19 JUNI 2017

Minst 1.237 dagar till med Trump
In love, in line
Amerikansk ekonomi fortfarande stark
De trogna väljarnas tid är förbi
Centralstyrda partier borde öppna sig för medlemmarna
Almedalen förändras
Järvaveckan – en början på något stort
Differentierad rösträtt på aktier stärker maktkoncentrationen
Caesar och Trump in the Park
Sparris-recept
Dags för midsommar i New York
På taken i New York
Sommar-svenskt i New York

Minst 1.237 dagar till med Trump

Nästan varje dag toppar medierna – också i Sverige – med Donald Trump. Ändå har Trump bara suttit 150 dagar som president och det dröjer 1.237 dagar till nästa val. Det blir svårt att vänja sig om kaoset fortsätter.

De senaste veckornas konflikter kring förre FBI-chefen Comey har inte ökat sannolikheten för riksrätt mot Trump. För att det ska bli riksrätt krävs ett formellt brott – som när Clinton under ed nekade till sina sexuella eskapader. 

Donald Trumps förtroendesiffror är rekordlåga. Men de mäts i hela befolkningen. Man måste ha i minnet att Trump valdes med endast 25 procent av möjliga väljare bakom sig. Valdeltagandet är lågt. De som stödde Trump tycks fortfarande i huvudsak vara positiva – sannolikt därför att allt bråk visar att han inte passar i det Washington de avskyr:
https://fivethirtyeight.com/features/how-trumps-least-enthusiastic-voters-feel-about-him-now/?


In love, in line

Det brukar sägas om amerikansk politik: Democrats fall in love, Republicans fall in line.

Jag har inte sett någon av de 290 republikanska kongressmedlemmarna uttala sig för riksrätt. Flera tidigare Trump-motståndare, som förre presidentkandidaten Mitt Romney, ställer upp bakom Trump. Om det ska bli riksrätt krävs att en stor del av republikanerna i i både representanthuset (åklagare) och senaten (domare) vill fälla Trump. Även om man aldrig vet vad som händer är dock sannolikheten fortfarande liten.
http://nymag.com/daily/intelligencer/2017/06/republicans-wont-impeach-trump-no-matter-what-his-crimes.html

Demokraterna är fortfarande splittrade. Den politiska sprickan mellan mitten (Clinton) och vänstern (Sanders) tycks bara vidgas. Och det är fortfarande just Hillary Clinton och Bernie Sanders som framträder som talespersoner.  Om inte demokraterna enas om en linje och en företrädare kommer deras väljare stanna hemma mellanvalet 2018.


Amerikansk ekonomi fortfarande stark

Osäkerheten präglar den amerikanska beslutsapparaten. Och det brukar sägas att osäkerhet sänker börsen. Dock inte så i USA.

Ekonomin är fortfarande stark, både vad gäller sysselsättning och konsumtion. Fed, amerikanska riksbanken, har på nytt höjt räntan – vilket jag ju förutspått. Den kommer sannolikt att höja räntan två gånger till i år. Det kommer nog att minska konsumtionen, men håller börsen stark

Den politiska handlingsförlamningen har lett till att det inte blir några stora infrastruktursatsningar, men sannolikt heller inte särskilt mycket protektionism. Skattesänkningar för de rika är troliga, men påverkar inte konjunkturen.


De trogna väljarnas tid är förbi

På ett år har Macrons parti En Marche! gått från nystart till att bli det överlägset största franska partiet. Det är en talande utveckling.

I det stabila Sverige ser vi hur opinionssiffrorna slår och väljarna flyger som flygsand mellan partierna. Allt fler röstar olika i de lokala och nationella valen. Gruppen ”kärnväljare” minskar.

Mycket beror på internet. Att rösta på ett parti blir för många inte annorlunda än att ”gilla” på facebook. Framgång kommer nog inte att handa om enskilda sakfrågor, snarare om tydliga, medryckande ledare och om en vision för framtiden.

Jag har utvecklat detta i en krönika:
http://www.corren.se/asikter/ledare/olle-wastberg-de-trogna-valjarnas-tid-ar-forbi-om4700080.aspx

 
Centralstyrda partier borde öppna sig för medlemmarna


Sverige är en partidemokrati. De politiska partierna ska kanalisera människors uppfattningar och har monopol på att nominera till demokratiska församlingar. Men de politiska partierna har imploderat. De har mist en miljon medlemmar sedan 1980-talet och de aktiva i partierna ser socioekonomiskt lika ut i alla partier.

Orsaken till att så få engagerar sig i ett parti ligger i internets utveckling. Det är lätt att uttrycka åsikter på nätet. Till det kommer att det minskade medlemsunderlaget har gjort partierna mer centralstyrda och elitistisk. Möjligheterna för en enskild medlem att göra sin röst hörd har minskat.

När vi i demokratiutredningen undersökte partimedlemmarnas inställning till interndemokratin framgick att missnöjet var stort. En tredjedel av medlemmarna ansåg att de inte hade mer inflytande än någon som var medlem. Nära två tredjedelar önskade medlemsomröstning om vem som ska vara partiledare.

Jag tror att en sådan öppenhet inte bara skulle vara attraktiv för partierna, utan också ge större intern legitimitet till den partiledare som utses. Centern hade ingen medlemsomröstning, men en mycket öppen process mellan tre kandidater när Annie Lööf valdes. Det har givit henne en stor intern styrka.

Frågan har ju blivit aktuell i Liberalerna, där Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund, den svenske partiledare som suttit längst. Jag anser, med Demokratiutredningen som stöd, att Liberalerna borde ha tagit chansen att öppna upp. Tyvärr gjorde man inte det, även om det ju finns möjligheter för lokalorganisationerna att involvera medlemmarna:
http://www.expressen.se/debatt/nu-har-l-en-chans-att-gora-en-insats-for-demokratin/

 
Almedalen förändras
 
Jag kan förstå dem som avstår från Almedalsveckan därför att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen – med en stark våldsprofil – finns närvarande. Dock påverkar det inte veckan som helhet. Veckan tycks slå nytt rekord med över 4000 evenemang och kanske 40.000 besökare. Vi kommer som vanligt att vara där och själv medverkar jag i ett tiotal paneler.
 
Dock har veckan förändrats till det sämre: Det blir allt mer slutna sällskap, middagar med en politiker, statssekreterare eller politisk sakkunnig och folk från företag. Organisationer och företag spelar numera större roll än partierna. Dessutom stannar de ledande politikerna numera oftast bara över dagen.
 
Nästa år är valår och sannolikt nya rekord. Men jag är skeptisk till att veckan kommer att fortsätta kännas meningsfull.
http://www.almedalsveckan.info
 
 
Järvaveckan – en början på något stort

Politikerveckan i Järva är den typen av politisk innovation Sverige behöver. Den pågick i nio dagar och samtliga partiledare ställde upp som talare. Själv var jag där som moderator och som vän till initiativtagaren Ahmed Abdirahman. Läs gärna om Ahmed i den här artikeln, som delvis handlar om hans tid i New York.
https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2017/06/17/jag-blev-svensk-nar-jag-kom-till-usa/

I ”förorterna” kring Järva är valdeltagandet rekordlågt, kring 40 procent. Och de som inte röstar blir heller inte lyssnade på. Därför där den här typen av involverande verksamhet viktig.

Deltagandet från människor som bodde i Järva var rätt litet, men så var det ju också när Olof Palme de första åren stod på lastbilsflaket i Almedalen.

 
Differentierad rösträtt på aktier stärker maktkoncentrationen


I de flesta börsnoterade storföretag tillämpas differentierad rösträtt för aktier. Det innebär att vissa aktier har tio röster, medan de flesta bara har en.

Företag är inte demokratier, men det är en principiell felaktighet att vissa aktier har fler röster än andra. Det bygger upp maktkoncentration och kan ofta förhindra nödvändiga förändringar, bli ett utvecklingshinder.  Jag har arbetat mot differentierad rösträtt i årtionden och satt för 30 år sedan med i den statliga Röstvärdeskommittén, där jag reserverade mig för att börsnoterade företag måste ha en aktie/en röst.

Nu har Lotta Engzell-Larsson skrivit en utmärkt ledare i Dagens Industri i denna fråga:
http://www.di.se/opinion/lotta-engzell-larsson-krav-mer-av-de-roststarka-agarna/

 
Caesar och Trump in the Park

Jag har tidigare skrivit om hur kulturlivet i New York mobiliserat mot Donald Trump. Det senaste är Delacorte Theater – gratisteatern i Central Park som varje sommar spelar ”Shakespeare in the Park”. Den sätter nu upp Julius Caesar – en pjäs där den makthungrige Ceasar mördas efter halva föreställningen.

Skådespelaren som spelar Caesar gör det i blå kostym, vit skjorta med extra lång slips samt med orange peruk. Det är alltså Donald Trump, som diktator och mördad. Det har lett till åtskilliga protester:
https://www.nytimes.com/2017/06/11/arts/delta-airline-trump-public-theater-julius-caesar.html 

Det är dock inte första gången Julius Caesar får aktuella personligheter. Lincoln, Reagan, Clinton och har varit identifierbara i olika föreställningar. Och för några år sedan satte Guthrie Theater i Minneapolis upp Julius Caesar, där en skådespelare lätt associerad med Barack Obama blir mördad av en högerkonspiration ledd av Brutus.

Detta säger också något om Shakespeare.  En mer än 400 år gammal pjäs har ständig aktualitet.
https://www.nytimes.com/2017/06/09/theater/review-julius-caesar-delacorte-theater-donald-trump.html


Sparris-recept

Nu är det sparris-tid.  Min egen favorit är kokt vit sparris med hollandaisesås
och forellrom. Nyligen hittade jag dock på detta enkla recept med grön sparris:

Sparrisen skalas, kokas. Läggs på ett fat.

Smula feta-ost över. Mald svartpeppar. Strö över lätt krossade hasselnötter. Ringla olivolja över. Bredbladig persilja överst. (Om man vill tunnskuren rökt skinka bredvid.)

Mina recept finns på
https://wastberg.se/category/recept/

 

Dags för midsommar i New York

Det svenska midsommarfirandet på Manhattan är en höjdpunkt på året för många svenskar i New York. För 21:a året i rad ordnar det svenska generalkonsulatet firandet. Det sker den 23 juni i Robert F. Wagner Park på Manhattans sydspets  – med picknick i parken, blomsterkransar, dans runt midsommarstången.
http://www.swedenabroad.com/en-GB/Embassies/New-York/Current-affairs/Midsummer-in-Battery-Park/

Den som vill fortsätta fira till kl 3 på natten kan göra det med Swedes in New York på Dream Hotel:
https://www.facebook.com/events/2009684152599734/

Dagens efter firar de svensk-amerikanska föreningarna i New York Sweden Day på Manhem Club i The Bronx.
http://swedendayny.com

Över hela USA firar Svensk-amerika midsommar. Här är en komplett lista:
http://www.nordstjernan.com/news/traditions/8001/
 
 
På taken i New York: Konst, mat och dryck

De flesta byggnader i New York är inga skyskrapor, men så här års erbjuds gott om aktiviteter på taken av höga hus.

Metropolitan Museum har varje år en utställning på taket. Årets är nog den bästa vi sett. Argentinske konstnären Adrián Villar Rojas har omvandlat taket till resterna efter en stökig fest där statyer från samlingarna deltagit. Bör ses!
http://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2017/adrian-villar-rojas

Sedan finns det på en rad ställen, främst i Brooklyn, film på hustak. Man sitter ute i kvällsvärmen. Fin upplevelse. Oftast gratis
http://www.rooftopfilms.com
https://www.nycgovparks.org/events/free_summer_movies

Barer och restauranger slår upp sina tak. Här en lista på Rooftop Bars. Själv skulle jag rekommendera The Jane och Pod39. Utsikten från nya The Crown på Bowery Hotel är helt fantastisk.
https://www.thrillist.com/drink/new-york/rooftop-bar-nyc
https://ny.eater.com/maps/best-rooftops-nyc


Sommar-svenskt i New York

Nedanstående är bara ett urval av det svenska i New York nu i sommar. Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Sök på
http://www.swedennewyork.com

Filmen Sameblod har fått fina recensioner, och vann stora jurypriset på Seattle International Film Festival.  Den spelas över hela USA. Lena Andersson skrev f ö nyligen en reflekterande krönika om filmen:
http://www.dn.se/ledare/kolumner/lena-andersson-aven-samer-kan-langta-bort-ibland/

Sedan 1973 har New Yorks HBTQ-rörelse årligen tågat på Manhattans gator. 25 juni deltar Sveriges generalkonsulat i New York officiellt i årets Pride.
http://owl.li/mCGh30c4TUQ

Elsa Nilsson, jazzflöjtist baserad i New York spelar 26 juni spelar på The 55 Bar i Greenwich Village.
https://www.facebook.com/events/1046878188746483/

Den 5-9 juli har konstnären Bino (Birgitta Nord Nylund) soloutställningen Layers – en utställning som på ett intressant sätt förenar ny teknologi med traditionellt måleri. Jag såg hennes verk på Konstfacks vårutställning, nu finns de på Gallery Artifact, 84 Orchard Str.
http://www.binoart.com/

DJ:n Axel Boman spelar på dansmusikfestivalen Full Moon Fest  på Governors Island, 8 juli.
http://fullmoonfest.com/

Daniel Espinosas kriminalfilma Easy Money (“Snabba Cash”) visas den 12 juli i Socrates Sculpture Park, Long Island City.
http://socratessculpturepark.org/program/easymoney/

Den 25 juli diskuteras Karolina Ramqvist bok The White City av Nordic Book Club på Scandinavia House.
http://www.scandinaviahouse.org/events/nordic-book-club-21/

Georges Bergès Gallery i SoHo presenterar soloutställningen ”Distorted Happiness” med konstnären Johan Wahlström från 29 juni till den 9 juli.
http://bergesgallery.com/

Johan Wahlström planerar också en kulturfestival i augusti kring svensk kreativitet. WhiteBox Gallery, 329 Broome Str, Lower East Side
http://www.johanwahlstrom.com/johanwahlstrom/Welcome.html

Klas Bergman har skrivit en intressant bok om skandinaviska politiker i Minnesota
http://www.mnhs.org/mnhspress/books/scandinavians-state-house

                       TREVLIG MIDSOMMAR!