Önsketänkande att Trump avsätts
Lamslagen president
Automatiseringen gynnar populisterna
Nej, vi har nog ingen bostadsbubbla
Raoul Wallenberg i New York-skola
Fruktan präglar konsten
Donald Trump har gjort konsten politisk
Kennedy 100 år – en jämförelse
Ny bok mot demokratin
Folkstyret i rädslans tid
N’york heter det
Dags att äta utomhus i New York
Några New York-krogar
Svenskt i New York
Önsketänkande att Trump avsätts
Frågan om riksrätt, impeachment, mot Donald Trump kommer upp hela tiden i den amerikanska debatten. Sannolikt finns det en möjlig juridisk grund. Men är det troligt?
Sedan fungerar Senaten som domare. För att fälla presidenten, krävs två tredjedels majoritet. Republikanerna har majoritet också i Senaten.
När Nixon och Clinton utsattes för åtal var det motståndarpartiet som hade majoritet.
Till detta kommer att de flesta som röstade på Trump fortfarande stödjer honom. Kanske skulle Trump t o m kunna bli omvald 2020:
http://observer.com/2017/05/trump-will-likely-win-reelection-in-2020-republicans-democrats-elections-candidates-us-president/
Men detta är en analys som utgår från hur det är just idag. Amerikansk politik har nog aldrig varit så svår att förutsäga.
Inför valet – då Trump nog inte trodde han skulle bli vald – förberedde han en egen TV-kanal. Skulle han bli avsatt kommer det sannolikt att leda till upplopp i USA och dessutom till att Trump förverkligar TV-kanalen. Då institutionaliseras motsättningarna och den starka polariseringen i USA.
Man brukar kalla amerikanska presidenter under tiden från valdagen fram tills efterträdaren tillträder för ”lame duck”. Men det sannolika är att Donald Trump kommer att vara ”en lam anka” hela sin presidenttid. Han har ingen förankring i sitt parti och få lojalister i kongressen. Dessutom ekar det tomt i administrationens korridorer. Man har inte lyckats besätta de centrala posterna, vilket gör att det inte finns kapacitet för genomarbetade förslag.
Hittills har Donald Trump inte lyckats få igenom mycket. Så kommer det sannolikt att fortsätta. Dock finns det tusentals små beslut som aldrig behöver gå till kongressen, men som ändå kan vara viktiga. T ex har man nu tillåtit försäkringsbolag och arbetsgivare att kräva genetisk test av anställda och försäkringstagare.
Automatiseringen gynnar populisterna
Marine Le Pen fick i det franska valet stort stöd bland arbetarväljare, främst utanför de stora städerna. Ungefär på samma sätt som Donald Trump. Detta tolkas ofta som en reaktion mot globaliseringen. Men det ska nog mer ses som ett motstånd mot automatiseringen. Allt fler jobb slås ut av it-baserade tjänster. Stefan Fölster kom för några år sedan med en viktig skrift: ”Vartannat jobb automatiseras inom 20 år.”
http://stratresearch.se/wp-content/uploads/varannat-jobb-automatiseras.pdf
Skogsmästare, präster och speciallärare löper minst risk, medan kassapersonal, försäljare, maskinoperatörer, fotomodeller, chaufförer tillhör de jobb som sannolikt försvinner.
Historien visar att teknisk utveckling aldrig går att stoppa. ”Ludditerna” eller maskinstormarna var en rörelse som i början av 1800-talet protesterade mot ny teknologi genom att förstöra textilmaskiner. Ordet sabotage kommer från de franska textilarbetare som slängde in sina träskor, sabots, i de nya maskindrivna vävstolarna.
https://www.washingtonpost.com/opinions/will-robots-steal-all-our-jobs/2017/05/10/0a567a66-35a0-11e7-b412-62beef8121f7_story.html
Idag saboterar de utsatta inte maskinerna – det går knappast med servrar – men väljer att rösta på högerpopulister. Svaret måste vara en tydlig framtidsvision av hur människor ska kunna utvecklas, frigöras och få del av tillväxten också i en annan framtid. Det duger inte att komma med små praktiska reformer, utan det krävs en vision, där utbildning står i centrum.
http://www.tidningen.nu/utbildning-viktig-i-framtidsvision/
Nej, vi har nog ingen bostadsbubbla
Nu senast är det EU som stämt in i kören av internationella organisationer som varnat för en bostads- och lånebubbla i Sverige. Har de rätt?
Ingen vet vad som kan hända. Knappast någon kunde den 14 september 2008 gissa att dagen efter skulle en världsomfattande finanskris utlösas när Lehman Brothers anmälde konkursrisk. Vi vet inte vad som skulle kunna utlösa en ny kris.
Samtidigt är efterfrågan på bostäder långt större än utbudet. Då blir priserna höga. Dessutom är det dyrare att bo i en nybyggd hyreslägenhet än i en villa eller bostadsrätt. Inte konstigt att priserna går upp. De stora lån som bostadsköparna ofta tagit motsvaras av ett ännu högre värde på det de köpt. Vi har inte ”överpriser” på bostadsmarknaden.
Det krävs en riktigt stor internationell finanskrasch och ordentligt höjda räntor för att vi ska kunna tala om en bubbla som brister. Men det är bara en marginell grupp som är så hårt belånad i förhållande till sina inkomster att den inte skulle klara en uppgång. En bra genomgång finns i denna PM:
https://www.evidensgruppen.se/sites/default/files/PM%20Hushållens%20skulder%20och%20konsumtionsutvecklingen%202016-12-20.pdf
Raoul Wallenberg i New York-skola
Ingen svensk – åtminstone sedan Heliga Birgitta – har blivit mer internationellt uppmärksammad än Raoul Wallenberg. Bara i New York finns åtta olika minnesmärken, skolor och platser uppkallade efter honom.
Raoul Wallenberg spelade den avgörande rollen för att över hundratusen judar i Budapest undkom Förintelsen. Han hade kunnat välja ett bekvämt liv, men uppoffrade sig för att rädda andra. Och han mördades i sovjetisk fångenskap.
I dagarna har man för första gången hittat en film med rörliga bilder av Raoul Wallenberg:
https://www.svtplay.se/video/13757680/kulturnyheterna/kulturnyheterna-24-maj-18-13
Raoul Wallenberg Academy arbetar med att Raoul Wallenbergs gärning ska vara en förebild för unga, som ska våga stå upp mot intolerans. Nu har en skola i New York startat samarbete med Raoul Wallenberg Academy:
https://www.svd.se/olle-wastberg-var-och-en-av-oss-kan-gora-skillnad/om/vykortet
Fruktan präglar konsten
Under öppningen av den stora konstbiennalen var jag i Venedig. Jag följde Inger Wästberg som (pro bono) curerade en utställning om samtida svensk smyckekonst – alltså smycken som just är Konst, inte dekoration – åt Museo di Palazzo Mocenigo och Nationalmuseum. Inger har nyligen gjort utställningar också i New York och Florens.
Den aktuella konsten har lämnat de traditionella oljemålningarna bakom sig. Mycket få sådana fanns under Biennalen. Dominerade gjorde textil, skulptur och performance. Underliggande för åtskilliga verk var en känsla av fruktan och ångest. Som vanligt ger kulturen både en spegling av dagens problem och en möjlighet att reflektera över dem.
Donald Trump har gjort konsten politisk
I Almedalen förra året ordnade Rikteatern seminariet ”Hur påverkar Donald Trump svensk scenkonst?”. Det var skämtsamt i ett läge då få trodde Trump skulle vinna. Men tanken var att om Donald Trump vinner kommer kulturen att reagera. Vilket visade sig bli helt sant – i USA.
New Yorks kulturliv har i hög grad blivit en proteströrelse mot administrationen i Washington, främst till försvar för papperslösa som hotas av utvisning. Jag har tidigare skrivit om hur New Yorks museer och annan kultur reagerade:
https://wastberg.se/2017/02/23-februari-2017/
Men inte bara institutioner agerar, utan enskilda konstnärer. Kanske i en utsträckning – all konst blir politisk – som kan kännas överdriven.
http://www.vulture.com/2017/04/is-political-art-the-only-art-that-matters-now.html
https://www.nytimes.com/2017/05/26/arts/music/trump-has-changed-a-night-at-the-opera-too.html
Kennedy 100 år – en jämförelse
John F Kennedy – den mest ikoniske amerikanske presidenten, åtminstone för min generation – skulle idag blivit 100 år.
Det är naturligt att jämföra Kennedy med dagens president i USA. Kennedy var en intellektuell, som läste böcker, omgav sig med smarta rådgivare som han lyssnade på.
Han såg också USA som en invandrarnation. Som senator skrev han 1958 skriften ”A Nation of Immigrants”. Efter hans död kompletterades den med tal av Kennedy och gavs ut av Anti-Defamation League, den mycket ansedda amerikanska organisationen som arbetar mot antisemitism och främlingsfientlighet. Kennedy förberedde också förslag till kongressen för att underlätta för invandrare. Otvivelaktigt en kontrast mot idag.
https://www.amazon.com/Nation-Immigrants-John-F-Kennedy/dp/0061447544/
Ny bok mot demokratin
Tankesmedjan Timbro har just givit ut den amerikanske statsvetaren Jason Brennans bok ”Efter demokratin”. På engelska heter den ”Against Democracy”. Brennan anser att de flesta väljare är djupt okunniga och de röstar fram politiker som inte är kapabla att fatta långsiktiga och rationella beslut. Därför bör dagens demokrati ersättas med ”epistokrati”, där experter styr.
https://timbro.se/forlag/efter-demokratin-argument-ett-nytt-styrelseskick/
Demokratin måste naturligtvis leverera i form av bättre levnadsomständigheter för väljarna. Och det är viktigt att utbildning och offentlig debatt ökar väljarnas kunskaper.
Dock är det många väljare som upplever sig orepresenterade – vilket är ett av skälen till att Donald Trump blev president i USA. Tanken att större expertinflytande och mindre valdeltagande skulle leda till något annat än större motsättningar och mindre samhällssolidaritet är märklig. Det är ett tecken i tiden att en dominerande tankesmedja väljer att ge ut denna bok.
Dock är det en bok som tvingar oss skärpa argumenten för folkstyret.
Folkstyret i rädslans tid
Den auktoritära populismen vann inte valen i Holland och Frankrike, men den växte. Många varningslampor blinkar för demokratin. Och det demokratiska systemet gnisslar.
Det är angeläget att vi reformerar demokratin så att fler människor verkligen kan göra sin röst hörd. Detta gäller särskilt i Sverige, där vi har längre mellan valen än i de flesta demokratier.
Om detta har Daniel Lindvall och jag skrivit en bok, ”Folkstyret i rädslans tid”. Daniel var huvudsekreterare i Demokratiutredningen, är fil dr i sociologi och ytterst kunnig om existerande forskning på området.
Boken kommer i början av hösten:
http://fritanke.se/bocker/folkstyret-i-radslans-tid/
N’york heter det
New York Posts legendariska journalist Cindy Adams undervisade nyligen om hur man uttalar New York. Man kan säga att man kommer från New Hampshire eller New Jersey. Men ska man visa att man verkligen är hemma i New York heter det N’york.
Nu blir det varmt i New York. Trevligt att kunna äta utomhus. Och det finns många ställen där man kan göra det. The Banks ligger på en båt i Hudson River och har mycket bra skaldjur, inte minst ostron.
https://ny.eater.com/2017/4/7/15221154/summer-boat-restaurants-rooftops-open-nyc
Några New York-krogar
När vi är i New York brukar vi både gå och äta på favoriter och besöka ställen vi aldrig varit på förut.
De två bästa nyöppnade krogarna vi åt på var
Augustine, som ligger i Financial District. Trevlig miljö och god mat.
augustineny.com
Riktigt bra var Valbella, som finns i Midtown, men nu öppnat en ny restaurang i Meatpacking, 13:e gatan. Värd ett besök.
www.valbellanyc.com
En av de få riktiga ”diners” i New York har öppnats på nytt : Empire Diner i Chelsea. Klassiska rätter, bra hamburgare.
Empire-diner.com
Två ställen som är bra, men långt ifrån eleganta och ligger i lite ruffiga lokaler är
Zadie’s Oyster Room, där det inte går att beställa bord. Har enbart ostron på menyn. Råa eller tillagade.
www.zadiesoysterroom.com
Atoboy på 28:e gatan, en av New Yorks bästa koreaner, om än med betong på väggarna.
http://atoboynyc.com
Svenskt i New York
Mycket svenskt på gång i New York. Nedanstående är ett urval. Den som vill uppdatera sig på svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Galleriet Hostler Burrows, fokuserar på nordisk design. Louise Hederström samt Carina Grefmar finns där till den 30 juni.
http://www.hostlerburrows.com/artists/louise-hederstrom-and-carina-grefmar/featured-works?view=slider#3
Johan Wahlström har soloutställningen ”Distorted Happiness” på Berges Gallery, West Broadway till 9 juli.
http://bergesgallery.com/artists/johan-wahlstrom/
Joakim Ojanen ställer ut keramiska skulpturer på inne-galleriet The Hole på Bowery fram till 2 juli.
http://theholenyc.com/2017/04/26/joakim-ojanen-and-ryan-travis-christian/
Hilda Hellström och Åsa Jungnelius är med på grupputställningen ”Room With Its Own Rules” på Chamber Gallery i Chelsea.
https://chambernyc.com/exhibitions/room-with-its-own-rules/
Filmen Sameblod, om Sveriges rasbiologiska historia, börjar på biografer runt om i USA New York-premiär 2 juni på Sunshine Cinema, E Houston St
https://www.landmarktheatres.com/new-york-city/sunshine-cinema/film-info/sami-blood
Cirkus Cirkör kommer tillbaka till BAM, Brooklyn Academy of Music, 7-10 juni.
http://www.bam.org/physical-theater/2017/limits
Stockholmsbaserade skomärket Reschia har en pop-up på Tictail Market på Lower East Side 9-11 juni.
https://events.tictail.com/events/reschiarituals/
Vokalensemblen VoNos går in i klimatfrågan med ”Earth Call”. Föreställningen sätt upp i LeFrak Hall, Queens, 7 juni och på Scandinavia House 8 juni.
https://www.facebook.com/events/1390217214349649/
https://www.facebook.com/events/2025278034366869/
Operasångaren Magnus Billström medverkar 2 juni i en Bach-konsert på Upper West med anledning av 500-års jubileet av reformationen.
http://newyorkpoetryandsong.org/
Utställningen ”Breakthrough: Swedish Art Jewelry Today”, med fem svenska smyckeskonstnärer fortsätter på Reinstein|Ross Gallery i Metapacking till 25 juni.
https://www.artsy.net/show/the-gallery-at-reinstein-ross-breakthrough-swedish-art-jewelry-today
Titta gärna in på <https://www.wastberg.se>