Nästa amerikanska president
Ukrainas president har skrivit en bok
Tyvärr minskar det svenska biståndet
Åldern betyder lite för USA:s politiker
Dyrt i USA
Marcus Samuelssons restauranger uppmärksammas
Meatpacking District har mycket att bjuda på
Svenskt i New York
Nästa amerikanska president
Som jag skrev i nyhetsbrevet förra månaden, efter mellanvalet i USA, hade de kandidater som var knutna till Donald Trump generellt sett gått illa i valet. Det var tydligt att republikanska väljare, som ogillade Trumps påstående att han förlorade förra presidentvalet p g a valfusk, lät bli att rösta.
Samtidigt får Trump stor publicitet i amerikanska tidningar, mer än vad president Biden får. Men nu är det mer negativt än tidigare.
Dock visar opinionsundersökningarna att republikanska väljare uppskattar Trump, men att han blivit kontroversiell. Den ledande republikanske senatorn Mitt Romney sa för några dagar sedan: ”I know that a lot of people in our party love the former president. But it is, if you will, the kiss of death for somebody who wants to win a general election.” Det var ganska talande. Dessutom förlorade Republikanerna en senator, stödd av Trump, i Georgia i början på december, vilket skapade säker majoritet för Demokraterna i Senaten.
Trump är dessutom åtalad i flera sammanhang. Hans företag ”Trump Organization” blev i början av december fällt för skattebrott. Och igår beslöt vill en kommitté i kongressen, enig av demokrater och republikaner, att Trump ska åklagas för ansvar av stormingen av Capitolium när Joe Biden skulle tillträda som president.
En stor opinionsundersökning som TV-företaget CNN
nyligen genomförde visade att majoriteten av väljarna varken ville ha Donald Trump eller Joe Biden till president 2024. I Bidens fall spelar det roll att han skulle vara 86 år vid en ny presidentperiods slut.
Det mesta tyder på att Trump, som deklarerat att han ställer upp i 2024 års presidentval, inte kommer att bli nominerad. En opinionsundersökning visar att Floridas nyvalde guvernör Ron DeSantis har större stöd än Donald Trump. Eftersom amerikanerna ofta röstar på att byta parti för president i varje val är det osannolikt att Trump blir nominerad och inte osannolikt att DeSantis blir vald. Något givet alternativ till Biden finns ännu inte.https://edition.cnn.com/2022/12/15/politics/biden-trump-2024-analysis/index.html
Ukrainas president har skrivit en bok
Rysslands krig mot Uklraina har snart varat i ett år och stödet till Ukraina är en viktig fråga i alla demokratiska länder. Nyss utgav bokförlaget Fri Tanke en bok av Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Den innehåller många tal han hållit och ger en bra bild av Ukraina. Ett år innan kriget sa han bl a i ett tal: ”Vi förstår den enkla sanningen att ett liv utan frihet inte är något liv.” Det är ett uttryck som är ännu mer aktuellt under kriget. Och när Ryssland anfallit sa han att kriget i praktiken är ett anfall ”mot grundläggande mänskliga rättigheter i Europa”.
Jag berättade om boken på den stoera amnifestationen för Ukraina på Norrmalmstorg i måndags
Jag tycker boken var utmärkt att läsa och är en bra julklapp:
https://www.adlibris.com/se/bok/ett-budskap-fran-ukraina-9789189526242
Tyvärr minskas det svenska biståndet
De två saker jag är missnöjd med i den nya regeringens överenskommelse är minskningen av asylinvandring och minskat bistånd. Biståndet går ju ändå ner om BNP minskar. Men det gör det angeläget att biståndet verkligen används så att det motarbetar svält samt stöttar demokrati och klimat. Dessutom positivt om det delvis kan vara kulturellt inriktat. Liberalerna bör driva det i regeringen. Har min krönika i tidningen NU om det:
https://wastberg.se/2022/11/bistandet-bor-stimulera-manskliga-rattigheter/
Det är centralt att vissa delar av biståndet betonas, främst att motarbeta svält och rädda miljoner barns liv. Fattigdomen i världen ökar för närvarande för första gången på ca 20 år. Om man vill ha färre flyktingar till Sverige är det viktigt med bistånd.
Rimligen bör regeringen i nästa budget öka biståndet.
https://www.dn.se/debatt/nedskuret-bistand-gor-sverige-mindre-sakert/
Åldern betyder lite för USA:s politiker
Jag hade en artikel i tidskriften ”Senioren” om ålderns betydelse för politiker, med USA som utgångspunkt.
De svenska valrörelserna handlar om partierna. Riksdagskandidaternas personliga bakgrund lyftes knappast fram. Åldern spelar liten roll eftersom få väljare identifierar sig med kandidaterna eller ens känner till dem.
När det gäller åldern på politiker är USA speciellt. I den amerikanska senaten är medelåldern nu drygt 64 och 31 av de 100 ledamöterna är över 70 år gamla. I Representanthuset är 15 procent av de 439 ledamöterna äldre än 70 år och några av dem också över 80.
Enklast uttryckt innebär de politiska nomineringarna i USA att man bryr sig ytterst lite om åldern.
https://www.senioren.se/nyheter/olle-wastberg-i-senaten-ar-medelaldern-drygt-64-ar/
Dyrt i USA
USA har ju haft en betydande inflation, vilket alltså innebär att priserna på det mesta ökat. Dock har inflationen i USA nu minskat och är lägre än den svenska inflationen.
Dessutom har dollarns värde stärkts mot den svenska kronan. Det gör att det är rätt dyrt att vara i USA om man inte har inkomster i dollar.
Marcus Samuelssons restauranger uppmärksammas
Svensken Marcus Samuelsson har restauranger över hela världen: I Sverige, Finland, Bahamas, Canada, USA. I New York på två ställen: Red Rooster i Harlem och Hav&Mar i Chelsea.
New York Post hade nyligen en omfattande artikel kring honom:
https://nypost.com/2022/12/01/chef-marcus-samuelssons-favorite-miami-fashions-and-gifts/
Meatpacking District har mycket att bjuda på
Jag är fascinerad av Meatpacking District i New York. Det beror på att jag sett den starka förvandlingen. När jag var där första gången – för drygt 25 år sedan – var det närmast slumartat med gator där man kunde snubbla på ben från slaktade grisar. Dessutom var det fullt av prostitution och knarkförsäljning.
Sedan öppnades restaurangen Pastis den 30 december 1999 – och jag var bjuden dit av en god vän, dåvarande Expressen-korrespondenten Staffan Thorsell. Pastis var starten på en stark utveckling med många krogar, flera gallerier och många exklusiva butiker.
Senare flyttade Whitney Museum dit och The Highlane – parken ligger på ett gammalt järnvägsspår – skapades. Standard Hotell byggde ett stort hus.
Det är alltså ett område som lyft. Här är länkarna till de krogar jag tycker är bäst i området:
https://pastisnyc.comhttps://bagatelle.com
Svenskt i New York
Som jag löpande betonar: Den som vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Dessutom är det informativt att titta på generalkonsulatets länk:
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york
Scandinavian House i New York har föreläsningar, musik, filmer, utställningar:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/
Alltid händer det kulturella saker med svensk anknytning. Nu är det ju strax jul. Och den svenska restaurangen Aquavit har svenskt julbord:
http://www.aquavit.org/holidays-1
Svenska kyrkan har sin omfattande julmarknad fram till julafton:
https://www.svenskakyrkan.se/newyork/julmarknad
Den svensk-amerikanske föreningen Vasa ordnar en Julgransplundring den 8 januari med glögg och annat i Pleasantville, som ligger up-state.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=491798999649893&set=gm.3313993668872448&idorvanity=1705110529760778
Scensverige kommer att företräda sina medlemmar och främja den svenska scenkonsten i New York under de internationella mötesplatserna APAP och ISPA samt medverka och nätverka under de kringliggande festivalerna för samtida scenkonst i januari.
https://scensverige.se/apap-ispa/
En speciell utställning med Emily Roysdon, (“is a New York and Stockholm based artist and writer, currently a Professor of Art at Every Ocean Hughes formerly known as Emily Roysdon, is a New York and Stockholm based artist and writer, currently a Professor of Art at Konstfack in Stockholm, Sweden”) Hon ställer ut på utmärkta Whitney museum i Meatpacking District fr o m 14 januari till 2 april.
https://whitney.org/exhibitions/every-ocean-hughes
En svenskrelaterad film är på bio från nyår i New York. Tom Hanks spelar huvudrollen i ”A Man Called Otto”, den amerikanska utvecklingen av den svenska bok och filmsuccé: ”En man som heter Ove”, skriven av Fredrik Backman,
https://variety.com/2022/awards/awards/a-man-called-otto-tom-hanks-oscars-best-actor-1235453568/
Svenska ABBA TRIBUTE BAND uppträder i The Cutting Room, 44 E 32nd Street, mellan den 23 december och 7 januari.
https://www.eventbrite.com/e/abba-50th-anniversary-celebration-dancing-dream-abba-tribute-tickets421549374527?aff=ebdsoporgprofilehttps://dancingdreamtribute.com/event/4798181/611905417/dancing-dream-abba-tribute-band
Tidningen The Newyorker hade i går en fin artikel om Ulrika Bengtsson och hennes bakgrund i att driva restauranger och om hennes nya restaurang i Scandinavia House: ”Björk Café & Bistro”
https://www.newyorker.com/magazine/2022/12/26/the-buoyant-cheer-of-bjork-cafe-bistro
God jul och Gott nytt år!