USA går mot inbördeskrig?
Donald Trump hyllade Putin
Kina-krig mot Taiwan kan bli en parallell med Ukraina
Israel är inte rasdiskriminerande
Vi borde ha mer befolkningskontakt i Ryssland
Globalisering och framtidstro faller
NATO och Sverige
Sverige måste sysselsätta Ukrainska flyktingar
Bok om den svenska pandemin
Ryska krogar i New York under isoleringen
Utländska gatunamn i New York
Parallell till Empire State Building
Dags att anmäla sig för stipendium till Sverige
Svenskt i New York
USA går mot inbördeskrig?
I en opinionsundersökning i höstas ansåg 46 % av amerikanerna att ett inbördeskrig kan vara sannolikt.
Den framstående amerikanska statsvetaren Barbara Walter kom nyligen med en bok om det amerikanska inbördeskriget från 1861, och om inbördeskrig i andra länder. Hon tar upp de drastiska motsättniarna i flera länder idag. Sverige nämns faktiskt: ”Det är ett faktum att Sverige, av alla västerländska demokratier, omfamnar ett rasistiskt, främlingsfientligt parti”. (Sverigedemokraterna)
Som åtskilliga andra skribenter hävdar hon att det finns risk för inbördeskrig i USA. Det är märkligt och inte sannolikt, men är ett av många exempel på den starka polariseringen av amerikansk politik.
https://www.adlibris.com/se/bok/how-civil-wars-start-9780241429761
Donald Trump hyllade Putin
Donald Trumps uttalande om Putin, att han är ”genial” och ”pretty smart” har spelat en huvudroll i amerikansk debatt. Men senare kritiserade han Joe Biden för att han inte försökt ha kontakt med Putin för att hindra honom. Trump fick republikanerna att vägra amerikanska vapenleveranser till Ukraina.
Trump har sagt att han hellre vill att Biden sänder trupper till USA:s södra gräns – mot Mexicos flyktingar – än till andra länder, inklusive Ukraina.
Från början sa Trump bl a att ukrainarna är ”Horrible, corrupt people” och Ukraina ”wasn’t a real country and that it had always been a part of Russia”. Och Biden har kallat Putin för “slaktare”.
Dock har Trump nu kritiserat Putin för kriget. Det är högerpopulisternas vanliga opportunism att förneka vad de just sagt och inta en annan ståndpunkt.
Dessutom visar en aktuell opinionsundersökning att fler republikaner ser mer negativt på Biden än på Putin.
Kina-krig mot Taiwan kan bli en parallell med Ukraina
Kinas diktator Xi Jingping argumenterar för att angripa demokratiska Taiwan på ett sätt som liknar Putins om Ukraina. Vi, och EU som helhet, bör redan nu göra klart att ifall Kina anfaller så kommer vi att erkänna Taiwan och bojkotta Kina. Och vi bör redan nu formellt samarbeta med Taiwan.
Jag skrev nyligen utförligt i Svenska Dagbladet om risken för en parallell med Ukraina:
https://esvd.svd.se/shared/article/stark-sveriges-band-till-taiwan/NKuyW-ja
Israel är inte rasdiskriminerande
Organisationen Amnesty International anklagade nyligen Israel för att driva apartheid mot araber. Det skedde alltså när Israel har en regering där några araber är ministrar, från arabiska partier som har samma rättigheter som andra partier i Israel. Och ett antal parlamentariker sär araber.
Dessutom är rättigheterna för araber och judar i stort sett identiska i Israel. Undantaget är värnplikt, som inte gäller för araber därför att Israels armé naturligtvis främst tvingas i krig med arabstater.
Till detta kommer att ett antal arabstater Egypten, Marocko och de Förenade arabemiraten numera erkänner Israel och Israel ordnade nyligen ett möte med dessa länders utrikesministrar för att diskutera Ukraina-åtgärder.
Tyvärr är ”Palestina” ockuperat av Israel och det finns ingen tvåstatslösning. Men om ”Palestina” skulle acceptera Israel och ha en garanti mot krig skulle tvåstatslösningen bli mer trolig.
Att jämföra Israel med det tidigare rasdiskriminerande Sydafrikas apartheid är inte rimligt.
https://www.jewishvirtuallibrary.org/the-status-of-arabs-in-israel
Vi borde ha mer befolkningskontakt i Ryssland
Många svenskar är oroliga för ett ryskt anfall mot Sverige. Även om risken kan betraktas som liten är det angeläget att det finns kunskap om och positiv inställning till Sverige i den ryska befolkningen. De bestämmer ju inte, men det är en fördel om Sverige har bra kontakter och ett gott rykte.
Svenska institutets och SIDAs insatser är klart bra för att stimulera demokrati i Ryssland och hålla kontakter med Sverige. Sveriges radio borde återta sina sändningar på ryska. Skrev om det i en artikel i SvD nyligen:
https://www.svd.se/vi-kan-gora-skillnad-i-ryssland
Globalisering och framtidstro faller
Det som hänt de senaste åren – pandemin och kriget i Ukraina – har naturligtvis påverkat de flesta i de flesta länder. För åtskilliga betyder också klimatfrågan mycket. Det innebär att framtidstron har blivit långt sämre. Märkligt nog visade valundersökningen efter USA-valet 2016 att de som röstade på Donald Trump hade låg framtidstro.
Till detta kommer att globaliseringen minskat både praktiskt – eftersom resorna var blockerade under nästan två år – och väldigt många är numera emot globalisering. New York Times har en intressant artikel om detta:
https://www.nytimes.com/2022/03/22/us/politics/russia-china-global-economy.html
NATO och Sverige
”Alliansfrihet och neutralitet” har betonats i alla utrikesdeklarationer oavsett parti. Det var en historisk markering. Sverige, Norge och Danmark valde neutralitet i de två världskrigen. Men i andra världskriget ockuperades Norge och Danmark av Nazi-Tyskland.
Sverige fortsatte dock att vara neutralt mellan den västliga alliansen och Hitlers Tyskland för att undvika ockupation. Märkligt nog ställde ca 200 svenskar upp i Hitlers armé. En av dem var Gustaf Ekström som senare blev en av grundarna till Sverigedemokraterna.
Trump vill att USA lämnar NATO och blir han president 2024 kan vi inte räkna med militärt stöd av USA vilket betonar vikten av att Sverige går med i NATO och samarbetar i säkerhetsfrågor med de flesta stora demokratier i världen. Skriver om NATO och Folkpartiets NATO-historia i tidningen NU:
https://wastberg.se/2022/03/vikten-att-sverige-gar-med-i-nato/
Sverige måste sysselsätta Ukrainska flyktingar
Rysslands angrepp innebär en mycket stor flyktingström från Ukraina. Drygt 1,5 miljoner ukrainier har redan flytt och FN gör analysen att flera miljoner kommer att fly. Det innebär en större flyktingström än den till Europa 2015.
Många kommer till Sverige och vi ska komma ihåg att Sverige har relationer till Ukraina ända sedan tidig medeltid. (Själv har jag varit där flera gånger, dels därför att man har undervisning i svenska på universitetet i Kiev (vilket är ett ansvar för Svenska institutet, där jag var generaldirektör, att ha kontakt med), dels därför att jag var med på statsbesöket 2008.)
När det nu kommer många ukrainier är det nödvändigt att vi hjälper dem att jobba. Viktigast är att stimulera till nyföretagande, något som den ideella organisationen NyföretagarCentrum är lysande på. De har gjort tusentals nyanlända till nyföretagare. Regeringen måste se till att NyföretagarCentrum får betydligt större resurser. Skriver om detta:
https://www.di.se/debatt/debatt-sverige-maste-sysselsatta-ukrainska-flyktingar/
Några dagar senare hade Dagens industri ett litet fint reportage om hur NyföretagarCentrum får kvinnor och flyktingar att starta egna företag:
https://www.di.se/nyheter/flydde-krig-fick-hjalp-att-starta-bolag-i-sverige-det-var-min-drom
Bok om den svenska pandemin
Journalisten Johan Anderberg kom med boken ”Flocken”, om hur Sverige hanterade pandemin:
https://www.adlibris.com/se/bok/flocken-9789100186432
Nu har den också översatts till engelska:
https://www.amazon.com/Herd-Sweden-Chose-Through-Pandemic/dp/195035489X
Ryska krogar i New York under isoleringen
Nu är det med anledning av kriget mot Ukraina en allmän bojkott mot det ryska. I New York finns dock tio ryska restauranger, men de är knappast ägda av ryssar:
https://www.yelp.com/search?cflt=russian&find_loc=New+York%2C+NY
Och nu betonar krogarna att de inte har någon kontakt alls med Ryssland.
Den bästa och trevligaste av de ryska restaurangerna är The Russian Tea Room:
https://www.yelp.com/biz/the-russian-tea-room-new-york
Den har nu satt upp en affisch där det står ”Solidarity with Ukraine. The Russian Tea Room renounces Russia’s unprovokes acts of war in the strongest possible ters for 05 years. We stand against Putin and with the people of Ukraine.”
Utländska gatunamn i New York
Tidigare fanns det åtskilliga svenska och norska gatunamn kring Atlantic Avenue i Broolyn, en gata som i folkmun för 50 år sedan kallades Swedish Avenue, och där svenska butiksskyltar var vanliga. Det var i Brooklyn svenskar i hög grad bodde. När jag första gången träffade dåvarande borgmästaren Giuliani sa han: ”You Swedes, you are mostly in Brooklyn, aren’t you?” Så är det inte längre. Dock finns fortfarande svenska gatuskyltar i Jamestown i norra delen av New York State. Det är en stad som traditionellt hade många svenskar.
I New York finns Chinatown som ligger på södra Manhattan, kring Columbus Park. Ett område där det fortfarande finns bra kinesiska restauranger och där Taiwan dominerar. Där har det traditionellt varit dubbla gatunamn, både på engelska och kinesiska. Men förra året togs det kinesiska bort.
Parallell till Empire State Building
Alldeles nära Grand Central ligger en ny skyskrapa. Och där har man nu högst upp öppnat en utsiktsplattform, en parallell till hur det är på Empires State Building. Värt att besöka för en turist. Man bör beställa biljetter:
https://www.newyork.se/one-vanderbilt-the-summit-biljetter/
Dags att anmäla sig för stipendium till Sverige
Kvinnoorganisationen SWEA New Jersey har sista anmälningsdag 1 Maj 2022 för sina fina stipendier för att studera i Sverige:
https://newjersey.swea.org/apply-for-scholarship/
Svenskt i New York
Som jag löpande betonar: Den som vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Scandinavian House i New York har föreläsningar, musik, filmer, utställningar:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/
I anslutning till den svenska ambassaden i Washington finns utställningar och aktivitet på House of Sweden:
https://www.houseofsweden.com/
Oskar Stenmark, musiker med trumpet, spelar i en konsert torsdagen den 7 april sent på kvällen på Rockwood Music Hall, 196 Allen Street på Lower East Side på Manhattan.
https://www.facebook.com/events/678493693348977https://rockwoodmusichall.com/event/oskar-stenmark-trio-in-my-ancestors-footsteps/
Mia Enell, en konstnär uppvuxen i Sverige, har från 3 mars och en månad framåt en utställning med sina stora målningar på galleriet Bienvenu Steinberg nere på 35 Walker Street på Manhattan.
http://www.bienvenusteinbergandpartner.com
Julio Leo Park – med bakgrund på Konstfack – ställer ut till 9 april på GR Gallery, 255 Bowery på LowerManhatten.
https://www.gr-gallery.com/exhibitions/leo-park/
Konstnären Katja Larsson ställer för närvarande ut på Aicon Gallery på Lower East på Manhattan
http://www.aicongallery.com/exhibitions/katja-larsson-myth-machine
Den svenska konstnären Liv Strand ställer från den 7 april ut på CPR, 557 Lorimer Street i Brooklyn:
http://www.curatorialprogram.org/upcoming
Nina Stemme sjunger från 1 april i operan Elektra på Metropolitan Opera
https://www.metopera.org/season/2021-22-season/elektra/
Joyce Theater i Chelsea (Åttonde Avenyn vid 19 gatan) presenterar från 12 april Carmen med koreografi av svensken Johan Inger.
https://www.timeout.com/newyork/dance/companyia-nacional-de-danza-carmen
Kristina Sigunsdotters bok ”Humlan Hanssons hemligheter” fick Augustpriset 2020 och har nu översatts till engelska samt fick en mycket positiv recension häromdagen:
https://www.nytimes.com/2022/03/25/books/review/the-secrets-of-cricket-karlsson-kristina-sigunsdotter-ester-eriksson.html
Den svenska konstnären Barbro Östlihn flyttade som 30-åring 1961 till New York och bodde där i mer än tio år. Nu har Göteborgs konstmuseum en utställning med hennes konst, i hög grad med motiv från New York:
https://goteborgskonstmuseum.se/utstallningar/barbro-ostlihn/