Det här receptet innehåller flera smårätter. Det består av renfilet rullad i enbär, lime och senapskorn, kokad rödlök med lite socker, kokta morotsbitar med senap och salt, stekta skogschampinjoner, äpple med salt och timjan.
För att tillaga rätten krävs en riktig mortel. Min favorit är en vacker och lagom stor av designern Magnus Lundström som sedan många år finns i New York:
http://www.arealinenshop.com/mortarpestle.html
Köp renfilé, helst tunn. Tillagas antingen genom att snabbt bryna i varm panna och sedan stå på svag.
Krossa enbär i mortel, lägg i en tallrik, krossa senapskorn och riv skalet på en lime. Alltihop blandas i en tallrik.
Skär upp renfilén och vänt bitarna i röran. Renen läggs upp i mitten på en tallrik och runt om läggs fyra små högar:
En morot skärs i små bitar och kokas mjuk (men med lite tuggmotstånd kvar). Morotsbitarna rörs runt med flingsalt och lite dijonsenap.
En rödlök skärs i tunna skivor, kokas. Häll av vattnet och blanda med lite socker.
Skogschampinjoner hackas fint och steks i smör. Krydda med svartpeppar.
Ett äpple skärs i små bitar. Klipp över lite färsk timjan och stek med smör.