25 JANUARI 2017

Nygjord hemsida
Trumps installationstal ger dåliga signaler till Sverige
Hur Trump styr
”America First” bottnar i nazismen
Ekonomin, dollarn och kronan
Valdeltagandet avgjorde i USA
Vore bra om fler var nyktra som Trump
Föreslå Raoul Wallenberg-pristagare!
Perverterat hyressystem för svenska museer
1945 och 1947 – vår tids början
New Yorks trafikkaos
Snöfest i Central Park
Krogar på New Yorks museer
Svenskt i New York

Nygjord hemsida

Min hemsida är uppfräschad och uppdaterad med nya New York-tips och annat. Tack Helene Stevenberg på skickliga grafiska varumärkesföretaget http://www.notherthings.com/. Jag uppdaterar sidan löpande. www.wastberg.se

Trumps installationstal ger dåliga signaler till Sverige

Som bekant tillhörde jag dem som inte uteslöt att Donald Trump skulle vinna valet. Men jag blev förvånad över hans installationstal. Det anslöt till hans grova och förenklade valkampanj. Trump tog inte chansen att sträcka ut handen och försöka ena USA. I stället bidrog han till ytterligare polarisering.

Att den nya administrationen strax efter det Trump svurits in gjorde om Vita husets hemsida och tog bort alla hänvisningar till mänskliga rättigheter, HBTQ-rättigheter och klimatpolitik är talande. Samtidigt står Trump för en politisk vision, något som idag saknas hos demokraterna.

Hans starkt nationalistiska och isolationistiska tal bådar illa för Sverige. Vi är starkt utrikeshandelsberoende. Trumps vilja att strypa handeln slår mot oss. Vi är också beroende av amerikanskt stöd om det verkligen blir en säkerhetspolitisk kris kring Östersjön. Trumps deklaration att enbart göra det som gynnar USA är farligt för Sverige. Dessutom är USA så viktigt i världen att vi är beroende av att svenskar kan jobba, studera och forska i USA. Också detta kommer att försvåras.

Även om det inte kommer att ske någon massutvisning av 11 miljoner ”papperslösa” i USA och även om få lagar förändras, kommer praxis att bli som jag upplevde den efter 11 september 2001: svenskar med arabiska namn får svårt att få visum, köerna för att komma in i USA ökar ytterligare. Om den nya administrationens migrationspolitik skriver jag här:

http://fores.se/wastberg-svarare-att-ta-sig-in-i-usa-med-eller-utan-mur/

Hur Trump styr

Fortfarande dominerar osäkerheten kring hur den nya administrationen kommer att agera. Den gamla kremlologin har ersatts av en ”trumpologi”. Vi får gissa. Flera av de ministrar Trump utsett har i senatsförhören intagit en annan ståndpunkt än Trump gjorde i valrörelsen. Hur ska man tolka detta?

En ledtråd är, att när Trump först sa att han inte skulle signera några nya beslut under installationshelgen, ändrade han sig sedan eftersom ”we have to start the show”. Det är så Donald Trump ser på hur det är att styra: Det är en ”show”.

Vad jag hört av personer som känner Trump som affärsman så har han låtit anställda sköta sina jobb. Bara de drar in pengar har de haft fria händer. Däremot har de aldrig kunnat veta om Trump plötsligt lägger sig i en detalj.

Det troliga är att samma sak kommer att prägla hans presidenttid: Han kommer inte att sitta bakom skrivbordet, utan stå på scenen. Samtidigt kommer alla ministrar och beslutsfattare i Vita huset veta att det när som helst kan komma en tweet som upphäver deras beslut. Kombinationen av att låta andra sköta det mesta och göra mikroingerepp kommer att styra USA.

”America First” bottnar i nazismen

De ord som ständigt återkommer hos Donald Trump är: ”America First”. De flesta uppfattar det som en isolationistisk paroll. USA ska inte längre vara den världsledande demokratin, utan hålla sig för sig själv.

Uttrycket har dock en historisk bakgrund som gör att amerikanska politiker hittills inte velat använda det. ”America First” hette den rörelse som den nazistinfluerade svenskättlingen Charles Lindberg ledde i slutet av 1930-talet och början av 40-talet. Det var en antisemitisk rörelse som ville att USA skulle hålla sig utanför Andra världskriget och inte försöka störta Hitler.

När Trump började använda uttrycket förra våren vädjade Anti-Defamation Leauge, en organisation som arbetar mot antisemitism, till Trump att låta bli denna befläckade fras. Så skedde inte.

http://www.newyorker.com/news/news-desk/america-first-for-charles-lindbergh-and-donald-trump

Ekonomin, dollarn och kronan

Den ekonomiska forskningen visar att återhämtningen efter en stor kris – som den 2008 – tar ca tio år. Internationella valutafonden gjorde nyligen bedömningen att världsekonomin kommer att växa och att USA är dragloket. De ekonomiska åtgärder Donald Trump aviserar – skattesänkningar och infrastruktursatsningar – kommer att få effekt om ett år.

Stämmer detta står USA inför en ekonomisk boom. Och det tycks vara vad marknaderna tror. Problemet är dock långsiktigt. Att USA ökar sin redan jättelika statskuld kommer så småningom att sluta illa. Men det kan dröja. Som den stora ekonomen Keynes svarade på frågan om hur det skulle gå i det långa loppet när länder lånade för ekonomisk utveckling: ”In the long run we are all dead.”

För svensk del innebär den starka dollarn att import och resor blir dyrare, men det är bra för svenska exportföretag. Mycket kan hända, men sannolikheten är stor för att dollarn stärks under 2017.

Valdeltagandet avgjorde i USA

Amerikanska val avgörs av valdeltagandet. I USA är det inte självklat att gå och rösta. Detta drabbade i hög grad Hillary Clinton som hade svårt att uppamma entusiasm bland dem som inte kunde tänka sig att rösta på Donald Trump.

De första siffrorna från det amerikanska presidentvalet tydde på att valdeltagandet skulle ha minskat. När nu de mer definitiva siffrorna kommit visar det sig att det totala valdeltagandet ligger kvar på drygt 58 procent (att jämföra med 86 % i Sverige). Professor Sören Holmberg vid Göteborgs universitet har gått igenom siffrorna som dock visar att valdeltagandet hos demokraterna fallit, medan det gått upp hos republikanerna.

Det sades direkt efter valet att Trump fick vita män på landsbygden att gå och rösta vilket avgjorde valet. Nu visar mer detaljerade siffror att någon stor förändring i det republikanska röstandet inte skett, men att registrerade demokrater röstade i mindre utsträckning än tidigare. Hillary Clinton förlorade (trots att hon fick flest röster) mer än Donald Trump vann.

http://fivethirtyeight.com/features/registered-voters-who-stayed-home-probably-cost-clinton-the-election/

Vore bra om fler var nyktra som Trump

Man kan ha synpunkter på Donald Trump. Dock är han inte påverkad. Liksom Bill Clinton och George W Bush är han helnykterist. Det behöver man naturligtvis inte vara, men att måttlighetstanken har förlorat så mycket mark i Sverige är bekymmersamt.

Riksdagens andra kammare bestod 1911 av den första generationen folkvalda. Två tredjedelar av dem var medlemmar av nykterhetsrörelsen. I dag har riksdagens nykterhetsgrupp 15 medlemmar, ingen liberal. Liberalerna var tidigare de som främst representerade folknykterheten.

Det nya och växande partiet Sverigedemokraterna har en internkultur indränkt i alkohol. Nu senast försvarade Sverigedemokraternas gruppledare att en ledande SD-politiker deltagit i en nazistkonsert med att denne varit berusad.

Många av de rasistiska och sexistiska hot som riktas mot främst kvinnor kommer sent på kvällen och har uppenbart samband med högt alkoholintag. En starkare nykterhetsrörelse skulle vara bra för demokratin.

http://www.tidningen.nu/mattlighet-vore-bra-for-demokratin/

Föreslå Raoul Wallenberg-pristagare!

I år delas Raoul Wallenbergpriset ut för fjärde gången. Jag har förmånen att vara ordförande i juryn. Det är ett pris för medmänsklighet och går till en person som arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för ungdomar. Föreslå gärna!

http://tinyurl.com/zr3jfbq

Perverterat hyressystem för svenska museer

Den svenska debatten om museernas uppgifter har delvis utlösts av att Världskulturmuseet inte klarar sina hyreskostnader och därför planerar att flytta ihop Etnografiska, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet. De, liksom nästan alla museer har tvingats skära ner eller helt ta bort forskningsexpertis.

En nyckelfråga är hyrorna. Något råkar jag kunna om detta; jag var som statssekreterare i finansdepartementet för 25 år sedan ansvarig för den proposition som avskaffade den gamla Byggnadsstyrelsen och lade avkastningskrav på nya Statens fastighetsverk.

Det är ett system som sedan succesivt perverterats. Avsikten var aldrig att ”ändamålsfastigheter” skulle ha marknadshyra. Skriver utförligare om detta:

http://www.svd.se/hyressystemet-for-museer-har-slagit-fel/i/senaste/om/kultur

När nuvarande biträdande finansminister Per Bolund ska försvara systemet påstår han att det bara rör sig om en cirkelgång. Museerna betalar in sina hyror och får tillbaka pengarna i sina anslag.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6598196

Men så är det inte. Museerna betalar hyror. I fallet med t ex Medelhavsmuseet en hyra som motsvarar vad t ex en bank skulle fått betala för samma lokaler vid Gustav Adolfs Torg. De kraftigt uppblåsta lokalhyrorna i Stockholm drabbar alltså museerna.

Hyrorna går till Fastighetsverket och verket betalar in överskottet till statskassan. Kulturdepartementet för sedan sin vanliga budgetförhandling. Men museernas anslag vägs mot alla andra anslag i statsbudgeten, utan speciell hänsyn till just deras hyror. Effekten håller på att bli förödande för de svenska museerna.

1945 och 1947 – vår tids början

Andra världskriget och dess slut har varit utgångspunkten för nästan all politik och kultur. Jag har just läst en bra bok, med rätta hyllad och nominerades till augustpriset i fackboksklassen: 1947 av Elisabeth Åsbrink.

Den består av mängder av notiser och berättelser om vad som hände runt om i världen 1947, det år då Andra världskriget verkligen är slut, men då fortfarande stora delar av Europa ligger i ruiner och människor dör av svält och umbäranden i länder som ligger nära oss. Och då fascisten Per Engdahl hjälper tyska nazister att via Sverige fly till Latinamerika. Det är också året då FN:s mänskliga rättigheter formuleras, då Israels kommer till och då Muslimska brödraskapet bildas. Boken är personlig och välskriven.

Annars brukar 1945, fredsåret, betraktas som ”Year Zero”. Om detta skrev jag en liten essä i Dagens Nyheter:

http://www.dn.se/arkiv/kultur/vi-som-ar-fodda-den-6-maj-1945-har-ett/

New Yorks trafikkaos

Polisen i New York sa nyligen trafikkaoset är det värsta någonsin. Var och en som kommer till staden märker det.

Skälet till trafikröran är de stora förändringar som förre borgmästaren Michael Bloomberg tog initiativet till: Ny tunnelbanelinje under Second Avenue, många jättestora byggprojekt, nya cykelbanor, upprustning av vatten- och avloppsystemet. Till detta kommer att gatorna kring Trump Tower nu är begränsade eller avstängda.

Själva tar vi, när det är möjligt, tunnelbanan eller promenerar.

Snöfest i Central Park

På lördag är det dags för en av de trevligare vinterhändelserna i New York: Winter Jam i Central Park. Om det hinner bli snö blir det snögubbetävlingar och man brukar kunna få låna skidor gratis och åka runt i parken.
https://www.nycgovparks.org/highlights/festivals/winter-jam

Krogar på New Yorks museer

Alla stora museer i New York har egna restauranger. Dock av växlande kvalitet.
http://nypost.com/2016/11/12/new-york-museums-are-making-dining-a-fine-art/

Metropolitan Museum har den sämsta museirestaurangen i New York. De har ytterligare en restaurang, högst upp med utsikt över Central Park – The Trustees Dining Room. Dit får man gå om man är medlem. (Vi betalade 200 USD/år och fick gå dit, blev inbjudna på vernissager och lite annat). Betydligt bättre, rätt dyrt men inte toppklass heller.

Bäst är The Modern hos MoMA. Själva föredrar vi att sitta i baren och äta barmenyn till lunch. Stället är ett av New Yorks bästa.
http://www.themodernnyc.com

The WhiteGuggenheim är helt OK. Och nya Met Breuer Museum på Madison har en intressant nyöppnad restaurant:
http://www.florabarnyc.com

UntitledWhitney är hygglig, men har drag av massbespisning. Italienska Santina som ligger alldeles bredvid bättre.
http://www.santinanyc.com

En av de bästa är Russ & DaughtersJewish Museum på Upper East Side.
http://russanddaughters.com/jewishmuseum/

Bra är också restaurang Robert högst upp i Museum of Arts and Design på Columbus Circle och med utsikt över hela Central Park.
robertnyc.com

Roligast är Neue Galleries (ett museum som inte får missas i New York) Café Sabarsky, en återuppstånden – inklusive menyn – wien-krog från 30-talet.
www.cafesabarsky-ny.com

F ö blev restaurangen på Fotografiska i Stockholm nyligen utsedd till världens näst bästa museirestaurang. (Vann gjorde Loulou RestaurantMusée des arts Decoratifs.)
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/fotografiska-nast-basta-museirestaurangen-i-varlden

Svenskt i New York

Den som löpande vill uppdatera sig på svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram och Twitter. Sök på
http://www.swedennewyork.com

Rockduon Johnossi spelar i morgon på Mercury Lounge.
http://www.johnossi.com/

Operasångerskan Katarina Dalayman är med i uppsättningen av ”Rusalka” på Metropolitan Opera den 2/2.
http://www.metopera.org/Season/2016-17-Season/rusalka-dvorak-tickets/

Nationalmuseums Tessinsamling visas på Morgan Library från den 3/2. Nationalmuseums Magnus Olausson invigningsföreläser.
http://www.themorgan.org/exhibitions/nationalmuseum-of-sweden

Dokumentärfilmen ”Marie’s Attitude” om dansaren Marie Lindqvist visas på Lincoln Center den 4/2.
http://www.filmlinc.org/films/maries-attitude/

Författaren Anders Rydells ”Boktjuvarna” kommer i februari på engelska:
http://www.penguinrandomhouse.com/books/544603/the-book-thieves-by-anders-rydell/9780735221222/

”Floating in Sausalito” är Lars Strandbergs och Lars Åbergs andra stora bokframgång i USA. Skildrar ett husbåtssamhälle i Kalifornien.
https://www.kerberverlag.com/en/floating-in-sausalito.html

Operasångaren Peter Mattei har titelrollen i Metropolitan Operas uppsättning av ”Barberaren från Sevilla” som pågår till den 11/2.
http://www.metopera.org/Season/2016-17-Season/barbiere-rossini-tickets/

Artisten Tove Lo uppträder på Hammerstein Ballroom den 22/2.
http://www.ticketmaster.com/governors-ball-presents-tove-lo-new-york-new-york-02-22-2017/event/00005155D8A6952B