September 2019

Trumps utrikespolitik kan drabba Sverige
9/11-attacken dödade en ung svensk
Kronan kommer att fortsätta neråt
Retorik kan leda till terrorism
Vi bör lära oss av de minskade skjutningarna i New York
USA:s opioidkris
Siavosh Derakhtis insatser mot antisemitismen
Ny amerikansk ambassadör i Sverige
Trumps rasistiska påhopp ökar polariseringen
Svensk designsatsning i Paris
Turismrekord för New York
Bok om Susan Sontag, som hade Sverigeanknytning
Fotografiska öppnar i New York
Några kvarterskrogar
Svenskt i New York

Trumps utrikespolitik kan drabba Sverige

I början på september avskedade Donald Trump sin utrikespolitiska rådgivare John Bolton – som tidigare spelat en huvudroll för angreppet på Irak 2003. Han är en politisk hök som
bl a förespråkat amerikanskt krig mot Iran. Det gör att många varit positiva till att han försvinner ur Trumps närhet.

Man ska veta att Trump – med sin paroll ”America First” – är motståndare till att USA ska agera utanför sina egna gränser. Det innebär att man inte längre kan vara säker på amerikanskt stöd om en västlig demokrati utsätts för angrepp. Trump har antytt att USA kanske ska lämna NATO. För Sveriges del medför Trump att vi inte längre kan räkna med stöd från USA om vi skulle komma i krig med Ryssland.


9/11-attacken dödade en ung svensk

Nyligen, 11 september, var det 18 år sedan terrorattacken mot World Trade Center i New York. Jag arbetade där då och det var naturligtvis en genomgripande händelse. Berättar om det i Kongressen-podden:
https://play.acast.com/s/kongressen/6ca30bbcac314c90847d24e892244428

En svensk yngling, David Tengelin, tillhörde de mördade. Han var 25 år, hade gått på college i Arizona, sökt sig till New York och blivit allt mer uppskattad på det företag han arbetade. Veckorna innan den 11 september hade han blivit befordrad och fått arbetsplats högt upp i World Trade Center. Han hade många amerikanska vänner och de hedrade hans minne. Märkligt nog uppmärksammas David Tengelins öde mycket lite i Sverige.


Kronan kommer att fortsätta neråt

Vid den stora valutakrisen 1991 (då jag var statssekreterare i Finansen) hade Sverige en fast valutakurs. Pengar strömmade ur landet, trots att de svenska räntorna var jättehöga. Utflödet berodde inte, som det ibland påstås, på valutaspekulationer (Soros) utan främst på att företag inte tog hem sina vinster och betalningar. Skälet var att de, på goda grunder, trodde att den svenska kronan skulle falla.

Idag styr marknaden kronkursen och ungefär samma sak händer. Lätt att förstå: Den som säljer exportprodukter i andra länder får vanligen betalt i dollar. Samtidigt måste nästan alla företag importera från utlandet. Därför är det en fördel att inte växla in dollar till kronor.

Jag har tidigare spått att dollarn kommer att kosta tio kr, vilket den nu gör. Eftersom världsekonomin nu är på väg neråt är det sannolikt oattraktivt att äga valuta i ett litet land som Sverige. Troligen kommer kronan att förlora ytterligare.

Nackdelen med den låga svenska räntan är främst att möjligheterna är små till ekonomisk stimulans när lågkonjunkturen slår till. Stefan Ingves fixering vid att vi måste ha en 2-procentig inflation har lett till att Riksbanken tyckt det vara bra med en kronkurs som gör importvaror billigare. Jag menar att de har fel. När vi införde 2-procentsgränsen var det därför att Sverige haft en tvåsiffrig inflation och vi skulle sträva efter att minska den. Tanken att vi skulle ha 0-inflation fanns överhuvudtaget inte.


Retorik kan leda till terrorism

Det svenska försvaret har till uppgift att förhindra ockupation/invasion. Det är legitimt och viktigt; försvaret har stark uppslutning. Många svenskar är beredda att med vapen i hand delta i försvaret av Sverige. Men att då beskriva minoritetsgrupper som ockupanter och invandring som invasion – som Trump gjorde vilket utlöste terrordådet i El Paso – kan verka provocerande på ett farligt sätt och leda till terrorattacker från aggressiva extremister.

I den första artikel Jimmie Åkesson fick in i en svensk dagstidning, Aftonbladet 2009, skrev han att han ser den muslimska invandringen ”som vårt största utländska hot sedan andra världskriget”. Jag anklagar inte Sverigedemokraterna för att önska att det sker terrorattacker från högerextrema. Men de borde inse risken med den retorik som de ofta använder.

Skriver om detta i Corren, där jag är månadskrönikör:
https://wastberg.se/2019/08/for-tolerans-och-medmansklighet/

Vi bör lära oss av de minskade skjutningarna i New York

Alla är överens om att Sverige måste ta itu med skjutningarna och gängvåldet. Vi behöver fler poliser, men det kommer att ta tid eftersom utbildning tar några år och många platser på polishögskorna är tomma.

Vi kan lära mycket av New York, där antalet skjutningar minskat med 85 procent på 25 år. Bland det vi kan lära är hur man digitaliserat för att spåra skjutningar, vilket alltså inte kräver fler poliser. Man har satt upp tiotusentals närmaste osynliga små ljudsensorer, ”ShotSpotters”, i elva polisdistrikt. Rent tekniskt är det en digital kontroll. När ett skott avlossats tar det mindre än en halv minut innan man pejlat in exakt var det skett. Datorerna gör också en omedelbar analys av vilken sorts vapen som använts. 

Det har medfört att man också fått koll på skjutningar som inte lett till att någon skadats och att man därigenom kunnat gripa personer som har vapen. Polisen har satt upp cirka 12 000 dolda kameror. Dessutom har man avtal med de butiker som har kameror. Omedelbart efter skottet börjar man filma. Möjligheterna att direkt veta vad som skett och ha bilder av de skyldiga är stora.

Digitaliseringen tillhör de många saker vi kan lära oss av New Yorks framgångsrika  brottsbekämpning.
https://www.expressen.se/debatt/gor-som-new-york-for-att-stoppa-skjutningarna
 

USA:s opioidkris

Medellivslängden i USA har sjunkit under de senaste 15 åren, Huvudorsaken är ”opioidkrisen”, d v s en kommersiell spridning av beroendeframkallande smärtstillande läkemedel. Och dessutom narkotikamissbruk.

Man kan ha betydande invändningar mot Donald Trumps politik. Men han är personligen helnykterist och har alltid varit stark motståndare till narkotikafrihet och till spridningen av opioder.

Frilansjournalisten Jonas Cullberg beskriver i en ny bok det som hänt på detta område i USA.
https://esvd.svd.se/svenskadagbladet/50082/article/954825/18/1/render/


Siavosh Derakhtis insatser mot antisemitismen

Siavosh Derakhti var den förste Raoul Wallenberg-pristagaren, 1993. Han fick priset därför att han som 19-åring i Malmö startat organisationen ”Unga muslimer mot antisemitism och främlingsfientlighet!”. Det är en organisation som fortfarande är aktiv och betydelsefull i Malmö. Bl a ordnar man årliga resor till Auschwitz för skolelever.

Att judar känner sig utsatta i Sverige – både från islamister och nynazister – uppmärksammas över hela världen. Samtidigt är det värdefullt att Siavosh Derakhti reser runt internationellt och sprider sina initiativ.

Den ledande israelska tidningen Haaretz publicerade nyligen en hyllande intervju:
https://www.haaretz.com/jewish/news/.premium-the-swedish-iranian-muslim-trying-to-combat-anti-semitism-1.6511896
 

Ny amerikansk ambassadör i Sverige

När Donald Trump tillträdde i januari 2017 tvingades den amerikanska ambassadören i Sverige, Azita Raji utsedd av Obama, att resa hem. Den nya administrationen nominerade för ett drygt år sedan Ken Howery till ny ambassadör, men demokraterna i senaten har bromsat, så han blev inte godkänd förrän nyligen. Vi har alltså inte haft någon amerikansk ambassadör på två och ett halvt år.

Jag skulle tro att skälet till att Trump föreslagit honom är att han tillsammans med Peter Thiel grundade företaget PayPal och Thiel var en av de största bidragsgivarna till Trumps kampanj och talade på republikanernas konvent när Trump utsågs till kandidat.  Ken Howery har dock inte stöttat Trump.

Howery, 44 år, är en av de rikaste i världen. Han har i hög grad satsat på tekniskt nyförtagande och gör ett allmänt positivt intryck. Jag vet också att han i hög grad ser fram emot att få komma till Sverige.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ken_Howery
 

Trumps rasistiska påhopp ökar polariseringen

Sommaren har inneburit en kraftig ökning av polariseringen i USA.  I tweets vände sig Donald Trump mot fyra kvinnliga nyinvalda demokratiska kongressledmöter, som alla anser att Trump ska ställas inför riksrätt. Han påstod att de nog är kommunister och att de hatar USA. De fyra är alla färgade och har föräldrar födda i ett annat land. En av dem kom till USA från Somalia som 11-åring.

Trump skrev på twitter att de fyra kom från katastrofala länder och att de  fyra borde ”go back” till sina hemländer. ”If you are not happy here, you can leave!”

Trump utpekas nu som rasist av flera av de största medierna och av ledande demokrater. Det är inte alldeles nytt. Långt innan Trump var politiskt aktuell skulle han ta över sin fars fastighetsföretag. Och jag hörde en historia om hur han gick runt på kontoret och i ett rum satt ett antal afro-amerikanska kvinnor och skötte bokföringen. Trump tittade in och sa: ”Det är inte svarta kvinnor som ska räkna minna pengar, det borde killar med kippa göra.” Det var lite humoristiskt, men illustrerar hur Trump tänker. Hans fastighetsföretag anklagades tidigt för att vilja undvika afroamerikaner som hyresgäster.

Trumps politiska genombrott blev under Obama där han var ”birther”, spridde ett konspiratoriskt rykte om att Obama var född i Kenya och därför inte hade rätt att vara president.
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2019/07/trumps-white-nationalist-attack-four-congresswomen/594019/

                                                                                                      
Svensk designsatsning i Paris

Svenska institutet i Paris, tidigare ”kulturhuset” – byggt på 1600-talet – har genomgått en stor renovering. Det behövdes. När jag var generaldirektör för Svenska institutet bodde jag någon gång i en av de sex gästlägenheter – som är till för forskade eller kulturarbetare som behöver kontakt med Frankrike. Lägenheterna var rätt nedgångna och ett problem var att råttor ibland sprang genom dem.

Nu har lägenheterna renoverats, liksom utställningslokalerna i huset. Under resten av året kommer svensk design att visas i hela huset och också de sex gästlägenheterna har nu fin design och kommer att vara öppna för allmänheten.

Många av de främsta svenska institutionerna – som Nationalmuseum och Beckmans, liksom framstående designers som Anna Kraitz – finns representerade. Chef för Svenska institutet i Paris är tidigare chefen för Svensk Form, Ewa Kumlin.

Varje år besöker ca 100.000 fransmän Svenska institutet i Paris. Och svenskar på besök i höst bör passa på att ta sig till Marais-kvarteren och titta på designen och besöka det trevliga kaféet.
https://si.se/svenska-institutet-i-paris-storsatsar-pa-nutida-svensk-design

 
Turismrekord för New York

Antalet svenska turister till USA har minskat. Det beror främst på den svaga svenska kronan, som gör det dyrt att vara i USA. Trump, handelskonflikterna och klimatfrågan skulle kunna tänkas minska turismen, men New York slår turismrekord med 67 miljoner turister, färre från Latinamerika, men många från Europa och Kina.
https://www.nytimes.com/2019/08/19/nyregion/nyc-tourism.html


Bok om Susan Sontag, som hade Sverigeanknytning
En utmärkt bok om Susan Sontag har just kommit: ”Sontag: Her Life and Work” av Benjamin Moser.  Susan Sontag, som dog 2004, var en världsberömd romanförfattare, essäist och filmarbetare.
https://www.amazon.com/Sontag-Life-Work-Benjamin-Moser/dp/0062896393

När jag jobbade i New York hade jag flera gånger Susan Sontag hemma. Hon hade nära relationer till Sverige och hade varit regissör i Sverige för två filmer – som hon själv skrivit manus till. Boken utgår bl a från flera intervjuer Benjamin Moser gjort i Sverige.
Susan Sontag skrev också en essä om Sverige:
https://www.scribd.com/document/374630109/Susan-Sontag-Letter-From-Sweden


Fotografiska öppnar i New York

Fotografiska – ett av Stockholms mest populära och intressanta museer – öppnar den 18 oktober en filial i New York. De har ett sex våningar högt hus på 281 Park Avenue South, en ikonsk byggnad från sekelskiftet.

Museet har utställningshallar, en våning som går att hyra för events, ett kafé, en cocktailbar och en avancerad restaurang.
http://www.fotografiska.com/nyc


Några kvarterskrogar

New York har naturligtvis en rad högkvalitativa restauranger med 11 Madison i spetsen.  Men det är ofta trevligt att gå på kvarterskrogar där vanliga newyorkare sitter vid de andra borden. Det finns ju massor att välja mellan. Här är några i olika stadsdelar på Manhattan:

Bar Primi i East Village:
http://barprimi.com

Mediterraneo på Upper East Side:
http://mediterraneonyc.com

The Loyal i Greenwich Village
http://www.loyalrestaurant.com

Dirty French på Lower East Side
https://www.dirtyfrench.com

The Clam i West Village
https://www.theclamnyc.com

Casellulla i Hells Kitchen.
http://www.casellula.com

Sylvias i East Harlem
http://sylviasrestaurant.com


Svenskt i New York

Här ett urval av svenskanknutna händelser som är på gång i New York under den närmaste månaden.  Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com

26-28 september sjunger Nina Stemme på New York Philharmonic, Lincoln Center.
https://nyphil.org/concerts-tickets/1920/bluebeards-castle

1 oktober spelar popbandet ViVii på Baby’s All Right i Brooklyn
https://babysallright.ticketfly.com/e/vivii-60887557323

Skånes Dansteater presenterar Dare to Wreck på Fall for Dance Festival 5-6/10 (Unikt verk med funktionsnedsatta dansare i rullstol.)
https://www.dance.nyc/for-audiences/community-calendar/view/Fall-for-Dance-Festival-Program-3/2019-10-06/

Charlotta Öfverholm dansar och visar film på Scandinavia House 5 oktober
http://www.scandinaviahouse.org/events/lucky-dance-die/

Nordic International Film Festival pågår 16-20/10 på Roxy Cinema i Tribeca.
https://www.nordicfilmfest.org/

Fredrik Gerttens dokumentär Push visas på Architecture and Design Film Festival i Chelsea, 17-19/10
https://adfilmfest.com/site/ny2019_films/15013

Ola Larsmo kom för några år sedan med den lysande boken Swede Hollow, som handlar om utsatta svenskar i Minneapolis. Den kommer i oktober på engelska:
https://www.amazon.com/Swede-Hollow-Novel-Ola-Larsmo/dp/151790451X/ref=sr_1_1

Larsmo presenterar den på Scandinavia House 19 oktober.
http://www.scandinaviahouse.org/events/swede-hollow