Liberal minoritetsregering

Tidningen NU 8 sept 2022

Valresultatet strax kan påminna om förra valet, d v s att ingen regering blir självklar. Om SD föreslås i en moderatledd regering kommer ju Liberalerna att rösta nej, vilket landsmötet beslöt och Johan Pehrson sagt offentligt. Det är sannolikt att SD motsätter sig att L ingår i en Kristersson-ledd regering.

Centern är beredd att gå in i en socialdemokratisk regering om V är utanför. Det kommer att fungera på samma sätt.

Vi vet ju inte hur valresultatet blir, men om det liknar 2018 får den kompetenta och uppskattade talmannen Andreas Norlén hålla på med kaotiska överläggningar under lång tid. Det ska inte uteslutas att det blir nyval, något som vi inte bör vara oroade över. L har gått upp i flera månader och det är rimligt att tro att det fortsätter vid ett nyval.

Skulle SD ändå stötta en regering de inte sitter i, trots att L gör det, är det inte osannolikt att de får sätta in en grupp i regeringskansliet, vilket är avskyvärt. SD lär kräva att budgeten innehåller en stark stimulans för invandrare att lämna landet och att biståndet ska minska kraftigt. L kan inte gå med på detta.

Det är intressant att komma ihåg att 1-procentsmålet för biståndet infördes av Ullstenregeringen. Det var en ren minoritetsregering med endast Folkpartiet, som då hade 9 procent, vilket var historiskt lågt.

Den liberala minoritetsregeringen kom till därför att Sverige i 1976 års val för första gången i modern tid fick en borgerlig regering, ledd av Centerpartiets Thorbjörn Fälldin om med Moderaterna och Folkpartiet. C lämnade dock 1978 eftersom de inte fick igenom att kärnkraften skulle läggas ner. C lovade att stödja en kommande borgerlig regering och de flesta trodde den skulle bestå av FP och M. Men vi var en majoritet i riksdagsgruppen som inte ville ha med M i regeringen.

Socialdemokraterna släppte då fram en ren FP-regering eftersom de föredrog en regering utan M. Vi hade ingen politisk uppgörelse med S.

Man ska inte helt utesluta att något liknande kan hända efter valet på söndag, d v s att en majoritet släpper fram en liberal minoritetsregering – L och kanske C – om varken Moderaterna eller Socialdemokraterna kommer att kunna få en majoritetsregering. Det vore så klart bra med Johan Pehrson som statsminister.

Naturligtvis går det dock inte att spå ett valresultat och dess effekter.

OLLE WÄSTBERG