NYHETSBREV 20 JUNI 2022

Höga inflationen drabbar både konsumenter och politiker
Nu låg framtidstro
Är Trump rasist?
Turkiet är auktoritärt. Bör inte bestämma om Nato
Apartheid Sverige
Stockholms-politiker hotas
I USA tar man bort statyer
Unikt att se i New York
Alla släktingar i USA
Greta Garbos NewYork-lägenhet
Svenskt i New York
Svensk midsommar i New York

Höga inflationen drabbar både konsumenter och politiker

Inflationen – den högsta på 40 år – är den största politiskt anknutna frågan i USA. Den är drygt 8 % i USA och i Sverige drygt 7%. Eftersom Sverige har rätt stor export till USA påverkas vi av USA:s inflation.

Också i Sverige har vi en historiskt sett hög inflation. På 1980-talet hade vi de flesta år en inflation mellan 5 och 13 procent. I början av 1991 var inflationen 14 procent. Den ekonomiska krisen tillhörde det som ledde till ett regeringsskifte 1991 och jag blev statssekreterare i finansdepartementet.

Nu beror inflationen dels på pandemin och dels på Ryssland Ukraina-krig. Pandemin gjorde att de flesta länder – främst Bidens USA – försökte stimulera ekonomin och ge stödpaket till de mest utsatta. Det medförde ökade lån och inflation. Rysslands krig innebär att bränsle och mat minskat i produktion och handel vilket dragit upp priserna. Världsbanken har dessutom gjort prognosen att tillväxten kommer att minska över hela världen.

För att motarbeta inflationen höjer man i de flesta länder räntorna. Dock inte så mycket som förr. I Sverige var räntan 24 procent 1992. Nu höjs sannolikt räntan den 30 juni. Men höjda räntor innebär att bostäder blir dyrare och att investeringarna minskar. I Sverige har hushållen internationellt jämfört mycket höga lån. Dessutom sjunker värdet på kronan, vilket gör att import blir mycket dyrare. Med all sannolikhet går vi nu in i lågkonjunktur.

Trots att arbetslösheten minskat i USA drabbar den ekonomiska politiken Joe Biden, som har mycket låga opinionssiffror.
https://www.nytimes.com/2022/06/10/business/economy/may-2022-cpi-inflation.html

Nu låg framtidstro

Skrivit en krönika i tidningen NU om den sjunkande framtidstron i Sverige – med utgångspunkt från min nyutkomna bok ”I tidens skugga”. Pandemin och klimatkrisen har bidragit till att framtidstron minskat. Bäst var tron på den framtida utvecklingen på 1950-talet då Sverige ekonomiskt gynnades av att ha stått utanför andra världskriget och vi hade växande välfärd och relativt sett hög standard.

Låg framtidstro gynnar högerpopulisterna och det är viktigt att ta politiska beslut som gör att man kan tro på en bättre framtid för sina barn och barnbarn:
https://wastberg.se/2022/05/framtidstro-bor-finnas-i-politiken

Är Trump rasist?

Donald Trump är en dominerande person i amerikansk politik och får större uppmärksamhet i medierna än president Joe Biden.

Frågan om Donald Trump är rasist har blivit mer central efter att 2020 en polis strypt en afroamerikan i Minneapolis och den omfattande aktiviteten från Black Lifes Matter. Det är tydligt att Trump inte är en engagerad antirasist. 2017 genomfördes en omfattande rasistisk demonstrationen i Charlottesville av nynazister och KuKluxKlan-anhängare. (Tre svenskar var faktiskt med i den nynazistiska demonstrationen, bl a Christoffer Dulny, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.) En av de nazistiska demonstranterna körde en bil in bland motdemonstranterna så att en dödades och ett 20-tal skadades. Direkt efter demonstrationen uttalade sig Trump och sa att det var ”fine people” på båda sidor.

Trumps far som drev fastighetsbolaget i New York vägrade att hyra ut till afroamerikaner.  Jag hörde en berättelse – från en person som arbetat i Trumps företag – långt innan Trump gav sig in i politiken. Trump tog över pappans företag och gick runt på kontoret. I ett rum satt en grupp afroamerikanska kvinnor och skötte företagets bokföring. Trump sa, när han såg det: ”Det är inte svarta kvinnor som ska räkna mina pengar, det ska små killar med kippor göra”. (D v s unga judar.) Det var ett skämt och inte nödvändigtvis antisemitiskt, men illustrerar hur Trump tänker i etniska termer.

Turkiet är auktoritärt. Bör inte bestämma om Nato

Sverige tycks vara beroende av Turkiet för att komma med i Nato. Det är bekymmersamt att auktoritära stater som Ungern och Turkiet har inflytande i Nato. Liksom Orban är Turkiets president Erdogan från början vald demokratiskt, men han har sedan dess fått bort den fungerande demokratin.

Dessutom står Erdogan mot icke-islamer och mot minoriteter. Han tar kraftigt avstånd från de länder som uppmärksammar folkmordet i Turkiet 1915-25 mot kristna, främst assyrier. Och förföljelsen mot dem fortsatte ju också på 1970-talet vilket gjorde att tusentals assyrier flydde till Sverige.

Jag skriver en hel del om den assyriska invandringen i min nya bok ”I tidens skugga”. Jag var i 20 år vice ordförande i Assyriska-syrianska flyktingfonden.

Erdogan beskrev i början av sin presidenttid Turkiet som ”en nation, en stat, en flagga och en religion”. Och nyligen uttalade han att Turkiet ”inte behöver israeliska turister och vi sörjer inte deras frånvaro”.

Sverige bör rimligen inte gå Turkiet tillmötes när det gäller åtgärder mot minoriteter, bl a kurder. Och vi ska veta att Erdogan har nära relation till Orban och att han söker stöd för att anfalla Syrien. Vårt Natomedlemskap bör drivas igenom av USA, Storbritannien och de andra demokratierna.
https://www.al-monitor.com/originals/2022/06/does-erdogan-have-green-light-russia-move-syria

Apartheid Sverige

Nyligen kom boken “Apartheid Sverige” ut.  Titeln hänvisar till att Sverige fått kraftiga klyftor, främst genom de utsatta områdena där invandrare dominerar.  Vi 19 medverkande i boken tar upp olika vinklingar på vad man ska göra åt detta. De som är med i boken är genomgående politiskt progressiva. 

Det är stor bredd på vad som ska göras för att motarbeta de stora klyftorna och få bort segregationens konsekvenser. Själv har jag ett kapitel som dels utgår från min politiska erfarenhet för att främja invandring och dels främst om hur Rudy Giuliani och hans efterträdare Michael Bloomberg var framgångsrika som borgmästare i New York från 1994 och fick ner brottsligheten mycket kraftigt.
https://fritanke.se/bokhandel/bocker/apartheid-sverige/

Lola Akinmade Åkerström är fotograf och skribent som kom från Nigeria till USA och alltså är en afroamerikan. Nu bor hon i Stockholm och skrev nyligen en artikel i NewYork Times där hon markerar en annan uppfattning än boken ”Apartheid Sverige”. Hon menat att Sverige har djup integration och inkluderar minoriteterna.
https://www.nytimes.com/2022/06/11/opinion/swedengate-sweden-twitter.html

Stockholms-politiker hotas

För några veckor sedan redovisade Sveriges Radio/P4 en undersökning de gjort med de folkvalda i Stockholms stad och region. Hälften av alla ledamöter i stadsfullmäktige och regionfullmäktige meddelade att de varit utsatta för hat och hot. 18 fullmäktigeledamöter hade blivit dödshotade.

I Demokratiutredningen för en del år sedan undersökte vi hoten – främst på sociala medier – mot folkvalda. Det visade sig att åtskilliga lämnade eller avstod från att bli nominerade igen. Främst var det kvinnor som drabbades av hoten.

Dessutom ledde hoten till att en del censurerade sig själva, viket drabbar yttrandefriheten.

Det behövs speciella åtgärder mot hoten mot folkvalda. 
Skrev om detta i Dagens industri:
https://etidning.di.se/shared/article/stoppa-hoten-mot-folkvalda/gPQBwhTi

I USA tar man bort statyer

Vilka statyer man har på olika ställen i USA spelar en central politisk roll. Mycket stora konflikter har inträffat i sydstaterna när delstatsledarna tagit ner statyer över de som lett inbördeskriget 1861 vilket i hög grad handlade om slaveriet. KuKluxKlan och andra högerextremister har demonstrerat mot att statyerna inte får stå kvar.

I New York har man nu utanför American Museum of Natural History tagit bort statyn av Theodore Roosevelt. Han stod för kolonialism, vilket gör honom kontroversiell mer än 100 år senare. Dock var han den första amerikan som fick Nobelpriset, fredspriset, för att han stoppade krig mellan Ryssland och Japan.

Statyn har varit ifrågasatt länge. Det är också statyn av Christofer Columbus på Columbus Square med motiv att Columbus ledde till förtryck av ursprungsbefolkningen i Amerika. Förre borgmästaren, Bill de Blasio, ville att statyn skulle bort.

Detta är mycket speciellt för USA. I Sverige ifrågasätts inte statyn över diktatorn Karl XII. Just Karl XII-statyerna har spelat politisk roll. Att den 30 november uppmärksamma Karl XII:s dödsdag har varit en lång högerextrem tradition. Nationaldemokratiska studentföreningen i Lund med dagens SD-ledning Jimmie Åkesson, Björn Söder och Richard Jomshof tillhörde dem som i början av 2000-talet var med på dessa manifestationer tillsammans med nynazisterna och deltog i att hojta ”Bevara Sverige svenskt!”

Även om man inte vill ta bort statyn över Karl XII har en del offentligt argumenterat mot statyn i Humlegården av Carl von Linné, som anses ha haft en vithetskultur.

Jag tycker det är konstigt att ta bort statyer i stället för att sätta upp en information framför dem.

Unikt att se i New York

Jag läste nyligen en bok – ”Secret New York. An Unusual Guide”. Den kom för några år sedan och är en bra utgångspunkt för den som är en god stund i New York och som sett allt det turistiskt vanliga.

I boken kan man hitta dolda trädgårdar, en Lenin-staty, se tämligen dolda dekorationer på fastigheter och i kyrkor, gamla begravningsplatser, speciella träd, ovanliga delar av museer och massor av andra unika saker.
https://www.amazon.com/Secret-New-York-Unusual-Guides/dp/2361952378/ref=sr_1_1

Alla släktingar i USA

På 1930-talet sas det ofta att nästan alla svenskar hade en kusin I Amerika. Sverige hade ju en jättelik migration till USA. Idag har 4,3 miljoner amerikaner svensk släktbakgrund. Det gör att väldigt många svenskar har avlägsna släktingar där och oftast har man inte längre klart för sig vilka det är.

Vill man ta reda på det går det att göra på nätet:
https://www.ancestry.se/cs/se/genline

Man bör också skaffa boken Your Swedish Roots
https://www.adlibris.com/se/bok/your-swedish-roots-9781593312763

Greta Garbos NewYork-lägenhet

Greta Garbo (1905-1990), Sveriges mest internationellt kända skådespelerska, bodde nästan 40 år i New York och hade en stor lägenhet på Upper East side (450 E 52nd Str) som har utsikt över East River och mot Roosevelt Island.

Hon är så välkänd att när hennes lägenhet, där hon alltså bodde fram till för 32 år sedan, återigen är till salu, nu för 7,25 miljoner dollar, har det uppmärksammats i medier:
https://nypost.com/2022/06/10/greta-garbos-former-nyc-home-lists-for-7-25m

Svenskt i New York

Den som löpande vill uppdatera sig om det svenska i New York ska följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com

Scandinavian House i New York har föreläsningar, musik, filmer, utställningar:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events
I anslutning till den svenska ambassaden i Washington finns nu utställningar och aktivitet på House of Sweden:
https://www.houseofsweden.com/

Kristine Andersson, känd svensk konstnärlig fotograf, blir utställd på The Madison Hotel i East Hampton utanför New York från den 13 juli och in på nästa år.
https://www.themaidstone.comhttps://kickifotograf.se
I Central Park finns ett svenskt hus – sedan ca 100 år – och det är en marionetteater som hela detta år spelar en pjäs som heter Wake Up, Daisy
https://cityparksfoundation.org/swedish-cottage-marionette-theatre/
Oskar Stenmark spelar med sin trio 21, 26, 28, 29 juni på olika ställen i USA. Den 21 juni på Rochester Jazz Festival i upstate New York den 21 juni 2022.
Och den 26 juni på The Cutting Room på 44 East 32nd Street
https://www.rochesterjazz.com/artists?artist_id=187
Den 26 juni är det ett Pride-firande i New York och de skandinaviska länderna deltar.

Svensk midsommar i New York

Ett viktigt svenskt inslag i New York har i många år varit midsommarfirandet. Den stora midsommarfesten, arrangerad av det svenska generalkonsulatet, startades 1996 av min företrädare som generalkonsul Dag Sebastian Ahlander.

De första åren hölls firandet i Central Park. Men efter en tid tyckte parken att de många svenskarna slet för hårt på parkens gräsytor. Därför flyttade vi det till Battery Park, längst ner på Manhattan med en symboliskt laddad utsikt mot Frihetsgudinnan. 2002 var parken fortfarande så skadad av damm och splitter från terrorattacken den 11 september året innan att vi lyckades övertyga Central Park att låta oss vara vid Swedish Cottage i parken det året.

Många  svenskar i New York väljer att ta med amerikanska vänner till Battery Park för att uppleva midsommarstången, Små grodorna och svensk sommarmat. Flera tusen brukar komma. Som generalkonsul hade jag såväl Carl Bildt som kronprinsessan Victoria som gäster och talare under midsommarfirandet.  I år kommer generalkonsuln Camilla Mellander att se till att man delar ut kassar med tryckt information om Sverige.

Pandemin höll tillbaka det jättelika midsommarfirandet.  Men i år arrangerar generalkonsulatet ett stort på midsommarafton den 24 juni kl 17 i Battery Park. Sannolikt kommer tusentals personer. ”Barnklubben Elsa Rix”, en musikkör av barn med svensk bakgrund kommer att vara där. En liten orkester från Minnesota kommer att spela och sjunga midsommarvisor.
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/swedish-midsummer-festival/
Dessutom hålls svenska midsommarfiranden i Iowa, Maine, Massachusetts, Minnesota, Nebraska, Connecticut, Illinois, New Mexico, Colorado, South Dakota, Pennsylvania, Oregon, Kalifornien, New Jersey.

Den som är i New York kan skaffa fin svensk midsommarmat i låda från duktiga kocken Ulrika Bengtsson:
https://www.swedishnyc.com