Augusti 2019

Nya terrordåd i USA
Raoul Wallenbergs Dag
Stor risk för ekonomisk världskris
Vem blir Demokraternas presidentkandidat?
NYTimes: Sverige som högerextremistisk scen
9/11 och de amerikanska muslimerna
Strömavbrott – utan brott
Sverige utsatt för informationsangrepp
New York-legendar dog vid 100
Sergels torg tog Bryants Park som förebild
New Yorks dolda parker
New Yorks nya unika utomhuskonst
New York, en ostronstad
Svenskt i New York

Nya terrordåd i USA

Första dagarna i augusti skedde två stora terrordåd i USA, i Texas och Ohio. De två senaste åren har sammanlagt 11 dåd genomförts. Ca tio personer dödades i de flesta av dem. Dessutom har flera skolskjutningar ägt rum. Som regel har det handlat om någon sorts hämndaktion som genomförts av unga män med mentala problem. Här finns en lista över de senaste 250 masskjutningarna i USA.
https://www.gunviolencearchive.org

Terrorattacken i El Pasio, Texas genomfördes av en man som lagt utlänningshat på nätet och ett manifest där han sagt sig vilja stoppa all invandring från Latinamerika. Den här terrorattacken liknar på så sätt den i norska Utöya 2011 – också den utförd av en högerextremist. Mördaren i El Pasio – där mer än 20 människor sköts ihjäl – hade uttryckt sin beundran för Donald Trump. Självklart önskar inte Trump några terrordåd – men hans kampanj mot invandring och hans retorik får effekter. Trump har gång på gång beskrivit invandringen till USA som ”en invasion”. Terroristen skrev i sitt manifest på nätet att hans ”attack is a response to the Hispanic invasion of Texas”. I oktober 2018 mördades elva judar i ett attentat mot en synagoga i Pittsburgh. Mördaren hade på nätet strax innan talat om ”invaders” i USA. Att beskriva grupper som ockupanter öppnar upp för våld.

Många svenskar är beredda att med vapen i hand delta i försvaret av Sverige mot ockupation/invasion. Det är legitimt . Men att då beskriva minoritetsgrupper som ockupanter och invandring som invasion kan verka provocerande på ett farligt sätt och leda till terrorattacker från aggressiva extremister.Att det sedan är tämligen fritt att köpa vapen i de flesta amerikanska delstater bidrar till den här typen av dåd.
https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2019/04/adam-serwer-madison-grant-white-nationalism/583258

Raoul Wallenbergs Dag

Igår var det Raoul Wallenbergs Dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage.
https://raoulwallenbergsdag.se

Att uppmärksamma Raoul Wallenberg som riskerade sitt liv – han blev senare dödad i Sovjets Gulag – och räddade tiotusentals judar undan Förintelsen är viktigt. Både därför att han är en förebild och för att antisemitism och rasism på nytt växer.

Årets Raoul Wallenbergs Dag var på Fotografiska. Där invigde Sanna Sjöswärds utställning ”Fading Stories – pass them on” som visar bilder av 23 svenska överlevare från Förintelsen. Den blir kombinerad med ett digitalt skolmaterial, med bl a intervjuer. Den kommer nästa år att vara en vandringsutställning till svenska skolor.
https://www.fotografiska.com/sto/en/news/sanna-sjosward-fading-stories-pass-them-on/

Igår delades också årets Raoul Wallenberg-pris ut. Jag är, sedan det inrättades för sju år sedan, ordförande i juryn. I år gick det till Lowette Jallow som med stort civilkurage kämpar för marginaliserade grupper och minoriteter genom organisationen Action for humanity:
https://www.mynewsdesk.com/se/raoul-wallenberg-academy/pressreleases/raoul-wallenbergpriset-2019-gaar-till-lovette-jallow-2909736

Vem blir Demokraternas presidentkandidat?

Under sommaren blev jag flera gånger intervjuad i ExpressenTV och i andra medier om debatterna mellan demokraternas 23 presidentkandidater. Det sakliga svaret på nästan alla frågor är: – Har ingen aning!

Det är först i juli nästa år som The Democratic Convention – där beslutet om presidentkandidat ska fattas – hålls. I januari startar primärvalen. Det går inte nu att spå vem som vinner. Och oavsett vem det blir står kandidaten inför en jämn valkampanj mot Trump, som har en långt större uppslutning från det egna partiet än för något år sedan.

Stor risk för ekonomisk världskris

Det som sker kring den amerikanska ekonomin och handelskriget mot Kina påverkar den ekonomiska utvecklingen i hela världen. Dessutom skapar Brexit osäkerhet. Börserna går ner, arbetslösheten ökar.

Om detta leder till en finanskris är svårt att säga, men att en avmattning är på gång är uppenbart. Till det kommer att massor av oroande medieinslag om ekonomins nedgång leder till att hushållen blir mer försiktiga och att konsumtionen – och därmed efterfrågan – minskar.

Skulle utvecklingen ta ett drastiskt steg så att vi får en ekonomisk kris av samma slag som 2008, kommer USA att drabbas hårt, eftersom man under Trumps tid fått de största ekonomiska underskotten i landets historia. Till det kommer att Trump-administrationen tagit bort regleringarna på finansmarknaden, vilket gör bankerna oskyddade. För Sveriges del innebär hushållens stora belåning en risk.

Sverige har låg statsskuld och ett budgetöverskott. Det gör att möjligheterna att sätta fart på ekonomin är stora. Normalt är penningpolitik, d v s räntesänkningar, det främsta sättet att stimulera ekonomin, men tyvärr har det omöjliggjorts av Riksbankens agerande med minusränta.

Vad som väntar om hörnet vet vi naturligtvis inte, men risken för en mycket allvarlig ekonomisk kris är stor.
https://www.fplus.se/toppekonomer-nu-kommer-krisen-allt-blinkar-rott/a/e8X0Pg

NYTimes: Sverige som högerextremistisk scen

I början av augusti handlade en dominerande artikel på New York Times förstasida om hur Sverige idag utsätts för global högerextrem desinformationskampanj, om hur vissa medier som Fria Tider, Nya Tider, Nyheter idag, Samhällsnytt, får stöd från internationella nätverk för att sprida en negativ och falsk bild av Sverige. Vårt land används som tillhygge av främlingsfientliga över hela världen.

Artikeln är skriven av Pultizerpristagaren Jo Becker, som är djupt kunnig om Ryssland, och New York Times Stockholmskorrespondent Christina Anderson.

Det är en artikel som påverkar bilden av Sverige på ett negativt sätt, eftersom vi framstår som en scen för internationell högerextremism. Den ger dessutom betydande kunskap om vad som händer. Den bör läsas av alla:
https://www.nytimes.com/2019/08/10/world/europe/sweden-immigration-nationalism.html

9/11 och de amerikanska muslimerna

Snart är det den 11 september. För 18 år sedan dödades närmare 3000 människor i terrorangreppet på World Trade Center. Al Quaida, muslimsk terrororganisation, låg bakom. USA:s republikanske president George W Bush sa direkt efter terrordådet: ”America counts millions of Muslims amongst our citizens, and Muslims make an incredibly valuable contribution to our country.  Muslims are doctors, lawyers, law professors, members of the military, entrepreneurs, shopkeepers, moms and dads.  And they need to be treated with respect.  In our anger and emotion, our fellow Americans must treat each other with respect. Women who cover their heads in this country must feel comfortable going outside their homes.  Moms who wear cover must be not intimidated in America.  That’s not the America I know.  That’s not the America I value.”

Att Bushs partivän Donald Trump skulle markera tolerans och solidaritet med amerikanska muslimer är helt osannolikt.

Strömavbrott – utan brott

I mitten av juli inträffade stort strömavbrott i New York. Tunnelbanan blockerades, människor satt fast i hissar, de flesta föreställningar på Broadway fick ställas in, restauranger stängdes och trafikljusen slocknade

Det stora avbrottet samma dag 1977 gjorde att en enorm brottsvåg svepte över staden. Nästa stora blackout, 2003, minns jag. Då hade den nya brottsbekämpningen fått genomslag. I de stora hotellen kring Times Square stod hissarna stilla. Därför bar man ut soffor på torget så att gästerna kunde ligga och vila på natten. 1977 hade det inneburit livsfara. 

2012 slog orkanen Sandy ut elsystemet så att halva Manhattan var utan ström i fem dygn. Vi gick förbi restaurangen Balthazar i Soho. De hade tänt en brasa på gatan och grillade mat. Åtskilliga människor festade eller sov på gatorna.

Det är mycket positivt att New York förvandlats till en av världens tryggaste storstäder.
https://www.svd.se/stromavbrott-utan-brott

Sverige utsatt för informationsangrepp

EU-kommissionen har kommit med en rapport om desinformationen under EU-valet och nödvändigheten att kunna bekämpa propaganda från utländska, inte minst ryska, källor. Även om det just i EU-valet inte fanns tendenser till att ryska källor försökte påverka valet i Sverige, är det uppenbart att man vill öka motsättningarna i samhället och minska förtroendet för de valda beslutsfattarnas:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-2914_en.htm

Själv skrev jag i början av sommaren en understreckare i Svenska Dagbladet om hur nazisternas påverkansförsök under andra världskriget ledde till upprättandet av det svenska psykförsvaret. Något vi måste ta tag i igen.
https://www.svd.se/dags-att-rusta-for-var-tids-kalla-krig

New York-legendar dog vid 100

Robert Morgenthau, New Yorks mest kände juridiske person – DistrictAttorney under 34 år – dog i slutet av juli tio dagar innan han skulle fyllt 100. 
https://www.nytimes.com/…/nyreg…/robert-morgenthau-dead.html

Han hade ett folkvalt uppdrag, men 2009 ville han inte kandidera på nytt eftersom han fyllt 90. Det ledde till viss irritation hos en del i det demokratiska partiet eftersom Morgenthau drog röster. Det säger något om den amerikanska synen på ålder inom politiken.

Bob Morgenthau var en viktig person som stått för bekämpning av brott, korruption, maktmissbruk. Han betydde mycket för att underlätta invandringen. Och han var engagerad för Raoul Wallenberg. Morgenthau spelade stor roll för att göra New York till en av världens säkraste storstäder. Jag träffade honom åtskilliga gånger:
https://www.aftonbladet.se/kultur/a/xP75el/han-gjorde-new-york-till-en-sakrare-stad

Sergels torg tog Bryant Park som förebild

I New York finns 75 BIDs, Business Improvement District. BID Bryant Park är mest känt. Företag inom ett område går ihop för att hålla området snyggt och tryggt. Dessutom stöder och samverkar New York City med dessa organisationer. Jag skrev för ett år sedan att BID borde vara en förebild för butiker kring Sergels Torg, så att skräp och klotter kommer bort, liksom att känslan av otrygghet försvinner.
https://www.svd.se/gor-i-husby-och-pa-sergels-torg-som-i-new-york/i/senaste/om/ledare

I sommar har detta skett, på initiativ av finansborgarrådet Anna König Jerlmyr.  Sergels torg har alltid varit utsatt för knarkhandel och brottslighet. Men nu i sommar har butikerna, fastighetsägarna, polisen och Stockholms stad samverkat. Man har placerat ut solstolar och bänkar samt genomfört massor av evenemang. Det har fungerat mycket bra för att få trygghet. BIDs skulle vara bra om det utvecklades än mer i Stockholm.

New Yorks dolda parker

Den som åker till New York bör promenera i Central Park och på The High Lane (parken nere i Meatpacking District, skapad ovanpå en gammal järnvägslinje). Men det finns mängder av andra parker. En parallell till Central Park är Prospect Park i Brooklyn.

Sedan finns det massor av små parker mellan hus på Manhattan och lite större i andra delar av New York. I The Bronx ligger Raoul Wallenberg Forest.
Här en lista på en mängd rätt okända parker:
https://ny.curbed.com/maps/new-york-park-community-garden-hidden

New Yorks nya unika utomhuskonst

Om man är i New York så här års kan man följa något som är unikt för staden – att den har omfattande tillfällig utomhuskonst. Nu finns t ex på norra delen av Broadway – från 64th till 157th Street – sammanlagt tio stora skulpturer av fåglar, gjorda av en artist från Brooklyn, Nicolas Holiber.
https://nypost.com/2019/06/24/broadway-is-for-the-birds-this-summer-thanks-to-this-artist/

Det är långt ifrån de enda skulpturer som nu visas på gatorna i New York – oftast t o m september. Här kan man hitta dem:
https://www.nycgovparks.org/art
https://www.publicartfund.org/exhibitions/

New York, en ostronstad

Ostron finns på hundratals restauranger i New York. Jag tillhör dem som älskar ostron. Mest kända ostronstället är The Oyster Bar i Grand Terminal Station.

Det är dessutom populärt med Happy Hour med ostron för en dollar styck. Här är en lista på ostronställen i New York.
https://www.thrillist.com/eat/new-york/best-nyc-oyster-bars-right-now

Själv gillar jag bäst Docks Oyster Bar (633 3rd Avenue)

Bra ställen är också
PJ Clark´s på Upper East Side
Pearl Oyster Bar i West Village
Aquagrill i Soho
Sel Rrose på Lower East Side, lite bullrigt, men trevligt
Zadie’s Oyster Room i East Village, som har många rätter med gratinerade ostron
Black Crescent på Clinton Street
LittleNeck i Gowanus
Marlow&sons i Williamsburg

I mitten på september är det för åttonde året New York Oyster Week
https://www.oysterweek.com

Svenskt i New York

Här ett urval av det svenskanknutna – mycket musik – som är på gång i New York i september. Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com

Strindbergs “The Father” spelas fram till 2 september på August Strindberg Repertory Theatre, 155 First Ave
http://hosted.verticalresponse.com/1447683/08eef3b53e/577357699/7873930478/

Jazzmusikern Tomas Janzon kommer med sin kvartett till New York och har
två konserter på Manhattan i september.
www.tomasjanzon.com
5 september på Fat Cat, Christopher Street:
http://fatcatmusic.org
13 september på Bar Next Door,  MacDougal St.
https://www.lalanternacaffe.com/barnextdoor.html
Linnéa Gads konstutställning på Spencer Brownstone Gallery, på Lower Easty Side  är förlängd till 7/9
https://spencerbrownstonegallery.com/exhibitions/erratics

19 september uppträder Tove Lo på Bowery Ballroom 19/9 
https://www.ticketfly.com/event/1881258-tove-lo-sunshine-kitty-new-york/

27 september spelar Bandet Väsen på Littlefield i Brooklyn
http://www.worldmusicinstitute.org/event/020d999c68f3ed8fe33a8d73b554d82d

27 september framträder Daniel Norgren på Music Hall of Williamsburg
https://www.bowerypresents.com/new-york-metro/shows/detail/374571-daniel-norgren

10 september spelar Oskar Stenmark med sin kvartett på jazzhotellet Kitano, 66 Park Avenue (nära Scandinavia House).
www.oskarstenmark.com/html

26-28 september sjunger Nina Stemme på New York Philharmonic, Lincoln Center.
https://nyphil.org/concerts-tickets/1920/bluebeards-castle