Faran i att ge SD inflytande

Tidningen nu 20 maj 2021

Sverigedemokraterna dominerar i sociala medier. I senaste valrörelsen var de mer aktiva än samtliga andra partier tillsammans. Det bör vara en signal till de traditionella demokratiska parterna att öka sin digitala aktivitet. (I min nyutkomna bok ”Den hotade demokratin” skriver jag om risken för ”Digitatur”.)

Dessutom är SD:s anhängare allmänt sett kritiska till de vanliga medierna. På sistone har jag haft en artikel i Dagens Nyheter och en i Expressen om att SD innebär ett hot mot journalister och mot public service. I Ungern och Polen har de auktoritära regimerna som blivit valda sett till att få mediekontroll. Och i Sverige finns det en rad förslag från SD om att partiska journalister ska kunna dömas och att public service ska kontrolleras politiskt.

Mina artiklar ledde till massor av påhopp på twitter och facebook från SD-sympatisörer. Och riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna har skrivit ett bemötande och påstår att de inte alls står för det jag pekade på. Trots att jag hade konkreta citat och hänvisning till riksdagsmotioner.

Det har att göra med att SD agerande nästa hela tiden är att hoppa av sina gamla inställningar om de verkar kontroversiella. Det började med att de släppte nynazismen och rasismen, som präglade partiet när Jimmie Åkesson blev medlem.

När jag konstaterat att SD inte längre är nazistiska och att de sannolikt inte kommer att införa koncentrationsläger om de får makten så har dessa konsteranden lett till en del kritik mot mig från liberaler som anser att det inte ger en riktig bild av SD.

Åkesson – som tidigare hyllat Ungerns Viktor Orbán – säger nu att SD inte varit anhängare av Ungern. Men det finns massor av bevis på motsatsen.

Hur SD agerar illustreras av vad partisekreteraren Richard Jomshof, skrev till medlemmarna 2016: ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss efter den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.” 

Jomshof råd säger mycket om faran med att tro på SD:s inställsamhet i olika frågor och den reella faran i att ge SD inflytande.

OLLE WÄSTERG