Trump lär bli kvar
Sofistikerat Trump-motstånd i New York
Längre köer på USA-flygplatserna
Trump har skadat Sverige
Reseintresset till USA minskar – men USA är större än Vita huset
Trump tar bort kulturstödet
Sverige bygger dyrast i EU
Åldern betyder inget i amerikansk politik
E-handeln tar över
Området kring World Trade Center kommer igen
Svenska invandrare i Alaska
Hetaste nya krogarna i New York
Svenskt i New York
Trump lär bli kvar
Många, både i USA och i Sverige, utgår från att Donald Trump kommer att avgå eller avsättas långt innan nästa val. Man vet egentligen ingenting om hur Trump reagerar, men att han skulle erkänna ett misslyckande och avgå verkar inte stämma med hans personlighet.
Att avsätta Trump skulle kräva att det republikanskt dominerade representanthuset åtalar. Därefter skulle senaten med 2/3 majoritet besluta om avsättning. För detta krävs ett allvarligt brott, som Watergate för Nixon. Vi vet naturligtvis inte vad som kan komma fram om Rysslandoch kring Trumps privata affärer. Sannolikheten är dock låg.
Troligen kommer inte valet 2018 att förändra mycket. De flesta republikaner i representanthuset sitter på säkra mandat. Demokraterna löper större risk än republikanerna att förlora mandat i senaten 2018.
Dessutom har Trump registrerat en organisation för sitt omval 2020. (Ett skäl är sannolikt att han då kan samla in pengar, som delvis går till att kampanjorganisationen hyr lokaler i Trump Tower.) I valet 2016 var Trumps slogan: – Make America Great!. Nu säger han att hans slogan i 2020 års val ska vara: – Keep America Great!
Trumps förtroendesiffror i den amerikanska befolkningen är historiskt låga, men de som röstade på honom verkar i de flesta undersökningar nöjda. Vi kan inte räkna med någon annan i Ovala rummet innan nästa val.
Sofistikerat Trump-motstånd i New York
NewYork-vänner talar om ”Trump fatigue”, utmattning av att alla samtal och rubriker handlar om Donald Trump. Motståndet börjar ta sig mer sofistikerade uttryck.
Museum of Modern Art, som normalt har mycket långa planeringstider, har på några dagar röjt av ett stort rum och tagit fram samtida konst från Iran, Iraq and Sudan. En restaurangsite har lagt upp en guide där man kan äta på restauranger med kök från just de länder som omfattas av Trumps inreseförbud.
På Times Square sätter man upp ett nytt konstverk som illustrerar invandringen till staden och hur sammansatt New York är.
http://ny.curbed.com/2017/1/12/14252106/times-square-valentines-day-installation-nyc-immigrants
New Yorks Stadsmuseum har snabbt skapat en fotoutställning om muslimer i New York.
http://www.mcny.org/exhibition/muslim-new-york
Den populära utomhusteatern Shakespeare-in-the-Park har beslutat börja säsongen med Julius Caesar, en pjäs om en kejsare som efter att ha blivit vald söker absolut makt.
http://www.centralpark.com/guide/activities/shakespeare-in-the-park.html
Längre köer på USA-flygplatserna
Vad Donald Trumps beslut om nya invandringsregler i praktiken kommer att innebära är oklart. Men han kommer helt säkert att nå syftet: Det ska bli besvärligare att komma in i USA. Myndigheterna har instruerats utforma “uniform screening standard and procedure” för alla som söker sig till USA.
Det kommer att innebära att det tar längre tid att få arbets- eller studerandevisum. Särskilt för personer med någon sorts bakgrund i Mellanöstern. Det blir problem för svenska företag som har anställda födda i något av de länder administrationen satt på sin svarta lista.
Dessutom kommer fler att tas åtsidan vid flygplatserna, fler frågor ställas och köerna till passkontrollerna bli ännu långsammare.
Trumputbrottet har skadat Sverige
Sverige spelar ändå sedan 1930-talet en oproportioneligt stor roll i amerikansk politik. I senaste valrörelsen använde både Bernie Sanders och Hillary Clinton Sverige som föredöme. Den dominerande Sverigebilden, bland de amerikaner som överhuvudtaget haft någon uppfattning om Sverige, har varit positiv och handlat om välfärdssamhället.
Det har dock funnits negativa drag. President Eisenhower sa i valrörelsen 1956 att Sverige hade flest självmord i världen (fel redan då) för att understryka sin uppfattning att om staten var för omhändertagande fick människor inget att leva för. Detta med självmorden dyker fortfarande upp. Vad en amerikansk president säger fastnar.
En svängning i Sverigebilden skedde 2010 med trakasserierna av judar i Malmö – som ju också ledde till att Obama sände sitt speciella sändebud mot antisemitism till Sverige. Jag besökte 2011, som UD:s ansvarige för Raoul Wallenberg-året, amerikanska utrikesdepartementet, Vita huset och Kongressen. Träffade ett tiotal personer och samtliga tog upp Malmö. Jag skrev om detta i nyhetsbrevet:
https://wastberg.se/2013/02/nyhetsbrev-26-februari-2013/#id347section6
Sverige är ett litet och mycket internationellt beroende land. För att ha internationellt inflytande måste vi ha en positiv image. Och det är viktigt att utländska företag upplever oss som trygga och korruptionsfria för att våga satsa långsiktigt.
http://www.thelocal.se/20170220/analysis-why-trumps-false-claims-are-bad-news-for-sweden
När nu Donald Trump använt Sverige som argument för flyktingstopp till USA får det klart negativa effekter. Trumps tal har lett till att många tidningar och TV-kanaler rättat felaktigheter, gett en allsidig bild av Sverige och t ex visat att mordfrekvensen i Sverige är en femtedel av den i USA
Trumps genomslag är sannolikt stort och skadar Sverige. Den negativa Sverigebilden förstärks av att ”Sverigevänner”, däribland ledande sverigedemokrater, medverkar med negativa artiklar i högerextremistiska Breitbart – som Trump läser – och på andra ställen. Vi får räkna med att Sverigebilden nu långsiktigt förändrats negativt.
Reseintresset till USA minskar – men USA är större än Vita huset
Flygresor.se, den största svenska sökmotorn för flyg, redovisar att intresset för att resa till USA halverats sedan Donald Trump tillträdde. Liknande rapporteras också från andra europeiska länder. USA:s varumärke har sänkts.
Vi ska dock komma ihåg att USA är mer och större än Vita huset. De flesta amerikaner berörs i sitt dagliga liv bara marginellt av vem om styr i Washington. Den offentliga sektorn är liten. Civilsamhället, kulturen och universiteten är starka – och i huvudsak oberoende av staten.
http://www.corren.se/asikter/kronikor/olle-wastberg-usa-ar-storre-an-vita-huset-om4472190.aspx
Trump tar bort kulturstödet
Den nya amerikanska administrationen har nu tagit fram en lista på statliga verksamheter som Donald Trump och republikanerna avser att i första omgången lägga ner. Det är bl a myndigheten för bekämpning av drogmissbruk, Corporation for Public Broadcasting samt de två myndigheter som står för allt federalt kulturellt stöd: National Endowments for the Arts och The Humanities.
Under andra världskriget ville Storbritanniens finansminister kraftigt skära ner på kulturstödet. Winston Churchill sa nej – han såg till att National Gallery och teatrarna kunde vara öppna också under kriget och han tillskrivs svaret: ”Then what are we fighting for?'”
Sverige bygger dyrast i EU
I en ny rapport från EU:s statistikkontor, Eurostat, visas att Sverige har EU:s högsta byggkostnader. Så har det varit i många år. Samtidigt har Sverige stor bostadsbrist – som fanns redan innan flyktingvågen. De höga kostnaderna håller tillbaka byggandet av hyresrätter och spär på lånebubblan.
För tre år sedan arbetade jag tillsammans med Göran Persson och Agneta Dreber med Nybyggarkommissionen. Vi kunde konstatera att Sverige har dålig konkurrens på byggmarknaden. Något som också visas av att det är svårt för de kommunala bostadsföretagen att få tillräckligt många anbud när de vill bygga.
Bristande konkurrens driver alltid upp priserna. En huvudorsak till att inte fler företag ger sig in på marknaden är de långa ledtiderna och att byggnormerna skiftar från kommun till kommun. När det ofta kan ta tio år från markanvisning till färdigt hus är det få småföretag som klarar att ligga ute med pengarna. Och utländska företag är ofta ointresserade att ge sig in i de svenska kommunala processerna.
Ska vi få ner priserna och upp byggandet krävs att hela Sverige – och helst hela Norden – blir en gemensam marknad med samma byggnormer. Dessutom leder de långa tiderna till att byggföretagen snabbt vill ha tillbaka pengarna med ränta och då väljer att sälja till bostadsrätter.
https://nybyggarkommissionen.se
Åldern betyder inget i amerikansk politik
Donald Trumps yngste minister är 54-årige finansministern Steven Mnuchin och den äldste är den 79-årige handelsministern Wilbur Ross. Medelåldern i regeringen är 64 år. Det kan jämföras med den svenska regeringen där Margot Wallström är äldst med sina 62 år och 31-årige Gabriel Wikström yngst. Medelåldern är 50 år. (I Trumps regering finns två kvinnor, i den svenska hälften.)
Poängen är att åldern inte betyder något i amerikansk politik. Att Wilbur Ross är olämplig som handelsminister beror inte på att han snart är 80, utan på att han är en inbiten frihandelsmotståndare.
Donald Trumps yngste minister är 54-årige finansministern Steven Mnuchin och den äldste är den 79-årige handelsministern Wilbur Ross. Medelåldern i regeringen är 64 år. Det kan jämföras med den svenska regeringen där Margot Wallström är äldst med sina 62 år och 31-årige Gabriel Wikström yngst. Medelåldern är 50 år. (I Trumps regering finns två kvinnor, i den svenska hälften.)
Poängen är att åldern inte betyder något i amerikansk politik. Att Wilbur Ross är olämplig som handelsminister beror inte på att han snart är 80, utan på att han är en inbiten frihandelsmotståndare.
E-handeln tar över
I årets thanksgiving- och julhandeln var det första gången i USA man sålde för mer i e-handel än i butiker. Det märks också på gatorna i New York. Fler och fler butiker står tomma och är för uthyrning. Butiksytor blir mindre. Dessutom har storföretag som Macy’s tvingats lägga ner butiker i gallerior över hela USA.
http://fortune.com/2016/11/27/black-friday-nrf-shopping/
Här finns en sannolik långsiktig förändring som vi kommer att se mer av också i Sverige.
Området kring World Trade Center kommer igen
Downtown New York börjar resa sig efter terrorangreppet den 11 september 2001. Det har tagit lång tid – bl a på grund av den amerikanska byråkratin. Fortfarande dominerar byggnadsställningarna. Men nu har Brookfield Place etablerats där Vesey Street tar slut mot vattnet. Det är en ”shopping mall” av amerikanskt snitt och med många restauranger. Bäst är Amada:
http://newyork.amadarestaurant.com
Brookfield Place ligger vackert med utsikt över Hudson River.
https://brookfieldplaceny.com
Där tunnelbanan och förortstågen möts, alldeles i närheten av nya One World Trade Center ligger nu ett arkitektoniskt intressant – ritat av Santiago Calatrava – exklusivt shoppingcenter, Westfield Mall.
http://ny.curbed.com/2016/8/16/12505114/world-trade-center-westfield-mall-grand-opening
I årets thanksgiving- och julhandeln var det första gången i USA man sålde för mer i e-handel än i butiker. Det märks också på gatorna i New York. Fler och fler butiker står tomma och är för uthyrning. Butiksytor blir mindre. Dessutom har storföretag som Macy’s tvingats lägga ner butiker i gallerior över hela USA.
http://fortune.com/2016/11/27/black-friday-nrf-shopping/
Här finns en sannolik långsiktig förändring som vi kommer att se mer av också i Sverige.
Området kring World Trade Center kommer igen
Downtown New York börjar resa sig efter terrorangreppet den 11 september 2001. Det har tagit lång tid – bl a på grund av den amerikanska byråkratin. Fortfarande dominerar byggnadsställningarna. Men nu har Brookfield Place etablerats där Vesey Street tar slut mot vattnet. Det är en ”shopping mall” av amerikanskt snitt och med många restauranger. Bäst är Amada:
http://newyork.amadarestaurant.com
Brookfield Place ligger vackert med utsikt över Hudson River.
https://brookfieldplaceny.com
Där tunnelbanan och förortstågen möts, alldeles i närheten av nya One World Trade Center ligger nu ett arkitektoniskt intressant – ritat av Santiago Calatrava – exklusivt shoppingcenter, Westfield Mall.
http://ny.curbed.com/2016/8/16/12505114/world-trade-center-westfield-mall-grand-opening
Svenska invandrare i Alaska
Svenska invandrare – liksom andra invandrare – har betytt mycket för att forma USA. Nu förbereder staten Alaska sitt 150-årsjubileum och då lyfter man fram olika grupper. Vetenskapsradion på Sveriges radio har gjort ett intressant inslag om Alaskas svenska historia.
http://t.sr.se/2h1v9jh
Svenska invandrare – liksom andra invandrare – har betytt mycket för att forma USA. Nu förbereder staten Alaska sitt 150-årsjubileum och då lyfter man fram olika grupper. Vetenskapsradion på Sveriges radio har gjort ett intressant inslag om Alaskas svenska historia.
http://t.sr.se/2h1v9jh
Hetaste nya krogarna i New York
Olika tidningar och siter publicerar löpande listor på de hetaste nya krogarna på Manhattan. När jag smälter samman de olika listorna blir inneställena:
Augustine är något av en återuppståndelse av populära Pastis och med samma ägare. Ligger i Financial District.
augustineny.com
Fowler & Wells ligger också i Financial District. Traditionell amerikansk meny.
www.fowlerandwells.com
Le Coucou är en fransk, mycket trevlig krog, på Lafayette Street.
www.lecoucou.com
Ichimura i Tribeca. Liten restaurang med fast meny för 300 USD per person.
https://www.sushiichimuranyc.com
Chumley’s är en New York-klassiker som varit stängd i flera år och nu renoverats och återöppnats i samma mörka, mysiga, traditionella stil. I West Village.
http://chumleysnewyork.com
Union Square Cafe var tidigare New Yorks populäraste krog. Efter att ha varit stängd i flera år har den nu öppnat i nya lokaler nära Union Square.
www.unionsquarecafe.com
Flora Bar, museirestaurangen i Met Breuer museum på Upper East Side.
www.florabarnyc.com
Italienne, nära Madison Square Park, är den senaste italienska höjdaren.
http://italiennenyc.com
Aska, svenskägd tvåstjärning krog i Brooklyn:
http://askanyc.com
Svenskt i New York
Olika tidningar och siter publicerar löpande listor på de hetaste nya krogarna på Manhattan. När jag smälter samman de olika listorna blir inneställena:
Augustine är något av en återuppståndelse av populära Pastis och med samma ägare. Ligger i Financial District.
augustineny.com
Fowler & Wells ligger också i Financial District. Traditionell amerikansk meny.
www.fowlerandwells.com
Le Coucou är en fransk, mycket trevlig krog, på Lafayette Street.
www.lecoucou.com
Ichimura i Tribeca. Liten restaurang med fast meny för 300 USD per person.
https://www.sushiichimuranyc.com
Chumley’s är en New York-klassiker som varit stängd i flera år och nu renoverats och återöppnats i samma mörka, mysiga, traditionella stil. I West Village.
http://chumleysnewyork.com
Union Square Cafe var tidigare New Yorks populäraste krog. Efter att ha varit stängd i flera år har den nu öppnat i nya lokaler nära Union Square.
www.unionsquarecafe.com
Flora Bar, museirestaurangen i Met Breuer museum på Upper East Side.
www.florabarnyc.com
Italienne, nära Madison Square Park, är den senaste italienska höjdaren.
http://italiennenyc.com
Aska, svenskägd tvåstjärning krog i Brooklyn:
http://askanyc.com
Svenskt i New York
Det är mycket svenskt i New York just nu. Nedanstående är bara ett urval. Den som löpande vill uppdatera sig på svenska aktiviteter i New York bör följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Sök på
http://www.swedennewyork.com
Innan den 10 mars kan artister med skandinavisk anknytning söka stipendium:
http://americanscandinavian.org/cultural-grant-awards/cultural-grant-awards-apply/
Unn Magnussen ställer ut konst på The National Arts Club i Gramercy Park från 6 mars:
http://www.nationalartsclub.org/exhibitions
Arkitekterna Sander och Linda Schuur har fått pris för sitt arbete med STHLMNYC
http://fastighetsnytt.se/2017/02/arkitekturpris-till-sthlmnyc/
Sara Jordenö och Twiggy Pucci Garcon har gjort kritikerrosade dokumentären “Kiki” om den svarta och latinamerikanska HBTQ-rörelsens ballroomkultur i New York. Visas 1 mars på IFC.
http://www.ifcfilms.com/films/kiki
www.kikimovie.com/
Galleri Fagerstedt ställer ut Annèe Olofssons, en av de mest uppmärksammade yngre konstnärerna, på Volta den 1-5 mars.
http://ny.voltashow.com/exhibitors/galleries/list/galleri-fagerstedt-stockholm/annee-olofsson/
NYC-baserade svenske konstnären Matthias van Arkel deltar i en grupputställning på UNIX Gallery 2 mars-22 april.
http://www.unixgallery.com/artists/matthias-van-arkel
Det svenska indiepopbandet The Radio Dept gör två spelningar. Bowery Ballroom 8 mars samt på Music Hall of Williamsburg 9 mars.
http://www.boweryballroom.com/event/1315725-radio-dept-new-york/ http://www.musichallofwilliamsburg.com/event/1314961-radio-dept-brooklyn/
Singer-songwritern José González framför sin musik på The Appel Room (Jazz at Lincoln Center) den 10 mars.
https://tickets.lincolncenter.org/syos/performance/8460
Johannes Nyholms film Jätten (”The Giant”) har amerikansk premiär på New Directors/New Film Festival på MoMA och Film Society of Lincoln Center 15-26 mars.
http://www.newdirectors.org/2017/films/the-giant
I Called Him Morgan är Kasper Collins dokumentär om jazzlegenden Lee Morgans destruktiva liv. Amerikansk biopremiär den 24 mars.
http://icalledhimmorgan.com/
De svenska artisterna Rebstar och Saint uppträder på Marcus Samuelssons restaurang Red Roster den 27 mars.
http://www.redroosterharlem.com/livemusic/