Nyhetsbrev 26 FEBRUARI 2013

Bara politikerna kan stoppa USA:s uppgång – och det är vad de gör

Inget valutakrig, men kronan förblir stark


Barack Obama spelar högt


USA har lågt valdeltagande


Alexandria – en roman och toleransens tillbakagång


Malmö – antisemitism och muslimhat


Färre myndigheter – men mindre effektiva


I Sverige heter korruptionen något annat


Raoul Wallenberg-aktiviteter också i år


USA – förbudsland?


Annee Olofsson till Moma


Svensk hjärtslagsapp blev succé i USA


New York Times har öppnat sitt arkiv


Sandy-skadorna nästan reparerade


Selma långt mer än en sedel


Tio bästa krogarna enligt New York Magazine


Svensk-krog hyllas


Svenskt i New York

Bara politikerna kan stoppa USA:s uppgång – och det är vad de gör


USA är på rätt väg ekonomiskt. Det är bara politikerna som kan stoppa uppgången. Men de gör å andra sidan sitt bästa för att åstadkomma just det.

Marknaderna avskyr osäkerhet. Amerikanska företag sitter på enorma mängder med pengar som väntar på att investeras – så fort de får besked om politikens inriktning. Men det som kongressen gör är att hela tiden skjuta problemen några månader framför sig. Från skattestup till budgetstup.

Nu tycks det som om en rad automatiska budgetnedskärningar kan träda i verket. Vita huset kräver att republikanerna ska lägga sig eftersom Obama vet att republikanerna får skulden för de ekonomiska problem som inträffar. Republikanerna är inne i en intern process där få vågar vara annat än stentuffa.

Det blir världsekonomin som får betala. Om de planerade budgetnedskärningarna träder i kraft om en vecka faller den amerikanska tillväxten med närmare en procent. Sedan måste kongressen ta beslut om ny budget senast den 23 mars. Därefter måste den senast den 19 maj rösta för att på nytt höja lånetaket. Det är inte alls säkert att sådana beslut kommer att fattas. Osäkerheten består.

Inget valutakrig, men kronan förblir stark


Riksbanken sänkte inte räntan häromsistens. Därmed fortsätter det att vara mer lönsamt att hålla pengar i svenska kronor än i de flesta andra länders valutor. Vilket bidrar till en stark krona. Kronan har på två månader stärkts med drygt fyra procentenheter mot den valutakorg vi brukar räkna. Lika mycket mot dollarn. Jag skulle tro att förstärkningen av kronan, inte minst mot dollarn, fortsätter.

Det gör det svårare att exportera för den svenska råvarubaserade industrin. Man ska dock komma ihåg att svenska storföretag tillverkar på många platser i världen och att svenska exportprodukter har en stor del import i sig. Dessutom är en stark valuta ett sätt att säga att vi i Sverige blivit rikare. Våra löner representerar större köpkraft.

Det sägs ibland att världen är inne i ett valutakrig. Det skulle vara förödande för världsekonomin. Men det är knappast så. Att Japan och USA just nu ser fallande valutor beror främst på att man stimulerar sin inhemska ekonomi genom att vräka ut stimulanser; sedelpressarna går heta. Det fungerar på kort sikt – men inte i längden.

Barack Obama spelar högt


Det är tämligen uppenbart att president Obama efter sin valseger beslutat sig för att driva sin egen linje – utan att bry sig särskilt mycket om att han inte har majoritet i representanthuset.

Riktigt hur strategin ser ut är oklart, men innebörden är att demokraterna redan nu siktar på att tillfoga republikanerna ett nederlag i mellanvalet 2014. De hoppas på att få tillbaka situationen från 2008 då demokraterna hade majoritet i både senaten och representanthuset – ett tillfälle som Obama inte förmådde ta till vara.

Alla undersökningar visar att kongressen ligger illa till i opinionen, medan presidenten är populär. Om kongressen vidtar åtgärder så att flygledarna inte får lön eller att krigsveteranerna slutar få ersättning – båda sakerna kan hända inom några veckor – är det republikanerna som kommer att få skulden.

Det är ett högt spel med USA:s framtid.

USA har lågt valdeltagande


Först nu vet vi exakt hur stort valdeltagandet var i presidentvalet i november: 58.2 procent, vilket är något lägre än i valet 2008.

Vi kan jämföra med förra svenska valet där valdeltagandet var 84,6%. Egentligen kanske det är mer rättvisande att jämföra med det senaste EU-valet 2009 där det svenska valdeltagandet var 43,8 procent.

Det finns flera skäl till det låga amerikanska valdeltagandet. Ett är att Washington ligger långt borta, den offentliga sektorn är liten och många människor känner inte att de politiska besluten påverkar deras vardag.

Att rösta är dessutom besvärligt. Man måste registrera sig i förväg, köerna till vallokalerna är långa och många får inte ledigt eller får löneavdrag när de ska gå och rösta.

Den pålitligaste källan för amerikansk valstatistik är:
elections.gmu.edu/Turnout_2012G.html

Alexandria – en roman och toleransens tillbakagång


Vi är åtskilliga som fått vår bild av staden Alexandria präglad av Alexandriakvartetten av Lawrence Durrell, en romansvit som första gången kom ut för femtio år sedan. Nu finns den i nyutgåva, med nytt förord av Birgitta Stenberg:
www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9113045512

Huvudperson i boken är egentligen staden Alexandria. Mångkulturell och kaotisk. Människor med olika sexuell läggning, bakgrund, språk, kulturer och religioner lever inte bara sida vid sida, utan insnärjda i varandra. Greker, judar, araber, kopter, franska och engelska diplomater – alla har huvudroller i denna stad.

Så är det inte längre. Under sex år satt jag i styrelsen för Svenska institutet i Alexandria (som inte har med Svenska institutet i Stockholm att göra, utan är ett s k dialoginstitut under UD). För varje besök i Alexandria såg jag fler kvinnor med täckt huvud, fler arbetslösa unga män. Kaféerna blev helt könssegregerade och fylldes av äldre män med vattenpipor. Den religiösa intoleransen har främst drabbat de kristna kopterna:
tinyurl.com/bdu7rob

Den arabiska våren var en lättnad för de miljoner människor som levde i förtryck. Men vi vet inte om våren övergår i en snabb höst. Störst är riskerna för de kristna minoriteterna: Kopter i Egypten, syrianer i Syrien och Irak. Allvarliga tecken på etnisk rensning finns i Irak. Alexandria kan vara ett dåligt tecken för hela regionen.

Den nya tankesmedjan Fri Värld har i sitt nätmagasin gjort ett specialnummer om just den muslimska världens utveckling.
www.frivarld.se/magasin/2012/12/page/2/

Också New York Times mest kände internationelle kommentator Thomas Friedman är pessimistisk om Muslimska brödraskapets möjligheter och vilja att skapa demokratiska samhällen:
tinyurl.com/aev7qnc

Malmö – antisemitism och muslimhat


Situationen för den lilla judiska gruppen i Malmö – har också påverkat bilden av Sverige i USA. Judar i Malmö utsätts för hot och trakasserier och mycket tyder på att antisemitismen snarast ökar.

Siavosh Derakhti, som grundat nätverket Unga muslimer mot antisemitism skriver bra om skolornas ansvar:
tinyurl.com/ac5v5cg

Men det är inte bara judar som råkar illa ut i Malmö. Det finns också ett islamhat – som tyvärr på många ställen i Sverige:
motargument.se/2012/10/17/muslimhat-antisemitism-malmo/

Färre myndigheter – men mindre effektiva


Alliansregeringen har lovat minska antalet myndigheter. Med det är det lite si och så. 13 myndigheter har försvunnit och det totala antalet är nu 234. Dock har minskningen skett genom sammanslagningar, så antalet personer eller kostnaderna har inte minskat.

Det finns en vilja i regeringskansliet att skapa stora myndigheter. De är lättare att styra och hantera. Men det är med myndigheter som med företag. Storlek är inte samma sak som effektivitet.

De stora myndigheterna skaffar sig personalfunktioner, controllers etc. Småmyndigheterna måste fixa sådana saker samtidigt som de sköter kärnverksamheten.

I Sverige heter korruptionen något annat


I Sverige anser vi oss fria från korruption – och det är en av Sveriges styrkor att vi av omvärlden uppfattas som ett av världens minst korrumperade länder.

Trots aktuella korruptionshärvor inom Kriminalvården, Migrationsverket och Försäkringskassan är det en korrekt bild: Den som försöker muta tulltjänstemannen eller domaren har sannolikt ingen framgång. Men korruptionen kan ta sig andra uttryck. Den allvarligaste är det Maciej Zaremba beskriver i en banbrytande artikelserie i Dagens Nyheter: Hur ”ekonomiska incitament” får läkare att avstå från nödvändiga behandlingar och föra in felaktiga siffror i statistiken. Hade det inte skett genom landstingsblanketter, utan genom att sedlar bytt ägare skulle vi aldrig tveka att kalla det korruption:
www.dagensnyheter.se/Articles/2013/02/20/Hur-mycket-bonus-ger-ett-benbrott/

Vi som är med i Almedalen brukar mer sällan behöva betala en måltid. Det gör företag och lobbyister åt oss. I USA skulle inte Almedalen – med det nära umgänget mellan valda och lobbyister – varit möjlig. Jan Källberg, professor i USA, beskriver i Dagens Samhälle hur han arbetat för två amerikanska delstater och har aldrig varit på en fest arrangerad av delstaten eller blivit erbjuden alkohol på medborgarnas bekostnad.
tinyurl.com/al5bx66

Raoul Wallenberg-aktiviteter också i år


Trots att själva Raoul Wallenberg-året är slut pågår aktiviteter över hela världen. Den internationella utställningen står just nu i Ann Arbour, Michigan. I mars öppnar den i Santiago, Chile, för att sedan fortsätta till Belgien. I Sverige har Raoul Wallenberg-utställningen just invigts i Malmö. I slutet av mars kommer den till Luleå.

Året har lett till aktiviteter och studier i svenska skolor. Och avsikten är att Raoul Wallenbergs dag – årligen den 27 augusti – ska bli en toleransens och det personliga ansvarets dag i skolorna. Här är ett exempel på ett nytt skolarbete:
www.youtube.com/watch?v=ba1n4cUtJ5k

USA – förbudsland?


Det finns en föreställning om att USA är en nation utan regleringar. I själva verket är det tvärtom. New York kan vara ett exempel. För åtskilliga år sedan hjälpte jag dåvarande folkhälsominister Morgan Johansson (s) med ett studiebesök i New York. Han ville titta på det nyss införda rökförbudet på krogarna. Det var en del i processen för att senare få ett svenskt rökförbud.

Men New York har gått vidare. Rökning har förbjudits på öppna platser och i parkerna. Snabbmatsrestaurangerna måste skriva kaloriinnehåll på matsedlarna. Transfetter i maten är numera förbjudna, liksom att sälja läsk i mer än halvlitersförpackningar. Allt detta har motiverats av hälsoskäl.

Nu kommer New York – liksom Kalifornien – att av miljöskäl förbjuda skumplatsförpackningar.

Annee Olofsson till Moma


Museum of Modern Art (MoMA) har införskaffat ett verk av Annee Olofsson.

Annee Olofsson är en av Sveriges mest internationellt uppmärksammade konstnärer. Hon arbetar främst med foto. I början av 2000-talet bodde hon i New York.

Det foto MoMA skaffat är ”Unforgivable” från 2001. Det finns nedan på hennes hemsida.
www.anneeolofsson.com/works_2001.html

Svensk hjärtslagsapp blev succé i USA


Valentines Day, Alla hjärtans dag, är stort i USA. Lagom till Valentines Day lanserade det svenska it-företaget Rebtel appen Re:beat, som gör det möjligt att skicka sina hjärtslag till någon man gillar.

Svenska pr-byrån Deportivo skötte lanseringen – med genomslag i 132 länder. Medier över hela världen, däribland New York Times, uppmärksammade appen. Intressant exempel på att småföretag med små medel snabbt kan nå hela världen.
tinyurl.com/akhf3n3

New York Times har öppnat sitt arkiv


Redan tidigare har man på New York Times hemsida kunnat söka artiklar från 1851 och framåt. Nu har tidningen lagt ut hela sitt arkiv på nätet. Med aktuella videor och inte minst tusentals historiska foton.

En guldgruva!
https://www.nytsyn.com/archives
 

Selma långt mer än en sedel


Jessica Gedin, utmärkt programledare för kultur i TV, berättade nyligen att hon aldrig läst något av Selma Lagerlöf. Hon är inte unik. Selma Lagerlöf har fallit i glömska, vilket är synd. Hon är en styv, spännande och aktuell författare. Jessica Gedin tillhör den sista generation som blev påtvingad att läsa en av Selma Lagerlöfs mest daterade böcker: Nils Holgersson.

Jag har gett Jessica ett ex av Löwensköldska ringen, spännande som en deckare och med Selma Lagerlöfs fantastiska språk.
www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9100107433

Sandy-skadorna nästan reparerade


Orkanen Sandy i oktober tillfogade New York svårare skador än de flesta inser. Det kommer att ta år innan delar av Queens och Red Hook helt är tillbaka. Nu har dock alla gallerier i Chelsea öppnat på nytt.
tinyurl.com/a8d3b95

De flesta av de restauranger som tvingades stänga har öppnat igen. Men inte klassiska River Cafe, med utsikt över Manhattan från Brooklyn-sidan:
www.rivercafe.com/closure-information/

Tio bästa krogarna enligt New York Magazine


Enligt New York Magazine är de tio bästa New York-krogarna just nu följande Acme, Atera, Battersby (Brooklyn), Blanca (Brooklyn, fast meny 180 USD/person), Calliope, Il Buco Alimentari e Vineria, Neta, The NoMad, Perla, Pok Pok Ny.

Att de två första tillhör New Yorks absolut bästa krogar är det nog allmän enighet om.

Svensk-krog hyllas


Aska (f d Frej), i Brooklyn – med kocken Fredrik Berselius –  och som jag tidigare skrivit om får berättigat lysande omdömen i New York Times.
tinyurl.com/bkz26v3
askanyc.com

Svenskt i New York


Svenska filmen The Importance of Tying Your Own Shoes ( Hur många lingon finns det i världen) visas på The JCC in Manhattan den 10 mars: 
newyork.reelabilities.org/schedule

Den svenske pianisten Per Enflo spelar i Carnegie Hall den 13 mars:
tinyurl.com/d6gmzyl

Fotografen Kristoffer Axén ställer ut på Munch Gallery på Lower East Side 16 mars till 14 april.
www.munchgallery.com/upcoming

Konstnären Michele Pred ställer ut på Nancy Hoffman Gallery den 7 februari – 16 mars:
tinyurl.com/aoem8yc
 
Malin Abrahamssons utomhusanimation ”Solar Cycle 24” visas i Harlem den 23 februari – den 9 mars:
www.chashama.org/event/solar_cycle_24

Pianisten Magnus Mårtensson spelar på Don’t Tell Mama den 1 mars: 
tinyurl.com/bjrgt7e

En soloutställning av konstnären Sigrid Sandström visas på ADAA-mässan, Park Avenue Armory, den 6-10 mars:
www.artdealers.org/artshow.html

Improvisationsteatergruppen ”Dramatiska” spelar på Peoples Improv Theatre den 20 mars samt 23 mars:
dramatiska.se/

Pianisten Per Tengstrand spelar på Scandinavia House den 26 mars: 
tinyurl.com/b2dtnpk

Här kan man uppdatera sig på vad svenskt som är på gång i New:
www.facebook.com/swedennewyork  
www.twitter.com/swedennewyork    
twitter.com/swedennybiz