Bara politikerna kan stoppa amerikansk uppgång
Trots underskotten tror omvärlden på USA
Obama spelar på republikanernas splittring
27 augusti blir Raoul Wallenbergs dag
Militärt försvar kräver långsiktiga beslut
Lägsta antalet mord sedan 60-talet i New York
Det är i internationalisering Sveriges chans ligger
USA har en annorlunda syn på ålder – i politik och vardag
Trevlig diktaturanhängare död
Konst i Venedig och Hudson Valley
Två liberala riksdagsledamöter skriver spänningslitteratur
42 nobelpristagare har gått på kommunala skolor i New York
”Hetaste” krogarna
New York-barer med utsikt
Svenskt i New York
Bara politikerna kan stoppa amerikansk uppgång
USA håller på att bli dragloket i världsekonomin. Inte tack vare politikernas beslut, utan trots dem. Optimismen har återkommit, sysselsättningen ökat. Huspriserna har gått upp i åtta månader i sträck. Inte minst viktigt är den snabba utvecklingen av skiffergasen som gör att USA håller på att bli självförsörjande på energiområdet. Inte så bra för klimatet, men för ekonomin.
Företagen mår i huvudsak bra och har stora återhållna investeringsbehov. Men företag och börser vill ha så stor förutsägbarhet som möjligt. Och den amerikanska kongressen har skapat största möjliga osäkerhet. Först oklarhet om hur ”The Fiscal Cliff” skulle lösas. Sedan beslut om att skjuta på beslut om besparingar. Därefter osäkerhet om regeringen skulle tillåtas låna för att täcka underskotten. Och för någon dag sedan kom ett delbeslut om att lånefrågan kommer upp igen i maj. Risken är att det då åter blir en temporär förlängning och fortsatt osäkerhet.
Den politiska cirkusen håller tillbaka den amerikanska ekonomin.
Trots underskotten tror omvärlden på USA
USA måste på sikt göra något åt de jättestora underskotten, främst genom systematiska reformer vad gäller finansiering av hälsovård och socialförsäkringar. Men en snabb och stor åtstramning kommer att skada USA och världsekonomin.
Att inte omvärlden ser med omedelbar skräck på de amerikanska underskotten visas av att USA får låna till en procents ränta och att dollarn är fortsatt stark.
Jag tror personligen att världsekonomin vänder 2013 – givet att vi inte får någon oväntad kris, t ex Iran. Dessutom blir det en långt mer långsam uppgång än efter tidigare vändningar. Risken är sedan att USA sedan inte är redo att parera uppgången. Sedelpressarna har gått varma och den amerikanska fastighetsmarknaden har gödslats med bostadsobligationer. De nuvarande problemen med lågt kapacitetsutnyttjande kan inom några år brytas mot ny fastighetsbubbla och inflation.
Obama spelar på republikanernas splittring
Opinionsundersökningar visar att amerikanerna instämmer med demokraterna i frågor som abort, samkönade äktenskap, invandring och vapenlagar. Demokraterna är just nu mer i takt med folkopinionen än republikanerna.
Dessutom är republikanerna djupt splittrade – i flera dimensioner. Första tecknet på att det kommer en ordentlig intern konfrontation är att Louisianaguvernören Bobby Jindal, en av de troliga presidentkandidaterna, markerar hårt mot republikanernas koncentration på budgetpolitiken:
http://tinyurl.com/al49baa
Den slutsats Obama tycks ha dragit av läget är att han inte behöver inrikta sig på kompromiss, utan kan köra sin egen linje. Därmed får han med sig de egna på ett annat sätt än tidigare och han hoppas på att republikanerna antingen imploderar eller anpassar sig. Därför inledde han sin andra presidentperioden med ett liberalt principtal. De som liknar Obamas hållning vid Ronald Reagans tror jag har en poäng. Reagan drev sin linje i vetskap att han var i takt med tiden:
http://tinyurl.com/apygx3k
Obama har dessutom organiserat en permanent kampanj i och med att hans kampanjledning från valrörelsen nu återfinns i Organizing for Action, en grupp som ska hålla uppe det politiska trycket och bidra till att kongressvalet 2014 inte blir samma katastrof som det två år efter Obamas förra valseger. Han vill mobilisera folkopinionen för sin politik.
http://tinyurl.com/a7cqjcl
27 augusti blir Raoul Wallenbergs dag
Själva Raoul Wallenberg-året är slut, men många aktiviteter fortsätter:
http://tinyurl.com/a7yecbk
http://st.nu/opinion/kronikor/1.5417004-vandra-i-wallenbergs-fotspar?m=print
I dessa dagar hålls olika möten, seminarier och utställningar kring Raoul Wallenberg i Budapest, Ann Arbour. Toronto, Mariehamn, Bologna, Malmö, Västerås, Habo och många andra platser. För några dagar sedan invigdes Raoul Wallenbergrummet i Europaparlamentet i Bryssel.
http://ceciliamalmstrom.wordpress.com/2013/01/22/raoulwallenberg/
Särskilt bra är att det just nu står en utställning om Raoul Wallenberg i Folkmordsmuseet i Kigali, Rwanda:
http://www.newtimes.co.rw/news/index.php?i=15248&a=63221
Nu blir den 27 augusti en årligen återkommande Raoul Wallenbergs dag. Det är Raoul i namnsdagskalendern och alldeles i början av skolåret – vilket gör att en viktig aktivitet kommer att vara att i skolorna ta denne svenske hjälte som utgångpunkt för att tala om hur var och en har ett ansvar mot antisemitism, islamhat och intolerans.
http://www.dn.se/debatt/nu-infor-vi-en-minnesdag-for-raoul-wallenberg
Militärt försvar kräver långsiktiga beslut
Försvaret har blivit centralt i svensk debatt sedan ÖB konstaterat att Sverige bara klarar ett begränsat angrepp och under en vecka. Gotlands försvar består av en hemvärnsbataljon. Det svenska försvaret har skurits ner så att en NATO-anslutning skulle innebära att vi måste öka kostnaderna för att solidariskt bidra. Tidigare betalade vi för vår neutralitet med ett starkare nationellt försvar än t ex Danmark och Norge. Så är det inte längre.
Även om man, som försvarsministern, skulle anse att Putrin är snäll och att den ryska upprustningen i Östersjön inte är något hot, så är försvarsbeslut mycket långsiktiga. Ska vi få ett fungerande försvar om femton år – och inte ens försvarsminister Engström kan avgöra vilka hot vi ställs inför då – måste beslut fattas nu.
Tankesmedjan Fri Värld har gett ut en liten skrift som breddar perspektivet på försvaret av vårt närområde: Försvara Östersjön:
http://www.frivarld.se/ny-skrift-forsvara-ostersjon-sveriges-roll-i-natosamarbetet/
Lägsta antalet mord sedan 60-talet i New York
Orkanen Sandy i höstas satte frågan om brottsligheten i New York i centrum. I en bra krönika i Dagens Nyheter skriver Anders Bolling om skillnaderna mellan det stora strömavbrottet 1977, då plundring och brottslighet sköt i höjden, och Sandy då brottsligheten snarare minskade:
http://www.dn.se/blogg/framstegsbloggen/2012/11/17/tva-kriser-tva-new-york/
Vi har mycket att lära av New York. Hos oss går brottsutvecklingen år fel håll, i New York sedan 20 år i rätt riktning. 2012 hade det lägsta antalet mord sedan 1960-talet, trots stadens tillväxt.
http://tinyurl.com/bgo7akj
New Yorks framgång handlar om att de ansvariga lokala polischeferna hålls ansvariga för en enda sak: Att själva brottsligheten inte ökar. Alltså inte uppklarning, utan just att människor inte ska bli utsatta för brott. Om detta har jag skrivit mer utförligt:
http://tinyurl.com/bypvwql
Det går ständiga svenska studieresor till New York-polisen. Men de som reser lär sig inget.
Det är i internationalisering Sveriges chans ligger
När jag var i Kina i december lärde jag mig om hur Kina försöker få sina studenter att läsa utomlands. Det lär inte räcka för att motverka ett auktoritärt systems negativa effekter på forskningen – men är ändå något som bör få oss att tänka i Sverige. Det finns tecken på att svensk högre utbildning är mindre internationaliserad än för några år sedan. Om detta har jag skrivit i Vetenskapsrådet nättidskrift Curie:
http://tidningencurie.se/5.7257118313b2995b0f28588.html
42 nobelpristagare har gått på kommunala skolor i New York
Om man funderar på ifall Kina kommer att gå om USA i naturvetenskaperna inom kort är svaret: Titta på statistiken över nobelpristagare!
En tredjedel av alla som fått nobelpriset är amerikaner. Deras namn finns inhuggna på det monument, gjort av Sivert Lindblom, över Alfred Nobel och de amerikanska nobelpristagarna som står i hörnet av Columbus Avenue och 81st Street i New York. Namnlistan fylls på varje år. Av 2012 års nobelpristagare var tre amerikaner. Jag hade som generalkonsul glädjen att fullfölja arbeta för att få det till stånd i oktober 2003.
http://www.nobelmonument.com/
Flera har uppmärksammat att 2012 års kemipristagare Bob Lefkowitz hade gått i Bronx Science High School – den skola i världen som har levererat flest nobelpristagare, sammanlagt åtta stycken. Förklaringen är naturligtvis att det är en mycket bra skola, med numera höga inträdeskrav. Historiskt sett ligger den i ett område dit många judiska flyktingar med stark studietradition kom under 1900-talet.
Totalt 42 elever från olika kommunala high schools i New York har under årens lopp fått nobelpriset. Hur de fördelar sig på stadsdelar och skolor framgår i denna intressanta artikel.
http://tinyurl.com/b5n8s8o
USA har en annorlunda syn på ålder – i politik och vardag
Ingen kan beskylla det amerikanska samhället för åldersdiskriminering. Newarks karismatiske borgmästare Cory Booker tänker försöka bli senator för New Jersey 2014. Enda problemet är att det redan finns en populär senator, Frank Lautenberg. Han satt i många år i senaten, avgick, men ställde åter upp 2003 och återvaldes med betryggande majoritet 2008, vid 84 års ålder. Lautenberg har inte sagt något om att han inte skulle söka omval 2014 då han fyller 90.
Den amerikanska synen på ålder slår också igenom t ex på krogarna, där åldersblandningen är av ett helt annat slag än i Sverige. Aftonbladets New York-korrespondent Per Bjurman skriver roligt om det:
http://tinyurl.com/ayr8rke
Trevlig diktaturanhängare död
Förre vänsterpartiledaren Lars Werner har dött och hyllas rätt unisont i medierna. Och Werner var en trevlig person. När jag satt i riksdagen satt han över gången bredvid mig och han tillhörde den lilla partiöverskridande grupp som brukade turas om att köpa geléhallon under trista kvällsplenum.
Det hindrar inte att Werner gjorde sin partikarriär då partiet hette Kommunisterna och böjde sig efter varje direktiv från Moskva. Han var inte lika befläckad av personliga hyllningar till Stalin, fördömande av den ungerska frihetskampen 1956 och annat som sin företrädare CH Hermansson, men var likafullt under årtionden diktaturanhängare.
Konst i Venedig och Hudson Valley
Vi tillbringade nyåret i Venedig. Och såg då det rätt nya konstmuseet Punta Delle Dogana – som ligger i gamla lagerlokaler inte så långt från Accademiabron. En av de mest intressanta lokalerna och samlingarna över samtida konst. Inte minst var de amerikanska konstnärerna mycket väl representerade.
http://tinyurl.com/aj2xmwm
Det enda liknande jag sett är Dia Beacon uppe i Hudson Valley – något som New York-resenärer med lite tid inte bör missa.
http://www.diabeacon.org/sites/exhibitions/1/current/1
Två liberala riksdagsledamöter skriver spänningslitteratur
Två folkpartistiska riksdagsledamöter har nyligen utkommit med var sin spänningsroman. Att de hinner!
Christer Nylander, som nyligen avgick som vice ordförande i Kulturutskottet i protest mot svensk politiks ointresse för kulturen har skrivit ”Maktens offer” – en deckare med både religiös fanatism och politiska intriger. Dess styrka är allra främst författarens bekantskap med maktens miljöer:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9175130181
Mathias Sundin, som är en av Sveriges mest USA-kunniga, med bloggen www.amerikanskpolitik.se, har skrivit en thriller i amerikansk miljö med en svenskättling som får chansen att bli amerikansk president. Spännande bok med svenska och amerikanska interiörer:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=919795795X
”Hetaste” krogarna
Zagat, New Yorks matbibel, har listat världens tio ”hetaste” krogar. Där hamnart både Ekstedts och Fäviken, men bara en New York-restaurant: Mission Chinese Food, 154 Orchard Str
http://blog.zagat.com/2013/01/the-10-hottest-restaurants-in-world.html
Jag vet inte riktigt hur Zagat gör sin bedömning för när de ska tala om vilka New Yorks hetaste är kommer Mission på plats elva. På plats åtta kommer f ö svenska Aska i Brooklyn. Först kommer Acme, Atera och nya Beatrice Inn.
http://blog.zagat.com/2012/06/new-yorks-10-hottest-new-restaurants.html
New York-barer med utsikt
Det finns gått om barer med fin utsikt, oftast på hotell.
Pen Top Bar på Peninsula Hotel, Fifth Ave/55th Str är en favorit.
Från Mandarin Oriental på Columbus Circle ser man ut över Central Park.
På Shelbourne Hotels bar Rarte View har man riktig New Yorkkänsla med Empire State och Chrysler Buildings i blickfånget. Lexington Ave/37th Street.
Svenskt i New York
Den uppmärksammade retorikexperten Elaine Eksvärd ordnar ett Boot Camp i retorik i Brooklyn 8-10 maj. Öppet både för svenska New York-bor och med gruppresa från Sverige.
http://snackasnyggt.se/utomlandskurser/
Siri Berg är nestorn bland svenska konstnärer i New York – hon fyller i år 92. Hon har en separatutställning fram till den 17 februari på Hionas Gallery, 124 Forsyth Street.
http://www.hionoasgallery.com
Stockholmsfilharmonikerna ger en midvinterkonsert, i Carnegie Hall den 15 februari.
http://ud.carmamail.com/mail/OBS?muid=3093jUiie922011609
Sångerskan Elin Ruth uppträder på The Standard, den 31 januari. https://www.facebook.com/events/325210747585216/?fref=ts
Dockteatern Pippi visas på Swedish Cottage Marrionette Theater i Central Park till den 23 juni.
http://www.cityparksfoundation.org/arts/swedish-cottage-marionette-theatre/
En version av Wallace Shawn’s The Fever av Lars Norén visas på La MaMa i East Village till den 3 februari.
http://tinyurl.com/avqzzlf
Konstnärerna Goldin+Senneby finns på EFA Project Space, 323 West 39th Str, fram till den 9 mars.
http://tinyurl.com/ae6ccps
Pianisten Per Tengstrand spelar på Scandinavia House den 31 januari. http://www.scandinaviahouse.org/calendar.html
Pianisten Magnus Mårtensson ger tre konserter: 15 februari, 22 februari och 1 mars. http://maestromartensson.com/
Swedish House Mafia ger konserter 1 mars, 2 mars, 3 mars, 4 mars:
http://www.timeout.com/newyork/music/swedish-house-mafia
Den som snabbt vill uppdatera sig på vad svenskt som är på gång i New York kan följa det svenska konsulatet på Facebook:
http://www.facebook.com/swedennewyork