26 augusti 2022

Dollarn allt dyrare – bra och dåligt för svenskar
”I tidens skugga”
Trump starkare
George Soros om hotad amerikansk demokrati
Nancy Pelosi till Taiwan blev dominerande
Demokratierna bör ställa upp bakom Taiwan
Turkiets president mot minoriteter
Almedalen har förändrats
Partiernas historia
Borde bli lättare för utlandssvenskar att rösta
En bok om smyckeskonst
Kritik av en bok
De historiskt mest kända svenskarna i USA
Toppbarer inomhus I New York
Svenskt i New York

 
Dollarn allt dyrare – bra och dåligt för svenskar

Jag har under alla år kommenterat valutakursens utveckling när det gäller kronor och dollar. (En gång för evigheter sedan började jag doktorera i ekonomisk historia om valutor och jag var statssekreterare i finansdepartementet under valutakrisen i början av 90-talet.) Jag har förutspått att dollarn ska bli dyrare och det har verkligen skett igen. Den har den högsta kursen gentemot kronan på 21 år. Nu får man betala drygt 11 kr per dollar om man ska åka till USA och det blir dyrt att vara turist. Dessutom blir produkter importerade från USA allt dyrare.

Dock innebär detta att exporten till USA blir mer lönsam, vilket är mycket viktigt för den svenska ekonomin. Exporten står för 50 procent av vår samlade produktion. När ett företag får betalt i dollar blir det lönsamt att ta hem pengarna till Sverige.
Dollarn är den mest internationella valutan och det gör det rimligt att tro att den ökar ytterligare i värde, dock inte lika snabbt och mycket som tidigare.


”I tidens skugga”

Svenska Dagbladet recenserade i början av sommaren två tidigare diplomaters böcker. Uppmuntrande att den var så positiv om min nya bok ”I tidens skugga”!
https://www.svd.se/a/WjP0kL/tre-liv-i-diplomatins-och-medlingens-tjanst

Trump starkare

Amerikansk press har under lång tid dominerats kring Donald Trump. Nu senast kring primärvalen hos Republikanerna inför mellanvalet i november. Genomgående har de kandidater som Trump stödjer vunnit. Mest uppmärksammat har varit den republikanska kongressledamoten Liz Cheney som ansett att Trump ska dömas för angreppet mot Kapitolium den 6 januari 2021 och kallat honom för ett hot mot demokratin.  Hon förlorade primärvalet mot en Trump-anhängare. De flesta av dem håller med Trump om att han blev stulen på valsegern i förra valet.

Trumps hem blev nyligen undersökt av juridisk myndighet för att få tag i hemliga handlingar. Det gör att Trump marknadsför sig själv som ett oskyldigt offer.

Trump är själv helt orädd för drastiska aktiviteter. I valet 2016 sa han: ”Jag kan ställa mig mitt på Femte Avenyn och skjuta någon och folk kommer ändå att rösta på mig”.

Idag finns det en majoritet bland republikanerna för att Trump ska ställa upp i presidentvalet 2024. Det dröjer två år dit och är ingalunda säkert. Han kommer då att vara 78 år och det också kan hända att opinionssiffrorna är negativa.  Floridas guvernör Ron DeSantis är i så fall den sannolika republikan som blir presidentkandidat.

 
George Soros om hotad amerikansk demokrati

George Soros, en av världens rikaste affärsmän som är starkt demokratiskt engagerad och som jag själv har träffat åtskilliga gånger skrev i början av juli en utförlig artikel om att USA:s demokrati är hotad.

Hans utgångspunkt var främst att Donald Trump kunde utse flera ledamöter i Högsta domstolen vilket bl a lett till att abortmöjligheterna tagits bort och att strävan att minska vapeninnehavet inte går igenom.

Han skriver också om hur man i republikanskt dominerade stater som Texas, Florida, Georgia har ändrat vallagarna så att afroamerikaner och andra minoriteter, liksom unga, får svårt att rösta.
https://www.georgesoros.com/2022/07/04/us-democracy-under-concerted-attack/

Nancy Pelosi till Taiwan blev dominerande

Ledaren för Demokraterna i Representanthuset, den liberala Nancy Pelosi, är 82 år och kommer nog att lämna sitt uppdrag efter valet i november. Hon har alltid varit internationellt och frihetligt engagerad och genomförde nu en resa till en rad asiatiska länder, däribland Taiwan.

Det ledde till en dominerande uppmärksamhet i amerikanska medier under en vecka.
https://www.nytimes.com/2022/08/01/opinion/nancy-pelosi-taiwan-china.html
Dessutom vände sig president Joe Biden, hennes partivän, mot att hon skulle besöka Taiwan.  USA:s kongress har sedan länge beslutat att militärt stå upp bakom Taiwan, men skälet till motståndet var att man såg en risk för att Nancy Pelosis besök skulle leda till kinesiskt anfall. Hon fullföljde dock och träffade den liberala presidenten i Taiwan. Och Kina anföll inte, men genomförde en stor övning för ett framtida anfall. USA:s relationer till Kina kommer att vara fortsatt centrala. De är ekonomiskt viktiga, men Taiwan är en stark demokrati.
https://sverigesradio.se/artikel/hur-ska-vi-forhalla-oss-till-taiwan
 
Demokratierna bör ställa upp bakom Taiwan
Att Nancy Pelosi, som jag bara träffat en gång, besökte ju Taiwan i augusti vilket ledde till ännu starkare konfrontation mot Kina. Själv har jag varit i Taiwan många gånger och uppskattar deras demokrati. Skriver i Göteborgsposten om hur demokratierna, bl a via EU, bör ställa upp bakom Taiwan. Taiwan har inte formellt blivit fristående stat, men om de deklarerar det bör vi erkänna den.
https://www.gp.se/debatt/sverige-bör-driva-på-för-att-eu-ska-stå-upp-för-taiwan-1.79117241

Turkiets president mot minoriteter

Turkiets president Erdogan kräver av Sverige åtgärder mot kurder för att acceptera oss in i Nato. Erdogan är odemokratisk, en parallell med Putin och Orban. Han är generellt mot minoriteter. Historiskt har Turkiet, det Osmanska riket som det då hette, genomfört ett folkmord. 1915 – 25 mördade man drygt 1,5 miljoner kristna invånare, assyrier, syrianer och andra. Dagens Turkiet har naturligtvis inte ansvar för vad som hände för hundra år sedan, men Erdogan vägrar att erkänna folkmordet.

Sveriges riksdag fattade 2010 beslut att erkänna folkmordet och Turkiet, där Erdogan var premiärminister, protesterade mot detta. Skulle en ledande tysk politiker vägra att ta avstånd från Förintelsen skulle det leda till internationell isolering, men det drabbar konstigt nog inte Erdogan.

De kristna assyrierna var på 1970-talet utsatta för förföljelse i Turkiet. 
Skrev om detta i SvD:
https://esvd.svd.se/shared/article/tala-tillfalligt-tyst-om-folkmord/mlhFvbFm

Almedalen har förändrats 

Var i Almedalen i juli, vilket jag varit i närmare 40 år. Från början som AU-ordförande i salig Folkpartiet. Det var trevligt att höra Johan Pehrsons tal. Det direktsändes i SvT och de filmade då och då publiken. Därför sände TV att jag satt och applåderade. Det ledde till att jag fick fyra meddelanden: Tre gamla partibekanta som tidigare berättat för mig att de för första gången inte tänkte rösta på partiet. (pga av SD). Men nu sa alla tre att de bestämt sig för att rösta på L. Och en bekant som aldrig röstat på FP/L meddelade att han nu skulle göra det.

Ing-Marie Wieselgren, som jag träffade när jag var ordförande i Demokratiutredningen och som sedan länge fick detta nyhetsbrev blev mördad, vilket var dystert och påverkar Almedalen. Politikerna tvingas bli mer isolerade. Almedalsveckan har varit ett viktigt inslag i den öppna demokratin. Dessutom innebar pandemin att det inte länge finns en hel Almedalsvecka, så koncentrationen på partierna har minskat. Skriver om detta i min krönika i Liberalernas tidning NU:
https://wastberg.se/2022/07/viktig-plats-for-oppna-samtal%EF%BF%BC/

Partiernas historia

I den samhällsinriktade tidskriften Fokus har jag en artikel om de politiska partiernas historia. Liberalerna drev igenom demokratin för drygt 100 år sedan. Moderaterna var då emot demokratin, Centern och Vänsterpartiet har dystra bakgrunder – men det har ingen betydelse generationer senare. Men nuvarande ledningen för Sverigedemokraterna gick, som tonåringar, med i partiet när det var nynazistiskt och de var med på heil-möten. Även om SD inte längre är nazistiskt är det ändå det partiets historia som har relevans i valrörelsen.
https://wastberg.se/2022/07/sverigedemokraternas-historia-betyder-mest%EF%BF%BC/

Borde bli lättare för utlandssvenskar att rösta

Det bor svenskar i minst 177 av de drygt 200 länderna i världen. Uppåt 700 000 svenska medborgare bor utomlands. De flesta bor i USA. Organisationen Svenskar i världen, där jag tidigare satt i styrelsen, har gjort en enkät med utlandssvenskarna. De har i regel flyttat från Sverige eftersom de fått ett bra jobb eller för att studera eller för att de gift sig med någon i ett annat land. Och runt 20 000 unga studerar utomlands. Det var långt färre under pandemin, men nu ökar det igen. Enligt en undersökning av SOM-institutet på Göteborgs universitet bosätter sig ungefär 50 000 svenskar utomlands varje år.

Utlandssvenskar fick inte rösträtt förrän 1968 och den var begränsad. År 1998 vidgades rösträtten. I förra valet var valdeltagandet  bland dem bara ca 40%. Vi bör underlätta för dem att kunna rösta. Föreslog det i Demokratiutredningen. Dock genomfördes det inte. Partierna borde bli mer aktiva utomlands och ambassader/konsulat vara mer öppna för förtidsröstning.
https://kvartal.se/artiklar/underlatta-for-utlandssvenskarna-att-rosta/

En bok om smyckeskonst

Inger Wästberg – som jag varit gift med i 54 år – var design-aktivist när vi var i New York och hon har intresserat sig för smycken som konstnärliga uttryck. Hon kom i våras med boken: ”Art Jewellery – A Personal Perspective”. Den har analyser och hundratals bilder av smycken som ingår i hennes personliga samling.

https://www.amazon.com/Art-Jewellery-Perspective-Inger-Wästberg/dp/9189270339/ref=sr_1_3https://www.adlibris.com/se/bok/art-jewellery-a-personal-perspective-9789189270336

Kritik av en bok

Magnus Fiskesjö, som är professor vid Cornell University har i Kvartal skrivit en kritisk recension av den amerikanska boken ”Woke racism: How a new religion has betrayed Black America” av John McWhorter som hävdar att den dogmatiska antirasismen skadar svarta amerikaner, genom att infantilisera dem.  John McWhorter är själv afroamerikan och professor i språkkunskap på Columbia universitet.
https://kvartal.se/artiklar/antirasismen-som-infantiliserar-svarta/
 
De historiskt mest kända svenskarna i USA

Den mest uppmärksammade svensken i USA är Raoul Wallenberg och många platser är namngivna efter honom.

På kulturområdet är Ingemar Bergman känd och i mitt förra nyhetsbrev skrev jag ju om hur medierna uppmärksammade att den våning i New York där Greta Garbo bott fram till för 32 år sedan såldes. Och nu har det blivit publicitet på att hennes fritidshus i Kalifornien nu är till salu:
https://nypost.com/2022/07/22/greta-garbos-former-la-estate-hits-market-for-12m/

Toppbarer inomhus I New York

Det är trevligt att med utsikt kunna äta och ta en drink i New York. Dock att slippa råka ut för regn. Jag har varit på åtskilliga under åren.

Här finns en bra lista över Rooftop Bars, men en klassiker  jag gillar– finns inte med på listan: Rainbow Room på 65:e våningen i Rockefeller Center. Inte minst är deras brunch är fantastiskt fin.
https://rainbowroom.comhttps://www.thrillist.com/drink/new-york/rooftop-bar-nyc
Svenskt i New York

Svenska ambassaden, generalkonsulatet, liksom honorärkonsulaten är nu öppna för svenskar som bor utomlands att rösta i valet.

Som jag löpande betonar: Den som vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Nuvarande generalkonsuln Camilla Mellander driver väldigt många aktiviteter. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Scandinavian House, som jag var med och invigde för drygt 20 år sedan, i New York har föreläsningar, musik, filmer, utställningar:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/
I anslutning till den svenska ambassaden i Washington finns nu utställningar och aktivitet på House of Sweden:
https://www.houseofsweden.com/
Den svenske skulptören och designern Tommy Bremberg har nyligen gjort ett konstverk till FNs byggnad. Det hedrar minnet av de två FN-experterna som mördades i Kongo-Kinshasa för fem år sedan. Det invigdes i början på augusti.
https://media.un.org/en/asset/k1w/k1wgq4si7y
Svenska konstnären Sylvia Naimark, som tidigare haft stora utställning på Nancy Margolis Gallery, ställer fram till den 11 september ut på Marquee Projects, i Bellport, Long Island.
https://www.marqueeprojects.org/art-gallery/exhibitions-long-island
Lotta Jansdotter har åländsk bakgrund och bor i New York där hon är designer. Den 8-11 september talar hon och leder samtal vid Walton, Easter Catskills i norra staten New York. Och hon har också aktiviteter i New Jersey
https://www.jansdotter.com/new-york
Frida Foberg, artist och arkitekt, har en “group show” på The Invisible Dog. 51 Bergen Street i Brooklyn, där man också kan äta middag. Den 10 september till 15  oktober:
https://www.theinvisibledog.org/all/2022/10/15/solitude-dining
Svenska artisten Oskar Stenmark uppträder flera gånger med sin Duo. 1 september  kl 18 på NH Hotell (Madison Avenue/38th Street).  4 september på ”Scanfest” vid Hackettstown, i närheten av Vasa-Parken i New Jersey:
https://festivalnet.com/74530/Hackettstown-New-Jersey/Festivals/Scanfest
Och sedan har han den 23 september ett framträdande med en jazzkvintett kl 18-22 på restaurangen Tavern on the Green vid Central Park.
https://www.tavernonthegreen.com/news-item/live-music-tavernonthegreen/
Nu efter pandemin blir den årliga konstutställningen Armory Show i Javits Center, 429 11th Avenue, alltså vid Hudson River, traditionellt omfattande.
https://www.thearmoryshow.com/
Ett svenskt galleri är representerat
Galleri Andréhn – Shiptjenko, på Linnegatan I Stockholm och I Paris är med och de ställer ut den argentinska konstnären Cecilia Bengolea.
https://www.andrehn-schiptjenko.com/artists/55-cecilia-bengolea/
Och den svenska konstnären Leo Park ställs ut av NerwYork-galleriet The Holehttp://theholenyc.com/2022/08/03/roxanne-jackson/__________________________________________