26 september2022

Svenska valet i New York Times
Viktigt mellanval i USA
Personvalet viktigare i USA än i Sverige
Valdeltagandet i Sverige blev lägre, men högre än i USA
Hur jag själv röstade i svenska valet
Ryssland och Kina är digitaturer
Trump vill in på Twitter igen
Min insats för assyrier
Restauranger i New York och hela USA
NewYork-baserad fotograf ställer ut i Borås
Svenskt i New York

Svenska valet i New York Times

Naturligtvis har det svenska valet uppmärksammats internationellt. Oftast genom att betona Sverigedemokraternas framgång. I en tysk tidning illustrerades det med en svensk flagga som hakors.

Washington Post skrev att Sverige skulle få en regering vilad på ett parti grundat av nynazister. New York Times inledde sitt valreferat så här:
”The Swedish Democrats, with roots in neo-Nazism, came in second in. national elections and will have a powerful influence.”  Och de betonar att svensk invandring kommer att påverkas.
https://nytimes.com/2022/09/15/world/europe/sweden-election-far-right.html

Viktigt mellanval i USA

Sverige har längst tid mellan valen av alla demokratier, eftersom vi har gemensam valdag för lokala val och riksdagsval  I USA har man val i november varje år.och har  det viktiga ”mellanvalet” den 8 november. Då väljs åtskilliga lokala fullmäktige samt hela Representanthuset och 34 av de 100 ledamöterna i Senaten.  Om republikanerna vinner en ledamot till i Senaten får de majoritet. Det ligger illa till för Demokraterna.

Traditionellt brukar mellanvalen påverkas av inställningen till den sittande presidenten och Joe Biden har mycket dåligt stöd, dock mer positivt i de senaste opinionsundersökningarna än för några månader sedan. Det är tyvärr inte en majoritet som anser att han är en bra president.

Det spelade en viktig roll för att Joe Biden valdes att valdeltagandet i presidentvalet 2020 var det högsta på 120 år. Högt valdeltagande gynnar alltid Demokraterna och Biden vann i hög grad tack vare stöd från afroamerikaner. Troligen kommer de inte att rösta särskilt frekvent och valdeltagandet i mellanvalen brukar vara lågt, kring 40%. 

Demokraterna är splittrade. En del betraktar sig som konservativa andra som soclalister och Biden får kritik när det gäller invandring och att inflationen är den högsta på 40 år. Dessutom får Donald Trump mer löpande publicitet än Joe Biden.  Dock har Trump de senaste månaderna fått något mindre stöd hos republikanerna.
Det är sannolikt att Republikanerna efter valet kommer att ha majoritet både i Representanthuset och Senaten. Det gör att Joe Biden knappast kommer att kunna driva sin politik. För den som, liksom jag själv, är mycket positiv till Joe Biden och hans politik, är det dystert med ett val som TV-kanalen   MSNBC i ett inslag kallat ”kommande blodbad för Demokraterna”.

Personvalet viktigare i USA än i Sverige

Av de 349 svenska riksdagsledamöterna blev endast två invalda genom personval, d v s kryss på valsedeln. Svenska ledamöter i riksdagen, regionfullmäktige, kommunfullmäktige är tämligen okända och förutsätts aldrig rösta personligt.
Sverige är unikt i detta. USA är annorlunda. Senatorerna är ganska välkända och de flesta vet vem de har röstat på till Representanthuset. Nästan alla ledamöterna har ett offentligt kontor i sin valkrets, något som inte finns i Sverige. Ledamotsstödet i USA är stort och Sverige har inte längre något. Hade en utförlig artikel kring detta:
https://www.svd.se/a/0Q4Ln0/olle-wastberg-riksdagsledamoter-bor-bli-friare-fran-partierna

Valdeltagandet i Sverige blev lägre, men högre än i USA

Det svenska valdeltagandet gick ner från 87 till 84 procent. Internationellt sett är ändå det svenska valdeltagandet högt, inte minst i jämförelse med USA.

Men det är en del grupper av svenskar som har lågt valdeltagande. 

Utlandsboende svenskar har lågt valdeltagande. Generalkonsuln i New York, Camilla Mellander, gjorde unikt stora insatser för att stimulera och underlätta för svenskar att rösta, men det fungerar dåligt i åtskilliga andra länder:
https://kvartal.se/artiklar/underlatta-for-utlandssvenskarna-att-rosta/

Dessutom visade det sig i förra valet att väljare med funktionsvariationer hade lågt valdeltagande delvis därför att många vallokaler inte är tillgängliga. Hur det blivit i år vet man inte.
https://www.dagensarena.se/opinion/det-maste-bli-lattare-funktionshindrade-at t-rosta/1.

Flera politiska partier drev i valrörelsen att Sverige bör satsa mer på integration för invandrare. Men märkligt nog tycks inga driva att utlandsfödda ska ha samma valdeltagande som andra svenskar. I årets val hade drygt en miljon utlandsfödda rösträtt. Men relativt få röstade.
https://wastberg.se/2022/08/utlandsroster-viktigare-an-nagonsin/

Hur jag själv röstade i svenska valet

Sverige gick ju till val för för drygt två veckor sedan. Expressen läste att jag på Twitter skrev om att jag skulle rösta på Liberalerna och att jag är skrämd av Sverigedemokraterna. Dessutom tycker jag att Johan Pehrson gör bra insatser som partiledare. Många av mina vänner från Folkpartiet valde att rösta på Centern eller Miljöpartiet. Expressen  bad mig lägga ut texten kring detta och 20 tidigare liberala medlemmar gjorde en replik som grundar sig på risken för samarbete med Sverigedemokraterna.
https://www.expressen.se/debatt/darfor-rostar-jag-pa–l-trots-radsla-for-sd/https://www.expressen.se/debatt/liberalerna-kallar-sig-numera-bara-for-liberaler/

Ryssland och Kina är digitaturer

Ryssland använder det digitala som gör att de är en ”digitatur”. Rysslands krig mot Ukraina är en illustration till vad de digitala angreppen innebär. Inför anfallet ingrep Ryssland med att låsa datorer för departement och försvar. När Ryssland erövrat Krim 2014 attackerade de elnätet i Ukraina så att det sänktes för ca 100 000 invånare. 

Kina agerade hårt mot Taiwan nyligen genom att de hackade Taiwans officiella hemsidor. Kina går löpande in med propaganda i Taiwans sociala medier.  I förra svenska valet och EU-valet agerade både Ryssland och Kina i sociala medier för att underminera förtroende för de valda. Det är oklart om det skett i årets val.
https://www.expressen.se/debatt/sa-kan-ryssland–manipulera-valet/

Trump vill in på Twitter igen

Jag läser dagligen den Trump-vänliga tidningen New York Post. De beskriver Twitter som vänsterdrivet. Det är något som verkar märkligt för en svensk, eftersom Sverigedemokraterna är rätt starka på Twitter. Men bakgrunden är att Twitter uteslöt Donald Trump. Han hade ett konto med över 80 miljoner följare, däribland jag själv som såg det som ett sätt att få insikt i Trumps uppfattningar eftersom Trump twittrade flera gånger varje dag.

Världens rikaste person, Elon Musk, ville köpa Twitter för 44 miljarder dollar. Men han ångrade sig, vilket innebar att Trump kritiserade honom, eftersom Musk skulle släppt in Trump på Twitter igen.
https://nypost.com/2022/07/10/trump-slams-elon-musk-as-bulls-t-artist-at-gop-campaign-rally/

Min insats för assyrier

Svante Lundgren, en framstående teolog på Lunds universitet, har skrivit en fin artikel om min nya bok ”I tidens skugga” med utgång från mitt kapitel om mitt stöd för flyktingar och mina mångåriga insatser för assyrier. Det är en etnisk grupp som fått stora framgångar, från ett fotbollslag till att ha statsråd och riksdagsledamöter – födda i ett annat land än Sverige. Vi har ju inga bestämmelser om sådant, men i USA får den som är född i ett annat land inte bli president.
https://svantelundgren.wordpress.com/2022/06/29/de-assyriska-flyktingarnas-van/

Restauranger i New York och hela USA

Pandemin ledde till att flera restauranger I New York stängdes och några nya kunde inte etableras. I hög grad åt besökare i restauranger med bord utomhus Men nu har nio nya restauranger just öppnats
https://www.thrillist.com/eat/new-york/new-restaurants-opening-in-nyc-how-to-order
Dessutom har New York Times nyligen presenterat en lista av de bästa restauranger de anser finns i hela USA:
https://www.nytimes.com/interactive/2022/dining/best-restaurants-list-america.html

NewYork-baserad fotograf ställer ut i Borås

Pontus Höök är en central fotograf för svenska medier i New York, där han bott i 25 år. Han har varit med i centrala amerikanska sammanhang och har en fin bakgrund och massor av bilder av amerikanska kändisar när han nu ska ställa ut i Borås från den 6 oktober:
https://www.abecitakonst.se/pontus-hook-over-there/

Svenskt i New York

Den som löpande vill uppdatera sig om det svenska i New York ska följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Svensken Eric Lang har en löpande utmärkt information för besökande kring aktiviteter i New York:
https://www.newyork.se/event/
American Scandinavian Society  är en organisation som är mycket gammal och under den tid jag var generalkonsul i New York var jag och övriga nordiska generalkonsuler invigare av deras Scandinanvia House.

Scandinavia House kommer att visa svenska filmer och har svensk konst. 13 oktober spelar Per Tengstrand.

Scandianvia House har också två barnföreställningar av Dockteatern Tittut den 28 och 29 oktober.
https://www.scandinaviahouse.org/
Den svenske professorn Lars Trägårdh som är knuten till USA och journalisten Henrik Berggren kom för 15 år sedan med en bok på svenska och den har nu översatts och utges i USA:  ”The Swedish Theory of Love: Individualism and Social Trust in Modern Sweden”. Den lanseras i Seatlle och blir uppmärksammad i New York. Den 26 oktober på European Institute på Columbia University. De talar på Scandinavia House den 25 oktober.
https://www.scandinaviahouse.org/events/swedish-theory-love/
Den svenska internationaliserade konstnärsgruppen Lundahl & Seitl har ett arrangemang stött av generalkonsulatet i New York och Scandinanvia House den 2 oktober:
https://www.scandinaviahouse.org/events/artist-performance-lundahl-seitl-artist-talk/
I anslutning till den svenska ambassaden i Washington finns nu utställningar och aktivitet på House of Sweden. Dessutom talar den svenska ambassadören Karin Olofsdotter den 4 oktober om Rysslands krig mot Ukkraina.
https://www.houseofsweden.com/
Artisten Oskar Stenmark uppträder i slutet av september och i oktober över hela USA med sin Duo. Den 30 september på Tavern on the Green, en restaurang i Central Park.
oskarstenmark.com
Svenska journalisten och fotografen Ida Magntorn kommer ut i USA med boken ”The Sustainable Home” och generalkonsulatet i New york ordnar ett samtal den 12 oktober.
https://www.amazon.com/s?k=The+Sustainable+Home&i=stripbooks-intl-ship&crid=10WJFPXSX30TF&sprefix=the+sustainable+home%2Cstripbooks-intl-ship%2C353&ref=nb_sb_noss_1
I New Yorks Film Festival, visas Ruben Östlunds film ”Triangle of Saddness” 30 Sep till 16 October.
https://www.filmlinc.org/nyff2022/
Frida Foberg, en svensk arkitekt, konstnär som är aktiv i Stockholm och New York illustrerar mat ”Solitude  dining” den 15 oktober på The Invisible Dog Art Center,  Bergen Street, Brooklyn.
https://www.theinvisibledog.org/all/2022/10/15/solitude-dinin
På det glasinriktade galleriet Cultural Objekt, på West 38th Street som är unikt genom att det invigdes under pandemin, ställs sex svenska glas konstnärer ut från den 10 oktober.
https://www.cultureobject.com
Den 30 september släpper den svenske klassiske gitarristen Mattias Schulstad en ny singel inspelad i Stockholm men producerad på distans från New York av 20-faldigt Grammy-belönade David Frost. I anslutning ger Mattias en konsert den 29 september på Kungl. Slottet i Stockholm. 
https://mattiasguitar.lnk.to/homenaje