29 oktober 2019


OLLE WÄSTBERGS NYHETSBREV 29 OKTOBER 2019

Trump fälls inte, men försvagas ytterligare
Medborgarna borde involveras när kommunerna krisar
Polariseringen blir än värre om Trump avsätts
Judiska och muslimska högtider hos tidigare amerikanska presidenter
Total öppenhet i USA om ekonomiska bidrag till politiker
Alltid amerikanska nobelpristagare
Svenska institutet viktigt för Sverige
Norra Central Park rustas upp
Svensk bok om USA:s 45 presidenter
Gitarrstjärna med svensk bakgrund
Michelin-stjärnor till New York-restauranger
Svenskt i New York

Trump fälls inte, men försvagas ytterligare

Riksrätten, ”impeachment”, mot Trump dominerar nyheter och debatt i USA. Ingen amerikansk president har någonsin blivit avsatt. (Nixon avgick när han var rädd att han skulle bli fälld på grund av Watergate.) Representanthuset är åklagare; det beslutar efter utredning med enkel majoritet att väcka riksrättsåtal. Sedan fungerar Senaten som domare och om presidenten fälls måste det ske med två tredjedels majoritet. Enskilda republikanska senatorer har antytt att de kommer att rösta för att Trump ska avsättas, men Senaten har republikansk majoritet och att det skulle bli två tredjedelar mot Trump är helt osannolikt.

Demokraternas motiv är att den offentliga förundersökningen samt att republikanerna blir markant splittrade. Den kommer att sprida kunskapen om hur Trump missbrukat sin ställning för att få Ukrainas regering att avslöja konkurrenten Joe Bidens son.

Mycket har under hela Trumps tid handlat om hans personlighet, men också om hans politik – främlingsfientligheten, de stora ekonomiska underskotten , utrikespolitiken och annat. Nu blir det bara personligheten. Om han blir omvald  nästa år går fortfarande inte att bedömma, men Trumps ställning har sänkts ytterligare.

Medborgarna borde involveras när kommunerna krisar

Den dominerande svenska debatten handlar just nu om kommunernas ekonomiska kris. De flesta beräknas gå med underskott i år, främst glesbygdskommuner. Nästan alla kommuner tvingas till besparingar, omprioriteringar eller skatte­ökningar.

Det borde vara demokratiskt självklart att medborgarna involveras i dessa diskussioner och får möjlighet till löpande inflytande. Dock har antalet förtroendevalda minskat drastiskt, från 200.000 år 1971 till under 35.000 nu. Maktkoncentrationen och centraliseringen har blivit allt större liksom klyftan mellan väljare och valda. Det gör att medborgarna känner sig alltmer utanför, något som gör att den högerpopulistiska argumentationen får framgång.

Varenda kommun borde starta en diskussion om hur medborgarna ska kunna involveras i beslutsfattandet. Jag skriver utförligt i Dagens Nyheter om de möjligheter som finns:
https://www.dn.se/debatt/medborgarna-utanfor-nar-kommunerna-krishanterar/

Polariseringen blir än värre om Trump avsätts

Vi vet ju att de högerpopulistiska dominerar på nätet. Så är det i nästan alla länder. De som stöder Sverigedemokraterna är – enligt en Novus-undersökning nyligen – starkt negativa till traditionella medier. 92 % av SD-väljarna instämde i frågan ”Tror du att traditionella media medvetet vinklar nyheter för att skapa den bild av samhället de föredrar.” Många väljer därför nätet.

I USA gäller detta Trumpanhängarna och Trump – med sina 66 miljoner följare på twitter – dominerar i hög grad. Detta analyseras i en lång artikel i New York Times:
https://www.nytimes.com/2019/10/16/opinion/trump-digital-campaign.html

Trump trodde inte att han skulle bli vald 2016 och hade då förberett att han skulle utnyttja att han fått ett starkt varumärke genom att starta en egen TV-kanal. Om Trump – mot förmodan – skulle bli avsatt eller om han inte skulle omväljas kommer han säkert att fortsätta spela en huvudroll på nätet.  Det innebär att polariseringen i det amerikanska samhället kommer att bli ännu större.

Judiska och muslimska högtider hos tidigare amerikanska presidenter

Melania Trump önskade “health, happiness and joy” till de muslimer som firade högtiden Eid al-Adha i somras. Det ledde till en twitterstorm.

Bill Clinton bjöd dels några judiska familjer till Vita huset på Passover (judisk påsk) och dels några muslimer på Eid al Adha. Samma sak gjorde George W Bush med en särskild satsning efter terrorattacken den 11 september. Bush var noga med att lyfta fram att muslimer i USA också var amerikaner och inte skulle ställas till ansvar för terrorn. Också Obama firade judisk och muslimska högtider i Vita huset. Det har dock upphört med.

Full offentlighet kring amerikanska politiska bidrag

Sverige måste partier redovisa de bidrag de får från företag och individer på över 22.000 kr. Det redovisas på Kammarkollegiets hemsida, men partierna har få privata bidrag, utan är ju offentligt finansierade.
 
Jag får varje dygn uppåt 100 mejl från demokratiska presidentkandidater och deras stödgrupper. Det handlar mest om att samla in pengar – och som utländsk medborgare får jag inte lämna bidrag. Att jag finns med på mail-listorna beror på att jag var medlem i Bill Clintons Democratic Leadership Council – där utländska liberala personer som var eller varit folkvalda fick vara med.

Det intressanta med privata partibidrag i USA är den totala öppenheten. Den som givit tre dollar till en politiker eller ett parti går att hitta på den här länken. Man kan skriva in kandidatens namn och få upp listan på vilka som betalar, skriva in postnumret och se vilka i grannskapet som givit bidrag eller namnet på en person så får man upp vilka den personen bidragit till de senaste åren och med hur mycket.
https://www.fec.gov/data/receipts/individual-contributions

Alltid amerikanska nobelpristagare
 
I år är åtta av de fjorton nobelpristagarna amerikaner. Det är som det brukar vara: De flesta nobelpristagare är amerikaner eller har forskat på amerikanska universitet.

Den som är i New York kan gå till hörnet av Columbus Avenue/West 81st Street. Där står The Nobel Monument – som min företrädare som generalkonsul Dag Ahlander tog initiativet till och jag lyckades åstadkomma. Det har en ingraverad lista på samtliga amerikanska nobelpristagare och varje år sker alltså nya ingraveringar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nobel_Monument

Svenska institutet viktigt för Sverige

1945 grundade näringslivet och staten Svenska institutet. Sverige hade suttit på läktaren under Andra världskriget och hade starkt behov av att i USA visa att vi var antinazistiska, demokratiska och stod för frihet.

Den internationella bilden av Sverige är viktig för handel, investeringar, säkerhetspolitik, utrikespolitik, turism. Svenska institutet har allt detta som huvuduppgift. Bisarrt nog föreslår en Timbro-medarbetare att SI ska läggas ner. Jag bemöter detta.
https://www.altinget.se/rikspolitik/artikel/tidigare-gd-staten-borde-satsa-mer-paa-si

Norra Central Park rustas upp

En promenad i Central Park tillhör det man aldrig ska låta bli när man är i New York. De flesta håller sig i södra delen eller går runt The Reservoir.  Jag tycker att man bör gå upp till the Conservatory Garden, som ligger på östra sidan i höjd med 105th Street.

Den nordligaste delen av parken, kring Harlem Meer, har alltid varit mest nedgången och har haft dåligt rykte. Nu görs en miljardsatsning på att rusta upp norra Central Park. Delvis är det kontroversiellt.

En av mina New York-bekanta, journalisten James Barron på New York Times, har skrivit en intressant artikel om detta:
https://www.nytimes.com/2019/09/18/nyregion/central-park-skating.html

Svensk bok om USA:s 45 presidenter

Journalisten Karin Henriksson, som sedan decennier bor i Washington, har just kommit med en ny bok: ”USA:s alla presidenter”. Alltså 45 presidenter från George Washington till Donald Trump – 7-8 sidor om var och en. Men också lite om vicepresidenter, barn och liknande. 

Själv har jag faktiskt träffat sex av de senaste åtta presidenterna. Dock enbart tagit ihand i större sammanhang och efter deras presidentperiod . Jimmy Carter och Bill Clinton de enda jag samtalat lite längre med.

Boken ger en fin översikt över USA:s historia och är intressant att läsa:
https://www.adlibris.com/se/bok/usas-alla-presidenter-fran-washington-till-trump-9789177798132

Gitarrstjärna med svensk bakgrund


Nikki O’Neill är en framstående amerikansk gitarr-artist, med svensk bakgrund. Hon är nyligen intervjuad i den främsta gitarr-tidskriften:
https://www.guitarplayer.com/players/the-foley-files-nikki-oneill

Dessutom har hon givit ut en lärobok i rockgitarr med intervjuer och instruktioner:
https://itunes.apple.com/us/book/womens-road-to-rock-guitar/id945780113?mt=11
 
Michelin-stjärnor till New York-restauranger

Nu har Michelin delat ut sina stjärnor till New-York-krogar inför 2020. Som vanligt var de främsta Chef’s Table at Brooklyn Fare, Eleven Madison Park, Le Bernardin, Masa, Per Se. Två stjärnor fick bl a de svenskanknutna Aquavit och Aska.

Den som öppnar nedanstående länk kan klicka sig fram till samtliga krogar som fått stjärna:
http://www.grubstreet.com/2019/10/2020-michelin-stars-nyc.html

Svenskt i New York

Här ett urval av allt det det svenskanknutna som är på gång i New York under den närmaste månaden.  Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com

Den 21 november talar Inger Wästberg om hur smyckekonsten kan spegla ”remaking and recycling” och samtalar med tre konstnärer, visar upp exempel på konstnärliga smycken. Det sker under New York Jewelry Week på AREA, 1 Fifth Avenue. Ingen avgift; man anmäler sig här:
https://www.eventbrite.com/e/remade-and-recycled-treasures-tickets-76178890111
Salon Art+Design är en av de stora och prestigefyllda mässorna i New York. Den öppnar den 15 november på Park Avenue Armory. Den svenska unika butiken Modernity i Stockholm har fantastiska samlingar av design från främst andra halvan av 1900-talet. De är den enda svenska utställaren:https://www.thesalonny.com/2019SalonExhibitors/Modernity
Eva Hild, en av Sveriges främsta skulptörer, har vernissage på Nancy Margolis galleri i Chelsea den 7 november och har Artist Talk den 9 november.
https://www.nancymargolisgallery.com/eva-hild

Förra året kom foto-boken ”A Familiar Place” av Simon Johansson; en bok med bilder från Stockholm och av stockholmare. Den fick nyligen positiv recension i Washington Post:
https://www.washingtonpost.com/photography/2019/08/21/familiar-place-is-dream-like-photographic-love-letter-stockholm/

1 november är Axel Boman DJ på Good Room, 98 Meserole Ave, Brooklyn
https://www.residentadvisor.net/events/1308721

Svensk Amerikanska Handelskammaren i New York har en hel rad arrangemang. Många handlar om miljö och hållbarhet:
https://www.saccny.org/events/Vecka 47 visas den norrländska designutställningen Artic Design.
Den 21 november har SACC Sustainable Fashion Forum:
https://www.eventbrite.com/e/impact-track-swedish-sustainable-fashion-forum-tickets-74740443679

Henrik Sjöström känd fört sin abstrakta konst visas på Artifact Gallery, 84 Orchard Street 6-24 november
https://www.artifactnyc.net/

“Swedish Pavilion Without Walls” har satts upp på utställningen Performa 19, 100 W 23rd Str, 1-24 november Konstnärerna är Ylva Snöfrid, Lap-See Lam, Éva Mag, Tarik Kiswansons
http://performa19.org/pavilions
På Scandinavia House visas i november och december en hel rad filmer med Liv Ullman som nyligen fått American Scandinavian Foundations guldmedalj:
http://www.scandinaviahouse.org/events/the-emigrants/

I november är det åtminstone två svenska julmarknader. I Upper Montclair I New Jersey har Swea julmarknad:
https://www.facebook.com/sweanewjersey/  
Svenska kyrkan i New York öppnar sin vanliga, stora julmarknad den 22 november:
https://www.svenskakyrkan.se/newyork/julmarknad

Jag skrev förra gången att Fotografiska skulle öppna, på 281 Park Avenue South, i oktober. Det har dock inte blivit färdigbyggt, utan kommer troligen att öppna 12 december.