24 februari 2022

USA oklart om UkrainaUkraina och Sverige
Amerikansk ekonomi har politisk huvudroll
Svenska riksdagsledamöter rätt okända
Förrförra USA-ambassadören dog tidigt
En dollar kostar 10 kr
Sveriges internationella uppmärksamhet 2021
Dagliga tiggarmail från Trump
New York har fått färre invånare”Swedish Grace”. 1927 och nu
Tidningen Nordstjernan i år 150 år
Min bok ”Den hotade demokratin”.
Bra ny krog bland gallerierna i Chelsea
Svenskt i New York

USA oklart om Ukraina

I hela världen uppmärksammas nu Rysslands hot mot Ukraina och därmed risken för ett omfattande krig. Joe Biden har en stark utrikespolitisk bakgrund och var för en hel del år sedan ordförande i Senatens utrikesutskott. Till att börja med som president vände han sig mot Donald Trumps ”America First” som innebar att USA inte skulle involvera sig militärt utanför sitt eget land och eventuellt lämna Nato.

Dock finns det en betydande amerikansk majoritet för att USA ska hålla sig borta. Det blev bakgrunden för att Biden såg till att USA lämnade Afghanistan.  När det gäller Ukraina har Biden främst hotat Putin med ekonomisk sanktion och inte uteslutit att militärt stödja Ukraina. Dock går det inte att veta hur USA kommer att agera om Ryssland angriper Ukraina.
https://nypost.com/2022/02/21/biden-doesnt-understand-putins-plan-humiliate-not-negotiate/

Ukraina och Sverige

Självfallet känner Sverige solidaritet med demokratiska Ukraina som nu anfalls av Ryssland. Dessutom är vi naturligtvis rädda för att Rysslands nästa steg blir krig mot Baltikum, vilket riskerar att Ryssland också försöker ockupera Gotland för att få en utgångspunkt för anfallet.

I Ukraina finns en svensk by: Galsvanskbi,[ som ligger vid floden Dneprs strand i Ukraina. Byns bebos av ättlingar till tvångsförflyttade estlandssvenskar.  De kom ursprungligen från ön Dagö i Estland, fram till 1721 en del av Sverige, sedan ryskt.

Ryssland kom senare att utvisa svenskar från Estland. En del från Dag flydde till Gotland, men några hundra kom till byn i Ukraina. Och där talar åtskill9ga fortfarande svenska. Jag var där 2010 med Kungen och Drottningen.

Amerikansk ekonomi har politisk huvudroll

I amerikansk politik är det tre frågor som för närvarande spelar huvudrollerna: Ryssland och Ukraina är liksom i Sverige en huvudfråga. Den personliga konflikten mellan Donald Trump och Joe Biden får stor uppmärksamhet.

Ekonomin har dessutom en huvudroll. USA har den högsta inflationen sedan 1980-talet, nästan 8 % i januari. Det är olyckligt och kan spela en avgörande roll i mellanvalet i år.

Den kände amerikanske ekonomen Harry Dent menar att USA kommer att få en börskrasch och finanskris nu i vår och att det skulle innebär den största nedgången av börsen sedan 1929. Att utvecklingen skulle bli så drastisk ät ingalunda enigt bland analytiker.

Intressant att följa:
https://www.youtube.com/watch?v=xJOASiavh2A
Vid sidan av inflationen har det faktiskt gått hyggligt för amerikansk ekonomi. Arbetslösheten har knappast ökat under pandemin och tillväxten är god tack vare den ekonomiska stimulans som Joe Biden drivit igenom. Dock används den stor ekonomiska utvecklingen mot Biden.
https://www.washingtonpost.com/opinions/2022/02/10/biden-strong-economy-that-americans-wont-believe/
 
Svenska riksdagsledamöter rätt okända

Riksdagen drogs drastiskt ner i antal ledamöter under Coronan. Naturligt av smittskäl eftersom man sitter tätt i riksdagen. Men det uppmärksammades inte alls att de flesta valda ledamöterna inte var i riksdagen.

Det har att göra med att vi har mindre personval än de flesta demokratier, utan har centraliserade partier som bestämmer hur de valda ska rösta. I många andra länder, främst USA, är parlamentarikerna mer självständiga och är kända av sina väljare.

Skriver utförligt kring detta i Dagens industri:
https://www.di.se/debatt/debatt-hog-tid-att-starka-den-lokala-partinarvaron/

Förrförra USA-ambassadören dog tidigt

Azita Raji som var USA-ambassadör i Sverige 2016-17 , nominerad av Barack Obama, dog nyligen som 60-åring. Hon var unik som amerikansk ambassadör för att hon var född i Iran. Som ambassadör var hon mycket effektiv när det gällde att skaffa breda sociala kontater.

Hon besökte oss på vårt fritidsställe på Fårö och jag intervjuade henne på Bergmancenter med bakgrunden att hon tidigt hade sett alla Ingmar Bergmans filmer.

Som flera andra var hon under kort tid ambassadör. Det hade att göra med att republikanerna i Senatenbromsade alla Obamas nomineringar och sedan måste hon lämna när Donald Trump tillträdde.
https://se.usembassy.gov/statement-on-the-passing-of-former-u-s-ambassador-to-sweden-azita-raji/

En dollar kostar 10 kr

Jag skrev ju nyligen att jag trodde att dollarn skulle bli dyrare. Som lägst låg en dollar för några månader sedan på drygt 8 kr. Men nu har den gått upp ordentligt och ska vi växla till oss dollar får vi lov att betala drygt 10 kr per dollar.

Ett av skälen är att USA har högre ränta.
https://www.forex.se/valuta/bestall-valuta?currency=USD
 
Sveriges internationella uppmärksamhet 2021

Det är intressant att Sverige 2021 fått åtskilligt och i huvudsak positiv internationell uppmärksamhet – bortsett från kriminaliteten.

Svenska institutet – där jag var generaldirektör för drygt tio år sedan – har utvecklat system för att följa medier i andra länder. Intressant att läsa den utförliga rapporten:
https://via.tt.se/data/attachments/00848/32c5bcb3-db7c-4b76-a28d-1857f1460b13.pdf

Dagliga tiggarmail från Trump

Donald Trump är den mest publicerade politikern i USA. I praktiken är han partiledare som för Republikanerna även om han inte formellt är det. Han spelar en stor roll i den valkampanj inför mellanvalet i november som redan börjat. Förmodligen går det bra för Republikanerna i det valet och det kommer Trump att få äran för.

Donald Trump har fått in 122 miljoner dollar för sin privata kampanj. Jag har berättat att jag varje dygn får uppåt 20 mail från Donald Trump, hans son och hans organisation helt i syfte att samla in pengar. Jag har naturligtvis aldrig bidragit och det är svårt att förstå varför jag får mailen. Jag har bett att få slippa, men det går inte. Vad jag skulle tro är att de plockat upp någon miljon mailadresser från dem som följde honom på twitter.
https://www.nytimes.com/opinion/trump-campaign-fundraising.html 

New York har fått färre invånare

New York miste fler invånare än någon annan amerikansk stat under pandemin. Befolkningen minskade med 319030 invånare från 2020 till 2021. I hög grad flyttade många till Florida. Det är inte ovanligt att newyorkbor har friidsställe i Florida och det är dit många flyttat för gott.

I någon mån har de som pensionerats flyttat till Florida. Nu har invandringen till USA, vilken i hög grad gått till New York, minskat vilket är ett skäl till befolkningsminskningen. En del som flyttat hänvisar också till den ökade brottsligheten i New York.

Rent politiskt mister New York en plats i Representanthuset, eftersom befolkningen gått ner.

”Swedish Grace”. 1927 och nu

1927 hade Metropolitan Museum i New York sin första och unika svensk-utställning, Swedish Grace. Den visade främst glas och gav en bild av svensk design. Det var också första gången ett annat land hade en utställning på Metropolitan. Den kom att ha stor betydelse för bilden av Sverige.

Igår var hustru Inger och jag inbjudna på förhandsvisning av en utställning med samma namn på Nationalmuseum i Stockholm. Den associerar till Swedish Grace i New York och ger en bild av tidigare svensk design. Klart sevärd.
https://www.nationalmuseum.se/utställningar/swedish-grace


Tidningen Nordstjernan i år 150 år

Den svenska tidningen Nordstjernan som finns i New York fyller i år 150 år. Den är värd att läsa om man vill följa det svenskamerikanska. Ulf Mårtensson är chefredaktör.
https://www.nordstjernan.com
Den grundades alltså när den svenska migrationen var jättestor, 1872.  Och den har en intressant historia:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Nordstjernan_(tidning)

Min bok ”Den hotade demokratin”

I våras kom jag ju med min bok ”Den hotade demokratin”. Håller flera gånger varje vecka föredrag med den som utgångspunkt. Nyligen talade jag på Uppsala Senioruniversitet och på på UDs seniorklubb. Dessutom blev jag inbjuden att tala jag för Centerpartiet i Malmö. (Även Annie Lööf har läst boken.) Samtliga gånger flera hundra som lyssnade. Här kan man beställa boken:
https://www.adlibris.com/se/bok/den-hotade-demokratin-sa-kan-den-raddas-i-populismens-tid-9789189323100

Bra ny krog bland gallerierna i Chelsea

Jag och min fru Inger har alltid tyckt att det är en givande uppgift att på en lördag eller torsdag gå runt på massor av gallerier i Chelsea, mellan 10 och 11 Avenyn. Det finns sammanlagt närmare 300 gallerier, men vi brukar nästan bara gå in i de gallerier som ligger nere på gatuplanet. Det finns inte så många bra lunchrestauranger just däromkring, och den vi brukade gå på, The Park, har lagts ner. Dock har en bra krog nu öppnats.

The Mermaid Inn är en av de bästa ostron- och fiskrestaurangerna i New York. För en tid sedan lades en av deras krogar ner, men de öppnade också strax innan pandemin en ny restaurang, nämligen på 10th Avenue vid 23rd St. Där låg tidigare krogen Red Cat.


Svenskt i New York
Som jag löpande betonar: Den som vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Scandinavian House i New York har föreläsningar, musik, filmer, utställningar:
http://www.scandinaviahouse.org/calendar-of-events/
I anslutning till den svenska ambassaden i Washington finns nu utställningar och aktivitet på House of Sweden:
https://www.houseofsweden.com
Här är en lista på svenska organisationer och honorärkonsulat:
https://www.swedenabroad.se/en/embassies/usa-new-york/swedish-in-northeastern-u.s/
Liva Isakson Lundin deltar i grupputställning från i morgon på25/2 på ett galleri i Brooklyn:
https://www.narsfoundation.org/2022-exhibitions/2022/1/4/principlesofexistence
Den svenske konstnären Johan Wahlström ställer från den 8 mars ut på Georges Bergès Gallery 462 West Broadway i Soho:
https://bergesgallery.com/exhibitions/the-past-is-not-what-it-was 
Swedish Cottage Marionette Theatre, på 79:e gatan vid Central Park  har återöppnat efter nästan två år av pandemi:
https://cityparksfoundation.org/events/ohny-cottage-sunday/
Svenska metalbandet Monolord spelar på den 16 mars på Le Poisson Rouge, 158 Bleeker Street (strax söder om Washington Sq Park.
https://lpr.com/lpr_events/monolord/ 
Duktige pianisten Per Tengstrand, som vi hade mycket kontakt med när jag var generalkonsul, spelar på Scandinavia House den 24 mars
https://www.scandinaviahouse.org/events/music-on-park-ave-march-24/På Thomas Moran Gallery, 5th Avenue, visas nu konst av den avlidne Dietrich Hermann Grunewald, som kom från Sverige till New York som ung på 30-talet.
https://salmagundi.org/2022-03-13-2022-03-19exhibition-of-works-by-dietrichpatron-gallery/
Mia Enell, en konstnär uppvuxen i Sverige, har från 3 mars och en månad framåt en utställning med sina stora målningar på galleriet Bienvenu Steinberg nere på 35 Walker Street på Manhattan.

På ”Theater for the New York City”(155 First Ave) spelar man August Strindbergs “Dance of Death” fram till 12 mars.
https://strindbergrep.com