26 NOVEMBER 2019

OLLE WÄSTBERGS NYHETSBREV 26 NOVEMBER 2019
Trump vinner på att ställas inför rätta
Gängbrottsligheten svensk huvudfråga
Årets val grunden för kaos nästa årBloomberg som president?
Trump har flyttat från New York
Artinsiders i New York
Ett udda designmuseum
Gateway i New York, viktig för svenska företag
Fin ny designbutik i New York
SWEA-stipendium med New York-anknytning
Sex bra nya krogar
Svenskt i New York

Trump vinner på att ställas inför rätta

Jag är för närvarande i New York. I fredags morse tittade jag på TV, när Donald Trump ringde till Fox för att kommentera impeachment (riksrättsprocessen). Han sa att han önskade en rättegång: ”Frankly, I want a trial”. I samma samtal karaktäriserade han de kritiserande demokraterna som sick, crazy, corrupt och sa att demokraternas ledare i Representanthuset Nancy Pelosi  var ”vettlös som en vägglus”. Demokraternas ordförande vid utfrågningarna kallade han ”snorvalp”. Det säger något om tonläget.

Det som hittills kommit fram är avslöjande för Trump, hur han hotat att dra in 400 miljoner USD till Ukraina om de inte genomför en undersökning mot hur Trumps eventuelle motkandidat Joe Biden agerade när han var vicepresident. Det han anklagats för har blivit bevisat.

Den här veckan avslutas förhören och en rapport skrivs och lämnas över till Representanthusets Judiciary Committee. Den sätter sedan igång med utfrågningar och kommer att rösta kring vad som är grund för riksrättsåtal. I slutet av december väcks sannolikt åtalet. Det är Senaten som är domstol och frågan kommer att dominera under januari. Det krävs två tredjedels majoritet i Senaten, som har republikansk majoritet, för att avsätta Trump. Det kommer inte att ske och Trump kommer då att deklarera att han friats och är oskyldig. Det är skälet till att han vill ha rättegång.

Hela den här processen tycks dessutom mobilisera Trumps anhängare, som ser den som en politisk propagandaåtgärd från eliten, inte som den korruptionsprocess den egentligen är.https://www.nytimes.com/2019/11/24/opinion/trump-impeachment.html

Gängbrottsligheten svensk huvudfråga

Den utbredda gängbrottsligheten med en rad mord på främst unga har föga förvånande blivit något som dominerar löpsedlarna och svensk politik. Och sannolikt bidragit till att högerextrema Sverigedemokraterna vuxit till det största partiet.

De flesta gängbrottslingarna har utländsk bakgrund men är födda i Sverige men har vuxit upp i en isolerad bubbla, vilket gör att gängsammanhanget är själva livet. Att bryta upp de segregerade förorterna är nödvändigt. På kort sikt handlar det naturligtvis om starkare polisnärvaro.

Mitt gamla parti Liberalerna har lanserat tanken på ett ”genomgripande förortslyft” som ska leda till att det om tio är inte ska finnas några utsatta områden. Det är en bra ambition, men kommer inte att vara lätt att genomföra.

Peter Esaiasson, statskunskapsprofessor i Göteborg, har just kommit med boken ”Förorten”. Esaiasson konstaterar att i de flesta förorter är 70 till 95 procent av de boende födda i andra länder eller av utländska föräldrar.

Många utsatta förorter är en sorts getton, där kontakterna med omvärlden är små, där det svenska civilsamhället är passivt och där eleverna går i klasser där det talas en hel rad språk på rasterna. Den viktigaste insatsen för integrering av nyanlända, för att förebygga parallellsamhällen och att unga fastnar i gäng vore att bryta det segregerade boendet. Det handlar i hög grad om byggandet.  Skrivit en artikel om detta:
https://wastberg.se/2019/10/bryt-upp-det-segregerade-boendet/

Årets val grunden för kaos nästa år

USA har ju val varje år. Den 5 november valdes en rad delstatsparlament och guvernörer. Resultaten var tämligen positiva för Demokraterna. Samtidigt var valen i de delstater som sannolikt blir avgörande för presidentvalet om ett år mycket jämna.

Valdeltagandet var – med amerikanska mått – högt, nämligen 53 procent. Det handlar om att Donald Trumps agerande leder till mobilisering både hos Republikanerna och Demokraterna. Samtidigt betydde de lokala kandidaterna en hel del.

Erfarenheten är att republikaner har högre valdeltagande än demokrater. Den stora interna splittringen hos Demokraterna kan få negativa effekter.

Men den rimliga analysen av årets val är att presidentvalet sannolikt bli kaotiskt och att det är mycket svårt att spå vem som kommer att vinna.
https://nypost.com/2019/11/06/tuesdays-results-presage-an-utterly-chaotic-2020-race/

Bloomberg som president?

Michael Bloomberg, 77 år, har just meddelat att han kandiderar för att bli Demokraternas presidentkandidat. Jag träffade honom åtskilliga gånger när han var borgmästare i New York och har starkt positivt intryck. Han är god administratör och mycket pragmatisk. Dock är det inte sannolikt att en mångmiljardär – 550 miljarder SEK – från New York blir nominerad. Hittills har heller ingen jude nominerats.

Han är en tydlig mittenpolitiker som vill att rika ska betala mer skatt och vill att alla amerikaner ska vara sjukförsäkrade. Han har en tydlig klimatpolitik och vill införa vapenförbud.

Bloomberg satsar ca en halv miljard kr av egna pengar på TV-reklam den närmaste månaden. Just att han använde sina egna pengar till valkampanjen i New York var en fördel. Folk uppskattar den som själv har tjänat sina pengar och Bloomberg vägrade ta emot bidrag från anhängare och sa: ”I am in nobodys pocket”. Det var effektivt.

Trump har flyttat från New York

Donald Trump är född i Queens och har i många år bott i Trump Tower på Fifth Avenue. Även om han sedan han blev president sällan varit i New York har det löpande varit demonstrationer utanför Trump Tower. Nu har Trump och hans fru formellt flyttat till Florida, där han ju har ett stort golfhotell.

Det tolkas som att han vill bort från New York där de rättsliga myndigheterna vill tvinga fram offentlighet kring hans tidigare deklarationer. Dock ska man veta att det inte är ovanligt att, främst äldre, newyorkare flyttar just till Florida. Bortsett från klimatet är skälet att Florida, i motsats till New York, inte har någon inkomstskatt.
https://nypost.com/2019/10/31/this-is-president-trumps-why-im-leaving-new-york-essay/

Artinsiders i New York

Anders Holst är en kulturpersonlighet som bott i New York i drygt 20 år. Nu har han tagit initiativet till en podcast, Art Insiders New York, som har tonvikt på möten med fascinerande personer som gör viktiga saker inom konst, design och arkitektur. 

Gäster i podcastens första säsong är bland andra Jacob Pabst, CEO ArtNet, Jan Broman, grundare av Fotografiska New York samt Robert Hammond, grundare av The High Line. 
www.artinsidersnewyork.com

Ett udda designmuseum

För några år sedan begav jag mig till Tribeca för att se på ett designmuseum, ” museumm”. Jag blev förvånad när jag kom fram. I en trång gränd tittar man in genom ett fönster till en hisstrumma. I det lilla utrymmet fanns tandborstar, billiga armbandsklockor och liknande utställt.

Kanske inte värt att åka till, men ändå rätt roligt att se. Min gode vän James Barron har skrivit en krönika i New York Times om det udda museet.
https://www.nytimes.com/2019/04/21/nyregion/tiny-museum-new-york-city.html

Gateway i New York, viktig för svenska företag

Svensk-Amerikanska handelskammaren, SACC-NewYork, fick för några år sedan en utomordentlig ny chef, Anna Throne-Holst. Hon har vidgat SACCs roll och ligger bakom The Gateway – stora kontorslandskap och också en utställningsyta på 29:e våningen på 900 Third Avenue. (Där såg jag för några dagar sedan utställningen ”Artic Design of Sweden”, med designers och producenter från Norrbotten och Västerbotten.)

För närvarande hyr 50 svenska företag in sig. De får hjälp med att introducera sig på den amerikanska marknaden och kommer in i ett sammanhang som gör att de lätt kan fråga sig fram. Gateway har funnits i ett år och blivit en för Sverige central verksamhet.
https://www.saccny.org

Fin ny designbutik i New York

För några dagar sedan invigde den svenska designbutiken Area en ny lokal, på 1 Fifth Avenue. Den ägs av Anki Spets och säljer hennes modernt designade hemtextil och Magnus Lundströms köksverktyg och möbler. Båda arbetade som unga med design hos IKEA. Butiken värd att besöka.
https://areahome.com

SWEA-stipendium med New York-anknytning

SWEA, den stora organisationen för utlandsboende kvinnor, delar årligen ut ett stipendium, Mona Johnsson Scholarship, som stödjer en person eller en organisation med band till New York i studier eller projekt som främjar kunskaper i svenska traditioner, språk, kultur, historia, och/eller samhälle.

Ansökningstiden går ut 16 december och mer information och länk till ansökan hittar man här:
https://newyork.swea.org/swea-new-york-stipendium/

Sex bra nya krogar

Vi har just varit på fem nyöppnade krogar i New York. Alla mycket bra.

The Fulton – som New Yorks kändaste kock och restaurangägare Jean-Georges Vongerichten står bakom – ligger nere vid kajen South Street Seaport. Fin utsikt och bra stämning. Kvalitativ fiskrestaurang.
https://www.thefulton.nyc

Le Jardinier på Lexington Avenue har jättebra mat. Ganska vegetariskt inriktad.
https://lejardinier-nyc.com
Canal Street Oysters är en ny ostronbar, som är en av New Yorks bästa och har 15 olika ostronsorter från öst- och västkusten. Idealiskt ställe att äta ostron; mycket annat har de inte på menyn.
https://www.canalstreetoysters.com

Hutong, också på Upper East, är stadens mest eleganta kina-restaurang. Där låg förut prestigestället Le Cirque.
https://www.hutong-nyc.com

Cathédral Restaurant ligger i Moxy Hotell i East village. Fransk meny och mycket imponerande lokal.
http://cathedraleny.com

Dessutom var vi på Pastis, en klassisk restaurang i Meatpacking District. Vi var faktiskt med på dess öppningskväll för tjugo år sedan. Nu har den varit stängd i åtskilliga år och öppnade nyligen på ny adress. På goda grunder väldigt populär.
https://pastisnyc.com

Svenskt i New York
Här ett urval av det svenskanknutna som är på gång i New York under den närmaste månaden.  Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York ska följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com

Operasångaren Peter Mattei är med i Wozzeck på Metropolitan Opera, med premiär 27 december.
https://www.metopera.org/season/2019-20-season/wozzeck/

Helsingborgs Motettkör sjunger på Carnegie Hall den 1 december.
http://helsingborgsmotettkor.com/

Elisaveta Penkova dansar i Judson Church vid Washington Square och deltar i konstnärssamtal.
https://movementresearch.org/people/liza-penkova

Goldin+Senneby ställer ut på E-flux, 311 East Broadway, i en utställning curerad av Maria Lind. 6 december.
https://www.e-flux.com/program/300920/goldin-senneby-insurgency-of-life/

Svenska metalbandet In Flames spelar på Sony Hall, 235 West 46th Str 8 december.
https://www.sonyhall.com/events/in-flames/

Unga Klara gästspelar på barn- och ungdomstatern New Victory Theater, 209 W 42nd St, 12-22 december.https://tickets.newvictory.org/single/PSDetail.aspx?psn=10077

Liv Ullmans film Trolösa visas på Scandinavia House 13 december.
http://www.scandinaviahouse.org/events/faithless/

Svenska kyrkans har en stor Luciakonsert den 14 december.
https://www.svenskakyrkan.se/newyork/lucia

Sweden Makes Music på Baby’s All Right – restaurang, butik och scen – i Brooklyn 17 december.http://babysallright.com

I Huntington ute på Long Island hålls stor skandinavisk lucia- och julfest den 15 december.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10221406979830088&set=gm.2456679201270570&type=3&theater&ifg=1