Unikt att ett politiskt parti får så stark och historisk analys

Tidningen NU 3 november 2022

Under de senaste månaderna har sex böcker kommit om Sverigedemokraterna. De handlar alla om hur SD grundades som ett tydligt nazistiskt parti. Det är unikt att ett politiskt parti får så stark och historisk analys.

SD har ju beställt en ”vitbok” som ska skildra partiets historia. Endast en liten del av den har blivit offentlig. Och alla de böcker som nu kommit går i detalj.

För några år sedan utkom Maria Robsahm (som när hon hette Maria Carlshamre var folkpartistiskt EU-ledamot 2004-9). Hennes bok om ”Sverigedemokraterna och nazismen” går detaljerat igenom hur SD grundades 1988 med många som tidigare varit medlemmar i svenska nazistiska organisationer och också om  Gustaf Ekström, en av SDs grundare med bakgrund i det svenska nazistpartiet NSAP och frivillig i Hitlers Waffen SS. Och hon visar också hur partiet var när Jimmie Åkesson just gått med. Då brände man böcker om Förintelsen och hade hakors-flaggor. Alla böckerna visar hur SD växte fram ur partiet Bevara Sverige svenskt (BSS).

Andra böcker visar också på Åkessons tidiga aktivitet. Han deltog i minnesdag av Karl XII på möten där det heilades.  Jimmie Åkesson, Björn Söder och Richard Jomshof studerade samtidigt på Lunds universitet och bildade Nationaldemokratiska studentföreningen. De beskrev en tidigare professor som inspiratör, nämligen Rudolf Kjellén, som var extrem högernationalist.

När Jimmie Åkesson kom in i styrelsen för SD var partiet fullt av personer som var dömda och uttalade nazister. Gellert Tamas bok är detaljerad om SD sedan Jimmie Åkesson gick in. När Åkesson kom in i partistyrelsen 1998 var den full med dömda och nazister.

Expressen-journalisten David Baas bok visar hur år efter år personer med rasistiska uttalanden varit nominerade av SD. Hans redovisning har lett till att många blivit uteslutna ur SD. Men det är tydligt att SD är attraktivt för fascister och rasister.

Den mest nyutkomna boken är Christer Bergströms ”Därför är Sverigedemokraterna ett nazistiskt parti. En vetenskaplig genomgång”. Bergström är expert på andra världskriget och Hitler. Hans tema är att det tyska nationalsocialistiska partiet kandiderade med ett program som inte förespråkade Förintelsen och som delvis innehöll reformer för välfärd. Först när nazisterna fått makten startade de avrättningarna. Hans tema är därför att man inte kan lita på det program SD har idag.

Amanda Brobergs bok går detaljerat igenom alla de kommuner i Skåne och Blekinge där SD har haft inflytande och motsatt sig prideflaggor och velat ta bort utländska böcker ur bibliotek.

Dagens SD är inte nazistiskt längre. Men de låtsas inte om sin historia. Och i och för sig utesluter man massor av medlemmar, och har också uteslutit många valda. Inför valet 2018 tvingades ett 30-tal sverigedemokratiska kandidater som hade nazistisk bakgrund eller spridit rasism sluta kandidera och lämna partiet. Men SD låtsas inte om sin bakgrund.

Jimmie Åkesson förnekar inte sällan det han och partiet tidigare stått för. Han har bl a sagt att han inte stött Ungerns Viktor Orbán och Donald Trump. Och han förnekar att han varit positiv till Putin. Men det finns bevis på att han gjort detta.

Just Viktor Orbán är ett exempel på hur populistiska partier agerar. De försöker hela tiden vara opportunistiska. Orbán var, när Sovjet kontrollerade Ungern, ordförande i Kommunistisk ungdom. När sedan Sovjet fallit och Ungern skulle bli demokratiskt startade han partiet Fidez som var socialliberalt och vann det första demokratiska valet. Men de förlorade det andra valet och han ändrade då partiet till att bli hårt nationalistiskt. Och när han sedan vann valet förnekade han bakgrunden och skapade en auktoritär ledning.

Den hållningen illustreras av det välkända som SDs partisekreterare Richard Jomshof skrev 2016:  ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss efter den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.” Märkligt nog sa Jimmie Åkesson nyligen: ”Till skillnad från Magdalena Andersson och hennes socialdemokrater kommer vi varken att lämna eller överge våra rötter.”

Samtliga dessa böcker handlar enbart om Sverigedemokraterna. Annars kan man dra en viss historisk parallell till Vänsterpartiet som ju har en bakgrund av kommunism och stöd till Stalin. Och Centerpartiet var på 1930-talet tydligt antisemitiskt. Men det är länge sedan och efter ytterligare minst en generation kommer sannolikt SDs historia inte att spela någon roll.

OLLE WÄSTBERG