NYHETSBREV 29 november 2022

Mellanvalet i USA
Nästa presidentval i USA
Raoul Wallenberg borde uppmärksammas mer i Sverige
Ukraina har stöd över nästan hela världen
Israels situation
Sverigedemokraternas ursprungliga nazism uppmärksammas
Återigen viktigt att studera i USA
Besökt många bra krogar i New York
Svenskt i New York

Mellanvalet i USA

USA gick ju till val tisdagen den 8 november. Presidentval äger rum vart fjärde år, valet till Representanthuset vartannat år. Dessutom varje år val för en del senatorer, guvernörer och lokala församlingar. Historiskt sett brukar det gå dåligt för den sittande presidents parti i dessa mellanval. Både Bill Clinton och Barack Obama förlorade fler platser i representanthuset under sitt första mellanårsval än Joe Biden nu gjorde. Opinionsundersökningarna innan valet gav republikanerna en stor fördel. Men så blev det inte. Demokraterna behöll Senaten men förlorade majoriteten i Representanthuset. Den republikanska majoriteten blev dock mycket liten.

Valdeltagandet i USA är allmänt sett rätt lågt. I Sverige sjönk valdeltagandet i årets val från förra valets 87,2 % till 84,2%. Det ska jämföras med att valdeltagandet i det amerikanska mellanvalet var 46,9 % vilket var relativt högt.

I New York vann den demokratiska guvernören Kathy Hochul och i Florida republikanen Ron de Santis.

Viktiga frågor i valet var den höga inflationen och dessutom att högsta domstolen vänt sig mot tillåtna aborter. En del debatt handlade om demokratin och vände sig mot Donald Trump

De flesta kommentarer pekade på att det gick bättre för Demokraterna än vad man pessimistiskt trott innan valet. Det berodde i hög grad på att Republikanerna hade interna motsättningar och dessutom också kring Donald Trump. De flesta av de republikanska kandidater som blivit nominerade genom stöd från Trump och som instämde med honom om att han inte blivit omvald som president på grund av valfusk,  blev inte invalda.

Nästa presidentval i USA

USA går till ´presidentval i november 2024. Donald Trump har deklarerat att han kommer att kandidera och Joe Biden, som nyligen fyllde 80, har också antytt att han kommer att ställa upp. Donald Trump kommer då att vara 78 år.

Det förefaller osannolikt att också nästa presidentval kommer att stå mellan Biden och Trump. Biden har ganska dålig uppslutning i sitt eget parti. Och även om åldern betyder rätt lite i USA:s politik vänder sig en hel del mot att rösta på någon som kommer att vara upp till 86 år om han blir omvald.

Donald Trump – som för närvarande anklagas i fyra rättegångar – uppfattas av många republikaner som alltför extremistisk, trots att han får större publicitet än Joe Biden.

Trumps republikanske konkurrent Ron de Santis blev stort omvald till guvernör i Florida och är populär inom Republikanerna.  Texas har starkt slutit upp bakom Trump, men opinionsundersökningar visar att även väljare i Texas föredrar de Santis framför Trump.

Raoul Wallenberg borde uppmärksammas mer i Sverige

I New York finns det åtta olika platser och annat som har namnet ”Raoul Wallenberg”. Det är märkligt nog långt mer än i Stockholm. Det är  märkliga att Raoul Wallenberg uppmärksammas mer i andra länder än i Sverige.

Raoul Wallenbergs insatser var de viktigaste för att över 100 000 ungerska judar överlevde Förintelsen. Hans unika humanitära insatser under andra världskriget leder till att han är en förebild, uppmärksammad över hela världen med statyer och aktiviteter. Inriktningen på  Raoul Wallenberg är en form för att stötta mänskliga rättigheter och ett sätt att stimulera civilkurage hos unga. Borde bl a vara en förebild i läroplanerna.
https://www.altinget.se/artikel/dop-om-arlanda-till-raoul-wallenberg-airport?fbclid=IwAR2937GQickGehrWp_9JnyD8ScxVbzeN9UhqJAQc2-vAVfXTohnWN36hwZY

Ukraina har stöd över nästan hela världen

Rysslands grymma krig mot Ukraina har lett till en uppslutning bakom Ukraina i nästan alla länder. I Sverige motsatte sig de två ytterpartierna – Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet – inledningsvis ett omfattande stöd till Ukraina, inklusive att ta emot flyktingar och bidra med vapen  Men de ändrade sig ganska snabbt.

Det finns en parallell i USA. Där har president Joe Biden sett till att USA stödjer Ukraina. En grupp av de kandidater till Representanthuset som var knutna till Donald Trump deklarerade att de inte ville ha stöd till Ukraina, men de blev inte invalda.

I Sverige är det stor uppslutning bakom manifestationerna för Ukraina, bl a varje måndag kl 12 på Norrmalmstorg.
www.svd

Israels situation

Jag skrev i våras i nyhetsbrevet att det var omdömeslöst av Amnesty International att anklaga Israel för att driva apartheid mot araber. Det var helt illa av Amnesty eftersom Israel har ministrar och parlamentsledamöter som är araber. Sedan har Amnesty anklagat Ukraina under kriget mot Ryssland. Det gör att min bror Per, som grundade Amnesty i Sverige, nu lämnat Amnesty.

Israel gick nyligen till raketanfall mot Gaza. Det berodde på att den extrema och antisemitiska palestinska organisationen Hamas i Gaza hade sänt raketer mot civila mål i södra Israel. Jag skulle tycka det vara bra med en tvåstatslösning, men det förutsätter att den palestinska delen dels blir demokratisk dels att organisationerna accepterar Israel, som ju är Mellanösterns enda demokrati.

F ö hade Israel återigen ett nyval och det ledde till att Benjamin Netanyahu återigen blir premiärminister. Han är en politiker som liknar Trump och är god vän med Trump. Jag träffade faktiskt honom och Trump på en mottagning hos Israels generalkonsul i New York i början av 2000-talet. Detn nya regeringen blir inte rasistisk men de arabiska partierna åker ur regeringen.

Sverigedemokraternas ursprungliga nazism uppmärksammas

Under de senaste månaderna har sex böcker kommit om Sverigedemokraterna. De handlar alla om hur SD grundades som ett tydligt nazistiskt parti. De som markerar sig som nazister brukar bli uteslutna ur SD. Men det är tydligt att SD är attraktivt för fascister och rasister.

Den nyutkomna boken är Christer Bergströms ”Därför är Sverigedemokraterna ett nazistiskt parti. En vetenskaplig genomgång”. I den jämförs med hur Hitlers nazister var innan de fick makten.

Jag läste alla sex böckerna i somras och har skrivit en essä kring dem i tidningen NU:
https://wastberg.se/2022/11/unikt-att-ett-politiskt-parti-far-sa-stark-och-historisk-analys/

Återigen viktigt att studera i USA

Pandemin hade starka effekter i USA. Bl a påverkade den universiteten där man i hög grad tog bort närvaro vid föreläsningar och liknande. Men nu är vi tillbaka med att USA har en del av världens främsta universitet. Så det är viktigt att söka stipendier från SverigeAmerika-Stiftelsen:
https://sweamfo.se/stipendier/kontantstipendier/

Besökt många bra krogar i New York

Var just I New York med min fru Inger. Vi åt naturligtvis lunch och middag på olika restauranger. Många i New York hade lagts ner under pandemin, men vi besökte sex av våra favoriter:

Bästa pizzan äter man på restaurang Serafina:
https://www.serafinarestaurant.com
Vid Metropolitan ligger en krog, PJ Clarkes, där vi brukar äta innan vi går på operan. De har bl a bra ostron:
https://pjclarkes.com/location/pj-clarkes-restaurant-bar-lincoln-square/
Samma restaurangföretag finns också på Tredje avenyn med en krog som passar för lunch med hamburgare:
https://pjclarkes.com/location/third-avenue/
I Meatpacking District ligger den trevliga krogen Pastis med franskinriktad meny:
https://pastisnyc.com
En trevlig fransk restaurang som ligger på Spring Street är Balthazar:
https://balthazarny.com
Dessutom var vi på öppningen av Marcus Samuelssons helt nya restaurang i New York. Han har sedan länge krogen Red Rooster i Harlem och har öppnat fiskrestaurangen Hav&Mar i Chelsea (245 11th Ave):
https://www.havandmar.com
Vi var också för första gången på den nyöppnade restaurangen ”Björk” som ligger i Scandinavia House och öppnades av Ulrika Bengtsson för en månad sedan. Hon har en fantastisk bakgrund: Hade en egen restaurang – ”Ulrika” – i New York för 20 år sedan och har också sedan dess stått för fina menyer i olika sammanhang. God svensk mat på Björk. Och där kan man beställa mat om man bor i New York och vill ha traditionell mat hemma till jul.
https://www.scandinaviahouse.org/food/
Dessutom är vår favorit i New York den franska restaurangen Orsay, på 1057 Lexington Avenue:
https://www.orsayrestaurant.com
Svenskt i New York

Som jag löpande betonar: Den som vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Scandinavian House i New York har föreläsningar, musik, filmer, utställningar:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/
I anslutning till den svenska ambassaden i Washington finns nu utställningar och aktivitet på House of Sweden:
https://www.houseofsweden.com/
Anders Holst, tidigare dominerande i svenska kyrkan i New York och kulturellt aktiv, har en egen digital site med aktuella musikinsatser:
https://www.andersholst.com
Den konstnärliga fotografen Kristofer Dan-Bergman som bor i New York är med i en stor utställning på Gallery 128 at 128 Rivington St. Öppnar 2 december.
https://www.galleryonetwentyeight.org
Svenska Malin Pierre blir utställd med små skulpturer på Heller Gallery, 303 10th Ave, från 2 december:
https://www.hellergallery.com/exhibitions#/upcoming-4/
Svenska kyrkan i New York (5 East 48th Street)  har som vanligt en stor ”Julshop” som har öppnat och kommer att vara öppen varje dag kl 12-18 fram till julafton:
https://www.svenskakyrkan.se/newyork
Dessutom är det luciakonsert i Svenska kyrkan den 10 december och i Scandinavia House den 11 december.

I morgon spelar Oskar Stenmark i en trio från kl 9 på kvällen till midnatt på restaurangen MaryLou. 41 St Marks Pl, East Village
https://www.yelp.com/biz/marylou-new-york
Utställningen ”New Glass From Sweden” – med verk av Barro Levén, Fredrik Nielsen, Morgan Persson, Micke Johannson, Nina Westman, Simon Klenell – och som jag själv såg för några veckor sedan håller öppet till den 14 januari på Culture Object gallery, 344 West 38th Street.
http://www.cultureobject.com/exhibition/2022-NewGlassFromSweden.ht
Vasa New York är en förening som den 18 december kl 21 har Scandinavian Christmas Ball i Huntington, ute på Long Island
https://facebook.com/events/s/vasa-new-york-scandinavian-chr/3487879911446263/
Lotta Jansdotter som gör väldigt mycket design – kuddar, porslin, tavlor, smycken och annat – säljer och visar i Montclair i New Jersey
https://www.jansdotter.com
Johan Wahlström, svensk internationell konstnär, ställer ut fram till julen i Broadway på Georges Bergès Gallery  
https://bergesgallery.com/exhibitions/the-past-is-not-what-it-was-johan-wahlstrom
Det svenska hårdrockbandet Ghosts album ”Impera” blev för några dagar sedan utsettstill årets rockalbum vid American Music Awards i Los Angeles.