18 DECEMBER 2019

Trump vinner på riksrättsprocessen…
Taiwan – en stark demokrati
Varför en svensk minoritetsregering
Årets USA-val grunden för kaos nästa år
En ekonomisk kris om hörnet?
Digitala hotet mot demokratin
Färre söker till amerikanska universitet
New Yorks historia
New Yorks skyline förstörs
Hudson Yards, en helt ny stadsdel
Svenskt julfirande över hela USA
Zagat och newyork-krogarna
Svenskt i New York
Trump vinner på riksrättsprocessen…

Om en stund kommer demokraterna i Representanthuset att rösta igenom att Trump ska ställas inför riksrätt (impeachment). Ska han avsättas krävs två tredjedels majoritet i Senaten, där republikanerna har majoritet. Trump kommer alltså att frikännas i januari.

Mycket tyder på att Trump trots allt har gynnats av dessa månader av riksrättsförberedelser. Generellt sätt ligger han lågt i opinionen, men i de avgörande delstaterna har hans stöd ökat. Bidragen till hans valkampanj har ökat, vilket gör att han har en större valorganisation än i förra valet. Hans anhängare har blivit mer militanta genom processen.
https://www.washingtonpost.com/politics/this-lit-up-our-base-trump-campaign-says-impeachment-will-help-him-win-reelection/2019/12/12/7275d0e2-1d15-11ea-87f7-f2e91143c60d_story.html
En sammanfattning av de senaste opinionsundersökningarna talar för Trump:https://www.nationalreview.com/the-morning-jolt/a-national-poll-shows-trump-beating-every-potential-democrat-in-2020/

Taiwan – en stark demokrati

Var första veckan i december i Taiwan – Asiens främsta demokrati. Också ett ekonomiskt framgångsrikt land och tolerant. Taiwan är bl a det enda asiatiska land som tillåter samkönade äktenskap.

Om några veckor är det presidentval och den kvinnliga liberala presidenten Tsai Ing-wen ställer upp till nyval. Hon är den som tydligast står för att Taiwan ska ha en självständig framtid och släppa ambitionerna att återigen enas med Kina. Taiwan ingick ju i Kina fram till att Mao Zedong vann det kinesiska inbördeskriget.

Nu utsätts Taiwan för militära hot och digital krigföring. Kina gör allt för att hindra att presidenten omväljs. Men kommunist-Kinas agerande för att krossa demokratisträvandena i Hongkong stärker Tsai Ing-wen.
https://www.nytimes.com/2019/12/01/opinion/china-taiwan-election.htmlhttps://businessmirror.com.ph/2019/12/14/sustained-pressure-sustained-resistance

Varför en svensk minoritetsregering

Den svenska regeringen är en minoritetsregering som blev möjlig genom Januariavtalet där socialdemokraterna fick lova att genomföra en rad reformer som de egentligen är helt emot. Det kan förefalla märkligt att man väljer att sitta i en regering som inte har given majoritet i riksdagen, något som senast speglas av kaoset kring Arbetsförmedlingen.

Jag själv satt i riksdagen när mitt parti, Folkpartiet – under Ola Ullsten – under ett år regerade, trots att man bara hade 11 procents stöd. Det som hände förklarar i hög grad varför det är viktigt att regera, även i minoritet. En regering kan avstå från propositioner, men när en proposition läggs kan det vara svårt för ett parti att rösta nej.

En regering kan ta en mängd initiativ som inte en annan regering skulle gjort. T ex genomfördes under Ullsten-regeringen enprocentsmålet för bistånd, bojkott mot apartheidregimen i Sydafrika, förlängd föräldraledighet, förbud mot retroaktiv skattelag. Det skulle nog inte en annan regering gjort.

Viktigt är också att en regering i Sverige varje år fattar drygt 10.000 beslut som inte ska godkännas av riksdagen, t ex utnämningar av generaldirektörer, årliga regleringsbrev till myndigheter, förordningar. ”Departementsbeslut” fattas också av enskilda statsråd. En hel del sådana beslut kan göras i överenskommelser med partier utanför regeringen.

Allt detta visar att en regering med sverigedemokratiska statsråd skulle få stor kontroll över landet.

Årets USA-val grunden för kaos nästa år

USA har val varje år. Den 5 november i år valdes en rad delstatsparlament och guvernörer. Resultaten var tämligen positiva för Demokraterna. Samtidigt var valen i de delstater som sannolikt blir avgörande för presidentvalet om ett år mycket jämna.

Valdeltagandet var – i amerikanska mått – högt, nämligen 53 procent. Det handlar om att Donald Trumps agerande leder till mobilisering både hos Republikanerna och Demokraterna. Samtidigt betydde populariteten hos lokala kandidater mycket för hur det gick för partierna.

Erfarenheten är att republikaner har högre valdeltagande än demokrater. Den stora interna splittringen hos Demokraterna kan få negativa effekter.

Men den rimliga analysen av årets val är att presidentvalet sannolikt bli kaotiskt och att det är mycket svårt att spå vem som kommer att vinna.
https://nypost.com/2019/11/06/tuesdays-results-presage-an-utterly-chaotic-2020-race/

En ekonomisk kris om hörnet?

Den som läst mitt månadsbrev vet att jag gång på gång varnat för att en ny finanskris ligger om hörnet. Nu är det ganska få som tror att det kommer att bli så. Börsen har gått upp både i Sverige och USA, även om det finns annat som sänker en eventuell konjunkturoptimism.

Det är sant att det nu inte går att peka på vad som skulle utlösa en kris. Men det var knappast någon som den 14 september 2008 kunde veta att den amerikanska banken Lehman Brothers dagen efter skulle gå i konkurs, vilket ledde till den djupaste ekonomiska krisen sedan 1929.

Skulle något liknande hända nu är isen väldigt tunn: USA har större lån och underskott än någonsin. I Sverige är hushållens belåning extremt stor. Detta gör att om en kris utlöses drabbar den oss hårt.

Digitala hotet mot demokratin

En bok om Digital Transformation kom nyligen. Jag har skrivit ett kapitel: ”Digitalization has changed the foundation of the democracy”. Det behandlar hur sociala medier kommit att förändra demokratin i negativ riktning. Rykten sprids på internet och de högerpopulistiska rörelserna dominerar, delvis därför att deras anhängare är negativa till de traditionella medierna. I hög grad beror det också på att representanter för de traditionella partierna och folkrörelserna är tämligen passiva på nätet.

Åtskilliga exempel finns både från svensk politisk opinionsbildning och från Trumps dominans på twitter. Boken finns här:
https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn%3Aaaid%3Ascds%3AUS%3Abc5deca5-6826-42f3-99eb-ec7c2df7238f

Färre söker till amerikanska universitet

USA har världens främsta universitet. I alla internationella mätningar brukar åtta av de tio främsta universiteten vara amerikanska. Bäst är Harvard.

Nu sjunker dock antalet ansökningar till de amerikanska universiteten, också till Harvard. En hel del av orsakerna handlar om Trump-administrationen. Det har blivit svårare att få studerandevisum för sökande från en rad länder. Få kineser söker dessutom nu, när spänningen mellan USA och Kina ökat. Att färre svenskar studerar i USA har sannolikt med valutakursen att göra.

New Yorks historia

Skriver i senaste Axess en recension om Henrik Berggrens utmärkta nya bok ”Historien om New York” som beskriver hur staden vuxit fram och fått rollen som ”världens huvudstad” (ett uttryck från påven Johannes Paulus II). Intressant bok att läsa för den som är intresserad av New York.
https://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=4366#.XfSrsy1iT4M

New Yorks skyline förstörs

New York har i ett århundrade haft ”skyskrapor”. Några – bl a Empire State Building och Chrysler Building – har stuckit upp och karaktäriserat ”The Skyline”.

De senaste fem åren har dock en mängd nya, långt högre byggnader, uppåt 100 våningar släppts fram. Främst kring 57th Street, Central Park South och Hudson Yards. Det innebär att den gamla skyline slagits sönder och att Empire State Building skyms.

Det är kritiserat, men går inte att göra något åt. Här finns en lista med bilder på de nya skyskarorna:
https://ny.curbed.com/maps/new-york-skyscraper-construction-supertall

Hudson Yards, en helt ny stadsdel
Hudson Yards är en nybyggd stadsdel på Manhattan västra sida, med 25.000 invånare, en märklig skulptur som man kan gå upp i (The Vessel), ett konstmuseum (The Shed) och många restauranger. Själva åt vi på fiskrestaurangen Mar som ligger i marknaden Mercado little Spain. Gott, men trist miljö. Skulle tro att grekiska Milos är den bästa.

Dessutom finns ett av New Yorks största köpcentrum med massor av butiker.
https://www.thrillist.com/travel/new-york/what-to-do-at-hudson-yards-restaurants

Svenskt julfirande över hela USA

Amerikaner med svensk bakgrund firar ofta jul. Tidningen Nordstjernan redovisar närmare 90 olika luciatåg, glöggfester, julmarknader, julbord och olika andra julfiranden – i nästan alla delstater.
http://www.nordstjernan.com/calendar/
Zagat och newyork-krogarna

Ska man vara en tid i New York och gå ut och äta ofta bör man skaffa Zagat-katalogen som har lista, priser och omdömen om 1500 restauranger.
https://www.zagat.com/new-york-city

Den har också listor på de som är bäst, olika inriktningar, olika stadsdelar, vad som är bra för större grupper, med barn etc. Klart användbart.

I flera år har man låtit bli att ge ut boken, som kom varje år 1980-2017. Jag var inbjuden på en stor lunch på Gramercy Tavern när de nu släppte den nya boken. Gramercy Tavern är en av de bästa och trevligaste krogarna i New York.
https://www.gramercytavern.com

Svenskt i New York

Här ett urval av det svenskanknutna som är på gång i New York under den närmaste månaden.  Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Nu har Fotografiska öppnat i den fantastiska byggnade på 281 Park Avenue South. Bör ses! Den 27 december öppnar deras restaurang.
https://www.dn.se/kultur-noje/nu-oppnar-fotografiska-i-new-york-inte-sa-latt-att-imponera-har/
Konstnärerna Nathalie Djurberg och Hans Berg visas fram till 20 december på Tanya Bonakdar Gallery i Chelsea,  521 West 21st Street
http://www.tanyabonakdargallery.com/exhibitions/nathalie-djurberg-and-hans-berg-one-last-trip-to-the-underworld/installations
Operasångaren Peter Mattei är med i Wozzeck på Metropolitan Opera, med premiär 27 december.
https://www.metopera.org/season/2019-20-season/wozzeck/
Fram till 22 december gästspelar Unga Klara på New Victory Theater, 229 W 42nd Str.
https://tickets.newvictory.org/single/PSDetail.aspx?psn=10077

Till den 26 januari visas konst av Marie Karlberg på Tramps gallery, 75 East Broadway
https://trampsltd.com
Tippan Phasuk spelar och sjunger den 20 december på Rockwood Hall,
196 Allen St
https://www.sirintipofficial.com/events
Molly Nilsson spelar på Market Hotel i Brooklyn den 30 januari
https://www.popgunpresents.com/e/molly-nilsson-84994275165/
Sveriges Oscarsbidrag ”And Then We Danced” visas på Scandinavia House 3 januari
http://www.scandinaviahouse.org/events/and-then-we-danced-2020/
                                                              GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!