28 oktoberr 2022

USA:s ”mellanval”
USA och Ukraina
Dyr dollar har också fördelar
Digitalt om Raoul Wallenberg
Vintertiden
En fin bok om hustrurna till USA:s presidenter
Läste just en bok om Rudy Giuliani
Svensk författare med genomslag i New York
Svenskt i New York


USA:s ”mellanval”

8 november är det ett ”mellanval” i USA. Presidentval är vart fjärde år, valet till Representanthuset vartannat år, men varje år går man till val för en del senatorer, guvernörer och lokala församlingar.

Det är en fördel för USA att ha val så ofta. Det är en drastisk skillnad mot den svenska gemensamma valdagen, som gör att Sverige har längst mellan valen av alla demokratier.

I årets val ska man i USA välja hela Representanthuset och 34 av de 100 ledamöterna i Senaten, samt flera guvernörer, bl a i New York. Eftersom senaten idag har exakt lika många ledamöter från de båda partierna kan senatsvalet bli helt avgörande.

Hur det kommer att gå i årets val vet vi naturligtvis inte. Det är inte ovanligt att presidentens parti gör ett dåligt mellanval. En i hög grad avgörande fråga är valdeltagandet. Det brukar vara lågt i USA, och i mellanvalen endast 40%. Högt valdeltagande gynnar Demokraterna.

Valresultatet om några veckor kan förändra maktbalansen och också påverka Donald Trumps roll. En majoritet av republikanerna vill att Trump kandiderar till president.

Valresultatet kommer att betyda mycket för demokraternas möjlighet att få igenom sin politik och åtskilligt för presidentvalet 2024.
https://www.dagensarena.se/essa/valet-som-kan-forandra-maktbalansen-usa/
 
USA och Ukraina

USA har under Joe Biden stöttat Ukraina kraftfullt, främst genom militärt stöd.  Republikanerna deklarerar inför årets val att man ska stoppa stödet till Ukraina om man får majoritet i Representanthuset.

Detta är numera typiskt för Republikanerna efter att Donald Trump fått en ledande ställning. Trump menar att USA inte ska engagera sig för andra länder och han har antytt att USA bör gå ur NATO.


Dyr dollar har också fördelar

Om man ska växla svensk krona till dollar måste man nu betala 12,3 kr per dollar. Trots inflation i USA står dollarn högt. Det beror på att dollarna är den främsta internationella valutan.

För Sveriges del innebär detta att det blir dyrt att vara turist i USA, men det lönar sig mycket bra med export. När ett företag får betalt i dollar blir det lönsamt att ta hem pengarna till Sverige. Och råkar man sedan tidigare ha dollar blir det bra betalt att växla till svensk valuta.


Digitalt om Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg är en fantastik förebild genom att han räddade många judar undan Förintelsen. Åtta olika platser är namngivna efter honom i New York.  Kunskaper om Raoul Wallenberg och om hans engagemang drivs i Sverige av stiftelsen Raoul Wallenberg Academy (där jag sitter i styrelsen).  Nu har Raoul Wallenberg Academy skapat en digital utställning om Raoul Wallenberg:

https://piecesofraoul.se/https://www.raoulwallenbergcentre.org/en/the-centre

Vintertiden

Söndag den 30 oktober måste alla svenskar flytta tillbaka sina klockor en timme eftersom ”sommartiden” upphör. Den förra regeringen beslöt på sitt sista sammanträde i oktober att den statliga myndigheten Statskontoret ska utreda om det är bra att göra tidsomställningar två gånger om året. EU-parlamentet har uppmanat medlemsländerna att sluta med tidsändringarna.

Förra året beslöt den amerikanska Senaten att ”sommartid” ska gälla hela året. Men Representanthuset instämde inte, så det genomfördes inte.

Tidszoner kan ha politisk betydelse. Nordkorea ändrade 2015 sin tidszon med en halvtimme för att ha den tid landet hade före den japanska ockupationen 1910. Tre år senare försökte Nordkorea få bättre relationer till Sydkorea och justerade då sin tid med en halvtimme, så att Syd- och Nordkorea fick samma tid. När Ryssland ockuperat Krim, tvingades Krim övergå till Moskvas tid.

Sverige blir ju 1 januari ordförande i EU. Rimligen bör den nya regeringen förbereda frågan om EU ska skaffa en princip om att länderna inte ska variera tid två gånger om året. Det blir rimligen populärt.


En fin bok om hustrurna till USA:s presidenter

Karin Henriksson är en flitig journalist som tidigare var Svenska Dagbladets USA-korrespondent och bor i Washington sedan flera decennier. Hon har skrivit en rad böcker med anknytning till amerikansk politik och jag nämnde henne i mitt nyhetsbrev första gången för tjugo år sedan

För två år sedan kom hon med den utmärkta boken ”USA:s alla presidenter” och nyss har hon kommit med ”USA:s alla första damer”, d v s säga de som varit gifta med presidenten och kan jämföras med drottningar. Den första hon presenterar är Martha Washington och hon skriver om alla fram till Jill Biden. Hon skildrar ett 50-tal spännande, intressanta, tragiska kvinnoöden.

Själv har jag träffat två av dem: Rosalynn Carter och Hillary Clinton. Under senare är har flera av dem varit mycket politiskt aktiva. Det gäller Michelle Obama och dessutom Hillary,Clinton som ju kandiderade som president när Donald Trump vann valet.

Boken ger en fin bild av USA:s politiska historia.
https://www.adlibris.com/se/bok/usas-alla-forsta-damer-fran-martha-washington-till-jill-biden-9789180184731


Läste just en bok om Rudy Giulian

Jag hade bra kontakter med Rudy Giuliani när han var borgmästare i New York och jag var svensk generalkonsul och också under terrorattacken 9/11. Jag menar att hans främsta insatser handlade om att åstadkomma att brottsligheten i New York minskade kraftigt.  Dessutom var hans insatser kring den stora terrorattacken i New York 9/11 2001 mycket fina.

Om brottsligheten hade legat kvar på samma nivå innan Giuliani blev borgmästare skulle 30.000 fler blivit mördade. Som tidigare svensk riksdagsman har man rätt att nominera till Nobels fredspris och jag nominerade jag honom till Nobelpriset, som han dock inte fick.

Hans starka engagemang för Donald Trump och hans agerande för att underkänna valet förändrade min åsikt om Giuliani.

Den politiske reportern och författaren Andrew Kirtzman som kom år 2000 med boken ”Rudy Giuliani: Emperor of the City” som hyllade Giuliani. Men nu kom han just med en bok som i hög grad kritiserar Giuliani:”Giuliani: The Rise and Tragic Fall of America’s Mayor”. Jag håller helt med.

https://www.amazon.com/Giuliani-Rise-Tragic-Americas-Mayor-ebook/dp/B09RX43F5F/ref

Svensk författare med genomslag i New York

Den svenske författaren Fredrik Backman, 41, har haft stor internationell framgång. Hans böcker har givits ut i 40 olika länder. Och han har flera gånger hamnat på New York Times bästsäljar-lista. Hans senaste bok ”Vinnarna” kom i förra månaden ut i USA, ”The Winners”.

Den var utgångspunkt för en omfattande kulturintervju med honom i NewYork Times bilaga Book Review I början av oktober:
https://www.nytimes.com/2022/09/29/books/review/fredrik-backman-by-the-book-interview.html?searchResultPosition=1
 
Svenskt i New York
Den som löpande vill uppdatera sig om det svenska i New York ska följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
I Central Park i New York finns sedan länge ett svenskt hus Swedish Cottage – ett hus som stod på världsutställningen i Philiadelphia 1876 och året efter flyttades till nya Central Park. Där sätts nu upp marionett-teater, inriktad på barn som publik.
https://cityparksfoundation.org/swedish-cottage-marionette-theatre
Oskar Stenmark, musiker med trumpet, spelar i olika sammanhang den 9 november på Hard Rock Hotel (W 48th st)  kl 18 och den 16 november kl 18 på musik–Duane Park (308 Bowery Str, East Village).

Mia Enell, en konstnär uppvuxen i Sverige ställs ut på Emmanuel Barbault Gallery, 325 Broome Street, Lower East Side från den 4 november.
https://miaenell.com/contact_current
En musikal ”& Juliet”, som bygger på Shakespeare-pjäsen ”Romeo & Julia” och musik av svensken Max Martin, sätts upp på Billboad/ Broadway på West Side:
https://boxoffice.nyc.com/juliet/12992/calendar/
Ilja Karilampi, konstnär med bakgrund i Göteborg ställs hela november ut på Entrance Gallery,
48 Ludlow Street (Lower  East Side)
https://www.entrance.nyc
Under den nordiska filmfestivalen visas filmen ”Historia” regisserad av Thomas Jackson på Scandinavia House den 18 november:
https://www.nordicfilmfest.org/official-selection-2022base/2022/10/1/an-eternity-of-you-and-me-n4e25-7mjz3-7fzak-5jf3g
Svenska konstnären Paul Fägerskiöld
ställer ut frånden 19 november på Peter Blum Gallery, 176 Grand Street,
https://www.peterblumgallery.com/exhibitions/paul-fagerskiold3
På Swedish House vid  Svenska ambassaden I i Washington håller man den 5 november ett seminarium om hur det är att studera på svenska universitet, med ledande personer från universiteten:
https://www.eventbrite.com/e/study-in-sweden-tickets-427542108957
Den 10 november öppnas utställningen ”New Glass From Sweden” med verk av Barro Levén, Fredrik Nielsen, Morgan Persson, Micke Johannson, Nina Westman, Simon Klenell. Det är på Culture Object gallery344 West 38th Street
http://www.cultureobject.com/exhibition/2022-NewGlassFromSweden.ht
Svensken Fredrik Berselius driver en trevlig restaurang – Aska – i Brooklyn. Det går nu att reservera bord under november:
https://www.exploretock.com/aska