24 MAJ 2022

Jag blev kapad på Facebook
USA:s demokrati faller neråt
USA alltmer militärt isolerat
Sverige har gamla relationer till Ukraina
Vad dollarn kostar?
Idag viktiga partipolitiska händelser i USA
”I tidens skugga”
Rättighet att pensionsspara
Partierna bör politiskt satsa i de utsatta förorterna
Utsikt från barer i New York
En amerikansk bok med mycket svensk kultur
Svenskt i New York mm

 
Jag blev kapad på Facebook

Mitt konto på Facebook blev nyligen kapat av en bedragare. Det berodde på att en avlägsen bekant till mig frågade på Facebook efter mitt telefonnummer, vilket jag meddelande. Men hennes konto hade tagit över av bedragaren, så det ledde till samma sak för mig. Det gjorde att konstiga frågor ställdes i mitt namn till många av mina 5000 vänner på Facebook.

Bedragarens syfte är att lura många som gör att han får kontroll över kreditkort eller på annat sätt kan lura om ekonomin.

Förra sommaren drabbades förre Sverige-ambassadören från USA av samma sak på Facebook.
Med tanke på att de sociala medierna spelar en så stor roll är det trist att identitetskapning sker ofta.

 
USA:s demokrati faller neråt

Freedom House är en amerikansk tankesmedja som grundades efter andra världskriget och som är den främsta i världen när det gäller att analysera och gradera demokrati i olika länder. Den har konstaterat att världen fått fler auktoritära stater.

Sverige tillhör de bästa, men USA har glidit ner i deras analys. Det har skett sedan Donald Trumps presidenttid och USA ligger nu på plats 59 i världen.

Ett exempel är Texas som under hela perioden sedan Trump förlorade valet 2020 har infört regler som ska göra att färre demokrater röstar. I mars i år hade man i Texas ett första primärval inför mellanvalet i november. Och de amerikanska primärvalen organiseras av delstaterna och fungerar ungefär som de vanliga valen. Texas underkände 13 procent av alla poströster och förbjöd att vallokaler skulle vara öppna under hela dygnet på valdagen. Bakgrunden är att amerikanska val alltid är på en tisdag och det är svårt för låginkomsttagare och i praktiken minoriteter att gå och rösta under arbetstiden. På så sätt höll man borta demokrater.
https://freedomhouse.org

USA alltmer militärt isolerat

I fredags flög 14 kinesiska stridsplan över Taiwans luftrum. När Joe Biden var i Japan deklarerade han att USA kommer att gå in militärt till stöd för Taiwan ifall Kina anfaller. Det innebär att USA skulle gå längre i stöd än man gjort för Ukraina. Men Bidens egen stab försökte tona ner det han sagt.

Bidens uttalande till stöd för Taiwan var kontroversiellt i USA och illustrerar att en klar majoritet av amerikanerna är på Donald Trumps linje om att USA inte ska sända trupper till stöd för andra länder.
https://www.nytimes.com/2022/05/23/us/politics/biden-taiwan-comments.html

Sverige har gamla relationer till Ukraina

I Stockholm hålls varje måndag på Norrmalmstorg en stor manifestation till stöd för Ukraina och i nödvändig protest mot Rysslands krig. Jag talade nyligen där om Sveriges mer än tusen år gamla relationer till Ukraina. Det började på vikingatiden och sedan gifte sig Olof Skötkonungs dotter kring år 1000 med Ukrainas kung. Hon ligger fortfarande begravd i katedralen i Kiev.

Dessutom finns det en svensktalande by – från 1700-talet – i Ukraina. Eftersom man undervisar i svenska på universitetet i Kiev var jag som generaldirektör för Svenska institutet åtskilliga gånger där och jag var med på statsbesöket 2008. Talar om detta:
https://youtu.be/SlmN_fKQZLI

Vad dollarn kostar?

Jag har flera gånger tidigare skrivit att jag tror dollarn kommer att bli dyrare. Rent fomellt har den ökat från drygt 7 kr per dollar till 9,53 kr. Och det är vad man får betala om man växlar in 1 miljon kr. Men om man går till ett växlingskontor med några tusen kr får man betala nästan 11 kr per dollar. Och det är sannolikt att dollarn kommer att ytterligare öka i pris.
https://www.forex.se/valuta/bestall-valuta?currency=USD

Idag viktiga partipolitiska händelser i USA

Idag är det primärval i Texas, Alabama och Arkansas. Man avgör nu vilka som ska kandidera i valet den 8 november för Demokraterna respektive Republikanerna som guvernör, senator och ledamot i representanthuset.

Donald Trump stödjer en viss republikansk kandidat i varje delstat. Hur primärvalet går kommer sannolikt att avgöra om Trump blir Republikanernas presidentkandidat 2024.
https://www.nytimes.com/2022/05/24/us/politics/georgia-elections-texas-arkansas-alabama-polls.html

”I tidens skugga”

Min bok ”I tidens skugga” lanserades för en månad sedan och den har fått fina kommentarer. Biblioteksorganisationen  BTJ sätter ett sorts betyg på böcker och jag fick högsta betyg och den karaktäriseras som ”Briljant” och som ”en välskriven självbiografi”. 

Boken har essäer om saker jag sysslat med som liberalism, om att sitta i riksdagen, ekonomiska krisen 1991, att marknadsföra Sverige i världen. Samt kapitel om områden jag är specialintresserad av: Raoul Wallenberg, Psykförsvar, Taiwan. Skriver om när jag var chefredaktör för Expressen och fick sparken. Samt mycket annat och en hel del memoarinriktat.

Ett viktigt kapitel handlat om New York – såväl om mitt arbete som generalkonsul som om det svenska i New York.

Min bok går att beställa:
https://www.adlibris.com/se/bok/i-tidens-skugga—verksamhetsberattelse-fran-1945-9789189323551https://www.bokus.com/bok/9789189323551/i-tidens-skugga-verksamhetsberattelse-fran-1945/

Rättighet att pensionsspara

Det är viktigt det är för människans frihet att ha visst sparande. Det bör underlättas genom skatteavdrag. Alldeles aktuellt är det när det gäller möjligheten till privat pensionssparande. Fram till 2016 hade man rätt att dra av 1000 kr i månaden i pensionssparande. Eftersom det togs bort blev det dubbelbeskattning. Pensionssparandet bör vara en del av pensionsfrågan inför valet.
https://esvd.svd.se/shared/article/det-personliga-sparandet-maste-underlattas/_Ee40G5M

Partierna bör politiskt satsa i de utsatta förorterna

De svenska politiska partierna håller nu på att lägga upp sin organisation inför valrörelsen.

Sverige har ett internationellt sett högt valdeltagande, drygt 87% i förra valet. Men valdeltagandet skiljer sig kraftigt mellan olika valdistrikt. I de utsatta områdena röstar endast ca 30 procent. Det innebär alltså en kraftig skillnad och att väljare i de områden där politiska beslut är mest centrala inte går och röstar.

Verner von Heidenstams sa i rösträttskampen 1899 att ”medborgarrätt heter pengar”. Nu följer inte rätten att rösta medborgarnas inkomster, men i praktiken röstar alltså de som är underprivilegierade långt mindre än andra. Det låga valdeltagande är en följd av låg integration, låg standard, låga kunskaper och bostadssegregering. 
 
Nu bör de politiska partierna satsa på närvaro och kunskapsspridning i de utsatta områdena. Det är en insats för demokratin. Jag skrev kring detta efter förra valet:
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/21yPdv/vara-politiker-har-overgivit-fororten

Utsikt från barer i New York

New York hade en ovanligt snöig vinter, men nu är det fint väder och då går det att sitta utomhus på barer som ligger högst upp i höga hus. Fint sätt att ha utsikt:
https://www.thrillist.com/drink/new-york/rooftop-bar-nyc
Dessutom skapade pandemin ännu flera utomhusbarer i New York:
https://www.thrillist.com/drink/new-york/the-best-outdoor-beer-gardens-in-nyc

En amerikansk bok med mycket svensk kultur

Karen Brooks Hopkins var under många år chef för  BAM, Brooklyn Academy of Music, en teater som har många utländska besök. När jag var generalkonsul i New York för tjugo år sedan hade jag nära kontakt med BAM och det gick att förmedla pjäser skrivna eller regisserade av Ingmar Bergman. Hennes insatser för att föra fram svensk kultur i USA var betydande och därför bidrog jag till att hon något år sedan jag lämnat fick Nordstjärneordern.

Karen Brooks Hopkins har just skrivit en memoar, ”BAM…and then it hit me” och där står det en hel del om svensk teater, Stockholms stadsteater, Dramaten och om Ingmar Bergman. Hon skriver också om Cirkus Cirkör och om svenska filmer.
https://www.amazon.com/s?k=karen+brook+hopkins

Svenskt i New York mm

American Scandinavian Society, är en organisation som är mycket gammal och bl a under den tid jag var generalkonsul i New York var jag och övriga nordiska generalkonsuler invigare av Scandinavia House. När det började byggas fick vi spadar att symboliskt gräva med.

Scandinavia House visar svenska filmer och har svensk konst.
https://www.scandinaviahouse.org/
Fotografiska museet i New York är svenskt och mycket fint och har en bra restaurang. Dock har de rätt sällan svenska konstnärer. Det är ändå väl värt att besöka på 281 Park Avenue South:
https://www.fotografiska.com/nyc/
Regissören Erik Hjärpe, från Malmö Stadsteater, sätter den 11 juni upp pjäsen A Drop of Midnight på teatern Harlem Stage:
https://www.harlemstage.org/events-list/2022/6/11/a-drop-of-midnight-730pm
Svenskättade designern och artisten Elfi von Kantzow Alvin dog nyligen och hon hedras av American Scandinavian Society den 3 juni  kl 14 på The Brick Presbyterian Church (Park ave/91st Str)

Den 11 juni blir det ”Sweden Day” på The Strand Beach Club i The Bronx. Det är ett tidigt midsommarfirande med barn i en kör, Elsa Rix, och mycket annat. Arrangeras av United Swedish Societies, en organisation med rötter i svensk invandring till USA
http://swedendayny.com
Den 5 juni firar man också Nordic Midsummer i St James, Long Island:
https://sonsofnorwaystjamesny.org
Det kan också vara värt att följa de kommande teaterföreställningarna hos Scandinavian American Theater Company som är inriktat på Strindberg:
https://satcnyc.org
Ninja Tyberg, född I Göteborg, har nu filmen ”Pleasure” som visas i hea USA:
https://www.nytimes.com/2022/05/18/movies/pleasure-ninja-thyberg-sofia-kappel.html
Cajsa Von Zeipel, en svensk skulptör, har åtskilliga gånger ställts ut i New York  och nu på Company Gallery:
https://companygallery.us/artists/cajsa-von-zeipel/
Jason Diakité, regissör från Lund sätter upp från 7 juni  “A Drop of Midnight”  på teatern Harlem Stage:
https://www.harlemstage.org/events-list/2022/6/8/a-drop-of-midnight
Kortfilmen ”Berry Pickers” av svenskan Agnes Skonare sätts i början på juni upp i  Brooklyn Film Festival:
https://ww
w.brooklynfilmfestival.org/film-detail?fid=2484
Svenska ambassaden i Washington har i sitt House of Sweden löpande information om svenska insatser till stöd för Ukraina och man har en utställning ”Arctic Highways” som handlar om konst från de nordligaste delarna i världen.
https://www.houseofsweden.com
Det fina National Nordic Museum i Seattle har nu en utställning med konst från Nationalmuseet i Stockholm.
https://nordicmuseum.org__________________________________________