Vintermiddag

Jag gjorde nyligen en vintermiddag (recept för fyra personer här) som är enkelt och går att förebereda dagen innan:

Tilltugg till drink:
Köp samma morgonen bit färsk, rå lax. Skär köttet i tärningar och strö lite kummin på ena sidan av tärningarna. Äts direkt och råa, som man gör med sushi.

Soppa på bl a blomkål:
En stor morot – i bitar
Ett blomkålshuvud – i bitar
Ev en bit rotselleri
Några nypor timjan eller rosmarin

Detta kokas mjukt i 6-8 dl buljong (helst kycklingfond).

När moroten är mjuk silar man av spadet i en skål och kör grönsakerna i mixer till de är alldeles släta. Späd med spadet och 2 dl grädde tills konsistensen är lagom.

(Så långt kan man göra dagen innan)

Ha i en skvätt sherry och krydda med svartpeppar.
Strö gärna på färsk krydda (timjan eller rosmarin) vid serveringen.

Lammgryta:
Bitar av lammstek med ben eller lammbog för fyra personer.
Blanda vetemjöl och stark curry på en tallrik. Vänd lammbitarna och stek dem kort i olja.

Lägg över lammbitarna i en tjockbottnad gryta. Häll på buljong (helst fond). Lägg i en skuren stor morot och en halv kålrot i bitar. Dessutom lite av samma krydda som i soppan. Låt koka till kålrötterna är mjuka.
(Om man gör det dagen innan ger man bara grytan ett uppkok och kokar färdigt inför serveringen.)

När grytan är färdig kryddar man med svartpeppar och lägger i stora bönor från ett färdigt paket och rör om.

Serveras med sallad.

Efterrätt:
Fruktsallad eller ost till efterrätt.