USA enda stora ekonomin som går framåt
Dollarn rekordstark och lär så förbli
Obama och valkampanjen som aldrig tar slut
USA:s arbetsmarknad har blivit ”europeisk”
USA har de bästa universiteten. Vad gör Sverige?
Konspirationsteorier: Katoliker då, muslimer nu
Det trygga New York
Clark Kent, Warren Buffet och dagstidningarnas kris
Renässans för Stockholms kultur
Nordic Cool som Nation Branding
Svenskkrogen Aska hyllas
Vardagskrogar
Svenskt i New York
Nytt recept: Lammskuldra
USA enda stora ekonomin som går framåt
USA:s ekonomi hackar inte längre – den går bra. Huspriserna, konsumtionen, lönerna, sysselsättningen, tillväxten, börsen – allt ökar.
Faran finns i Washington. USA måste få balans i sin offentliga ekonomi. Men gör man det för snabbt knäcks den ekonomiska uppgången. Nu är den stora osthyveln (The sequester) framme – utan analys av vad man skär ner på. De stora strukturproblemen – främst vårdkostnaderna – lämnas åt sidan.
Världsekonomins fokus är just nu Cyperns. Men elefanten i rummet är Frankrike, med svåra balansproblem som landet inte tar itu med. När Frankrike kommer i centrum för europakrisen blir det långt värre. USA är enda ljuspunkten i världsekonomin. Samtidigt får vi räkna med att politikerna ställer till löpande kriser: 19 maj är nästa datum – innan dess måste kongressen besluta om att höja skuldtaket.
Dollarn rekordstark och lär så förbli
Dollarn är rekordstark. Liksom den svenska kronan, som har stärkts mot samtliga världens stora valutor. Min tro är att dollarn stärks ytterligare: New York-börsen går bra och drar till sig kapital. Osäkerheten kring de europeiska bankerna gör USA:s finansmarknad ännu mer attraktiv. Dessutom är dollarn likvid.
Den ekonomiska utvecklingen i USA gör att ingen längre talar om någon alternativ reservvaluta till dollarn. Den fortsätter att vara valutasystemets grundbult. Att kinesiska renminbin skulle få en sådan ställning är avlägset. Transparensens saknas i den kinesiska ekonomin:
tinyurl.com/cnxm9do
Obama och valkampanjen som aldrig tar slut
Barack Obama försöker sig nu på det han misslyckades med efter valet 2008 -att förvandla sin valorganisation till en permanent valkampanj. Den här gången har det fungerat.
Organizing for Action och har till mål dels att löpande påverka opinionen för Obamas agenda, dels att vinna mellanvalet 2014. Arbetet har underlättats av republikanernas inre splittring.
Organizing for Action arbetar som en valkampanj: Med att framgångsrikt samla in pengar och bibehålla en lokal organisation.
Det är inte osannolikt att det är så här politiken kommer att se ut i framtiden: En ständigt pågående valkampanj.
tinyurl.com/bq9zfxo
tinyurl.com/c37jzcw
USA:s arbetsmarknad har blivit ”europeisk”
USA:s arbetsmarknad går åt rätt håll. Men fortfarande är tolv miljoner amerikaner arbetslösa, fem miljoner långtidsarbetslösa. Förut har man ofta sagt att amerikansk arbetsmarknad är flexibel och att de arbetslösa snabbt får jobb. Mycket tyder på att det inte är så längre.
Den långa nedgången har inneburit stark rationalisering. Företagen sitter med starka kassor och kommer hellre att investera i digitalisering och robotar än i anställda när efterfrågan ökar.
Liksom i Sverige finns efterfrågan på arbetskraft samtidigt som arbetslösheten är stor. De som är arbetslösa har inte alltid den utbildning och bakgrund som krävs för de jobb som erbjuds – i Sverige liksom i USA. Arbetsgivarna anställer hellre yngre och nyutbildade, i stället för de som varit arbetslösa i flera år.
tinyurl.com/aay57mk
USA har de bästa universiteten. Vad gör Sverige?
En av USA:s riktigt stora styrkor är universiteten. 700.000 utländska studenter söker sig till amerikanska universitet varje år. Det är en signal att de kinesiska ledarna sänder sina barn till amerikanska universitet.
I de två ledande rankinglistorna för universitet är de främsta amerikanska. I Times lista är 28 av de 50 bästa amerikanska, i Shanghai-index är 36 av de 50 främsta amerikanska. Det enda svenska lärosäte som kommer med bland de 50 bästa är Karolinska Institutet.
www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2012-13/world-ranking
www.shanghairanking.com/ARWU2012.html
Om vi i Sverige ska kunna vara med och locka världens främsta begåvningar måste vi få högre spetskvalitet på universiteten och bli långt mer internationellt inriktade. Tyvärr tyder en del på att svenskt universitetsliv snarare blivit mer navelskådande:
www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/svenska-studenter-har-alla-svar–men-inga-fragor
Konspirationsteorier: Katoliker då, muslimer nu
Al Smith är en amerikansk politisk legend. Han var fiskeriarbetaren som blev guvernör i staten New York och som 1928 kandiderade till amerikansk president. Han förlorade stort mot Herbert Hoover. Att Smith var katolik spelade en huvudroll i kampanjen.
När Smith kom till en delstater i söder brände man kors som en symbolisk handling. Påståenden om att Al Smith ingick i en katolsk konspiration för att ge påven makten över USA och att USA skulle förvandlas till ett katolskt lydland cirkulerade. Ritningar på Lincoln Tunnel, som just börjat projekteras, spriddes i flygblad med påståenden om att Smith byggde en hemlig väg för påven att kunna komma in och ta över USA.
Konspirationsteorierna liknar rätt mycket de om hur det skulle finnas en muslimsk konspiration för att ta över Europa och skapa ett kalifat. Att det varken finns demografisk eller faktiskt grund för något sådant beskrivs väl av Katrin Kielos:
tinyurl.com/a97afua
Det trygga New York
New Yorks lyckade brottsbekämpning har varit en följetong i det här nyhetsbrevet. Det förtjänar att påminnas om fördelarna med minskad brottslighet. En av dem är att fängelserna töms. Om färre begår brott, döms färre och New York har inte på mycket länge haft så få i fängelse.
tinyurl.com/cd5rvfw
Visst, antalet mord i New York är proportionellt ungefär fyra gånger så många som i Sverige, men det intressanta är att medan antalet mord i Sverige i stort sett är konstant har det gått ner 80 procent i New York. Och samma sak gäller de flesta brottstyper. Här finns statistik:
www.nyc.gov/html/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cscity.pdf
Jag har skrivit lite utförligare om det trygga New York i livsstilsmagasinet Bona Vita:
www.wastberg.se/viewtext.php?tid=323
Clark Kent, Warren Buffet och dagstidningarnas kris
De tryckta dagstidningarna är i kris. I Sverige är undantagen Expressen och Aftonbladet som båda förnyat sin journalistik, inkorporerat nya medier och gjort sig relevanta – och tjänar pengar.
På ett år har antalet journalistjobb på svenska dagstidningar minskat med ca 500 – samtidigt som ungefär tusen nya journalister utexaminerats från högskolorna. F ö slutade Stålmannens hemliga identitet Clark Kent nyligen på The Daily Planet för att övergå till digitala medier.
Mot den bakgrunden är det intressant att världens mest framgångsrike investerare, Warren Buffett, beslutat att satsa på lokala tidningar. Han gör det inte för att köpa inflytande, utan för att han tror på investeringen. Han beskriver det i sitt årliga brev till företagets aktieägare. Lokala tidningar som spelar en roll för bygden och för människors vardag har en framtid:
www.berkshirehathaway.com/2012ar/2012ar.pdf
Renässans för Stockholms kultur
Kulturlivet i Stockholm är en framgångssaga. Stockholm är en av världens mest teatertäta städer. Aldrig har det funnits en så rik galleriflora – inklusive nya privata konsthallar. Bibliotek har öppnats i tunnelbanan. Stockholms stadsteater har ökat sin publik med 40 procent på 10 år, vilket innebär att man når grupper som inte tidigare sökt sig till kvalitetsteater. (De som inte sett den senaste uppsättningen av Ett dockhem eller föreställningen Martyrer bör springa iväg och göra det!)
I nästan varje euroepisk huvudstad krymper kulturanslagen. I Stockholm sker rekordökningar.
Dessutom planerar staden nu en sammanslagning mellan Kulturhuset och Stadsteatern – en idé med stor potential, och vars motiv är kulturpolitiskt, inte ekonomiskt. Det kan bli möjligt att använda hela huset till nyskapande kulturidéer och i bästa fall bryta ner gränser mellan olika kulturslag – något som skedde när Liljevalchs konsthall visade målningar, spelade musik och teater i en integrerad Strindsbergssatsning.
Nordic Cool som Nation Branding
Den största skandinaviska kultursatsningen på mycket länge – den månadslånga festivalen Nordic Cool i Kennedy Center i Washington – avslutades nyligen. Tyngdpunkten har legat på musik, dans och teater – men plats har funnits för mode, mat, litteratur och konst. Det var en statlig satsning, som sig bör i Washington. Svensk kultur i New York är nästan alltid marknadsdriven.
I Huffington Post skriver András Simonyi en intressant artikel om Nordic Cool som exempel på Nation Branding, hur länder positionerar sig genom värderingar och kultur. ”Well-known Nordic brands such as Nokia, Volvo, H&M, Ikea, Lego or Novo Nordisk and Angry Bird, have all benefited and profited from the strong attractiveness of their home countries.”
tinyurl.com/ckjanns
Svenskkrogen Aska hyllas
Hyllningarna för den svenska restaurangen Aska på Wyth Avenue i Brooklyn bara fortsätter. Här är ytterligare några klipp.
tinyurl.com/c4xgcp2
tinyurl.com/cpa6odd
tinyurl.com/buycpae
Det är ett riktigt bra ställe och den som vill gå dit bör beställa långt i förväg. Ta gärna en drink innan på innehotellet Wyth – inrymt i en gammal fabrik.
askanyc.com
wythehotel.com
Askas kock och ägare Fredrik Berselius medverkar f ö i ett seminarium om nordisk mat den 6 april:
www.columbia.edu/cu/german/symposiums/new_nordic_cuisine/
Vardagskrogar
Tre små krogar vi varit på: Inte värda en omväg, men med bra stämning och hygglig mat.
På Orchard Street, hörnet av Broome, Dudley’s:
www.dudleysnyc.com/about/
I Chelsea: Gascogne, ombonat familjeställe:
www.gascognenyc.com
Också enkelt och trevlig är
Bar Veloce, Second Avenue vid 11e gatan:
www.barveloce.com/
Svenskt i New York
Svenskarnas intresse för New York minskar inte, tvärtom. Och just nu är också Sverige tämligen inne i New York.
ny.racked.com/archives/2013/03/13/scandinavian_invasion.php
Det som finns nedan är bara ett litet urval. Den som vill hänga med gör det bäst på
www.swedenabroad.com/en-GB/Embassies/New-York/Current-affairs/News/
www.facebook.com/swedennewyork
www.twitter.com/swedennewyork
Den 25 april sjunger Nina Stemme i Alice Tully Hall, Lincoln Center med Svenska kammarorkestern:
lc.lincolncenter.org/press/503
Fika – den svenska kafé-kedjan i New York – drabbades av orkanen Sandy. Men nu har deras stora Cafe och Chocolate Factory öppnat i Tribeca, 450 Washington Street.
www.fikanyc.com
Antik i Tribeca har lagts ner, men återuppstått i form av Hostler Burrows i The Village, 51 E. 10th St, med massor av moderna svenska designantikviteter:
www.hostlerburrows.com
Svenskarna Selim Adira och Robert Persson har öppnat klubb i Chinatown:
bobbysnyc.coms
Gudrun Sjödén har öppnar butik på 50 Green Street.
På videoutställningen Nordic Outbreak representeras Sverige av Eva Olsson, J Tobias Anderson, Jessica Faiss, QNQ/AUJIK, Dan Lestander och Jonatan Habib Engqvist.
nordicoutbreak.streamingmuseum.org
Oscar-vinnaren Searching for Sugar Man visas på MoMA den 7 april, följt av en diskussion med regissören Malik Bendjelloul.
Ruben Östlunds Play visas på filmfestivalen Disappearing Act den 10 april, följt av en diskussion med regissören.
new-york.czechcentres.cz/program/event-details/disappearing-act-v/
Lisa Ohlins film Simon och Ekarna visas på Westchester Jewish Film Festival, följt av en diskussion och mottagning med Lisa Ohlin och svenske honorärkonsuln David Dangoor den 17 april.
tinyurl.com/d5mvt5u
August Strindbergs Easter visas på The Gene Frankel Theatre fram till 31 mars. Påsk översatt till Harlem på 50-talet:
strindberg.org/
Nadja Bournonville ställer ut sina fotografier på Pierogy Gallery i Brooklyn
www.pierogi2000.com/2013/03/nadja-bournonville-at-pierogi-2/
Malin Arnell, Lena T H Berglin, Kajsa G Eriksson och Maja Gunn medverkar i Gender Play, en designkonferens på Parsons den 28-29 mars:
igdn.blogspot.com
DJ-duon Rebecca & Fiona spelar i Central Park den 29 mars:
tinyurl.com/crzor6l
Virva Hinnemo ställer ut på Halsey McKay Gallery i East Hampton den 6 april:
www.halseymckay.com/exhibitions/future-exhibitions
www.virvahinnemo.weebly.com
Svenska gruppen Goat uppträder på Williamsburg Music Hall den 23 april:
www.timeout.com/newyork/music/goat-holy-wave-bear-in-heaven-dj-set
Nytt recept: Lammskuldra
Jag har inte på en tid haft några matrecept. Titta gärna på
www.wastberg.se/recept.php
för mina recept. Här ett nytt, inspirerat av besök i Palma. Det bygger på styckningsdelen lammskuldra, som man nog ofta får beställa. Det går också att använda nedre delen av en lammstek, lammbaklägget. Ska i varje fall vara i portionsstorlek och med ben:
Ingredienser: Lammskuldra, Timjan, Vitlök, Vittvin, Svartpeppar
Ta en lammskuldra och bryn den i olja i en stekpanna.
Riv av en ordentlig bit stekfolio, smörj den med lite smör mitt på. Gör en bädd av timjan eller rosmarin. Lägg två delade vitlöksklyftor i bädden. Lägg lammskuldran ovanpå.
Peppra, häll över någon centiliter vittvin (mycket lite, alltså). Lägg på ytterligare timjan.
Gör ett paket per lammskuldra. Allt detta kan göras dagen innan.
Lägg in paketet på galler i ugnen på 120 grader åt låt stå i tre timmar. Då lossnar köttet från benen.
Veckla upp paketet och lägg på tallrik. Äts med sallad och gärna rotfruktslåda.