26 APRIL 2022

Trump och Nato
Inflation i Sverige och USA
”I tidens skugga”
Nästan inga äldre i svensk riksdag. Annorlunda i USA.
Brottsligheten ökar i New York
Det digitala nätet dominerar inför svenska valet
USA upphör med tidsskiften
Bra skrift av Karin Henriksson
New York eller Washington
Åka som turist till Taiwan
New York nu
Urgamla NewYork-krogar
Svenskt i New York

Trump och Nato

Nyligen hade jag en liten artikel i Svenska Dagbladet om Donald Trump och Nato. Att Trump kan bli president på nytt i USA används som ett argument mot att Sverige ska gå med i Nato och bli beroende av Trump. Men Trump har sagt att han vill att USA ska lämna Nato och inte stötta andra länder. Då skulle vi verkligen behöva Nato eftersom vi inte skulle få det stöd av USA som vi idag är lovade. Dessutom associerar Trump till ”America First” som var en organisation ledd av svenskättade Charles Lindberg, och som ville att USA skulle låta bli att gå in i andra världskriget och upprätta goda kontakter med Hitler. Därför är det unikt att Trump använder det slagordet.https://www.svd.se/a/8QAKM2/oavsett-trump-bor-sverige-ga-med-i-nato
Några dagar efter min artikel hade NewYork Magazine en artikel som säger att Ukraina skulle legat ännu sämre till om Trump varit president:
https://nymag.com/intelligencer/2022/04/if-trump-was-still-president-ukraine-would-be-so-screwed.html

Inflation i Sverige och USA

Både Sverige och USA har nu en inflation som är rätt stor. I USA är den genomsnittliga inflationen 8,5 %, den högsta på 40 år. Och i Sverige drygt 6 %, den högsta sedan 1991. Det var 1991 jag som statssekreterare i finansdepartementet kom in i regeringskansliet och vi fick lova att försöka få ner inflationen som 1976 hade varit drygt 10 procent och 1989 också tvåsiffrig. För att dra ner inflationen höjer man ofta räntorna. Det sker i USA och i någon mån i Sverige.

Orsakerna till inflationen i USA och i Sverige är ganska lika. Pandemin gjorde att Joe Biden – liksom dåvarande finansministern Magdalena Andersson -stimulerade ekonomin. Det var bra för att unvika en ekonomisk kris, men ledde till inflation. Dessutom innebär Rysslands krig mot Ukraina att de flesta demokratier bojkottar Ryssland. Det har lett till att energipriserna gått upp kraftigt.

Slutsatsen är att ledarskapet i såväl USA som Sverige bör försöka stoppa inflationen, men de har inte har ett politiskt ansvar för att den uppkommit.

”I tidens skugga”

Jag kom ju för tre veckor sedan med min bok ”I tidens skugga” – såväl essäer kring samhällsfrågor jag varit inblandad i liksom memoarinslag. När boken kom hade Expressen löpsedel och ett helt uppslag kring den. Och artikeln inleddes med: ””Olle Wästberg har i 60 år befunnit sig i centrum av den svenska samhällsdebatten. Som ungdomspolitiker, riksdagsledamot, statssekreterare, chefredaktör och toppdiplomat.”

Boken går naturligtvis att beställa:
https://www.adlibris.com/se/bok/i-tidens-skugga—verksamhetsberattelse-fran-1945-9789189323551

Dessutom blev jag kring boken – mer än en månad innan den kom ut – intervjuad i en podd, som Svensk hypotekspension ordnar.  Det var trevligt:https://poddtoppen.se/podcast/1505891298/mogna-roster/23-att-investera-i-relationer-mota-sju-amerikanska-presidenter-och-ge-gamla-klader-ny-karlek?fbclid=IwAR3ebLNu7sNslBuO5N89JQzvqXMQr2v2qzkSjyiCFF5n3UL3nTiNEPshzhA

Nästan inga äldre i svensk riksdag. Annorlunda i USA.

Trots att 1,6 miljoner svenskar är över 70 år är det endast fyra riksdagsledamöter som är över 70 år. Äldst är Barbro Westerholm (L), 85, och Thomas Hammarberg (S), 80, som dock båda lämnar riksdagen.

Detta kan jämföras med amerikanska Senaten där 71 procent av senatorerna är över 70 och en senator är 88 år. Senatorn Strom Thurmond valdes in i Senaten som 94-åring och avgick 2003 nr han fyllde 100. Demokraternas gruppledare i Representanthuset, Nancy Pelosi, är 83 år. President Joe Biden är 79 år. Och en majoritet av republikaner vill att Donald Trump ska ställa upp som presidentkandidat i nästa val, då han är 78 år gammal.

I USA strävar man inte alls efter att få äldre personer valda för att de är gamla, utan man utgår från individen, inte åldern.

Brottsligheten ökar i New York

I New York sänder polisen varje månad ut statistik för brottslighet. Man kan också prenumerera på statistiken för det distrikt man själv bor i. Brottsligheten är oftast den kommunala huvudfrågan. Statistiken visar dels att brottsligheten generellt sett minskat med 70% på 29 år, d v s sedan Rudy Guilianis borgmästartid. Brottsligheten i New York har ökat 25 % de senaste två åren och dessutom har den ökat i år. Dock är brottsligheten lägre än i de flesta stora städer i USA:
https://www1.nyc.gov/assets/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cs-en-us-city.pdf

Nyligen sköts nästan 30 personer på en tunnelbanestation i Brooklyn. Borgmästaren Eric Adams gick till val främst på brottsbekämpning och har en egen polisbakgrund. Hans huvudsakliga inriktning har varit på att försöka få bort vapen från gatorna i New York och sedan han tillträdde vid nyår har 1.800 revolver beslagtagits. Även om det inte går att köpa pistoler i New York, kan man åka till en grannstat och göra det.

Allmänt sett skjuts det mycket i USA. Polisen skjuter i genomsnitt tre människor per dag. Åtskilliga är afroamerikaner, vilket har att göra med att just afroamerikaner statistiskt sett är flest bland de brottsliga, vilket i de festa länder gäller utsatta minoriteter. Det gör dock polisens skjutningar kontroversiella och ledde till att New Yorks förra borgmästare, Bill de Blasio, minskade antalet poliser

Det digitala nätet dominerar inför svenska valet

Den oberoende organisationen Internetstiftelsen kom nyligen med en rapport om hur 90 procent av väljarna tar information på nätet. Och för förstagångsväljarna är den digitala informationen avgörande. En undersökning vi redovisade i Demokratiutredningen gjorde klart att förstagångsväljarna fick sin politiska information främst från Facebook.

Dessutom bör vi veta hur det var i förra riksdagsvalet och EU-valet: Sverigedemokraterna var mer frekventa på sociala medier än samtliga andra partier tillsammans. Det kan få en mycket allvarlig effekt.
https://internetstiftelsen.se/nyheter/politisk-information-pa-sociala-medier/

USA upphör med tidsskiften

den 27 mars var alla svenskar tvingade att ställa om sina klockor. Sommartid infördes. Veckan innan beslöt den amerikanska Senaten att sommartid nu ska gälla hela året i USA. Det var ett bifall på motioner från senatorer. Motionerna hade lagts under pandemin med motiv att man måste minska människors bördor av olika slag och att det ska vara bra om man får mer ljus genom att sommartiden hålls. Om Representanthuset instämmer införs detta redan i höst.

I grunden handlar sommartiden om ett politiskt beslut, vilket tiden nästan alltid styrts av. 1879 beslöt riksdagen att hela Sverige skulle ha samma tid. Innan dess hade varje ort sin egen tid och den skilde uppåt en timme över landet. 1978 beslöt Riksdagen – efter en proposition från den liberala Ullsten-regeringen – att införa sommartid som börjar i slutet av mars och upphör i slutet av oktober. Själv satt jag i Riksdagen då och beslutet var närmaste enhälligt. Centerpartiet var emot eftersom bönderna tyckte det var mycket besvärligt att två gånger per år förändra tiden för att mjölka kor.
Dessutom har Finland i EU drivit att Europa ska ta bort tidsändringarna. EU genomförde för fyra år sedan en stor medborgarenkät över hela Europa. Av de 4,6 miljoner som deltog ansåg 80 procent att skiftet mellan sommar- och vintertid skulle tas bort. Och EU-parlamentet beslöt 2019 att de europeiska länderna skulle uppmanas att släppa tidsomställningarna.  Det har dock inte skett.
https://nypost.com/2022/03/16/americas-already-rejected-permanent-daylight-saving-time/

(I min nyutkomna bok ”I tidens skugga” har jag ett kapitel om tidsbegreppen.)

Bra skrift av Karin Henriksson

Medierna har mycket kvalificerade journalister som korrespondenter i USA. Den främste är nog Dagens Nyheters Martin Gelin som sedan länge  bor i Brooklyn. Han har mycket stor insikt i amerikansk politik.

Länge var den mest ansedda SvD;s Karin Henriksson, som gått i pension men fortfarande bor i Washington. Hon har skrivit flera insiktsfulla böcker om amerikansk politik och har nyss kommit ut med en essä som en skrift i Utrikespolitiska institutets serie ”Världspolitikens Dagsfrågor”. Hennes skrift heter ”USA under Biden: Vänstergir med förhinder”

Hon analyserar Joe Bidens situation och i hur hög grad han misslyckas med att få entusiasm kring sig, delvis för att han är en dålig talare – samt att det är en betydande risk att Donald Trump ställer upp i nästa presidentval.

Karin Henriksso har också en bra analys inför det amerikanska mellanvalet i november. Allmänt sett ger skriften en mycket bra redogörelse för den aktuella amerikanska politiken.
https://www.ui.se/butiken/varldspolitikens-dagsfragor/2022/usa-under-biden-vanstergir-med-forhinder/

New York eller Washington

En av läsarna av det här nyhetsbrevet frågade varför jag inte ägnar mer inttesse åt Washington DC som ändå är USA:s huvudstad. Jag har naturligtvis varit mycket I Washington och i nästan alla presidentval sedan 70-talet, bortsett från förra året, p g a pandemin. I Washington finns också tankesmedjor och organisationer som är politiskt intressanta. Men allmänt sett är New York långt trevligare och skapar en aktivitet när man är där. Dessutomhar NEW YORK fina teatrar och restauranger.

Jag har i min tillvaro – i alla de jobb och uppdrag jag haft – rest runt i nästan hela världen och i åtskilliga länder föredrar jag en annan stad än huvudstaden:
Föredrar Toronto framför Ottawa, Rio framför Brasilia, Petersburg framför Moskva, Istanbul framför Ankara, Tel Aviv framför Jerusalem, Alexandria framför Kairo, Marrakech framför Rabat, Kapstaden framför Pretoria, Shanghai framför Peking.

Så kan det vara, nämligen att vissa städer är socialt och kulturellt mer intressanta än huvudstaden, som dock formellt sätt är viktigast. New York är tydligt i detta.

Åka som turist till Taiwan

För första gången har en hel delegation av svenska riksdagsledamöter besökt Taiwan och också träffat den liberala presidenten Tsai Ing-wen. Det är mycket bra, för även om Sverige inte erkänt Taiwan bör landet behandlas som ett helt vanligt land.

Presidenten sa då att hon hoppades det skulle inrättas en flyglinje direkt mellan Sverige och Taiwan. Det vore bra, både för mer samarbete, men också för turism. Idag måste man flyga till Bangkok och byta plan där. Eller också till Amsterdam och flyga direkt därifrån.

Redan idag går ungefär hundra unga svenskar på universitet i Taipei.  Just Taipei är en trevlig stad med bra restauranger och ett väldigt fint kulturellt, stort museum om Kinas historia. Därför borde fler åka som turister till Taiwan, och då också till de rena nöjesparkerna i geografiskt centrala Taiwan, främst Lihpao.
https://www.tripadvisor.se/Attractions-g293910-Activities-c52-Taiwan.html

New York nu

Svensken Eric Lang, som bor i New York, har en bra ständigt aktuell information om vad man kan göra i New York. Den som reser dit nu bör titta på hans tips:
https://www.newyork.se/event/

Det finns ca 30.000 restauranger i New York. Pandemin gjorde att många restauranger lades ner. Men nu öppnas helt nya krogar:
https://www.thrillist.com/eat/new-york/new-restaurants-opening-in-nyc-how-to-order

Fast själv föredrar jag franska Orsay, , som överlevt krisen uppe på Lexington Avenue, vid 75 gatan:https://www.orsayrestaurant.com

Dessutom är Aska, svenskägd tvåstjärnig krog i Brooklyn att rekommendera:
http://askanyc.com

Urgamla NewYork-krogar

För drygt fyra år sedan hade jag en notis i nyhetsbrevet om ”New Yorks äldsta restauranger”. Det fanns då uppåt 30 krogar som funnits i över 100 år.  Allra äldst är Fraunces Tavern från 1762, där bl a George Washington ätit middag.  Den ligger i Financial district. Också i Wall Street-området ligger Delmonicos från början av 1800-talet. Den har varit stängd under hela pandemin och inte kunnat betala hyra, men har just öppnat igen.
https://www.opentable.com/r/delmonicos-new-york

Svenskt i New York

Som jag brukar betona:

–       Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com

–       Scandinavian House i New York har föreläsningar, musik, filmer, utställningar:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/

–       I anslutning till den svenska ambassaden i Washington finns nu åtskilligt av utställningar och aktivitet på House of Sweden:
https://www.houseofsweden.com/

Niklas Arnegren, som jag själv anställde på generalkonsulatet i New York för närmare 20 år sedan, har spelat en viktig roll som kulturansvarig och informationsinriktad. Han växte upp i USA, men flyttar nu till Sverige och har efterträtts  av  Aviva Neuman, en svensk-amerikansk manusförfattare och regissör,

I New York känner jag just nu till några aktiviteter med svensk anknytning:

Den svenska konstnären Liv strand ställes ut på CPR, 557 Lorimer Street i Brooklyn:
http://www.curatorialprogram.org/upcoming

Kristofer Dan-Bergman och Mia Enell visas på Trygve Lie Gallery, 217 East 52nd Street

Film Forum på Houston Street har en stor ”retrospektiv” av Mai Zetterlings filmer från 6-19 maj: 
www.filmforum.org

SACCNY, alltså den Svenska handelskammaren I New York har den 17 maj en lunch  som lyfter uppmärksamheten på svenska kvinnor som har en ledande ställning i företag eller organisationer med kombination mellan Sverige och New York. ”A truly unique and inspiring professional women’s forum!”
https://mailchi.mp/saccny/ewc2022-sthlm-286194?e=352d4bcf2d__________________________________________
Titta gärna in på https://www.wastberg.se