18 JUNI 2019

Midsommar i New York
En andra Trump-period blir en vändpunkt
EU-valets klyfta i valdeltagandet
I november går 20 miljoner amerikaner till val
Pride – kontroversiellt i Sverige och USA
Kronans fortsatta fall
Den amerikanska Sverigebilden
Böcker om 9/11
Årets bästa på Broadway
Sommar utomhus i New York
Fiskmarknad och ny krog i New York
Svenskt i New York

Midsommar i New York

Som vanligt arrangerar Generalkonsulatet i New York en fest på midsommarafton den 21 juni.  I Battery Park, på Manhattans sydspets (började där på min tid). Ett av världens största midsommarfiranden. Brukar samla tusentalet svenskar och många amerikaner. Väl värt att besöka om man är i New York på under midsommar.
https://www.facebook.com/events/547477256077666/

Dagen efter firas midsommar ute i New Jersey i den stora Wasa Park. Heldag med många barnaktiviteter.
www.facebook.com/photo.php?fbid=10219944748355215&set=gm.2253623994757330&type=3&theater&ifg=1

En andra Trump-period blir en vändpunkt

Om Donald Trump blir omvald, vilket åtskilligt talar för just nu, kan det bli en verklig vändpunkt i världen och för USA. Eftersom han då har fyra säkra år och inte kan bli vald för en tredje period kan han handla ännu mer subjektivt. För klimatfrågan kommer det att ha en avgörande betydelse. Trump har redan dragit sig ur alla åtaganden och släpper fram företag som struntar i miljön. Dessutom kommer han sannolikt att kunna utse ytterligare två domare i Högsta domstolen. Mycket talar också för att Trump kommer att öka den nukleära upprustningen samtidigt som han kan få USA att lämna NATO.
https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2019/05/trump-2020-second-term/585994/

EU-valets klyfta i valdeltagandet

Svenska EU-valet, 26 maj, hade ett större valdeltagande än valet för fem år sedan, dock bara 55,2 procent. I Stockholm är klyftorna i valdeltagandet stora, som lägst 19 %, som högst 81%. Där det var högt bor välutbildade och högavlönade. Där det är lågt dominerar invandrare.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y39BXK/stora-skillnader-i-valdeltagandet

I ett valdistrikt i Tensta/Rinkeby fick Liberalerna nästan 30 % av rösterna. Det berodde på att Abukadir Salad Ali som stod på Liberalernas EU-lista fick 70 väljare att rösta. Vilket räckte, eftersom valdeltagandet var så lågt i distriktet.

De två senaste valens stora klyftor i valdeltagande borde leda till åtgärder. Vad det i hög grad handlar om är att öka kunskaperna om valsystemet hos människor i de utsatta områdena. Den svenska Valmyndigheten ligger inom Riksskatteverket, men borde bli helt självständig med uppdrag att mellan valen sprida kunskap.

I november går 30 miljoner amerikaner till val

Sverige har längst mellan valen av demokratier. I USA är det ständigt val, ofta kompletteringar när någon dött eller avsagt sig. Hittills i år har det hållits drygt 40 sådana val. På årets valdag, den 5 november, ska dessutom tre guvernörer väljas. Liksom tre platser i Representanthuset. I fyra delstater väljer man det lokala parlamentet och i massor av städer ska borgmästare väljas. Ungefär 30 miljoner amerikaner går till val i november.

Hur det går för Republikanerna kommer att ha en stor symbolisk betydelse för Trump. Och de 23 demokratiska presidentkandidaterna kommer att stötta sitt parti. Hur det går för dem kan ha betydelse för vem som blir nominerad.

Pride – kontroversiellt i Sverige och USA

Just nu är det Pride-period i USA. Mer kontroversiellt än tidigare. Första veckan i juni blev prideparaden i Detroit anfallen av en beväpnad grupp nazister, med hakorsflaggor. En lade beslag på den israeliska flaggan som var med i paraden och urinerade på den.
https://thegailygrind.com/2019/06/09/armed-neo-nazis-crash-detroit-pride/

Samma dag deltog den svenska ambassadören tillsammans med ambassadörerna från de andra nordiska länderna i Pride i Washington. Det hördes skott och människor greps av panik och flera skadades i kaoset.

Det är sannolikt att Trumps inställning sänkt tröskeln för de högerextrema. Bl a har nu presidentens administration givit order till alla amerikanska ambassader att inte stötta Pride och inte hissa regnbågsflaggan – vilket bl a ambassaden i Stockholm brukat göra. Trump har också förbjudit transpersoner att vara anställda i försvaret.

Också i Sverige finns det konflikter kring regnbågsflaggan. Den nye kommunstyrelseordföranden i Svalöf, Teddy Nilsson (SD), har krävt att flaggan skall förbjudas.  Sverigedemokraterna markerar i flera kommuner mot flaggning med regnbågsflaggan under prideveckan

I slutet på månaden, lördagen 29 juni, deltar svenska generalkonsulatet i New York – tillsammans med de övriga skandinaviska generalkonsulerna – i New Yorks Pridefestival. Det är dessutom 50 år sedan Stonewall i Greenwich Village – där stora demonstrationer grundlade HBTQ-rörelsen i New York.
https://2019-worldpride-stonewall50.nycpride.org/

Kronans fortsatta fall

Den svenska kronans kurs mot euron och dollarn har – som jag tidigare spått – sjunkit ytterligare. Den som går till ett växlingskontor får betala drygt tio kronor per dollar.

Kronfallet innebär att importerade varor, bl a bensin, och utlandsresor blir dyra. Samtidigt gynnas vissa exportföretag, de som inte har en stor importerad andel i produkten. Dock är det vinster som inte speglar större effektivitet, utan just kronfallet.

Under den stora valutakrisen 1992 – som jag i egenskap av statssekreterare i Finansdepartementet var djupt inblandad i – valde många exportföretag att hålla kvar betalningar utomlands. Eftersom de trodde att kronan skulle falla, hade det varit oklokt att växla in utländska betalningar. Samma tendens finns idag. Därför finns det anledning att tro att kronan kommer att fortsätta minska i värde.

Apple är ett amerikanskt företag som säljer 200 miljoner Iphones per år. En iPhone består av komponenter från 28 länder. Det är något som gäller många produkter i många länder.


Den amerikanska Sverigebilden

Svenska institutet har nyligen gjort en undersökning om hur Sverige uppfattas i USA, Bolivia, Brasilien, Chile, Columbia, Mexiko och Peru. Bilden av Sverige är övergripande positiv och har i alla länder utom USA blivit bättre senare år. I USA har dock en hel del fått en mer negativ bild.

Sverige används av bl a Bernie Sanders som en förebild. Samtidigt blir Sverige ett verktyg hos högerextrema medier som skriver negativt om islam och om invandring. Invånarna i de latinamerikanska länderna är mer positiva till Sverige än de i USA.
https://si.se/app/uploads/2019/05/si_rapport_om_amerikastudier_2019_fa_low-res-web.pdf

Böcker om 9/11

Författarinnan Claire Messud slog igenom för 12 år sedan med en mycket uppmärksammad roman om livet på Manhattan, ”Kejsarens barn”. Först nu har den kommit i svensk översättning.
https://www.adlibris.com/se/bok/kejsarens-barn-9789127153196

Den är vardaglig, detaljerad och underhållande. Likartad miljö, men långt ifrån lika medryckande som klassikern ”Fåfängans fyrverkeri” av Tom Wolfe. Boken utspelar sig kring terrorattacken 11 september 2001 och visar hur New York förändrades.

Vill man läsa om 9/11 så har det kommit en mycket bra bok som grundar sig på intervjuer med de överlevande. Något som är nödvändigt nu när den unga generationen inte har minnen av terrorattacken. Litteraturprofessorn Mitchell Zuckoff har skrivit:” Fall and rise. The Story of 9/11”.
https://www.amazon.com/Fall-Rise-Story-9-11/dp/006227564X/ref=sr_1_1

Årets bästa på Broadway

De årliga ”Tony Awards” listar bästa föreställningar, skådespelare regissörer etc. 2019 års utmärkelser av vad som spelas på Broadway kom nyligen. Förvånande nog fick inte populära ”To Kill a Mockingbird” pris.

Till bästa musical utsågs ”Hadestown”. Och till bästa teater ”The Ferryman”, som jag tidigare skrivit om.
https://variety.com/2019/legit/news/tony-awards-2019-winners-list-1203237389/

Sommar utomhus i New York

Att vara i New York på sommaren är tämligen speciellt, eftersom det ofta är väldigt varmt. Vill man åka till stranden och bada går det enkelt genom att ta tunnelbanan till Coney Island. Eller till den stora Rockaway Beach i Queens:
https://www.thrillist.com/lifestyle/new-york/best-things-to-do-in-rockaway-beach

Och det finns 15 stränder som kollektivtrafik går till:
https://www.thrillist.com/lifestyle/new-york/nyc-beaches-without-a-car

Bland det trevligaste är att man varje sommar kan gå på utomhusföreställning i Central Park där det spelas Shakespeare:
https://www.centralpark.com/things-to-do/activities/shakespeare-in-the-park/

Sedan är det unikt med bio på hustak på kvällen, främst i Brooklyn.
https://www.rooftopfilms.com/calendar/

Självklart vill man gärna äta utomhus i den ljumma värmen på kvällen. Finns många takbarer. Här en bra översikt:
https://nypost.com/2019/06/07/eat-drink-and-be-airy-this-summers-best-outdoor-dining-in-nyc/

Fiskmarknad och ny krog i New York

Göteborgs ”Feskekörka”, den klassiska fiskmarknaden, grundad 1874, stängs om ett halvår. New Yorks motsvarighet är Fulton Fishmarket som ligger i The Bronx. Tidigare låg den nere vid South Street, i det som numera kallas The Seaport District ,i närheten av Fulton Street. Ute i Brooklyn finns också en del av Fultons fiskmarknad med en liten restaurang som har få men fina fiskrätter.
https://www.fultonlandingseafood.com

En av de historiskt mest intressanta amerikanska politikerna var Al Smith. Han hade jobbat på just Fulton Fishmarket, en enkel bakgrund ovanlig i amerkansk politik i början av 1900-talet. Han blev guvernör i New York och den förste katolik som var amerikansk presidentkandidat, 1928. Det dröjde till 1960, med John F Kennedy, tills USA fick en president med katolsk bakgrund.

I dagarna öppnade en krog just i närheten av där Fulton Fish Market tidigare låg. Det är en av de kändaste restaurangentreprenörerna, Jean-Georges Vongerichten, som öppnar ”The Fulton” på 89 South St.
http://www.grubstreet.com/2019/04/jean-georges-vongerichtens-the-fulton-opens-soon-at-pier-17.html


Svenskt i New York

Här ett urval av det svenskanknutna som är på gång i New York under sommaren.  Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com

Thomas Backman spelar jazz på Scandinavia House och klubben Nublu  27-28 juni
www.scandinaviahouse.org
www.nublu.net

En amerikansk skräckfilm, ”Midsommar”, som utspelare sig i en svensk by  har premiär den 3 juli.
https://a24films.com/films/midsommar

Susanne Ewerlöf och Curatorial Program for Research samordnar visning och samtal med ett antal svenska konstnärer på Queens Museum den 18 juli.
http://www.curatorialprogram.org/upcoming

Robyn uppträder på arenan Barclays Center i Brooklyn den 19 juli.
https://www.barclayscenter.com/events/detail/robyn-20190719

Utställningen på MAD med flera svenskar pågår fram till 21 juli
https://madmuseum.org/exhibition/non-stick-nostalgia

Den 10 juli avtäcks en skulptur av Eva Hild på keramikmuseet i Alfred, långt upstate New York.
https://auconnect.alfred.edu/event/4076557

                                                            T R E V L I G   S O M M A R !