Viktig plats för öppna samtal

Tidningen NU 14 juli 2022

Jag var i förra veckan på Almedalen, där jag varit nästan varje år sedan i slutet av 1970-talet då jag var AU-ordförande i salig Folkpartiet och därför hade visst ansvar för de liberala seminarierna. Har lyssnat på Ola Ullsten och alla hans efterträdare som partiledare. Det var mycket fint att höra Johan Pehrson i år. Talet direktsändes i SvT och de filmade då och då publiken. Därför syntes det i TV att jag satt och applåderade. Det ledde till att jag fick fyra meddelanden: Tre gamla partibekanta som tidigare berättat för mig att de för första gången inte tänkte rösta på partiet. Men nu sa alla tre att de bestämt sig för att rösta på Liberalerna. Och en bekant som aldrig röstat på FP/L meddelade att han nu skulle göra det. Positivt!

På grund av pandemin var Almedalen inställt under två år. Det har förändrat verksamheten. Nu är det inte längre en hel vecka och nu två partier som dominerar varje dag. Det var också färre väljare där i år än vad det varit tidigare. Almedalen är en väsentlig  demokratisk scen och en viktig plats för öppna samtal, som uppmärksammas i alla medier.

Mordet på Ing-Marie Wieselgren, som jag träffade några gånger när jag var ordförande i statliga demokratiutredningen, kom att dominera uppmärksamheten på Almedalen. Gärningsmannen hade koppling till Nordiska motståndsrörelsen (NMR).  Det är en närmast nazistisk organisation som under flera år tillåtits att vara med i Almedalen och som haft demonstrationer där. 2019 blockerade några från NMR ingången till den utställning om Förintelsen som vi ordnat från Raoul Wallenberg Academy. 

Inför valet 2014 fick det nazistiska Svenskarnas parti ha möte i Almedalen. Partiet fick lyckligtvis få röster i valet och drogs sedan in i Sverigedemokraterna. Att de släpptes in i Almedalen beror på att alla partier, också de som inte finns i riksdagen, och som ställer upp i valet får chansen att vara med.

Mordet på Almedalens grundare Olof Palme gjorde att poliser oftast finns med mitt i publiken vid partiledartalen och polistätheten i Visby är stor. Och mordet på Anna Lindh ledde till att man inte längre oavbrutet träffar på ministrar och partiledare när man går på gatorna i Visby under Almedalsveckan. Det illustrerar att morden lett till att politiker blir mer isolerade.

OLLE WÄSTBERG