ”Hilma” är på Quad Cinema den 14 april:
34 W, 13th Street
https://quadcinema.com/?s=Hilma

Den 12 april så är det Svenska barns musik på Baby’s Alright  som ligger på  146 Broadway i Brookltyn.

Leo Park, med bakgrund på Konstfack, har en utställning på The Hole på södra Manhattan 29 april – 3 juni:
http://theholenyc.com/2023/01/24/leo-park/